Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Pielęgniarki studiują po angielsku

IP: *.client.comcast.net 25.08.04, 05:43
    tak jest 25 dolcow na godzine, 2000 godzin rocznie, prosze pan nie zastanawiac
    sie i przyjezdzac. zajme sie jakas ladna i zgrabna.
    Obserwuj wątek
      • Gość: truten Re: Pielęgniarki studiują po angielsku IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 25.08.04, 06:35
        Gość portalu: usa napisał(a):

> tak jest 25 dolcow na godzine, 2000 godzin rocznie, prosze pan nie zastanawiac
        > sie i przyjezdzac. zajme sie jakas ladna i zgrabna.
        =================
        co ty piszesz?
        $-25 tyle to zarabia salowa-( pomocnik pielegniarki )
        ale nie wierze ze zwiazki zawodowe pielegniarek
        beda chonorowaly dyplomy polskiej uczelni
        a bez zgody tych wlasnie nigdzie nie znajdziecie pracy
        ( chyba ze w domu starcow ale nie za 25 $ )
        a zdanie egzaminu kwalifikacyjnego dla niejednej
        pielegniarki mowiacej od urodzenia po angielsku,
        jest b. trudne, np. z australii czy nowej zelandii
        bo z tamtad tez przybywa ich sporo.
        Lepiej szukac pracy w europie
        z dobrym angielskim, cala europa stoi otworem dla pielegniarek.

• Gość: anna Re: Pielęgniarki studiują po angielsku IP: *.ga.at.cox.net 26.08.04, 01:00
          Jestem pielegniraka na florydzie od 4 lat.Szkole pielegniarska skonczylam w
          malenkim Gostyninie w polsce.Kiedy zaczynalam prace moja znajomosc amgielskiego
          byla zadna.Przez 3 lata pracowalam jako asystenkta,a w miedzyczasie przygotowy-
          walam sie do egzaminu z angielskiego i wymanganego tutaj testu na otrzymanie
          licencji.Moja polska szkola zostala zakceptowana.Ostatnio moja szefowa zapytala
          mnie czy znam jakies polskie pielegniarki,ktore chcialyby przyjechac do pracy.

• Gość: mariolawelteLEGNIC Re: Pielęgniarki studiują po angielsku IP: *.lubin.dialog.net.pl 27.08.04, 23:33
            Witam!czytam te listy i ciagle zastanawiam sie kiedy podjąc ten krok i czy
            wielu rodzinnych wyrzeczen kosztuje ta zmiana.Pracuje 14lat, w ulubionej
            anestezji .Cale noce z kolezankami przegadujemy o tych dziewczynach ,ktore
            wyjechaly i sa szczesliwe.Tez bysmy zmienily ta prace choc bardzo ja
            lubimy ,ale niskie place i utrzymanie sie ztych ciagle spoznianych wyplat ,to
            dylemat kazdej z nas.Osobiscie chce to zmienic jak najszybciej,dlatego ucze sie
            jezyka niemieckiego,no i zaczne angielski,prosze o kontakt i jakies namiaryMoj
            adres;mariolawelter@poczta.onet.pl
            • Gość: mimi Re: Pielęgniarki studiują po angielsku IP: 5.2.* / *.chello.pl 08.09.04, 21:29
              "ciagle zastanawiam sie kiedy podjąc ten krok "
              czy "Osobiscie chce to zmienic jak najszybciej" - godna podziwu konsekwencja,
              ale mimo wszystko zycze jak najlepiej
          • Gość: magdalena Re: Pielęgniarki studiują po angielsku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.04, 11:53
            Aniu czy moglabyś podać mi kontakt do siebie ? Jestem
          • Gość: Magdalena Re: Pielęgniarki studiują po angielsku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.04, 11:56
            Aniu czy możesz podac mi do Siebie kontakt ? Jestem dyplomowaną pielęgniarką z
            10 letnim stazem i jestem bardzo zainteresowana wyjazdem do USA. Z góry
            dziękuję za odpowiedz. Pozdrawiam.
          • Gość: dopro Re: Pielęgniarki studiują po angielsku IP: *.adsl.highway.telekom.at 22.11.04, 16:25
            czy mozesz cos powiedziec o zarobkach przedtem i teraz.
          • Gość: malg7839.1_3 Re: Pielęgniarki studiują po angielsku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 03:09
            Jestem ogromnie zainteresowana tematem lecz nie zdałam CGFNS-u bez czego nie
            mogę myśleć o dalszym zdawaniu NCLEX-RN a nie mam mozliwosci tutaj się
            kształcić.Jakie warunki musiałabym spełnić żeby móc pracować jako pomoc piel.?
            Zaznaczam, że mój ang. jest na niezłym poziomie niedługo się przymierzę do
            TOEFl'a ale nie wiem czy uda mi się pokonać egzamin ustny ETS.
            Chętnie nawiazę z Toba kontakt bedę b.wdzięczna za wszelką pomoc w tej sprawie.
      • Gość: Adam Nurot Re: Pielęgniarki studiują po angielsku IP: *.houston.rr.com 25.08.04, 07:17
        W Houston zwalniaja pielegniarki, bo szpitale nie chca, albo nie sa w stanie
        placic, a Houston jest postrzegane jako najwiekszy na swicie Medical Centre.
        Zanim podejmiecie decyzje, sprawdzcie z ambasada amerykanska i z lokalnymi
        organizacjami polonijnymi o co chodzi... Nie dajcie sie nabrac. Wiekszosc
        pielegniarek tutaj to Filipinki i one sa zorganizowane wrecz "mafijnie"...

Z serdecznymi pozdrowieniami
      • Gość: x Ale jesteście świetni, to wszystko dzięki wam IP: *.acn.waw.pl 25.08.04, 07:34
      • Gość: WN Re: Pielęgniarki studiują po angielsku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.04, 07:52
        To dobrze, że polskie uczelnie medyczne mogą kształcić pielęgniarki,
        przygotowując je do pracy w USA. Wymiana nauczycieli akademickich pomiedzy
        ośrodkami dobrze nam zrobi. Otwarcie na świat wpuści trochę powietrza w
        zgnuśniałe układy w uczelniach, a nawet w szpitalach. Świadomość alternatywy -
        praca w kraju, praca za granicą pozwala odbudować poczucie godności. To
        zwiastun końca ery niewolnictwa w pielęgniarstwie. Jestem ZA.
      • Gość: bear kto za to płaci? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.04, 08:11
        pan płaci, pani płaci...
        • Gość: WN Re: kto za to płaci? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.04, 08:40
          Gość portalu: bear napisał(a):
          pan płaci, pani płaci...

W artykule jest napisane: "Studia (...) są płatne za semestr 3500 zł."
          Oznacza to, że 3-letnie studia licencjackie będą w całości kosztowały studenta
          21000 zł.
          • Gość: meerkat 21K PLN=przyzwoita MIESIECZNA PENSJA w USA!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.04, 11:03
        • Gość: Mitch Buchannon Re: kto za to płaci? IP: *.hcm.com.pl / *.hcm.com.pl 25.08.04, 09:19
          Tak na dobra sprawe to kierunki prowadzone po angielsku moglyby byc otwarte w
          wielu wiekszych szkolach wyzszych. Ja tez mam te przyjemnosc studiowac po
          angielsku, w szkole panstwowej i za darmo, bo okazalo sie, ze otwarcie takiego
          kierunku to znow nie taki problem i nie trzeba bylo zatrudniac dodatkowych
          osob. Przeciez umiejetnosc angielskiego to (powinien byc) standard wsrod
          polskiej kadry naukowej, szczegolnie tej w wieku srednim.
          • Gość: Acomitam Re: kto za to płaci? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.04, 09:52
            A czy językiem ojczystym dobrze się juz posługujesz?
      • Gość: mi Re: Pielęgniarki studiują po angielsku IP: *.finemedia.pl 25.08.04, 09:08
        i bardzo dobrze, że po angielsku, i wcale nie muszą potem do Usa, dzięki
        takiemu przygotowaniu praca w krajach UE będzie dla takich pielęgniarek w
        zasięgu ręki. tylko jest jeden minus - opłata za studia. kogo na to stać?
        • Gość: PIELEGNIARZ NIESTETY nikt do głowy łopatą języka nie nakładzie IP: 212.244.128.* 26.08.04, 10:31
          Jeśli ktoś chce się uczyć angielskiego to musi usiąść na 4 litery i ostro
          zakuwać najlepiej dużo czytać. Magazyny, książki.
          • Gość: PIELEGNIARZ Znam dużo pielegniarek z niezłym angielskim IP: 212.244.128.* 26.08.04, 10:36
            teraz są lepsze możliwości do nauki języków. To że nikt języków nie zna w tym
            zawodzie to chyba żart. Myślicie że tutaj każdy potrafi tylko sie przedstawić
            po angielsku i powiedzieć ile ma lat. Żebyście sie nie zdziwili
      • Gość: Krociech Et, kapitalizm IP: *.revers.nsm.pl 25.08.04, 09:31
        W USA na 100 000 osób jest 1200 pielęgniarek, u nas 520.
        W USA brakuje pielęgniarek.
        Dalej narzekajcie na amerykański system.
        • Gość: Jan Osik Re: Et, kapitalizm IP: *.elblag.dialog.net.pl 25.08.04, 10:03
          A skąd ty wziąłeś te popierdolone wyliczenia inteligencie??? Chcą jechać to
          pojadą, już można. Wkurwiające jest tylko to, że jak jest popyt to zdzierają, a
          głąb na to pójdzie...Nie ma szkoły która otwiera drzwi do pracy w usa, kanady,
          niemiec, węgier, czech, bangladeszu...nawet polski. Nareszcie możemy wybierać
          inteligencie, za takie coś co teraz mówisz kiedyś dawali w morde (jeśli byli
          akurat w humorze)
          Pozdrawiam (co oznacza podanie ręki) byle nie leperuw, girtychuf, stronkuf bo
          to gnidy.

• Gość: ol A kto za to zapłaci? IP: 213.76.128.* 25.08.04, 10:05
        Niech Amerykanie płacą za te studia
        • pepito Re: A kto za to zapłaci? 25.08.04, 10:42
          Mam zgryz- ale bez wulgaryzmów, bo to nie anonimowe drzwi od kibla w kiepskiej
          podstawówce - na temat pieniędzy. nie tych pieniędzy za studia pielęgniarskie w
          j. ang. - bo nie ja za nie płacę.
          mam zgryz, jeśli chodzi o ludzi, którzy ksztacą sie za budżetoowe pieniadze w
          Polsce i wyjeżdzają za granicę, sprzedawać swoją wiedzę i fachowość.
          Proszę, niech ktoś mi poda jakieś proste argumenty, że nie powinno mnie to
          bulwersować. Jednak wykształcenie lekarza czypielęgniarki kosztuje trochę
          więcej niż licencjata od marketingu. A idzie z podatków, czyli składek
          wiekszości Polaków.
          Na pwewno ktoś zna jakiś dobry argument, żebym przestał sie stresować.
          pepito
          • Gość: pielegniarz Re: A kto za to zapłaci? IP: *.bb.online.no 25.08.04, 10:52
            bardzo prosze - prosta odpowiedz, na moim skromnym przykladzie.
            37 lat, mgr pielegniarz, 12 lat doswiadczenia, specjalizacja, certyfikaty:
            Stapler Technician, Imaging Technician, TruEcom Technician. propozycja w
            polsce:900zl netto. zona 35 lat, mniejsze doswiadczenie lecz wyzsze
            kwalifikacje, propozycja w polsce: 800zl. zaplac z tego czynsz:460, telefon 200,
            przedszkole 2x250. ile zostaje na chleb? a ubrania, a wakacje? a cukierek dla
            dziecka?
            Rozwiazanie: od 6m-cy mieszkamy i pracujemy w polnocnej norwegii. kazde z nas ma
            netto 10 000 zl. zona kupila sobie nowego forda, ja kupuje nowy motocykl za
            miesiac. jakies pytania?
            • Gość: pielegniarka Re: A kto za to zapłaci? IP: 5.5R3D* / *.cache.pol.co.uk 25.08.04, 12:18
              Rozwiazanie: od 6m-cy mieszkamy i pracujemy w polnocnej norwegii. kazde z nas m
              > a netto 10 000 zl. zona kupila sobie nowego forda, ja kupuje nowy motocykl za
              > miesiac. jakies pytania?

Tylko jedno: ile placisz ( w zl) za czynsz, telefon, przedszkole (2 razy) i ile
              ci zostaje na ubrania, wakacje i cukierek dla dziecka ?
              • losiu4 Re: A kto za to zapłaci? 25.08.04, 12:31
                Gość portalu: pielegniarka napisał(a):

> Tylko jedno: ile placisz ( w zl) za czynsz, telefon, przedszkole (2 razy) i
                > ile ci zostaje na ubrania, wakacje i cukierek dla dziecka ?

nie wiem, ile dokładnie, bo nie zwykłem do cudzej kieszeni zaglądac. Ale
                najwyraźniej na tyle wystarczajaco zarabiają, by samochód kupić i na motocykl
                co nieco odłożyć. W Polsce jakoś ich stać na to nie było :)

Pozdrawiam

Losiu
              • Gość: pielegniarz Re: A kto za to zapłaci? IP: *.bb.online.no 25.08.04, 22:11
                bardzo prosze: czysz 3000zl, mamy 2 komorki po 200zl na miesiac, przedszkole, i
                szkola darmo, wlacznie z ksiazkami i zeszytami, do tego stale zasilki na kazde
                dziecko po 1600zl, prad co 2 miesiace okolo 1000zl. internet w domu 250 zl,
                ile zostaje? zyjemy z 1 pensji, 2-ga idzie na auto, wycieczki weekndowe po
                okolicy i dalej, plany emerytalne,i inne takie tam.... ubrania i buty na
                bierzaca, idziesz do sklepu i kupujesz co potrzeba, i tylko o to chodzi.
                dzieciaki maja pelny luz. stres zyciowy =0, czego wszystkim zycze.
                • Gość: zbyszek I to jest wg mnie normalnosc. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.04, 23:44

Jeszcze wielu z nas nie zdaje sobie sprawy ze tak NAPRAWDE mozna zyc.
                  Wejscie polski do UE spowoduje wymiane doswiadczen i informacji- moze ludzie
                  beda wymagac wiecej od politykow i szybciej dorownamy takiej norwegii.
                  Jak narazie uczmy sie jezykow obcych i docenmy to ze mamy darmowa/tania
                  edukacje.

Pozdrawiam i zycze wytrzymania nocy polarnych :)
                  • Gość: pelegniarz Re: I to jest wg mnie normalnosc. IP: *.bb.online.no 26.08.04, 09:00
                    > beda wymagac wiecej od politykow i szybciej dorownamy takiej norwegii.
                    -oj bedzie trodno - tu nie mam komunizmu myslowego, tu trzeba na wszystko
                    zapracowac i placic podatki. no i jeszcze jest sporo ropy....
                    > Pozdrawiam i zycze wytrzymania nocy polarnych :)
                    - dzieki, spoko, spoko.... po tej 'republice kolesi' jestesmy zachartowani, he he.
            • Gość: mimi Re: A kto za to zapłaci? IP: 5.2.* / *.chello.pl 08.09.04, 21:35
              Panie pielegniarzu - jednak nie zdołał Pan uzasadnić, dlaczego polscy podatnicy
              mieli zafundować Panu wykształcenie. Zgadzam sie, ze lepiej pracować za godziwe
              wynagrodzenie i tego zyczylabym rowniez pracujacym w Polsce, ale wciaz nie wiem
              dlaczego Polacy maja ksztalcic za darmo ludzi, ktorzy pracuja dla obcokrajowcow
              • magosiaa Re: A kto za to zapłaci? 08.09.04, 23:06
                Ponieważ państwo w zamian za bezpłatna naukę chce bezpłatnej pracy, za którą
                trzeba opłacić mieszkanie i utrzymać rodzinę. Gdy zwolni nas z tych opłat i
                zafunduje nam także wyżywienie być może przestaniemy wyjeżdżać.
          • losiu4 Re: A kto za to zapłaci? 25.08.04, 12:27
            pepito napisał:

> mam zgryz, jeśli chodzi o ludzi, którzy ksztacą sie za budżetoowe pieniadze w
            > Polsce i wyjeżdzają za granicę, sprzedawać swoją wiedzę i fachowość.
            > Proszę, niech ktoś mi poda jakieś proste argumenty,

coż, skoro w kraju nie ma dla nich pracy, a jesli już jest - to marnie
            płatna... sam bym wybywał.

Pozdrawiam

Losiu
          • Gość: WN Re: A kto za to zapłaci? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.04, 12:30
            Ja jako podatnik nie mam pretensji o to, że wykształcone za moje pieniądze
            pielegniarki wyjadą za granicę i być może nigdy tego długu nie spłacą (w
            podatkach). Ja jako WN bulwersuję się trwonieniem moich pieniedzy na
            zarządzanie chorym(!) systemem ochrony zdrowia. Tu właśnie wpakowane pieniądze
            na ksztalcenie idą w błoto. I to od lat. Pomiedzy treściami kształcenia
            pielęgniarek i kompetencjami wyjściowymi absolwentów a codzienną praktyką w
            szpitalu jest przepaść. A to dlatego, że mentalność polskich zarządców ochroną
            zdrowia (lekarzy) w sprawach pielęgniarstwa zatrzymała się tuż po II wojnie
            światowej. Oni nadal uważają, że pielęgniarka to średni personel medyczny, więc
            mają adekwatne oczekiwania. Gdy w szpitalach zabrakło sanitariuszy i salowych,
            ich zadania manipulacyjnie scedowane zostały na pielęgniarki. A dyżur trwa 8
            lub 12 godzin. To chyba jasne, że wykonywanie cudzych zadań odbywa się kosztem
            własnych. Tylko, że pacjenci w Polsce tego jeszcze nie wiedzą.
            Do wykonywania pracy salowej nie jest potrzebne wyższe wykształcenie medyczne i
            o tym wiedzą absolwenci pielęgniarstwa akademickiego.
            Uważam, że tak kiepski system ochrony zdrowia jest za drogi na moją kieszeń.
            Chętnie przestanę go finansować. A wyjazdy pielęgniarek za granicę uważam za
            przejaw zdrowego rozsądku.
            • Gość: magosiaa Re: A kto za to zapłaci? IP: *.man.olsztyn.pl 25.08.04, 21:19
              Każde twoje słowo to prawda. Nie rozumiem dlaczego nikt tego głośno nie mówi,
              ani Izby Pielęgniarskie, ani związki zawodowe. Ja odeszłam z zawodu dawno temu
              (mgr, spec. anestezjologiczna). Nie mogłam pogodzić się z tym, że pomimo
              wykształcenia i umiejętności byłam traktowana bez żadnego szacunku. O
              pieniądzach już nie wspomnę. Prawda jest taka, że część pielęgniarek, które są
              wykształcone i stale podnoszą kwalifikacje wykonuje bardzo dużo zadań za
              lekarza, ale oficjalinie panuje na ten temat cisza lub wręcz lekarze oburzają
              się gdy ktoś o tym wspomni. Wiele razy siedziałam sama przy znieczuleniu,
              prowadziłam je samodzielnie, a anestezjolog wędrował nie wiadomo gdzie. Potem
              przychodził, podpisywał kartę znieczulenia i było o.k. Oni biorą pieniądze, a
              pielęgniarki pracują i jako salowe, sprzątaczki, pielęgniarki. Oczywiście nie
              chcę, żeby było to odebrane w sensie, że pielęgniarki zastępują zawsze i
              wszystkich lekarzy, ale powszechna jest praktyka, że na dyżurach część decyzji
              i czynności jest scedowanych na pielęgniarki tylko jest to temat tabu.
              Myślę, że to dla większości naszego społeczeństwa szok, gdy nagle okazało się,
              że ten upodlony w Polsce zawód jest poszukiwany za granicą, za pieniądze takie,
              jakie niektórym się nie śnią, i że pielęgniarki są tam szanowane, stosownie do
              swego wykształcenia i pracy jaką wykonują.
              Wyjeżdżajcie dziewczyny i chłopaki też, powodzenia, może ktoś oprzytomnieje,
              chociaż bardzo wątpię. Cieszę się jednak, że o tym wreszcie się mówi, może do
              ludzi dotrze prawda o tym zawodzie, bo czytając posty to widzę w części wręcz
              niedowierzanie, że w innych krajach "zwykła" pielęgniarka jest tak
              poszukiwanym, szanowanym i wysokopłatnym zawodem.
      • Gość: karol Re: Rzeczywiscie tyle zarabiaja pielegniarki ???? IP: *.ipt.aol.com 25.08.04, 14:41
        jezeli ktos jest zainteresowany zarobkami pielegniarek w Niemczech chetnie moge
        podac dane, napisze tylko ze zarabiaja okolo polowe kwoty 25tys. euro brutto
        dlatego smiem watpic ze pielegniarki w USA zarabiaja okolo 50 tys.$ rocznie
        najlepiej samemu sprawdzic a co nie ktorzy pisza bzdury znam takie osoby ktore
        pisza ze wyjechali i zarabiaja taka "kase" tylko tyle ze tej "kasy" nigdy nie
        widac jak przyjada do Polski najlepsza rada sprawdzic samemu bo takich i
        podobnych bzdur bylo wiele na portalu "GW"
        • Gość: meerkat Rzeczywiscie!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.04, 15:39
          Kwalifikowane pielegniarki (po studiach z dyplomem Registered Nurse) istotnie
          zarabiaja $50,000.00-$60,000.00 rocznie; pielegniarki specjalistyczne
          (anestezja, chirurgia, paliatyw) nawet wiecej(poczatkujace zarobia oczywiscie
          mniej!) Nie ma sie co dziwic: praca jest trudna, zmudna i bardzo odpowiedzialna
          (w USA pielegniarki wykonuja szereg funkcji i badan, ktore w Polsce wykonuje
          sam LEKARZ!).Ale, jak powiedzialem, swoje trzeba umiec i jezyk znac.

P.S. Lekarz w USA (zaleznie od specjalnosci) zarabia przecietnie od $150,000.00
          do $300,000.00 rocznie. Zarobki mocno sie wahaja w zaleznosci od lokalizacji i
          specjalizacji..Ubezpieczenia sa b. wysokie( zwlaszcza dla Ob-Gyn,
          anestezjologow, pediatrow i neurochirurgow)-rzedu $120,000.00-$200,000.00
          rocznie.
        • Gość: michnik Re: Rzeczywiscie tyle zarabiaja pielegniarki ???? IP: *.mad.east.verizon.net 25.08.04, 15:48
          Gość portalu: karol napisał(a):

> jezeli ktos jest zainteresowany zarobkami pielegniarek w Niemczech chetnie moge
          >
          > podac dane, napisze tylko ze zarabiaja okolo polowe kwoty 25tys. euro brutto
          > dlatego smiem watpic ze pielegniarki w USA zarabiaja okolo 50 tys.$ rocznie
          > najlepiej samemu sprawdzic a co nie ktorzy pisza bzdury znam takie osoby ktore
          > pisza ze wyjechali i zarabiaja taka "kase" tylko tyle ze tej "kasy" nigdy nie
          > widac jak przyjada do Polski najlepsza rada sprawdzic samemu bo takich i
          > podobnych bzdur bylo wiele na portalu "GW"

Pielegniarka zarabia $40+/h na start. I musi pracowac po 60h tygodniowo po 12h pod
          rzad. To daje nie 50 tysiecy $$ BRUTTO rocznie, a co najmniej 100 tys. $$.
          Tygodniowka $2000 nie jest niczym nadzwyczajnym.

Z tym ze cwok-autorka tego knota dziennikarskiego nie wie ze pielegniarka to funkcja
          kierownicza i taka osoba tylka pacjentom nie podciera. Autorka pisze o pomocach
          szpitalnych a nie pielegniarkach.

tajnedokumenty.com/kawecki.html
      • Gość: michnik TYPOWE RADIO EREWAN IP: *.mad.east.verizon.net 25.08.04, 15:43
        Autorka tym razem ukrywa swoje nazwisko zeby sie osobiscie nie osmieszyc bredniami.

Jakie pielegniarki cwoki z GW? Pomoce szpitalne. Pielegniarka w USA musi miec
        wyzsze wyksztalcenie i zdac niezalezny egzamin wyjatkowo trudny. Nikt przy zdrowych
        zmyslach nie dopusci do pracy osobe z zagranicy ktora nie zna biegle angielskiego i nie
        zna zawodu. Nie mowiac o robieniu konkurencji lokalnym pracownikom.

Trzeba znac na pamiec setki skrotow (BSE, PMS, STD, i Bog wie co). Trzeba znac
        wiekszosc podstawowych lekow, ich zastosowanie, skutki etc. Pielegniarka jest prawa
        reka lekarza cwoki z GW. NIe mydlijcie oczu zdesperowanym ludziom.

Oto przykladowe pytania egzaminacyjne na licencje RN:

After SCI, problems with urinary and bladder function are common. Which of the
        following problems are associated with SCI?

Urinary tract infections
        Bladder stones
        Kidney deterioration
        Kidney failure
        All of the above

Autonomic Dysreflexia (AD) is associated with injuries at the spinal cord level:

T12
        Sacral root
        T6 and above
        L1 through L12

Jezeli autorka nie ma zielonego pojecia o czym te pytania sa, to sama nie powinna
        reklamowac prywatnego biznesu rekrutacyjnego.

tajnedokumenty.com/kawecki.html
        • Gość: MD U.S. hospitals cannot recruit... IP: 216.233.79.* 25.08.04, 17:20
          Cheryl Peterson, MSN, RN, senior policy fellow at the American Nurses
          Association, said that U.S. hospitals cannot recruit internationally with
          integrity until they start "tending to their own business."

www.nurseweek.com/news/features/02-06/international.asp

• Gość: MD The Recruits IP: 216.233.79.* 25.08.04, 17:26
            The Recruits
            Despite the red tape and expense, U.S. facilities find it worthwhile to recruit
            nurses from overseas to alleviate the shortage
            More -
            www.nurseweek.com/news/features/04-06/recruits.asp
            • Gość: PIELEGNIARZ studen Re: Najgorsza jest ta "red tape" podobno IP: 212.244.128.* 26.08.04, 10:59
              Nie cierpie papierów i wszsystkiego co jest z tym związane BLE...
      • Gość: MD Nursing Careers IP: 216.233.79.* 25.08.04, 17:16
        Informacje tylko po angielsku - www.nurseweek.com/career/
        Job Search - www.nurseweek.com/jobs/jobsearch.asp
        Career Fairs - www.nurseweek.com/careerfairs/

Nurse Week Magazine - www.nurseweek.com

Zycze Powodzenia!!!
        MD
      • Gość: Roman Re:KTO ICH UCZY PO ANGIELSKU MEDYCYNY ? IP: 192.43.65.* 25.08.04, 19:02
        Warto wczesniej sprawdzic jakie kwalifikacje maja wykladowcy co beda uczyc na
        tych studiach !!! Jezyk medyczny angielski jest dosc trudny a wyklady powinni
        prowadzic lekarze wyksztalceni w USA lub Anglii.
        • Gość: Registered nurse Info od pielegniarki z USA IP: *.dyn.optonline.net 25.08.04, 20:24
          Po pierwsze irytujace sa te bledne informacje od "znawcow" tematu. KAROL,
          zapewniam Cie, ze 50 000$ to jest pensja na start dla RN w USA. Powinienes miec
          nieco lepze informacje, biorac pod uwage twoja lokalizacje (aol.com), i moze
          dwno nie mogles tez odwiedzic Europy i Twoje info o zarobkach na starym
          kontynencie tez jest nieaktualne. Po drugie, owszem jest duzo pielegniarek z
          Filipin, ale z nimi tez da sie pracowac, nie wiem o jakiej mafii ktos tu
          wspominal. Po trzecie nawet zeby pracowac w Nursing Home, czyli mowic naszym
          jezykiem w domu starcow jako pielegniarka, tez trzeba miec licencje, czyli
          zdany stanowy egzamin. Po czwarte pielegniarek rzeczywiscie brakuje w USA, ja
          sama co tydzien dostaje poczta nowa oferte lub info. Po piate nikt nie zmusza
          pielegniarek w USA do pracy po 60 godzin tygodniowo. Tygodniowy wymiar godzin
          to 40, czyli tyle samo co w kazdym innym zawodzie. Nadgodziny sa dobrowolne a
          nie obowiazkowe. Same studia ukonczone w jezyku angielskim w Polsce oczywiscie
          nie wystarcza, poniewaz do pracy potrzebna jest licencja stanowa. Zeby ja
          uzyskac nalezy zdac dosc trudny egzamin NCLEX-RN. Ale dobrze wyksztalcona i
          przygotowana osoba z Polski po takich studiach, z odrobina zapalu i szczescia i
          wiary w siebie zda go z pewnoscia. Mnie przygotowanie do egzainu zajelo rok. Od
          3 lat pracuje z Filipinkami, nawet sie z jedna przyjaznie. Im wiecej nas tu
          bedzie (Polek W zawodzie) tym lepiej. Powodzenia.
          Pielegniarka z Polski- aktualnie RN w USA.
          • Gość: malg7839.1_3 Re: Info od pielegniarki z USA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 02:43
            Bardzo zainteresował mnie twój list.Ciekawa jestem w jakim stanie pracujesz?
            Ja już raz próbowałam zdać egzamin CGFNS ale na razie mi się nie udało i jestem
            bardzo rozczarowana tą instytucją...bałagan,zero komunikacji itd.Na razie
            pokonywanie poszczególnych szczebli wydaje sie bardzo trudne w polskiej
            rzeczywistości.Mam pytanie czy można załatwić sobie legalna pracę w USA bez
            posredników?
        • Gość: WN Re:KTO ICH UCZY PO ANGIELSKU MEDYCYNY ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.04, 21:30
          Gość portalu: Roman napisał(a):
          "(...) wyklady powinni prowadzic lekarze wyksztalceni w USA lub Anglii."

Małe sprostowanie - kształceniem pielęgniarek nie zajmują się lekarze, tylko
          pielęgniarki. W Polsce mamy pielęgniarki profesorów, doktorów habilitowanych i
          doktorów nauk medycznych (przyrodniczych i humanistycznych), oraz magistrów
          pielęgniarstwa. Kadra dydaktyczna jest. Lekarze jedynie uczestniczą w
          kształceniu w zakresie przedmiotów klinicznych. Kształcenie akademickie
          pielegniarek w Polsce trwa już od ponad 30 lat. Z USA lub Anglii przyjadą
          nauczyciele pielegniarki, a nie lekarze. Zresztą Royal College of Nursing w
          Londynie stale utrzymuje kontakty z uczelniami w Polsce.
          Proszę Państwa, proszę przyjąć do wiadomości prawdę o tym, że polski i
          jakikolwiek lekarz nie ma zielonego pojęcia o pielęgniarstwie i że nie ma prawa
          kształcić w zakresie pielegniarstwa (polskie ustawodawstwo na to nie zezwala)!
          Pogląd o omnipotencji lekarza w ochronie zdrowia i kształceniu w zawodach
          medycznych pochodzi z głębokiego PRL-u. Już dawno zdezaktualizował się, choć ma
          jeszcze swoich obrońców.
      • Gość: Homer J Prawda ze USA jest brak pielegniarek IP: 208.247.54.* 25.08.04, 21:41
        ... z tego co wiem to sa bardzo poszukiwane w tej chwili.
        Znam kogos kto niedawno skonczyl pielengniarstwo (4yr bechelor's degree) i
        dostal $22. na godzine czyli:

$22.00 x 2080 godzin rocznie= $45,760 na rok pracujac 40 godz tygodniowo, no i
        w uproszczeniu $45,760 x .68= $31,116.8 po podatkach na reke (to tylko
        przyblizona liczba).

Takze chyba sie oplaca bardziej niz robic w Polsce za darmola.

Polacy do USA na Nursing a nie na Azbesty.
        • Gość: Registered nurse Re: Prawda ze USA jest brak pielegniarek IP: *.dyn.optonline.net 25.08.04, 21:52
          Powiedz znajomej, ze sa lepsze oferty. Z bachelor's powinna dostac lepsza
          stawke. A srednie zarobki mozna sprawdzic na www.salary.com
          • Gość: Homer J Re: Prawda ze USA jest brak pielegniarek IP: 208.247.54.* 25.08.04, 21:55
            tyle miala okolo 1.5 -2 lata temu, nie wiem dokladnie ile w tej chwili ma ale
            napewno wiecej. Mowie tu o szpitalu w okolicach Chicago, bo to tez jest napewno
            jakis czynnik.
      • Gość: Mirek Oto Dane z San Jose CA USA IP: *.cisco.com 25.08.04, 22:00
        Oto dane z San Jose Mercury News
        http://www.mercurynews.com/mld/mercurynews/

Najtansze mieszkanie M3 kosztuje $1000.00 na miesiac
        Median cena domu $500.00 podlug zarobkow stac na to 18% mieszkancow polnocnej
        Kalifornii. Zaleta jest pogoda z 300 dniami slonecznymi w roku.
        W San Jose jest Polska Parafia Sw Alberta gdzie mowi sie po polsku.

Pozdrowienia

************************************************************************

MA-Fitchburg Registered Nurse Manager - Substance Abuse CyberScientific Nursing
        Registered Nurse, RN & Nurse Specialists $50,000.00 - $60,000.00/Year 08/25
        Nurse Manager / Charge Nurse - Fitchburg, MA Substance Abuse Nurse Manager -
        RN Full Time Registered Nurse ...
        Experience: At Least 3 Years Full-Time Employee

CA-Los Angeles Registered Nurse - Therapeutic Apheresis CyberScientific Nursing
        Registered Nurse, RN & Nurse Specialists $55,000.00 - $70,000.00/Year 08/25
        Full Time Registered Nurse position available in Southern California. Position
        is with a for profit blood bank which provides th...

FL-West Palm Beach Oncology Registered Nurse - Palm Beach, Flordia
        CyberScientific Nursing Registered Nurse, RN & Nurse Specialists $50,000.00 -
        $60,000.00/Year 08/25
        Registered Nurse - Oncology West Palm Beach, FL 9 Physician Outpatient
        Oncology Center with...the West Palm Beach area has an im...

CA-San Francisco Infusion Center Nurse Manager - San Francisco, CA
        CyberScientific Nursing Registered Nurse, RN & Nurse Specialists $1,000.00 -
        $1,000.00/Year 08/25
        Oncology Nurse Manager, San Francisco, CA Oncology Nurse Manager needed for
        San Francisco, CA hospital. Nurse Mana...

DE-New Castle Home Health Registered Nurse - Pediatric Hemophilia
        CyberScientific Nursing Registered Nurse, RN & Nurse Specialists $40.00 -
        $50.00/Hour 08/25
        Home Health Registered Nurse - Pediatric Hemophilia New Castle, Delaware area
        National provider...providing quality and safe car...

CA-San Jose Dialysis Registered Nurse - Northern California CyberScientific
        Nursing Registered Nurse, RN & Nurse Specialists $65,000.00 - $95,000.00/Year
        08/25
        Dialysis Registered Nurse and Nurse Manager Positions available in Modesto,
        San Jose, East Bay...Redwood City, CA Nationa...

OR-Portland Clinical Registered Nurse Consultant - Extended Care
        CyberScientific Nursing Registered Nurse, RN & Nurse Specialists $55,000.00 -
        $75,000.00/Year 08/25
        Registered Nurse Clinical Consultant - Extended Care Portland, Oregon Medical
        device manufacturer...healthcare area has an immed...

IL-Hoffman Estates Director of Nursing - Behavioral Health CyberScientific
        Nursing Registered Nurse, RN & Nurse Specialists $1,000 - $1,000/Year 08/25
        ...policies, We offer competitive salaries and an excellent benefits package.
        Current licensure in the State of Illinois as a Registere...

OH-Cincinnati Cardiac Cath Lab - Nurse Manager - RN, Nursing CyberScientific
        Nursing Registered Nurse, RN & Nurse Specialists $60,000.00 - $75,000.00/Year
        08/25
        Cardiac Cath Lab / Procedures Registered Nurse Manager Cincinnati, Ohio 190+
        bed Acute Care hospital in Cincinnati, Ohio has an ...

CA-Los Angeles Registered Nurse - Wound Care - Clinical Consultant
        CyberScientific Nursing Registered Nurse, RN & Nurse Specialists $55,000.00 -
        $75,000.00/Year 08/25
        Registered Nurse Clinical Consultant - Extended Care Los Angeles, CA Medical
        device manufacturer...healthcare area has an immedi...

CA-Long Beach Registered Nurse - Mobile Blood Collections CyberScientific
        Nursing Registered Nurse, RN & Nurse Specialists $55,000.00 - $65,000.00/Year
        08/25
        Registered Nurse - Long Beach / Orange County, CA Mobile Blood Collections For
        profit Blood...affiliations nationwide has an imm...

WI-Eau Claire Clinical Account Manager, RN, MSN - Registered Nurse CyberCoders
        Nursing - RN, Registered Nurse & Nurse Specialists $50,000 - $70,000/Year 08/25
        Clinical Account Manager, RN, MSN - Registered Nurse, Sales, Account
        Management We are a leading provider of Emergency Departmen...

VA-Harrisonburg Operating Room Coodinator - RN, Registered Nurse CyberCoders
        Nursing - RN, Registered Nurse & Nurse Specialists $45,000.00 - $60,000.00/Year
        08/25
        Are you a Registered Nurse experienced in the Operating Room, if so, then we
        want to talk to you...pleasant, articulate, energet...

CO-Denver Registered Nurse CyberCoders Nursing - RN, Registered Nurse & Nurse
        Specialists $50,000 - $70,000/Year 08/25
        Registered Nurse, ICU, CCU, Telemetry,Registered Nurse, ICU, CCU,
        Telemetry......
        Experience: At Least 1 Year Full-Time Employee

CA-San Francisco-San Jose-Sacramento Calling All Healthcare!!
        RT/RCP/PT/OT/ST/Nursing TechStat 08/25
        ...II, Ultrasound TECH, Cardiology Technician, Sonographer, Surgical Tech,
        Radiologic Technologist, Echocardiographer, Registered N...
        Experience: College Full-Time/Part-Time Employee

MD-Baltimore-DC Calling All Healthcare!! RT/RCP/PT/OT/ST/Nursing TechStat
        08/25

GA-Savannah Senior VP for Patient Care Services and Chief Nursing Officer Etech
        Hi $120,000 - $180,000/Year 08/25
        ...in nursing, preferably in a complex organization * MSN or related degree is
        required * Eligibility for licensure as a Registered
        Experience: More than 5 Years Full-Time Employee

PA-Suburban Philadelphia DIRECTOR OF NURSING $61,000 - $70,000/Year 08/25
        ...Communities, Inc., the nation's largest owner/operator of active resort-
        retirement communities in the Eastern US, is seeking a seaso...

WA-Seattle-Tacoma Calling All Healthcare!! RT/RCP/PT/OT/ST/Nursing TechStat
        08/25
        Experience: College Full-Time Employee

TX-Dallas/Ft Worth Calling All Healthcare!! RT/RCP/PT/OT/ST/Nursing TechStat
        08/25

CT-Norwich Director of Nuring - Inpatient Psychiatric Unit CyberScientific
        Nursing Registered Nurse, RN & Nurse Specialists $65,000 - $95,000/Year 08/25
        ...Psych and Med/Surg Units. Also, there is a need for an Evening Nurse
        Supervisor in the Emergency Department. Clinical Directo...

IL-Libertyville Oncology RN position available - North Suburbs of Chicago
        CyberScientific Nursing Registered Nurse, RN & Nurse Specialists $50,000.00 -
        $55,000.00/Year 08/25
        Supervisor Medical Oncology Registered Nurse and Staff Level RN position
        available - Northwest Chicago Suburbs...Illinois Regist...

CA-San Diego (RN) CLINICAL NURSE SPECIALIST Children's Hospital and Health
        Center of San Diego 08/25
        ...CRITICAL CARE UNIT Empl
        • Gość: Longislander Re: Oto Dane z San Jose CA USA IP: *.dsl.invision.com 25.08.04, 22:32
          Cale zamieszanie stad, ze w USA sa NA (nurse aid/assistant - cos w rodzaju
          salowej z rozszerzonymi uprawnieniami/obowiazkami), LPN (licensed praktical
          nurse - cos w rodzaju polskiej pielegniarki po liceum medycznym/szkole
          pomaturalnej) i sa RN (registered nurse - pielegniarka po polskich wyzszych
          studiach pielegniarskich) Te zarobki 50-70 tys.$/rok dotycza RN ze zdanym
          stanowym egzaminem NCLEX-RN. NA dostaje ok $10/godz, LPN $12-20/godz.
          • Gość: meerkat A poza tym w USA szpitale OTWIERAJA, a nie.. :-((( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.04, 23:52
          • Gość: shorty A jak to jest z "sign in bonus?" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.04, 23:53
            Gazety amerykanskie sa pelne ofert dla pielegniarek, poniewaz jest to praca
            ciezka i malo kto sie na to decyduje.Oczywiscie warunki pracy sa o niebo lepsze
            od tych w Polsce, wiec jak ktos nie widzi siebie w polskim szpitalu, to jest to
            chyba dobra opcja.

Male mam info na te tematy-wiem tylko ze polskie papiery znacza tam NIC, i
            wiele trzeba wysilku by zdobyc lokalne uprawnienia.
            Co do zarobkow, to srednia placa w USA to $15/h. Za to spokojnie mozna wynajac
            mieszkanie, kupic auto na raty, oplacic rachunki, zywnosc, drobne wydatki a
            nawet przy oszczednym trybie zycia odlozyc pare setek miesiecznie.
            Jest wiele wiz do USA polecam strone ambasady www.usinfo.pl.
            Mozna tez bezposrednio skontaktowac sie ze szpitalami mailowo.

a teraz pytanie:

Szpitale oferuja $3500-$5000 bonus za to ze podpisze sie z nimi umowe. Jak to
            jest w rzeczywistosci, wie ktos?
      • Gość: Student Podyplomow Re: Pielęgniarki studiują po angielsku IP: *.om.om.cox.net 26.08.04, 01:37
        Alez Redaktorzy, brednie pieprzycie o 500,000 pielegniarek. Zeby pracowac
        trzeba miec pozwolenia na prace. Praca pracownicza otrzymuje sie na trzy lata i
        wypelnia ja i podpisuje pracodawca. Takich wiz w USA jest niestety nie wiele.
        W skutek wlasnych wewnetznych problemow z bezrobociem obnizono prog do 65,000
        takich wiz. Wiz na bierzacy rok wystarcza na 4 miesiace. Ci co sie nie
        zalapali musza czekac do nastepnego roku. Mieszkam w Stanach od 8 lat i wiem
        co mowie. Pozdrawiam wszystkich.

Student Podyplomowy
        • wojtekus $50000 na poczatek 26.08.04, 02:06
          W USA pensje roznia sie od regionu lub stanu. W NJ pielengniarki otrzymuja
          50000 na poczatek a maksymalnie moga dostac okolo 85000. Do tego dochodza
          nadgodziny overtime i pielengniarki lekko skacza ponad $100000!

Moj znajomy listonosz opiekuje sie swoimi dziecmi i robi wszystko w domu bo
          jego zona filipinka zarabia $120 000 na rok. Przy jego smiesznej pensji $43 000
          z overtime moze $48000 na rok nie ma co sie zastanawiac. Jestem mazczyzna ale
          sam sie zastanawiam. Dobre ubezpieczenie lekarskie i wczesna emerytura tez sa
          atutem.

Pozdrawiam i mam nadzieje iz ten caly polski system opieki zdrowotnej dostanie
          po dupie i wszyscy wyjada, a ci co pozostana beda mieli placone ludzkie
          pieniadze z obawy przed ich ucieczka.

Good luck ladies.
      • Gość: BOLINOGA ZASADNICZA SZKOLA ROBOTNIKOW NIEWYKWALIFIKOWANYCH IP: *.nyc.rr.com 26.08.04, 02:37
        Obok tej szkoly juz dziala "Zasadnicza Szkola Robotnikow Niewykwalifikowanych
        ze Znajomoscia Jezyka Angielskiego". Przypominam absolwentom: "kopac" = "to
        dig"; "cegla" = "a brick"; "Lubie kopac lopata" = "I like to dig with a
        shovel". Good luck in the English speaking world!
      • Gość: hrabina Z-ska Re: Pielęgniarki studiują po angielsku IP: *.client.comcast.net 26.08.04, 05:16
        to co najwazniejsze w tej calej sprawie z wyjazdami naszych pielegniarek to
        jest utrata nie po prostu pieleganiarek ,ale swietnych,znakomitych pielegniarek.
        Beda wyjwzdzaly najlepsze,najbardziej pracowite.
        Sadzicie,ze na te wszystkie egzaminy i rozmowy kwalifikacyjne zalapuja sie
        nierozgarniete ciucmy,gaski,ktore nie potrafia fachowo zrobic zastrzyku,choc
        maja szkole pielegniarska,tak,tak ,takie tez sa.
        Mowimy tutaj o naprawde znakomitych dziewczynach i kobietach. One sa swietne
        juz teraz na tych oddzialach gdzie im tak slabo placa. Ciagle sie ucza,duzo
        czytaja,inwestuja w angielski,czy tez inny jezyk,czytaja powazna fachowa
        literature, sa to te ktorym lekarz nie obawia sie zostawic czesci swoich
        obowiazkow bo wie ile naprawde sa warte, To sa te ktore 5 razy sprawdza lek
        zanim go podadza pacjentowi,
        I to te pielegniarki beda wyjezdzac!!!!
        Boze ,chron Polske.

• Gość: hrabina Z-ska Re: Pielęgniarki studiują po angielsku IP: *.client.comcast.net 26.08.04, 05:25
          ja tu przepraszam te wszystkie dziewczyny,ktore jednak nie wyjezdzaja z roznych
          powodow a mimo to tez sa dobre,Zapedzilam sie troche,
        • Gość: WN nadużycie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.04, 07:16
          Zgadzam się z tym, co napisałaś. I chcę dodać, że to, co najbardziej irytuje
          polskie pielęgniarki, zawarte jest w Twoich słowach: "lekarz nie obawia sie
          zostawic czesci swoich obowiazkow bo wie ile naprawde sa warte
          [pielęgniarki]". Lekarz w polskim szpitalu wmanipulowuje pielegniarkę w swoje
          obowiązki, za które on bierze pieniądze. To jest zwyczajne wykorzystanie i
          nadużycie władzy (lekarz dyżurny pełni funkcję dyrektora w trakcie jego
          nieobecności np w nocy). Pielęgniarki w Polsce zostały wrobione w funkcję
          bufora pomiędzy marudnymi pacjentami bez protekcji a lekarzami. Oraz w funkcję
          służących wobec pacjentów protegowanych. A wszystko za jedyne 800 zł. i bez
          prowizji od komfortu "pracy" lekarza.
          Oczywiście są lekarze uczciwi, którzy nie czynią tego, co opisałem, i tych
          przepraszam, jeśli poczuli się dotknięci.
          • Gość: Nurse z Californi Pielegniarki - Przyjezdzajcie do Californi ! IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 26.08.04, 08:32
            ukonczone studia pielegniarskie w US. Zarobki sa dobre, klimat piekny, ludzie
            przyjemni. Negatywny jest tylko prywatny system opieki medycznej - bo czesto sie
            zdaza ze ludzie nie maja insurancu i do szpitala przychodza w stanie juz
            naprawde ciezkim - takze czesto na medical-surgical opiekujesz sie przypadkami
            naprawde cizkimi. Znajomosc telemetry (training sie dostaje) jest potrzebna. Ale
            jak wszedzie sa plusy i minusy.
            Przyjezdzajcie dziewczyny i panowie tez (bo w tym zawodzie potrzebujemy panow
            tez i nawet tutaj coraz wiecej mezszczyzn sie decyduje konczyc nursing i pracuja
            jako pielegniarki - sa swietnymi pielegniarkami!
        • Gość: asia Re: Pielęgniarki studiują po angielsku IP: *.proxy.aol.com 21.11.04, 17:34
        • Gość: asia Re: Pielęgniarki studiują po angielsku IP: *.proxy.aol.com 21.11.04, 17:52
          Zachecam wszystkie pielegniarki z dypomami do wyjazdu do USA, czy Europy.
          W Polsce ten zawod jest niedoceniany i nieoplacany odpowiednio.Moja mama jest
          dyplomowana pielegniarka po 30 latach pracy i dostaje zalosne grosze emerytury
          w Polsce. Nie zamierza wyjezdzac ze wzgledu na wiek 60 lat i rodzine.
          Ja jestem w USA i zaluje ze nie skonczylam w Polsce szkoly pielegniarskiej, a
          mam mgr ekonomii i chcac pracowac w swoim zawodzie musze skonczyc kolejne
          studia.Szkola pielegniarska trwa 4 lata i kosztujeok.20 000$.Nie mam na to
          funduszy.Mysle o wyjezdzie do Anglii, bo znam dobrze angielski i tam chce
          znalezc prace po swoim dyplomie.Zachecam wszystkich do nauki jezyka, naprawde
          sie oplaci.Tutaj jest deficyt pielegniarek i szkoly sa bardzo drogie -polskie
          pielegniarki sa wysoko cenione -bo maja juz wyksztalcenie i doswiadaczenie-
          wykorzystajcie to.Dlaczego macie pracowac w kraju gdzie nie szanuja waszej
          pracy i po 30 latach otrzymywac zenujaca emeryture ?
      • Gość: starycynik Re: Pielęgniarki studiują po angielsku IP: *.ppp.uno.edu 26.08.04, 19:01
        Czy ktos sie zastanowil dlaczego pielegniarka wykwalifikowana zarabia 50
        k$/year.

Podpowiadam:
        1. Deficyt i pielegniarek i lekarzy jest juz od 30 lat.
        2. O tym ze jest deficyt wiedza wszyscy na swiecie (moze poza Polska gdzie GW
        musi wciaz lud oswiecac).
        3. Ludzi w III swiecie nie brakuje, a szczegolnie tych co pojechaliby do US
        pracowac za takie pieniadze.
        4. Wsrod owych krajow III sa byle kolonie angielskie gdzie szkolnictwo jest od
        zawsze po angielsku.

Odpowiedz jest prosta. Tu sie nie tak latwo dostac. Dlatego ze zwiazki zawodowe
        i zwiazane z nimi lobby dbaja aby ciagle byl DEFICYT i w ten sposob wymuszal
        wysokie zarobki. Deficyt wymusza sie tak ze do zawodu trudno wejsc
        obcokrajowcowi. Liczba wiz na taka prace jest ograniczona, procedura dluga i
        pokretna. Nie przypadkiem. Szpitale moga sobie chciec zatrudniac ale rzad
        federalny tych setek tysiecy pielegniarek (nie mowiac o lekarzach) z calego
        swiata nie wpuszcza. Jak dobrze sie popatrzy na liczby to widac ze import sily
        roboczej w medycynie amerykanskiej to waziutki strumyczek ktory musi istniec
        dla zachowania pozorow przyzwoitosci, a naprawde to dobre prace sa dla swoich. T
        • Gość: Nurse z Californi Re: Pielęgniarki studiują po angielsku IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 26.08.04, 20:21
          www.amg.gda.pl/uczelnia/dydaktyka/pielegniarstwo_ang/
          przeczytaj to, Gdanska Akademia Medyczna otworzyla wydzial pielegniarstwa w
          J.angielskim z nastawieniem na prace w US. Ten program jes zrobiony w
          porozumieniu z rekrutacyjna firma z US "PP Group Internationa,LLC" ich web site
          znajdziesz w tym artykule tez - ta firma bedzie pomagala zalatwiac absolwentkom
          pielegniarstwa prace i wize do US.
          To jest web site PP Group International (albo mozna znalezsc na GAM stronie
          informacyjnej o pielegniarstwie):
          www.ppgroupinternational.com
      • Gość: Basia Re: Pielęgniarki studiują po angielsku IP: *.cg.shawcable.net 26.08.04, 23:57
        W Kanadzie podzial na stopnie pielegniarskie jest taki sam jak pisze
        Longislander w USA - NA, LPN i RN.
        NA - Nurses Aide/Assistant - wymagany krotki kurs, jezyk,
        LPN- Licensed Practical Nurse - pomaturalny 1-2 letni College + zdany egzamin
        na licencje,odnawia sie co roku,
        RN - Registered Nurse - 4 lata pielegniarstwa na uniwersytecie (Bachelor) +
        zdanie egzaminu na licencje, odnawiana co roku bez egzaminow o ile przepracuje
        sie wymagana ilosc godzin. W zwiazku z brakiem RNs respektuje sie
        pielegniarstwo po collage + licencja.
        Poziom i roznice w zarobkach podobne jak pisze Longislander, tylko w
        kanadyjskich $$$.
        Przyjechalam do Kanady 13 lat temu po studiach w Polsce nie zwiazanych z
        pielegniarstwem + 2.5 letnim pomaturalnym studium poloznych. Angielskiego
        uczylam sie 4 lata w ogolniaku + 3 na studiach, duzo czytalam. Mialam dobre
        podstawy gramatyczne i spore slownictwo. Pol roku po przyjezdzie zdalam test z
        angielskiego TOEFL na poziomie wstepu na uniwersytet i dostalam sie na 7
        miesieczny kurs dla pielegniarek-immigrantek, przygotowujacy do egzaminu na
        licencje tzw.CNATS. Przed przyjeciem na kurs AARN - zwiazek prowincjnalny RNs
        uznal ,ze mialam wystarczajaca i odpowiednia ilosc godzin z wymaganych
        przedmiotow na podstawie przetlumaczonych papierow z Polski.
        Egzamin (testy)na licencje trwal 2 dni po 8 godzin i byl bardzo trudny. Nie
        chce nikogo straszyc, ale bez tego kursu ciezko by go bylo zdac. Nie slyszalam,
        zeby takie kursy byly dalej robione, to byla chyba jednorazowa akcja, mialam
        szczescie. Za to w zwiazku z niedoborem RNs stopniowo ulatwia sie testy -
        obecnie trwaja one juz tylko jeden dzien.
        Kazda prowincja ma swoje przepisy odnosnie ile razy mozna do tych testow
        podchodzic, przewaznie 3 razy. Kazdy kosztuje ok.300$, nie jestem na biezaco,
        ten koszt rosnie z roku na rok.
        Jezyk trzeba znac bardzo dobrze wraz terminologia medyczna, bo zlecenia
        lekarskie dostaje sie czesto od lekarzy ustnie, i to czesto przez telefon.Duzo
        decyzji trzeba podejmowac samodzielnie, monitorowac pacjentow, w "long term
        care" tez wstepnie diagnozowac pacjentow, bo lekarze sa tylko na telefon oraz
        kierowac oddzialami z 30-40 pacjentami. W szpitalach ilosc pacjentow na
        pielegniarke jest mniejsza (2-3 do 7-8)zalezy od oddzialu,ale dochodzi tez
        praca przylozkowa. Bardzo dobrze trzeba sie orientowac w lekach i ciagle sie
        doszkalac. Praca RN jest bardzo odpowiedzialna i stresujaca, dla tych jednak
        odpornych na stres bardzo satysfakcjonujaca.
        Z reguly na start nie dostaje sie calego etatu - przewaznie jest to"casual
        position" czyli na telefon na zastepstwa, na zmiany. Dopiero jak sie sprawdzisz
        dostaniesz czesc albo caly etat. 12 lat temu czekalam przez 2 lata na stala
        pozycje, zadna RN sie w tym czasie nie zwolnila, dzisiaj juz po kilku
        miesiacach mozna dostac caly etat.
        Takie sa obecnie realia w Kanadzie, w prowincji Alberta. Sytuacja jest bardzo
        sprzyjajaca pracy w tym zawodzie, pielegniarstwo jest bardzo wysoko w wykazie
        zawodow preferowanych przy ubieganiu sie o immigracje do Kanady, dostaje sie za
        nie sporo punktow.
        Zachecam wiec do przyjazdow, zycze wytrwalosci w studiowaniu, zwlaszcza jezyka.
        • Gość: Nurse z Californi Re: Pielęgniarki studiują po angielsku IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 27.08.04, 20:18
          Dzieki Basiu za opis pielegniarstwa w Kanadzie. zgadza sie (pracowalam tam tez).
          Pozdrowienia dla Albery (Banf i Lake Luise - jest piekny).
          Troche zima zadluga ale domy tanie i ladne.
      • Gość: rock 3500zł/semestr, ja płacę 4000zł za gimnazjum. IP: *.neostrada.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.04, 08:31
        Płacę za gimnazjum dziecka w Szkole Przymierza Rodzin na Ursynowie 8000zł
        rocznie. Podobno jest to niewygórowane czesne. Ale przy tej opłacie za studia
        to jest zupełna drożyzna. Frajer jestem, czy co?
        • Gość: Ima Re: 3500zł/semestr, ja płacę 4000zł za gimnazjum. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.04, 13:08
          PIELEGNIARZ napisał, że w Norwegii przy zarobkach 10.000zł mies. wydaje: "czysz
          3000zl, mamy 2 komorki po 200zl na miesiac, przedszkole, i
          szkola darmo, wlacznie z ksiazkami i zeszytami, do tego stale zasilki na kazde
          dziecko po 1600zl, prad co 2 miesiace okolo 1000zl. internet w domu 250 zl,
          ile zostaje? zyjemy z 1 pensji, 2-ga idzie na auto, wycieczki weekndowe po
          okolicy i dalej, plany emerytalne,i inne takie tam.... ubrania i buty na
          bierzaca, idziesz do sklepu i kupujesz co potrzeba, i tylko o to chodzi.
          dzieciaki maja pelny luz. stres zyciowy =0, czego wszystkim zycze."
          a mnie się wydaje, że wcale nie tak różowo to wygląda, skoro PIELEGNIARZ
          zarabia ok 3,5 razy więcej niż ja, ale czynszu płaci 8 razy więcej, za komórkę
          4 razy więcej, za internet 5 razy więcej niż ja itp.
          • Gość: Ima PIELEGNIARZ W NORWEGII IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.04, 13:13
            Sorki, zapomniałam wcześniej zmienić temat.
            • losiu4 Re: PIELEGNIARZ W NORWEGII 10.09.04, 18:39
              masz kłopoty z cytowaniem i liczeniam :) nie wnikam tu, czy Pielęgniarz napisał
              to tak sobie, czy rzeczywiscie ma tak, jak podał :)

Pozdrawiam

Losiu
              • Gość: Ima Re: PIELEGNIARZ W NORWEGII IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.04, 10:56
                Mógłbyś uściślić, jakie konkretnie kłopoty?:)
                • losiu4 Re: PIELEGNIARZ W NORWEGII 15.09.04, 07:05
                  przepraszam, umknął mojej uwadze jeden wpis Pielęgniarza. Mez culpa/ Posypuję
                  głowę popiołem

Pozdrawiam

Losiu
      • Gość: Jacek Re: Pielęgniarki studiują po angielsku IP: *.starogard.dialup.inetia.pl 14.09.04, 22:49
        Aniu lub inna pielęgniarko w USA jestem chętny do wyjazdu mam 9 letni staż pracy
        proszę O KONTAKT do USA dryblends@inetia.pl
      • Gość: Mohel-of-London To jest niezla mysl, zeby Polacy przechwycili IP: *.nsw.bigpond.net.au 13.01.05, 02:54
        wszystkie niewdzieczne i najbrudniejsze prace, za ktore juz dzis Murzyn sie nie
        chce wziac, na t.zw. Zachodzie. Grunt to specjalizacja, a nie rozpraszanie sie
        szkolnictwa na tysiace mozliwych sposobow. Jak kazdy sie dowie do czego sluzy
        Polak, to i latwiej mu bedzie prace znalezc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka