Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Dłuższy macierzyński ma już rok

08.07.14, 14:31
    "Ewa Misiak, ekspertka do spraw polityki prorodzinnej w zespole prezydenta Bronisława Komorowskiego i prezeska firmy opiekuńczej Baby&Care przyznaje, że urlop niekorzystnie odbija się na ocenie kobiet jako pracowników. - Rok to z perspektywy przedsiębiorstwa bardzo dużo czasu, zmieniają się klienci, sytuacja w branży, wymagane są nowe kompetencje i wiedza. Powrót do pracy po roku często okazuje się bardzo czasochłonnym i kosztownym procesem."
    Że tak powiem g.... prawda. Wielokrotnie przy wdrożeniach spotykam dziewczyny zaraz po studiach i mamy, które właśnie wróciły macierzyńskiego. Te drugie, chociaż zastają firmę kompletnie przeoraną, dają sobie radę wyśmienicie. Znacznie lepiej niż świeżynki, które dopiero co zaczynają pracę. Znają branżę, procedury, ludzi, ba, wewnętrzny slang firmy. Stają się ponownie w pełni samodzielnymi pracownikami w bardzo krótkim czasie.
    Więc niech szanowny ekspert przestanie pleść te okropne bzdury, bo już mnie mdli od tych komunałów, że długi urlop to wykluczenie i najlepiej wrócić do pracy w 3 dni po porodzie.
    I piszę to ja, facet po 40.
    Obserwuj wątek
      • ulanzalasem Dłuższy macierzyński ma już rok 08.07.14, 14:45
        A co z tymi którzy też płacą podatki, a są na umowach zlecenia czy o dzieło czyli de facto nie mają możliwości skorzystania z tego na co rząd ściąga podatki. Co ciekawe rząd przecież sam uelastyczniał rynek pracy...czyli korzysta część, a składać mają się ci, którzy nie mają szans z tego skorzystać...
        • Gość: Ostatniegoniepierw Re: Dłuższy macierzyński ma już rok IP: *.adsl.inetia.pl 08.07.14, 15:34
          Na zleceniu jak płacą chorobowe to mają dokładnie takie sama prawa jak na etacie z zasiłkiem chorobowym!
        • agulha Re: Dłuższy macierzyński ma już rok 08.07.14, 17:21
          No właśnie niektórzy nie składają się. Przecież te różne pseudo-umowy o dzieło to jest właśnie "omijanie ZUSu", a co to jest ZUS? To są właśnie składki na różne okoliczności życiowe.
          Podatki idą na inne rzeczy (teoretycznie: wojsko, policję, autostrady i takie tam).
        • snajper55 Re: Dłuższy macierzyński ma już rok 08.07.14, 17:26
          ulanzalasem napisała:

> A co z tymi którzy też płacą podatki, a są na umowach zlecenia czy o dzieło czy
          > li de facto nie mają możliwości skorzystania z tego na co rząd ściąga podatki.

A z czegóż to nie mogą korzystać? Z dróg, policji, straży pożarnej? Ze szkół dla dzieci i dorosłych? Z macierzyńskiego też mogą korzystać. Jeśli się ubezpieczą.

S.
        • Gość: ja Re: Dłuższy macierzyński ma już rok IP: *.adsl.inetia.pl 13.07.14, 13:28
          to po co się godzicie na takie uwłaczające warunki pracy?
      • Gość: vp Dłuższy macierzyński ma już rok IP: *.rzeszow.mm.pl 08.07.14, 21:18
        Jaaaasne, większa liczba urodzeń to skutek wydłużenia urlopów... Tylko że ktoś zapomniał sprawdzić, czy aby nie wzrosła w ogóle liczba kobiet w odpowiednim wieku, bo istnieje coś takiego jak wyż demograficzny. Ktoś też zapomniał sprawdzić ile z tych rodzących kobiet nie może skorzystać z tego urlopu bo miało śmieciówki albo nic. Pokażcie mi choć jedną kobietę, dla której wiadomość o wydłużeniu urlopu miała zasadnicze znaczenie w decyzji o dziecku, ile ich w ogóle taką decyzję podejmuje z kalkulacji w tym właśnie zakresie.
        Pier..olenie i tyle.
        • stacie_o Re: Dłuższy macierzyński ma już rok 08.07.14, 21:44
          Np ja :-) chętnie odpowiem na twoje pytania.
        • Gość: nick Re: Dłuższy macierzyński ma już rok IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.14, 09:34
          Znam conajmniej 2 takie kobiety w tym jedna to moja żona :)
      • stacie_o Re: Dłuższy macierzyński ma już rok 08.07.14, 21:44
        Smutne, firmy się przyznają, że płacą kobietom o 30% mniej niż facetom.
        • Gość: Mi Re: Dłuższy macierzyński ma już rok IP: *.olsztyn.vectranet.pl 10.07.14, 18:40
          Błędne koło.Kobiety zarabiają mniej,bo właśnie one są miej dyspozycyjne dla pracodawcy z racji tego że idą na macierzyński.Pracodawca inwestuje więc w męską część pracowników,szkolenia,dokształcania,praktyki co skutkuje awansami i lepszymi zarobkami,więc on nie pójdzie na ojcowski,bo lepiej zarabia od żony/partnerki.
          • stacie_o Re: Dłuższy macierzyński ma już rok 10.07.14, 20:38
            Proponuję pogrzebać głębiej w temacie, takie usa np, nie ma płatnego zwolnienia na ciążę, nie ma urlopu macierzyńskiego, a różnice w zarobkach kobiet i mężczyzn są jeszcze większe...
            • Gość: Mi Re: Dłuższy macierzyński ma już rok IP: *.olsztyn.vectranet.pl 11.07.14, 23:48
              Tylko pozycja zawodowa i społeczna przeciętnej Amerykanki jest znacznie lepsza,niż Polki.
              • stacie_o Re: Dłuższy macierzyński ma już rok 12.07.14, 20:29
                Zgadzam się. Co nie zmienia faktu, że mimo iż w ameryce
                kobiety nie chodzą na zwolnienia
                nie ma macierzyńskiego
                ani chorobowego na dziecko
                to Amerykanki i tak zarabiają mniej.
                Nie wińmy urlopów, inne czynniki składają się na to, że kobiety zarabiają mniej i rzadziej są awansowane...
          • Gość: amb Re: Dłuższy macierzyński ma już rok IP: *.braniewo.vectranet.pl 13.07.14, 18:49
            .Kobiety zarabiają mniej,bo właśnie one są miej dyspozycyjne dla pra
            > codawcy z racji tego że idą na macierzyński.Pracodawca inwestuje więc w męską c
            > zęść pracowników,szkolenia,dokształcania,praktyki co skutkuje awansami i lepszy
            > mi zarobkami,więc on nie pójdzie na ojcowski,bo lepiej zarabia od żony/partnerk

i tu masz zarazem odpowiedz na pytanie, dlaczego kobiety sa mniej dyspozycyjne.
      • Gość: pracująca matka Ne ma gorszego szefa dla kobiety niz inna kobieta IP: *.securex.cc 08.07.14, 22:58
        Nie znam dziewczyny, która wykorzystała roczny urlop. Wszystkie w lęku wracaja do pracy po 5 - 6 miesiacach. Sama była przez lata poddawana ohydnej negatywnej presji przełozonej z powodu swojego macierzyństwa tylko dlatego ze majac dwoje dzieci w wieku szkolnym czasem musiałam zarządzic przez telefon jakimś domowym tematem. Nie brałam ani zwolnień na dziecko, ani z jego powodu nie wychodziałm wczesniej z pracy. Za to byłam świadkiem jak koleżnaka nie dostała stanowiska "bo ma dzieci". W innym przypadku szefowa-kobieta wybrała z dwojga kandydatów mężczyznę, mówiąc ze dziewczyna zaraz będzie chciałą mieć dziecko. Nic dziwnego, ze firmy nie dzielą sie danymi. Nawet jesli mają programy wspierające macierzyństwo, to wsparcie otrzymuja tylko ustawione politycznie paniusie blisko koryta.

Ne ma gorszego szefa dla kobiety niz inna kobieta.
        • Gość: me Re: Ne ma gorszego szefa dla kobiety niz inna ko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.14, 19:36
          A ja znam. Dwie panie z mojego zespołu wykorzystały roczny urlop co do dnia. Jedna z nich zaraz po urlopie poszła na zwolnienie z okazji kolejnej ciąży. Idę o zakład, ze będzie na tym zwolnieniu do końca ciąży, tak jak i poprzednio. Potem znowu na macierzyński.
        • Gość: karolina Re: Ne ma gorszego szefa dla kobiety niz inna ko IP: *.dynamic.chello.pl 11.07.14, 09:22
          Szanowni Państwo, nie rozumiem, dlaczego Wy kobiety boicie sie powrotu do pracy po roku urlopu. Przeciez wystarczy zmniejszyc etat do 7/8 i pracodawca przez rok nie moze Was tknąć. Nie słyszalyscie o tym? Ja tak zrobilam. Radze się więcej informowac niż wywalać swoje zale na forach.
          • stacie_o Re: Ne ma gorszego szefa dla kobiety niz inna ko 11.07.14, 23:28
            Nie zawsze kolezanko. Ochronę uchyla ustawa o zwolnieniach grupowych.
      • Gość: romek Tia... IP: *.adsl.inetia.pl 10.07.14, 21:57
        Jak któraś karmi piersią to już to widzę jak z dnia na dzień da się odstawić dziecko od piersi i niech się tatuś zajmuje- dziecko to nie jest zaprogramowany robot.
        No i tak- roczny macierzyński i wypadnięcie z rynku pracy- nie od dziś wszak wiadomo, że rodzące to sama kadra kierownicza korporacji i takie np. panie kasjerki z biedronki czy innego sklepu dzieci nie rodzą.
        Nie komentując reszty - c za stek bzdur ten artykuł.
        • Gość: Aga Re: Tia... IP: *.dynamic.chello.pl 11.07.14, 06:27
          Skoro wcześniej matka potrafiła wrócić do pracy po 6 miesiącach i odstawić dziecko od piersi na te 8-9 godzin, teraz też będzie potrafić.
          • Gość: Ddd Re: Tia... IP: *.dynamic.chello.pl 11.07.14, 22:15
            Ale po co? Harować będziesz do 67 roku życia, jeśli dożyjesz, a dziecko jest w takiej fazie rozwoju tylko raz. Więcej tego nie zobaczysz, nie zaznasz. Nie wiem jak tam dla ciebie, ale dla mnie ważniejsze jest dziecko
            • Gość: Mi Re: Tia... IP: *.olsztyn.vectranet.pl 11.07.14, 23:47
              Szkoda że dla ojców to nie jest ważne,bo nie biorą nawet 2 tygodni ojcowskiego aby zająć się dzieckiem;harować do 67 r życia też będą,tylko zakończą z wyższą emeryturą niż matki ich dzieci.I tę emeryturę większość będzie dzielić z kobietą znacznie młodszą od tej,która przekazała jego geny,bo małżeństwa/związki z 30-40 letnim stażem będą rzadkością.Pomyślcie o sobie panie,bo za 30-50 lat nikt nie będzie o was myślał,może wasze dzieci,jak je dobrze wychowacie.
              • stacie_o Re: Tia... 12.07.14, 20:27
                Biorą, biorą.
                W przypadku takiego rozwodu, gdy pan sobie wymienia żonę na nowszy model, pani przysługują alimenty i podział środków z ofe :P to tak na marginesie.
              • Gość: Premnathan Re: Tia... IP: *.olsztyn.mm.pl 13.07.14, 08:27
                W mojej firmie na dwóch mężczyzn, którzy niedawno zostali ojcami, dwóch wzięło urlop ojcowski :)
            • Gość: Aga Re: Tia... IP: *.dynamic.chello.pl 17.07.14, 08:24
              Dziecko w rożnych fazach rozwoju jest tylko raz. Jak ma 4 lata, jak ma 8 lat. Ja po 7 miesiącach macierzynskiego myślałam że dostanę na głowę od siedzenia z małym. Nie każdy/ każda nadaje się do bycia matką 24/7. Ja potrzebuję kilka godzin dziennie kontaktu z dorosłymi i rozmów o sprawach dorosłych.
      • Gość: Aga Dłuższy macierzyński ma już rok IP: *.dynamic.chello.pl 11.07.14, 06:32
        Ciekawa jestem ile z tych kobiet rodzących dzieci w pierwszym kwartale 2014 to osoby z własną działalnością które ze strachu przed zapowiadaną zmianą przepisów przyspieszyły decyzję o dziecku. Sama znam 2 takie przypadki. Ciekawe ile dzieci się nie urodzi przez tą zmianę przepisów bo rodzin nie będzie stać na utratę dochodów matki.
      • Gość: m Re: Dłuższy macierzyński ma już rok IP: 78.129.171.* 13.07.14, 09:38
        Te drugie, choc
        > iaż zastają firmę kompletnie przeoraną, dają sobie radę wyśmienicie. Znacznie l
        > epiej niż świeżynki, które dopiero co zaczynają pracę. Znają branżę, procedury,
        > ludzi, ba, wewnętrzny slang firmy. Stają się ponownie w pełni samodzielnymi pr
        > acownikami w bardzo krótkim czasie.

Porównujesz doświadczone pracownice ze studentkami i odkrywasz, że "dają sobie radę". Tu chodzi o to, że zostają 100 lat za swoimi kolegami, nawet te, które o dzieciach nie myślą są zatrzymywane w awansie "na wszelki wypadek", a nie o to, że w ogóle nadają się do pracy.
      • Gość: Lidia Re: Dłuższy macierzyński ma już rok IP: *.maspex.com.pl 14.07.14, 13:05
        W imieniu kobiet, matek pracujących- dziękuję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka