Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

rozmowa z pracodawca

16.01.15, 10:48
    Witam chcialabym sie dowiedziec jak wyglada rozmowa z pracodawca w urzedzie pracy??
    Jest to moja pierwsza taka rozmowa , ogolnie z pracodawca i chcialabym wiedziec jak to dokladnie wyglada, czy bedzie to cala grupa czy kazdy osobno bedzie rozmawial z pracodawa, czy potrzeba cv? Z gory dziekuje za odpowiedzi, a Ci co nie maja do powiedzenia nic sensownego to wogole niech nie odpowiadaja :) Pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • tomeczek_44 Re: rozmowa z pracodawca 16.01.15, 15:17
        A dlaczego rozmowa z pracodawca ma być w Urzędzie Pracy? To Urząd organizuje takie coś?
        • patryk89xx Re: rozmowa z pracodawca 16.01.15, 21:03
          Tak byłam zarejestrowana w urzędzie pracy teraz otwierają jakiś nowy sklep i kazali mi przyjść na rozmowę z pracodawca w urzędzie :)
          • tomeczek_44 Re: rozmowa z pracodawca 18.01.15, 00:16

Czyli rozmowa jak każda inna, tylko w UP zamiast w firmie.
            Ciekawe czy przy rozmowie będzie ktoś z UP czy po prostu udostępniają jakieś pomieszczenie. Może jeśli będzie ktoś z UP to mniejsza szansa na tradycyjne pytania typu ''czy jest pani dyspozycyjna, czy ma pani lub czy będzie pani mieć dzieci'...
            = Zabierz oczywiście CV i inne dokumenty
            = Przygotuj się do odpowiedzi na pytanie 'ile pani chce zarabiać (i dlaczego tak dużo)?' :)
            = naucz się różnic między warunkami pracy na etat, na umowę zlecenie i własną działalnością gospodarczą
            = naucz się różnicy między płacą netto ("do ręki") i brutto, żeby potem nie było nieporozumień; płaca netto to z punktu widzenia pracownika około 66% płacy brutto.

A czy jednoosobowo czy grupowo to trudno przewidzieć. Dla mnie rozmowa grupowa o pracę to bez sensu bo w grupie ludzie odpowiadają na pytanie niejako pod presją "co inni pomyślą sobie o moich odpowiedziach i o mnie".
            • truten.zenobi Re: rozmowa z pracodawca 18.01.15, 08:28
              Dla mnie rozmowa grupowa
              > o pracę to bez sensu bo w grupie ludzie odpowiadają na pytanie niejako pod pres
              > ją "co inni pomyślą sobie o moich odpowiedziach i o mnie".

ale to ma sens, jeśli ktoś ma być dobrym sprzedawcą to nie może bać się wystąpień publicznych.
              druga sprawa że pierwszym etapem może być jakaś forma testu gdzie wszyscy razem go piszą, a później dopiero rozmowy indywidualne,
              ale tak czy inaczej dopóki się nie zacznie to nie wiadomo czego się spodziewać...
            • akle2 Re: rozmowa z pracodawca 21.01.15, 02:12
              Jeśli rozmowa będzie o działalności gospodarczej, to juz nie jest rozmowa między pracodawcą, a kandydatem do pracy, tylko między równorzędnymi kontrahentami, z których jeden chce dać zlecenie (złożyć zamówienie), a drugi stara się je pozyskać.
      • truten.zenobi Re: rozmowa z pracodawca 18.01.15, 08:15
        tak naprawdę to kwestia indywidualna wynikająca z kultury i sytuacji firmy, może byc rozmowa indywidualna, może być "egzamin" zbiorowy, ze strony pracodawcy może być jedna osoba a może być "komisja", pytania mogą być konkretne dotyczące pracy i Twojego podejścia, a mogą być wydumane "testy" HR, sposób oceniania to tez indywidualna sprawa, raz może decydować schludny wygląd a innym razem Twoje hobby...

tak więc nie przejmuj się, a pierwsze rozmowy potraktuj jako "zdobywanie doświadczenia" jak takie rozmowy prowadzić

jeśli chodzi o CV to tak czy inaczej przygotuj i zabierz ze sobą, jeśli nie musiałeś go przesłać wcześniej to być może dostaniesz kwestionariusz do wypełnienia a więc taka ściąga Ci się przyda, druga sprawa ze pisząc CV musisz się zastanowić nad autoprezentacją, co robiłeś co umiesz, co lubisz robić, co chcesz, w którym kierunku chcesz się rozwijać.. na rozmowie możesz położyć przed sobą CV i znów masz ściągę

pamiętaj też byś się nie przejmował "porażkami" - przy tak wysokim bezrobociu ludzie z wysokimi kwalifikacjami potrafią miesiącami/latami szukać pracy...
      • tomeczek_44 I co, byłeś na tej rozmowie? 22.01.15, 14:26

Jak było? :)
        • patryk89xx Re: I co, byłeś na tej rozmowie? 02.02.15, 11:17
          Cześć, jeszcze nie byłam na tej rozmowie... w tym tyg będę PO.... :) opowiem jak było bo na pewno ktoś też chciałby się dowiedzieć na ten temat więcej.. pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz ;)
        • patryk89xx Re: I co, byłeś na tej rozmowie? 04.02.15, 16:39
          no więc jestem PO.... :) nie było tak źle jak się spodziewałam.... była bardzo duża grupka osób ok.100 .... wołali pojedynczo do pokoju i były standardowe pytania..
          powiedz coś o sobie
          co byś zrobiła gdyby..............
          co należało by do Ciebie na tym i na tym stanowisku
          i tyle..... na koniec ...czekac na telefon........
      • ewa.kawecka Re: rozmowa z pracodawca 23.01.15, 14:35
        Witam serdecznie,
        należy się domyślać, że taka rozmowa wygląda podobnie jak w siedzibie pracodawcy. Zazwyczaj jest to spotkanie bezpośredniego przełożonego oraz pracownika działu HR z kandydatem. Może być to też spotkanie grupowe, które ma formę assessment centre (kandydaci dostają różnego rodzaju zadania do rozwiązania, obserwowani są przez assesorów podczas pracy indywidualnej jak i działania w grupie przez pryzmat określonych wcześniej kompetencji), natomiast szczerze wątpię, aby taka rzecz się wydarzyła w UP. Radziłabym Pani przygotować sobie odpowiedzi na standardowe pytania: jakie ma Pani mocne/ słabe strony, dlaczego chce Pani pracować u tego konkretnego pracodawcy, jakie ma Pani doświadczenie zawodowe relewantne dla tej akurat organizacji).
        Powodzenia,
        Ewa Kawecka
        • der-chef Re: rozmowa z pracodawca 04.02.15, 16:49
          Szanowna Pani Ewo. Błagam, niech pani przestanie już bredzić i wklejać cytaty z durnych książek typu "jakie są Pani mocne strony".
        • czulaglista Re: rozmowa z pracodawca 05.02.15, 10:06
          napiszę z praktyki: swego czasu trafiłam do "firm"pani ze wschodu organizującej wyjazdy handlowe. Po zrobieniu pracy przez tydzień pani zwróciła mi 30zł."za dojazdy, bo w pracy się n ie sprawdziłaś" (Pracodawca może cię próbować "tykać", nie każdy to lubi)..Wykonałam jej telemarketing 5dnix8godz.dziennie i rozsyłałam maile na jej polecenie. Potem przez 10dni chorowałam, bo w kuchni, gdzie stał komputer okno w zimie było nieszczelne. żadnej umowy nie dostałam.
          • gucek_lbn Re: rozmowa z pracodawca 05.02.15, 14:42
            Krótko mówiąc: dałeś się zrobić w balona? Mam nadzieję, że zrobiłeś jej później również odpowiedni "telemarketing"? ;)
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka