Gość: Pajak Re: Lista płac Polaków w Londynie IP: *.cable.ubr01.stav.blueyonder.co.uk 16.09.04, 02:08 Nabijaje dobrego samopoczucia ... To chyba autor chcial osiagnac. Od 10 lat mieszkam w Anglii i takich plac nie widzialem .... Pozdrawmiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kinga Re: Lista płac Polaków w Londynie IP: *.nsw.bigpond.net.au 16.09.04, 03:13 to co ty takiego w Polsce robisz ze masz wiecej niz 70tys funtow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaah 70 tys. - prostytutka. Musi zaliczyc 1000 klientow IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 16.09.04, 04:02 w rok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: 70 tys. - prostytutka. Musi zaliczyc 1000 kli IP: *.autocom.pl 16.09.04, 16:03 w rok czy w krok????????????????????hihi Odpowiedz Link Zgłoś
dawid.kingloff :) 16.09.04, 05:05 to albo dowodzisz duzym bankiem albo jestes w mafii :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G dane nierelatywne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.04, 07:03 no dobrze, niania zarabia 2,5 lub 5 tysiecy ale po doliczeniu kosztow wyzywienia i utrzymania, ktore odliczane sa od pensji, to ta kwota troche wzrosnie, tak wiec wyplaca sie jej duzo wiecej.poza tym nie wszyscy "nie- anglicy" zalegaja z wyplatami i sa nieuczciwi. ja, podobnie jak moi znajomi, pracowalismy u takich osob i nigdy nie bylo problemu - wyjatkiem byla kolezanka pracujaca u araba, ktora notorycznie musiala walczyc nie tylko o nalezne jej pieniadze ale i o szczatkowy szacunek dla swojej osoby. no a zarobki prostytutek uswiadamiaja czemu tak wiele mlodych polek pracuje na nasza opinie wlasnie w taki sposob - lepiej poruszac tylkiem przez godzine i zainkasowac 100 funtow niz harowac na ta sama kwote przez caly tydzien. a potem kazdy hindus w londynie mysli, ze jak powie po polsku "dzien dobry" to kazda dziewczyna rozlozy przed nim nogi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Lista płac Polaków w Londynie IP: *.dip.t-dialin.net 16.09.04, 07:16 A ja na handlu samochodow uzywanych w Niemczech zarabiam 150.000 Euro rocznie,nie na pracuje sie za duzo,wszystkie sprzedaje z placu nie musze nigdzie jezdzic. Odpowiedz Link Zgłoś
valesa Ktos jeszcze? 16.09.04, 08:20 Gość portalu: Tomek napisał(a): " A ja..." Wiec co w zwiazku z tym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MSM Mam dylemat... IP: *.swissoft / *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.04, 09:21 ... nie wiem jak kariera malzonki pokierowac - czy praca w markecie, czy bardziej prestizowy zawod... W kazdym razie - dzieki ci GAZETO za calosciowe ujecie tematu!!! Moze sam sie zatrudnie w tej renomowanej agencji! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poki czyli zarabiasz ponad 40 tyś zł??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.04, 09:22 to się ciesz bo to są ogromne pieniądze, i wcale nie jest to brutalne że tyle zarabia za granicą właściciel małego gabinetu dentystycznego, wręcz przeciwnie. Wydaje mi się że po prostu nie umiesz liczyć baranie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Lista płac Polaków w Londynie IP: 195.117.10.* 16.09.04, 09:34 Polecacie zatrudnić się jako prostytutka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: embedded Re: Lista płac Polaków w Londynie IP: 5.5R* / *.ext.ti.com 16.09.04, 09:50 FAE (Field Application Engineer)w branzy semiconductors : 55tys funtow (5 lat experiencu) + nieopodatkowane diety za delegacje drugie tyle W Polsce wyciagnalbym <120tys PLN == <20tys GBP czyli ok. 5 razy mniej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MSM Polska niania pracuje o u nigeryjskiej... IP: *.swissoft / *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.04, 10:22 ... pomywaczki u wietnamskiego kucharz w greckiej restauracji nalezacej do anglika... polskiego pochodzenia ;-)). Odpowiedz Link Zgłoś
kustosz.m Re: Lista płac Polaków w Londynie 16.09.04, 11:14 > to ja mam w polsce wiecej niz ten na 1 pierwszym miejscu. Ale, sie musisz oplacac obyczajowce. A to jest podane netto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poli Re: Lista płac Polaków w Londynie IP: *.picsel.com 16.09.04, 11:42 Hmm... nie wiem z kad wzieles te dane na temat zarobkow - ale to kompletna bzdura, przynajmniej napewno jesli chdozi o lekarzy i informatykow, chyba ze pomyliles walute i chdozi tu o miesieczne (a nie roczne) zarobki w zlotoowkach. A mzoe, masz na mysli MAXYMALNE czy tez z goornej poolki - a nie srednie zarobki. Mieszkam w UK od 6 lat... pracuje jako informatyk... i rzeczywiscie zarabiam 50tys funtow - ale... jestem dobry, wyspecjalizowany w bardzo zadkiej i wysoko oplacanej dziedzinie i mam 6 lat doswiadczenia zawodowego z goorka poparte referencjami z firm nalerzacych do czoloowki w sektorze IT. Zaden z moich rodowitch brytyjskich znajomych nie jest nawet blisko tej sumy... Zaczynalem od 24tys - i to jest tak wlasnie srednia jesli chodzi o zarobki w UK jako adminstrator sieci, srednia dla programisty to gdzies £30tys na rok. Dla swiezych informatykow po studiach, zarobki w IT zaczynaja sie gdzies tak od 15-19 tys na rok. Sprzedawczyni w ekskluzywnym sklepei z odzierza 40.5 tys? zwariowales - tyle to nei zarabija profesorowie na universytetach w UK. Zeby miec takie zarobki, w/w pani musiala by byc np. sales executive manager przynajmniej na caly londyn - i 40.5 tys to jej pensja razem z OTE (prowizja od sprzedazy) IHMO te dane sa kompletnie neiadekwatne do rzeczywistosci - wystarczy obejzec np www.jobserve.com albo www.totaljobs.com - oferty dla informatykow pow 50.tys mozna szukac ze swieca. Co do papierkow - racja - nie licza sie za bardzo - najwazniejsze jest doswiadczenie i referencje. A co znajomosc jezyka to jakby naturaly wymog - nie gwarantuje on zadnej pracy, ale bez niego nie masz szans na nic poza praca w magazynie albo zmywaniem nnaczyn - jak sobie wyobrazaz lekarza czy informatyka pracujacego w obcym kraju nei znajacego slowa w tubylczym jezyku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . W Bawarii tj. 2-do 3 tys netto Euro. IP: *.de / 141.78.101.* 16.09.04, 12:16 pensja robotnika, nauczyciela Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: W Bawarii tj. 2-do 3 tys netto Euro. IP: *.de / 141.78.101.* 16.09.04, 12:17 sprzedawczynie w sklepie 1,5 MIESIECZNIE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: od siebie ...a ile zarabia DENTYSTKA-PROSTYTUTKA w Londynie IP: *.de / 141.78.101.* 16.09.04, 12:49 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Puchat Re: Lista płac Polaków w Londynie IP: *.pai.net.pl / 195.69.80.* 16.09.04, 13:48 No to mnie zatrudnij :) Gratuluje pensji.Na pewno nie martwisz się o jutro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inez ha, ha, ha- w swoim zawodzie - patrz 2 miejsce :-) IP: 5.5R* / *.nokia.com 16.09.04, 14:16 [...] ile możesz zarobić, pracując w swoim zawodzie... Ciekawe czy pani z miejsca nr 2 pracuje faktycznie 'w swoim zawodzie'? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemek Placa a KOSZTY ZYCIA! IP: *.as.uky.edu 16.09.04, 14:42 50 tys funtow w Londynie ale nei POLSKIE ceny jedienia, spania, itd! Prosze pamietac ot ym. Ja mieskam w USA wiec nie moge w szcegolach mowic o Angli ale w Londynie Hotel za DOBE kosztuje conajmije 100 dollarow! W USA zja zarabiam (niestety tylko) 35 tys dollarow na rok i moja zona drugie tyle. To razem w POlsce bylibysmy KROLAMI! ALe w USA za tydzien opieki nad dzeckiem,z ajedno, place 125 ...za dom 1000 na miesiac (kupiony nie wynajmowany) ....slowem jak sie wszystko podliczy to ... 1) Jest lepiej nizli 80% ludzi w polsce szcegolnei na wsiach itd ... (bezrobocie) itd 2) Jest tak samo jak 10% dobrze platnych np w Warszawie itd ...\ 3) Jest gorzej nizli najlpeiej platni w POlsce. Odpowiedz Link Zgłoś
latarnik Do Przemka z USA 16.09.04, 21:52 ... i jemu podobnych. BLAGAM, wysilcie sie troche i opanujcie te manie literowek! Nie mowiac juz o bledach stylistycznych, chaotycznosci wypowiedzi, itd. Ja rozumiem, ze macie cos do powiedzenia, ale moze tak sie odrobine postarac? Z szacunkiem dla kogos, kto bedzie to czytal? Z przykroscia stwierdzam, ze powszechnosc internetu nie idzie w parze ze znajomoscia netykiety, a nawet ze znajomoscia zasad konstruowania wypowiedzi. Co do tresci tego, co napisales, w Anglii zycie jest jednak wygodniejsze niz w Stanach, jesli porownujesz wartosc zarobkow do wydatkow. Znam to co prawda tylko z opowiadan rodziny, ale mam wrazenie, ze zbytnio nie oszukuja ;) No i jeszcze jedno - piszesz o kosztach hotelu, ale co to ma do rzeczy jesli chodzi o koszty zycia? Mieszkasz w hotelu na stale? Sam napisales, ze nie. W Anglii koszty wszystkich rzeczy luksusowych, jak rowniez wielu uslug sa po prostu drogie. Jednakze wiele rzeczy jest duzo tanszych, jesli ktos sie przyzwyczai do tutejszych realiow, to wie ze mozna za pensje rzedu 17-20k rocznie przezyc bez obaw. A jesli dwie osoby w domu maja tego typu pensje, to mozna bez obaw zakladac rodzine. I sa to zarobki do osiagniecia (oczywiscie jesli chce sie tu zyc, a nie przyjezdza 'dorobic' i wrocic - wtedy wyglada to troche inaczej, choc nie zawsze gorzej), moze nie pierwszego dnia po przyjezdzie, ale w ciagu pierwszego roku, jesli ktos potrafi sie przystosowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antek Re: latarnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.04, 11:37 co to jest netykieta po co ci ona tutaj forum bez niej jest bliższe realiów i można sie mile rozczearować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu Anglia vs USA IP: *.cust.uslec.net 17.02.05, 21:23 Zycie w Anglii na wyzszym poziomie niz w USA? Od kiedy? Pracuje dla Brytyjczykow w USA i nikt z tego kraju nie chce wyjezdzac do UK a z Anglii pchaja sie do USA dzwiami i oknami... W USA najwiecej sie zarabia w stosunku do wydatkow (domy, samochody, jedzenie, podatki, itp) - mowie oczywiscie o specjalistach, management, itp bo robotnicy zarabiaja wiecej w U.K. Odpowiedz Link Zgłoś
marekmr Re: Lista płac Polaków w Londynie 16.09.04, 14:44 Czy jest tu jakiś kierowca autobusu, czy TIR'a pracujący legalnie w Londynie, jak to sie przedstawia w realiach ile płacą?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poli Re: Lista płac Polaków w Londynie IP: *.picsel.com 16.09.04, 15:44 jakies 15-20 tys na rok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirpo Re: Lista płac Polaków w Londynie IP: *.dsl.pipex.com 16.09.04, 15:13 Ciekaw jestem jaki jest cel tego typu publikacji? Bo poza gonieniem za sensacja to calosc 'raportu' to wielka lipa IMHO Moze szanowny zurnalista pokusilby sie o jakies zestawienie statystyczne, bo 'dane' cytowane w artykule sa delikatnie mowiac 'niereprezentatywne' A murarz zarabiajacy £45k to naprawde musi byc artysta - to stanowczo powyzej pensji menadzerow w wielu branzach :-))))) JEDYNYM sensownym stwierdzeniem, ktore w owym artykule znalazlem jest KONIECZNOSC BIEGLEJ ZNAJOMOSCI ANGIELSKIEGO - moze to wreszcie dotrze do ludzi, ktorzy chca sie wybierac do Londynu do pracy! Pozdrowienia z Londka - bardzo ciekawego miejsca mirpo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NC Cel tej publikacji jest jasny i obrazliwy IP: *.de / 141.78.101.* 16.09.04, 16:44 Trzeba jeszcze wieksze posmiewisko zrobic z Polakow na Zachodzie. Obrazliwe bo porownanie z prostytuowaniem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agaa consultant A co z zarobkami w City??? IP: 5.3.1R4D* / 170.252.64.* 16.09.04, 15:32 Niestety - sa one duzo wyzsze niz cokolwiek tu podanego - 35 tys funtow na dzien dobry w duzej firmie konsultingowej, zaraz po studiach, po dwoch latach ok 50 plus bonusy, do 100 mozna spokojnie dojsc w 4 lata. Nie mowiac juz o trading/sales w bankach inwestycyjnych gdzie sky is the limit.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joppo Re: Lista płac Polaków w Londynie IP: 193.114.74.* 16.09.04, 15:37 Zastanawiam sie czy ktos wierzy w to co sie tu pisze o zarobkach Polakow w Londynie. To sa wyjatki, ludzie, ktorzy mieszkaja tu od lat , znaja doskonale angielski (plynnie) tradycje, kulture i oczywiscie srodowisko w ktorym moga liczyc na klientow. Nikt nie jest w stanie przyjechac z Polski i zaczac zarabuiac sumy o ktorych sie tu pisze. Jestem w Londynie od kilku lat, zajmuje sie kadrami w jednej z sieci restauracji, mam wszystko czego trzeba, kwalifikacjie, doswaidczenie, jezyk, ale i tak nie zarabiam tyle co Anglicy - bo nim nie jestem - choc wiem i robie wiecej niz oni. Podzielcie wiec te sumy przez 5, 4 a wowczas to bedzie summienny obraz angielskiej rzeczywistoci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mxt Re: Lista płac Polaków w Londynie IP: *.lshtm.ac.uk / *.lshtm.ac.uk 16.09.04, 16:07 Przede wszystkim kompletnym bezsensem w angielskich warunkach jest jakiekolwiek ukladanie 'listy plac' w jakich my Polacy sie lubujemy. Roznice miedzy zarobkami osob wykonujacych ten sam niby zawod, ale w roznych miejscach, i pod wzgledem geograficznym i rodzaju firmy sa kolosalne. Liczy sie i sektor - prywatny czy panstwowy - region geograficzny ma olbrzymie znaczenie (poludniowy wschod a polnoc to niebo a ziemia), liczy sie szczescie (ile dany pracodawca akurat przeznaczyl na wynagrodzenie danej posady) itp, itd. Nawiasem mowiac Pawel z TEGO uniwersytetu albo troche zaniza swoje zarobki, albo jest poczatkujacym Research Assistant z PhD w toku... Wiem co mowie bo mam do czynienia ze skala AUT na co dzien:-) pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CASSANDRA FR ARABSKI BAZAR W... LONDYNIE IP: *.w82-120.abo.wanadoo.fr 16.09.04, 18:24 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z londynu Re: Lista płac Polaków w Londynie IP: 195.217.138.* 16.09.04, 16:52 BZDURY!!! jestem 4 miesiace w Londynie, intensywnie szukalem pracy, wiec jakies wyobrazenie o obecnych stawkach chyba mam... murarz 45k!!!bez przesady... Pracuje w finansach (hedge funds), a jak wiadomo w tej branzy place sa jedne z lepszych, ale na liscie sie nie mieszcze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytanie Re: Lista płac Polaków w Londynie IP: 164.143.240.* 16.09.04, 17:45 Marku ale jestes traderem czy backoffice? Bo tu jest roznica... Jeden gosc mi mowil, ze poznal Polaka w Londynie - zero wyksztalcenia, angielskiego, 18 lat w momencie przyjazdu. Teraz ma 25, kladzie kafelkim, jest dobry wiec agencje go chetnie polecaja. Na 30 urodziny planuje powrot do rodzinnej wiochy, nie pracowac do konca zycia (ocenia ze przywiezie ok £200k) tylko chodzil na ryby... Wszystko jest mozliwe - polecam art. w Guardianie o hydraulikach:) www.guardian.co.uk/weekend/story/0,,1230563,00.html Odpowiedz Link Zgłoś
keras Re: Lista płac Polaków w Londynie 16.09.04, 17:52 Dlaczego od razu tak sie goraczkowac, bardzo duzo tu emocji. Nie wiem jaki jest rynek pracy w Welkiej Brytanii,ale tez pracuje od kilku lat za granica. Czy trzeba od razu wymyslac autorowi artykulu, bo jego dane nie zgadzaja sie z Wasza wiedza? Czy rzeczywiscie jest to dla Was nowosc, ze powiedzmy zaradny hydraulik zarabia kilka razy wiecej niz profesor uniwersytetu? Ja sadze, ze to sie da udowodnic zarowno nad Wisla czy Tamiza. Pewnie tak, artykol nie jest reprezentatywny i nie zgodze sie z autorem ze "Lista ma charakter orientacyjny", raczej powiedzialbym przypadkowy, co nie znaczy ze wymienione place sa nierzeczywiste. Odnosze wrazenie, ze wiekszosc postow jest od osob z podejsciem "ile moge wyciagnac z firmy", a jesli popatrzec na sprawe z innego punku widzenia "ile firma moze zarobic dzieki mnie" to rozpietosc plac nie dziwi. Moze tu pokutuja nasze polskie, nienajzdrowsze relacje pracodawca-pracownik? Jezeli pracownik przynosi duze zyski firmie to dlaczego nie mialby byc adekwatnie za to wynagrodzony, nezaleznie od stanowiska? A teraz z innej beczki. Moze uznacie, ze jestem niepoprawnym optymista ale ja wracam do Polski bo chce wykorzystac moje doswiadczenia do budowy nowoczesnej RP. Wiem, ze bedzie ciezko ale mam marzenie aby chociaz troche przyczynic sie do tego aby w Kraju bylo lepiej. Ilu z Was mysli w podobny sposob? Pozdrawiam, K Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytanie Brawo Keras! IP: 164.143.240.* 16.09.04, 17:59 Tez mieszkam za granica i tez chce wrocic kiedys. Mam nadzieje ze nas bedzie wiecej i cos zrobimy dobrego Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kati Re: Brawo Keras! IP: *.catv.ext.ru 16.09.04, 21:10 Ja tez miszkam za granica i tez chce wrocic do Polski. Wszedzie dobrze ale w domu najlepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Brawo Keras! IP: *.chello.pl 16.09.04, 21:53 Kati, Tobie to sie chyba w ogole pomylily kierunki wschod/zachod. Jak tam wygladaja zarobki u naszych wschodnich sasiadow? xyz Odpowiedz Link Zgłoś
latarnik Re: Lista płac Polaków w Londynie 16.09.04, 21:43 Troche z nas mysli tak samo, nie boj sie. Pracuje w Anglii, a swojemu pracodawcy na dzien dobry powiedzialem, ze chce przez kilka lat u niego popracowac, poznac dobrze realia i przede wszystkim firme, a pozniej wrocic do Polski i byc lacznikiem w interesach. Dzieki uczciwemu postawieniu sprawy nie jestem wykorzystywany, tylko moj manager faktycznie przerzuca mnie z miejsca na miejsce, jak juz widzi, ze zlapalem podstawy jakiegos stanowiska i moge zaczac sie uczyc nastepnego. Wiem jedno - zyje mi sie tu wygodniej niz w Polsce, mimo iz pensje mam relatywnie nizsza - w Polsce mialem powyzej sredniej, a tutaj mam lekko nawet ponizej. Ale starcza mi na zycie, na zwiedzanie Anglii co weekend i na rozrywki. W Polsce niestety bylo troche gorzej. Ale calkiem interesownie mam nadzieje, ze dzieki interesom, ktore bede w Polsce prowadzil po powrocie, bedzie mi sie zylo chociaz w przyblizeniu tak wygodnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dekorator Wspanialy artykul IP: 217.137.80.* 17.09.04, 00:34 Jestem pod wrazeniem. Szczegolnie dekoratora, ktory odnawia ANGIELSKIE domy za 42.500 rocznie. Bardzo chetnie przystaje na taka place. Po 6 latach nie zblizylem sie do takiego wyniku. Autor artykulu zapomnial moze dodac, ze ow "dekorator" ma pieciu Polakow za 3,5 na godzine. Do tego tez sie nie znizylem. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mistrzu Re: Lista płac Polaków w Londynie IP: 5.5R3D* / *.cache.pol.co.uk 17.09.04, 10:37 Nie sluchajcie bzdur. Kto w sklepie, nawet ekskluzywnym, zarabia tyle; chyba tylko wlasciciel. Ktory monter rusztowania tyle zarabia? Wiem cos na ten temat bo mieszakam tu 30 lat i pracuje w brazy inzynieryja- contrukcyjnej. Artykul i informaje bez podstaw. Nie dajcie sie glupiej gazecie robic w trabe i nie wskakujcie do autokarow - Kierunek Londyn. Odpowiedz Link Zgłoś