Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Zmiana pracy

28.01.16, 10:03
    Witam
    Pracuję w firmie, która boryka się z poważnymi problemami. Otrzymałem własnie ciekawą ofertę i nowy pracodawca jest gotów mnie przyjąć. Mimo to mam obawy. W ostatnich latach nie wiodło mi się zawodowo i praktycznie dopiero obecna praca dała mi paroletnia stabilizację aż do chwili obecnej. Obawiam się, że firma z ciągu tego roku padnie a ja zostanę bez pracy. Zarząd firmy nie ukrywa, że liczy na mnie więc moje odejście to jakby ucieczka z tonącego okrętu bez oglądania się na innych. Jestem "starej daty" i szanuję i pracę i pracodawcę. Zależy mi na obecnej pracy ale nowa oferta jest korzystniejsza. Może ktoś podzieli się własnymi doświadczeniami w podobnej sytuacji. Nie szukam rozwiązania problemu prze Kogoś lecz chcę posłuchać jakie jest Wasze zdanie.
    Obserwuj wątek
      • kolteta Re: Zmiana pracy 28.01.16, 13:20
        Oni pewnie powiedzą, że bardzo się cieszą, że zostałeś do końca wręczając ci wypowiedzenie...
      • truskawa_przesmaczna Re: Zmiana pracy 01.02.16, 17:25
        Jak wiesz, że niedługo padną to niby po co chcesz tam zostać? Dla uśmiechu szefa na dzień przed zamknięciem firmy (bo pod koniec na wypłatę dla ciebie nie będzie go stać:P)?
        Ja też jestem za lojalnością i takimi podobnymi sprawami...ale człowieku to Ty nie będziesz miał pewnego dnia wypłaty pod koniec miesiąca i jeszcze się pytasz czy zwiać?

• uthark Re: Zmiana pracy 08.02.16, 12:21
        Uciekaj i już. Skoro zarząd doprowadził do trudnej sytuacji, to niech się teraz martwi. Jak przyjdzie co do czego, to zarząd nie będzie się martwić, czy będą dla Ciebie pieniądze na odprawę.
      • sylwesterbb Re: Zmiana pracy 16.02.16, 19:05
        Jeżeli tylko pojawiają się jakieś ciekawe oferty pracy to czemu by tak nie skorzystać. Z tego co wiem, to w naszym regionie pracowników poszukuje teraz firma VIMEX , szukają kogoś do biura jak i na zakład. Znajomy mówił, że płacą w terminie i od razu oferują normalną umowę o prace. Nawet student może sie zdecydować bo można umówić się z nimi na elastyczne godziny pracy.
      • ewa.kawecka Re: Zmiana pracy 17.02.16, 17:46
        witam serdecznie,
        myślę sobie tak: pracy zawsze dużo łatwiej się szuka, kiedy ją się ma. jest zdecydowanie mniejsze napięcie, większa otwartość i gotowość do negocjowania korzystnych dla siebie warunków.
        Pisze Pan, że ważne jest dla Pana być fair wobec obecnego pracodawcy, który znajduje się w trudnej sytuacji. można byłoby więc myśleć o szczerej rozmowie z nim - ale szczerość jest obustronna - jakie są perspektywy na przyszłość, czy może Pan zobaczyć twarde dane - obroty, zyski, koszty, podatki, zus (nie wiem, na jakim stanowisku Pan pracuje, bo być może ma Pan częściowo dostęp do tych danych). co się da z tych danych wywnioskować? co się będzie działo po przezwyciężeniu tej sytuacji - awansują Pana, może Pan liczyć na podwyżkę? jeżeli perspektywa jest jednak taka, że bliżej do upadku, być może warto zapytać pracodawcę o to, co przed odejściem jeszcze od Pana potrzebuje (przeszkolenia nowej osoby, możliwości zatelefonowania do Pana, etc). piszę bardzo hipotetycznie, gdyż nie napisał danych umożliwiających bardziej konkretną wypowiedź.
        Pozdrawiam,
        Ewa Kawecka
      • kwlodek59 Re: Zmiana pracy 17.02.16, 18:44
        Witam ponownie
        Dziękuję za odpowiedzi, podpowiedzi, rady. Sprawa jest już zamknięta. Jak napisałem, zależało mi nade wszystko na Waszej opinii, wyrażeniu własnego zdania. Jeśli ktoś chce znać szczegóły, chętnie je wyjawię ale już nie na forum.
        Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka