Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

audyt jezykowy przez telefon

03.05.16, 19:59
    Hej! Firma do ktorej aplikuje chce sprawdzic moj angielski poprzez tzw audyt jezykowy przez telefon organizowany przez jakas zewnetrzna firme. Ktos mial do czynienia z takim testem? Jak dlugo to trwa? Czego sie spodziewac? Pogadanki o dupie Maryni czy cos bardziej zwiazanego z dzialalnoscia w firmie, do ktorej sie aplikuje?
    Obserwuj wątek
      • agulha Re: audyt jezykowy przez telefon 03.05.16, 20:15
        Z czymś takim - nigdy, natomiast kilkakrotnie miałam rozmowę kwalifikacyjną przez telefon po angielsku. Konkretnie to była pierwsza rozmowa, z HR-owcem, po której umawiana była druga z przyszłym ewentualnym przełożonym. Pierwsza z tych osób była (akurat we wszystkich przypadkach) Brytyjczykiem, druga - Polką/Polakiem. Pierwsza z osób także pracowała w firmie, więc znała branżę i stanowisko, o które się starałam. I wtedy to wychodziło tak jakoś naturalnie. Jestem pewna, że jednym z celów rozmowy pierwszej było zbadanie mojej znajomości angielskiego, ale nie czuło się tego. Pytano mnie o doświadczenie, o mój przeciętny dzień pracy - co robię, dlaczego staram się o tę pracę i takie tam. Audyt językowy przez telefon - brzmi jak egzamin z języka. Jeżeli chodzi o pracę specjalisty, to nie bardzo sobie wyobrażam, jak firma zewnętrzna językowa mogłaby sprostać dyskusji merytorycznej o pracy. Miejmy nadzieję, że nie będzie próbowała jakichś idiotycznych psychologicznych pytań typu jakim warzywem chciałabyś być (gdyby mnie ktoś o coś takiego zapytał, chybabym wyszła).
      • uthark Re: audyt jezykowy przez telefon 06.05.16, 22:17
        Możesz spodziewać się tego samego, co na rozmowie twarzą w twarz. Ja miałem dwie takie rozmowy + jeden "audyt" przez telefon. Jeden "audyt" na rozmowie twarzą w twarz był z Polką, która mówiła biegle po angielsku (ale miała wyczuwalny polski akcent). Inny był z Amerykanką (potem była moją kierowniczką). Obydwa "audyty" to była ogólna rozmowa o wszystkim i niczym. Chodziło o sprawdzenie znajomości języka, ponieważ współpracowaliśmy z zagranicą i trzeba było umieć dogadać się. "Audyt" przez telefon to była rozmowa z dyrektorem, który angielski znał na poziomie ok. B2.

Jeśli aplikujesz na stanowisko stricte techniczne, to poziom B2 jest poziomem całkowicie akceptowalnym. Niedawno dostałem ofertę na stanowisko Network Engineer with German

Languages:

English on at least intermediate level (B1/B2)
        German on at least lower intermediate level (A2/B1)

Tak więc, znajomość daleka od biegłości.

Nie stresuj się.
      • ewa.kawecka Re: audyt jezykowy przez telefon 22.05.16, 09:36
        Witam serdecznie,
        zazwyczaj spectrum rozmów jest dosyć szerokie, aby sprawdzić Pana ogólną znajomość języka angielskiego. Rozmowa przebiega stosunkowo naturalnie: warto mieć przygotowane odpowiedzi na pytania: kilka słów o sobie, biografia - wykształcenie/ doświadczenie zawodowe, co lubię robić.
        Pozdrawiam,
        Ewa Kawecka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka