Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Zwrot podatku

31.08.16, 06:50
    Witam. W 2016 roku rozliczalismy się z mężem z pitu za rok 2015 dostaliśmy zwrot podatku. Natomiast teraz w sierpniu dostaliśmy pismo ze nie możemy się razem rozliczać ponieważ ja mam zawieszona działalność gospodarczą byłam w szoku.ponieważ działalność została założona w 2013 A ja w 2014 udałam się do urzędu gminy o wykreślenie z ewidencji. Teraz też od razu udałam się do urzędu i usłyszałam ze moja działalność zamiast zostać wykreślona została zawieszona kiedy mówiłam że miało być inaczej usłyszałam ze widocznie jest to ,,błąd ludzki,, tylko ze za ten błąd ludzki musimy teraz oddać ponad 700 zł i wyszliśmy na złodziei. Moja działalność teraz po prostu sama z siebie się wykreślila bo przedawnil się okres zawieszenia. Co zrobić w takiej sytuacji?
    Obserwuj wątek
      • katarzyna_ksiezniak.kosmala Re: Zwrot podatku 31.08.16, 13:11
        Witam, biorąc pod uwagę stan prawny, rozumiem, że pani działalność gospodarcza była opodatkowana podatkiem liniowym 19% lub też kartą podatkową lub ryczałtem ewidencjonowanym? Stan faktyczny bez tych danych nie jest pełny, by dokonać jakiejś jego oceny. Jeśli bowiem działalność gospodarcza Pani była opodatkowana na zasadach ogólnych, czyli według skali podatkowej, to okoliczność zawieszenia działalności gospodarczej w żaden sposób nie powinna wpływać na możliwość wspólnego rozliczania się małżonków w rocznym zeznaniu podatkowym.
        • kate12300 Re: Zwrot podatku 31.08.16, 13:51
          Był to ryczałt
          • katarzyna_ksiezniak.kosmala Re: Zwrot podatku 06.09.16, 15:41
            A czy posiada Pani kopię złożonego wniosku o wykreślenie z ewidencji działalności gospodarczej z potwierdzeniem (pieczątką, podpisem) urzędnika o jego wpływie, czy też wydruk z systemu komputerowego potwierdzający wpływ do urzędu takiego wniosku? Możnaby rozważyć w takim wypadku złożenie skargi na urzędnika, który błędnie rozpatrzył wniosek. Możnaby również rozważyć wystąpienie przez Panią z roszczeniem odszkodowawczym względem gminy o naprawienie szkody wyrządzonej przez zaniechanie przy wykonywaniu władzy publicznej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka