Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

czy to mobing?

15.01.17, 20:14
    Mam w pracy kierownika, ktory zachowuje sie dziwnie. Mowi na przyklad tak :'jak chcecie to moge byc ku..sem'- czy mozna to zakwalifikowac jako grozbe czy mobing? Sam nie wiem, polskie realia sa mi nieco obce, pracuje tu dopiero od kilku miesiecy. Moze to tutaj normalne?
    Inne zachowania dziwne to mejle pisane jezykiem jak do niegrzecznych dzieci, np 'nic mi tu nie ruszac, dopoki nie przyjde i nie powiem'.
    Inny problem to zalatwianie formalnosc, jako kierownik ma obowiazek podpisywac wnioski o urlop, ale nie mozna normalnie przyjsc i zlozyc wniosku, mowiac 'witam, chcialem wziac urlop w czwartek' tylko musi pasc slowo 'prosze'- 'prosze o urlop w czwartek'- wtedy on 'zastanawia sie', pyta, czy wszystko zalatwione, czy jest zastepca' i daje.
    Obserwuj wątek
      • katarzyna_ksiezniak.kosmala Re: czy to mobing? 19.01.17, 10:34
        Witam, mobbingiem w rozumieniu Kodeksu pracy jest działanie lub zachowanie dotyczące pracownika lub skierowane przeciwko pracownikowi, polegające na uporczywym i długotrwałym nękaniu lub zastraszaniu pracownika, wywołujące u niego zaniżoną ocenę przydatności zawodowej, powodujące lub mające na celu poniżenie lub ośmieszenie pracownika, izolowanie go lub wyeliminowanie z zespołu współpracowników. Zatem tego typu "odzywki" kierownika nie podpadają moim zdaniem pod definicję "mobbingu", natomiast na pewno źle świadczą o jego kulturze i nie budują dobrego środowiska pracy - to może być zarzut względem niego uzasadniający rozwiązanie z nim umowy o pracę przez pracodawcę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka