Dodaj do ulubionych

PRZEPRASZAM PANA PROF. KIERESA

IP: *.cm-upc.chello.se 17.12.01, 20:54
Szanowny panie Eres,
w świetle przedstawionych przez Pana materiałów, muszę naturalnie przeprosić Pana prof. Kieresa szefa IPN
za potwarz, której się dopuściłem, twierdząc - w swoim wątku "Trudność krytyki Zydów", iż jest On
przedstawicielem żydowskiej mniejszości narodowej. Za ewentualnie wyrządzoną Mu krzywdę,
(o ile traktuje to jako krzywdę) - szczerze przepraszam. Uczynię to również publicznie, w specjalnie w tym
celu zaanektowanych wątkach, na Forum - Wydarzenia w Kraju, Informacje Dnia i na Swiecie.
Naturalnie, popełniłem błąd - nie sprawdzając podawanych faktów - jak słusznie Pan Eres zauważył - z ogólnie
dostępnymi materiałami. Jest to w całości mój błąd, za który biorę pełną odpowiedzialność.

......................................................................................................................................................................................
Szanowny Panie Eres,
mam nadzieję, że pozwoli Pan,(mimo popełnionego przeze mnie błędu), na to abym ustosunkował się do Pańskiej
polemiki z moim tekstem.
Podważa Pan zajmowane przeze mnie stanowisko, że w sprawie jedwabieńskiej ukonstytuowały się dwie
strony konfliktu. Zydowska i polska. Z jednej strony prof.Strzembosz i środowiska katolickie, z drugiej
środowisko
GW. Twierdziłem i twierdzę, że dyskusja była wyrażnie manipulowana. Moim zdaniem książka Pana Grossa
ukazała się nie bez przyczyny. Jej tezą główną miało być zrewidowanie na przykładzie Jedwabnego
postawy społeczeństwa polskiego w czasie II wojny. Polacy zostali przedstawieni, nie jako jedna z ofiar
niemieckiej, hitlerowskiej agresji, ale jako społeczeństwo - co najmniej w równym stopniu jak Niemcy, winne
mordom na Zydach. Sądzę, że celem tej rewizji historii jest głównie kwestia przygotowywanych od niedawna
roszczeń odszkodowawczych od państwa polskiego - przez Zydów i ich organizacje w USA.
Twierdzi Pan, że moje obserwacje manipulacji w polemice jedwabieńskiej to spiskowa teoria widzenia historii.
Chciałbym aby tak było. Jednak jestem przekonany,że tak niestety nie jest. Jak inaczej wytłumaczyń, (moim
zdaniem grubymi nićmi szytą), sprawę nagłego przerwania ekshumacji i badania grobu ofiar. Powie Pan, że nie
zgodziły się na to organizacje żydowskie. No tak, ale przestały wyrażać zgodę dopiero, kiedy stało się jasnym,
że
liczba ofiar w zbiorowym grobie będzie niższa o 80-90%, od podawanej przez Pana Grossa. I kiedy okazało
się,
że znaleziono ,(tylko w tych małych, odsłoniętych fragmentach mogiły), kilkaset łusek po bezsprzecznie
niemieckich nabojach. Ekshumacja w Polsce powinna być przeprowadzana w zgodzie z przepisami polskiego
prawa, tym bardziej, że dotyczyła mordu popełnionego, (nie zapominajmy), na polskich obywatelach, jakimi
niewątpliwie byli Zydzi z Jedwabnego. A jednak ekshumację przerwano nie wyjaśniając sprawy do końca.
Dla mnie to dowód manipulacji. Czy Pan sądzi inaczej ? Od kiedy to przepisy prawa idą w kąt, gdyż ważniejsze
stają się uczucia religijne przedstawicieli innego kraju - Izraela ? Podkreślam, poza wszystkim, cały czas
chodzi o mord popełniony na polskich obywatelach.
Drogi Panie Eres, a jak wytłumaczy Pan ten dziwnie natychmiastowy fakt nagłach przepraszań za mord w
Jedwabnem , przez polskich mężów stanu, zydowskiej społeczności świata,( zanim jeszcze IPN przedstawił
wyniki śledztwa )?
Według mojej oceny - ton nadawał Pan Adam Michnik. Chciałbym się go tutaj spytać, czy sądzi, że nagroda dla
"Sąsiadów" Grossa - należy się ze względów politycznych czy literackich ?
Zarzuca Pan mi tworzenie mitów. W takim razie proszę Pana - niech Pan będzie tak dobry i używając faktów,
dedukcji i argumentów udowodni mi tutaj, iż przedstawione przeze mnie zjawiska, nie miały miejsca albo
wyciągnąłem z nich fałszywe wnioski. Tak jak udowodnił mi Pan błąd dotyczący pochodzenia prof. Kieresa.
Za co z prawdziwą pokorą Panu dziękuję.

Z szacunkiem :

Euromir
Pozdrowienia :

Euromir
Obserwuj wątek
    • Gość: Kieres Nie przyjmuję przeprosin! IP: *.eng.fsu.edu 19.12.01, 18:39

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka