Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Staż z urzędu

09.03.19, 20:19
    Witam.
    Dostałam skierowanie na staż. W urzędzie tlumaczenia typu, szukam pracy na 1/3 etatu i staże mi nie odpowiadają ich nie obchodzą. W poniedziałek mam rozmowe z pracodawcą i będe kompletnie szczera na temat mojej sytuacji. Mam w domu osobe chorą której bez opieki zostawić nie mogę. Nikt inny z rodziny nie jest w stanie przejąć opieki bo każdy ma prace i nikt z tego powodu zwalniać się nie będzie. Tym bardziej że pieniadze są w takiej sytuacji potrzebne. Nie mam nikogo kto by mi pomógł, a to że ktoś doglądnie, i wpadnie na 5 minut sprawy nie załatwia,bo o nieszczęscie niestety nie trudno tym bardziej jak osoba będzie sama w domu przez 8 godzin. Osoba stopnia niepełnosprawności nie ma (jeszcze) I tu moje pytanie co musiałabym ( jakie papiery musiałabym przedstawić urzędnikom) żeby im udowodnić że na chwilę obecną nie mogę podjąć pracy/stażu ze względu na opiekowanie sie chorym członkiem rodziny.
    Czy oświadczenie o przewlekłej chorobie wystawione przez lekarza coś da, czy mam np przynieść dokumenty potwierdzające że inni domownicy pracują i nie mogą sprawować opieki?
    Będę wdzięczna za jakąkolwiek radę, bo naprawdę jestem w patowej sytuacji.
    Obserwuj wątek
      • snajper55 Re: Staż z urzędu 10.03.19, 12:53
        geek93 napisał(a):

> Witam.
        > Dostałam skierowanie na staż. W urzędzie tlumaczenia typu, szukam pracy na 1/3
        > etatu i staże mi nie odpowiadają ich nie obchodzą. W poniedziałek mam rozmowe z
        > pracodawcą i będe kompletnie szczera na temat mojej sytuacji. Mam w domu osobe
        > chorą której bez opieki zostawić nie mogę. Nikt inny z rodziny nie jest w stan
        > ie przejąć opieki bo każdy ma prace i nikt z tego powodu zwalniać się nie będzi
        > e. Tym bardziej że pieniadze są w takiej sytuacji potrzebne. Nie mam nikogo kto
        > by mi pomógł, a to że ktoś doglądnie, i wpadnie na 5 minut sprawy nie załatw
        > ia,bo o nieszczęscie niestety nie trudno tym bardziej jak osoba będzie sama w d
        > omu przez 8 godzin. Osoba stopnia niepełnosprawności nie ma (jeszcze) I tu moj
        > e pytanie co musiałabym ( jakie papiery musiałabym przedstawić urzędnikom) żeby
        > im udowodnić że na chwilę obecną nie mogę podjąć pracy/stażu ze względu na opi
        > ekowanie sie chorym członkiem rodziny.
        > Czy oświadczenie o przewlekłej chorobie wystawione przez lekarza coś da, czy ma
        > m np przynieść dokumenty potwierdzające że inni domownicy pracują i nie mogą sp
        > rawować opieki?
        > Będę wdzięczna za jakąkolwiek radę, bo naprawdę jestem w patowej sytuacji.

Może skończ z fikcją? Wyrejestruj się z urzędu pracy, gdyż nie jesteś osobą bezrobotną. Osoba bezrobotna to taka, która jest gotowa podjąć pracę, ty nie jesteś.

S.
      • bubblegummy Re: Staż z urzędu 22.03.19, 09:49
        A nie lepiej byłoby wziąć pracę na cały etat i za część dochodu wynająć kogoś do opieki nad tą osobą? Na 1/3 etatu będzie bardzo ciężko cokolwiek znaleźć.
      • dorotek1983 Re: Staż z urzędu 31.03.19, 12:11
        Jesli oswiadczysz, ze nie mozesz podjac pracy ze wzg nna opieke nad chorym to cie wyrejestruja- nie spelniasz warunkow rejestracji ,,osoba zdolna I gotowa do podjecia pracy w pelnym wymiarze czasu pracy,,
        • truten.zenobi Re: Staż z urzędu 01.04.19, 22:41
          czyli tak
          1. nie może zostawic osby bliskiej - bo to chyba nawet podpada pod paragraf
          2. nie moze uzyskać opieki - bo jeśli dobrze kojarzę ta takie świadczenie przysługuje osobie pracujacej
          3. nie moze być zarejestrowana jako bezrobotna - w sumie logiczne bo pracy (w pełnym wymiarze nie szuka) nie szuka
          4. i dorobić sobie nie za bardzo moze bo o jakąś sensowną pracę trudno zwąłszcza gdy to pracodawca musi się dostosowywać do nowego pracownika
          5. nie wiem jak trwa załątwianie renty w zus wiem tylko że dosyć trudno jest dostac adekwatne orzeczenie o niepełnośprawności.. (zus bardzo chętnie "nie stwierdza niezgodności do pracy" czyli odmawia nieodmawiając - if you know what I mean ;) )

czyli zamiast hejtowac powiedzcie dziewczynie jak się wyrwac z matni...
          ja bym chyba zaczął od punktu 5, mając orzeczenie o niepełnosprawnosci/rentę taka osoba może ja ubezpieczyc jako członka rodziny czyli można się bezpiecnie wyrejstrowac pupy
          i pewnie dopiero wtedy można powalczyć o 2 i 4 (np homeoffice - w zalezności od tego co potrafi)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka