Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

przerwanie stażu

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.11.04, 14:32
    jakie są konsekwencje przerwania stazu absolwenckiego na który
    zostałem skierowany przez urząd pracy? Nie chodzi mi o przypadek znalezienia
    nowej pracy, tylko "nieuzasadnione" przerwanie stażu. Są jakieś podstawy
    prawne, które mówią na przykład o konsekwencjach finansowych (oddanie
    zarobionych pieniedzy)?

Obserwuj wątek
      • Gość: ala Re: przerwanie stażu IP: *.21.pl / 213.199.204.* 28.11.04, 14:46
        Jeżeli przerywasz staż to musisz zwrócić zarobione pieniądze, niestety. Urząd
        Pracy może Cię też skreślić z listy bezrobotnych. Chyba inaczej jest jeśli np.
        pracodawca nie zapewnia Ci warunków pracy, o jakich była mowa wcześniej. Ale
        napewno nie jest to tak łatwo udowodnić. Życzę powodzenia.
        • Gość: janek Re: przerwanie stażu IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.11.04, 16:51
          tez tak slyszalem ale chcialbym zobaczyc gdzie to jest napisane w ustwie albo
          innej podstawie prawnej. Wiem ze tak jest (że trzeba oddac pieniadze) ze
          szkoleniami organizowanymi przez urzad pracy, ale o stazach nic nie wiadomo.
      • Gość: kati Re: przerwanie stażu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.04, 21:43
        Ala nie opowiadaj bzdur. Nikt nie każe zwracać zarobionych pieniędzy!!!
        Kilka miesięcy temu sama przerwałam staż i to wcale nie ze względu na podjęcie
        innej pracy. Urząd Pracy poinformował mnie, iż koszty jakie muszę zwrócić to
        jedynie koszt badania lekarskiego, na które zostałam skierowana przed podjęciem
        tego stażu (30zł). Tak więc bez obaw:) Nic Ci nie grozi za przerwanie stażu.

Natomiast w sytuacji gdy przerywa się staż w zwiazku z podjęciem innej pracy
        (ale tylko na umowę o pracę) nie zwraca się żadnych pieniędzy - nawet tych za
        badanie lekarskie.
        • Gość: janek Re: przerwanie stażu IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.11.04, 23:04
          niechno ja CIe uściskam Kobieto :)dzieki, podniosłaś mnie na duchu bo ten staż
          to jedna wielka pomylka, nikomu nie zycze takiego zatrudnienia.
        • Gość: yata Re: przerwanie stażu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.04, 00:06
          Tak więc bez obaw:) Nic Ci nie grozi za przerwanie stażu.

Ja nie był bym pewien tego tak dokładnie. Jak ja "szedłem" na staż to pani mnie
          lojalnie ostrzegła, że jak "uciekne" ze stażu bez konkretnego powodu (złe
          warunki albo praca na umowe) to będę musiał zwrócić cała kaskę i jeszcze coś
          tam coś tam.
          • Gość: kati Re: przerwanie stażu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.04, 17:28
            Bla, bla, bla...
            Ludzie jeśli nie przerywaliście stażu i nie wiecie jakie się z tym wiążą
            konsekwencje to nie wypisujcie bzdur,że trzeba oddać zarobione pieniądze!!!
            Mi też tak mówili i co się okazało - że to totalna bzdura. Oddałam kase tylko
            za badanie lekkarskie i ani grosza więcej!!!!!!!!!!
      • Gość: Adam Re: przerwanie stażu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 09:30
        Ja tez bardzo chcialbym przerwac staż! Z tego co zdazyłem sie zorientowac to
        nawet nieuzasadnione przerwanie stażu wiąże sie jedynie ze zwrotem kosztów
        badań lekarskich i to wszystko!
        Mam pytanie czy nieuzasadnione przerwanie stażu może wpłynąć w jakikolwiek
        sposób na dalszą pracę zawodową (np. zła opinia z Urzędu Pracy, zła opinia od
        Pracodawcy zatrudniającego stażystę)?
        Czy nieuzasadnione przerwanie stażu dyskfalfikuje w przyszłości skierowanie na
        staż??
        Z góry dziękuje za odpowiedz!
        • Gość: agi Re: przerwanie stażu IP: *.c154.petrotel.pl 26.12.04, 13:44
          u mnie w umowie par2, pkt1 jest napisane:
          w przypadku nie ukończenia stażu z własnej winy, z wyjątkiem podjęcia zatrudnienia, będę zobowiązany/a do zwrotu poniesionych kosztów przez PUP.
          i teraz pytanie co to są te koszty? kasa za badanie lekarskie czy co miesięczne stypendium(stażowe)? co ewentualnie trzeba będzie zwrócić?
          • Gość: kati Re: przerwanie stażu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 21:06
            To juz powoli staje się nudne:(
            Jedyne koszty jakie trzeba ponieść w związku z przerwaniem stażu to koszt badania lekarskiego. Jeśli jednak ktoś przerwie staż z powodu podjęcia pracy (WYŁĄCZNIE NA PODSTAWIE UMOWY O PRACĘ) to nie zwraca żadnych kosztów!!!!!!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka