Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Po Biedronce bunt w Leader Price

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.05, 00:10
    Cieszy mnie to, że Biedronka uruchamiła lawinę i być może skończy się w
    Polsce bandytyzm i niewolnictwo względem pracowników. Biedronka, Apart,
    Leader Price, Chipsy i co jeszcze...
    Obserwuj wątek
      • Gość: Jonek I po niewolnictwie IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 15.01.05, 00:16
        Było w Polsce niewolnictwo i własnie sie konczy. I co to będzie? Może wreszcie
        rodzimi handlowcy odetchna z ulga bo dotychczas byli tłamszeni przez
        międzynarodowe koncerny. Teraz wiem dlaczego te koncerny miały takie atrakcyjne
        ceny, to efekt niewolniczej pracy ich pracowników.
        • Gość: Okradzionyzmarzen Wyzysk w panstwie prawa;)?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 22:37
          Ludzie czy my zyjemy w innym panstwie?! Co z tego ze pracownica wygrala z
          biedronka w sadzie o wyplate za nadgodziny jak tych pieniedzy nadal nie ma na
          koncie. Zlozona apelacja i znowu 3 lata bujania sie po sadach po swoje
          pieniadze, az do umozenia z powodu przedawnienia i nic nie dostanie. Niestety
          przykre ale prawdziwe. W Panstwie w ktorym do wykrycia afery powoluje sie
          komisje sledcze ktore bardziej przypominaja konkursy pieknosci niz dazenie do
          prawdy. Nawet slyszalem ostatnio takie fajne stwierdzenie: "chcesz zataic
          prawde powolaj komisje sledcza ona wysle opinie publiczna w kosmos". W tym
          panstwie mozna zrobic wszystko bez zadnej odpowiedzialnosci. Ale popieram
          naglasnianie takich wyzyskow. Sam mialem okazje pracowac w galerii pewnego
          marketu i widzialem tych biednych ludzi. To ze kobiety siedzialy w pieluchach
          na kasach przestalo mnie dziwic po m-cu, to ze dyr. po przejsciu sie po
          markecie wreczal wypowiedzenia, byl takim kapo decydujacym o bycie i nie bycie
          tych biednych ludzi nikogo nie dziwilo. Uwazam ze powinnismy bojkotowac takie
          firmy. Ktos mi zazuciu teraz, to gdzie mam kupowac!? Odpowiedz jest prosta - w
          sklepiku na osiedlu, bedziesz tam zostawiac wiecej pieniedzy koles bedzie mial
          wiekszy, lepszy i tanszy asortyment. Tych wielkich nauczy to a innych wystraszy
          ze zdrowa firma to zdrowi jej pracownicy a zdrowi pracownicy to normalne
          traktowanie i zapewnienie normalnych warunkow pracy. W przeciwnym razie nadal
          bedziemy w blednym kole i znajda sie ludzie ktorzy ze spuszczonymi glowami beda
          sie tak dawac robic.
      • Gość: maruda Re: Po Biedronce bunt w Leader Price IP: *.gdynia.mm.pl 15.01.05, 03:55

Kontrola PIP w gliwickich sklepach Leader Price potwierdziła nieprawidłowości
        związane z godzinami nadliczbowymi. Dlatego Przemysław Pogłódek z inspekcji
        uważa, że pracownicy mają szansę na wygranie sprawy w sądzie.

Co robiła PIP przedtem? Brała łapówki?

• Gość: Piotrek Re: Po Biedronce bunt w Leader Price IP: 195.85.209.* 15.01.05, 21:36
          Z tego co się orientuję w hipermarketach były przygotowane reklamówki
          na wypadek kontroli i ludzie w z różnych instytucji bili się żeby
          tam chodzić na kontrole ale nie po to żeby znależć jakieś
          nieprawidłowości
      • Gość: mia Re: Po Biedronce bunt w Leader Price IP: *.mia.bellsouth.net 15.01.05, 05:17
        smutne jest to, ze te sklepy sa najczesciej syfiaste i brzydkie - obiekt kpin
        wielu ludzi. Szkoda, ze stoi za tym eksploatacja ludzi.
        Powodzenia!
        • Gość: pasterka Re: Po Biedronce bunt w Leader Price IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 19:07
          Nie tylko w Biedronce czy Leader Price jest takie bagno jakby skontrolowali
          dyskonty spożywcze niemieckiego koncernu PLUS nieżle by sie narobiło....
          tam to dopiero jest przegięcie pały
      • Gość: Kujon Re: Po Biedronce bunt w Leader Price IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.05, 07:04
        Rozmumiem rozgoryczenie.
        Wydaje się interesujące dlaczego PIP kontrolując szpitale kliniczne (SK 1 w
        Zabrzu)nie zająknął się o nadgodzinach pracy (zewidencjonawanych) nauczycieli
        akademickich. Są zatrudnieni na 1/8 czy 1/4 etatu za 70 zł na miesiąc pracując
        od 8 do 16. Czy jest ktoś kto kontroluje jeszcze i PIP ?
      • Gość: uytvftrf Re: Po Biedronce bunt w Leader Price IP: 195.136.49.* 15.01.05, 10:05
        operatorzy telefonii komórkowej... ich biura obsługi klienta..
      • Gość: arahat To samo w placowkach o kapitale poslkim! Pensje IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.01.05, 11:03
        wyplacane z opozniemniem do paru tygodni i jakosc oszolonow z pod hasla to co
        polskie to najlepsze nie szokuje....
      • Gość: gkaminski Re: Po Biedronce bunt w Leader Price IP: 195.136.189.* 15.01.05, 11:34
        Nieewidencjonowanie godzin pracy to zjawisko tak powszechne jak powszechne jest
        przekonanie o polskiej etyce pracy w polskich prywatnych firmach...te wszystkie
        Klubiki Bisnessu walczące z kodeksem pracy ( w zamian oferowana stworzenie
        nowych miejsc pracy) te ich starania o pracowników, te ich wysiłki na rzecz
        stworzenia relacji pracodawca -pracownik, to pic na wodę fotomontaż...Witaj
        niewolniku we własnym kraju...i tak już będzie obaczycienie chcę być
        czarodziejem z Hogwartu ale gdy stopa bezrobocia będzie kole 20%, to nic się
        nie zmieni...bynajmniej pracodawcom na tym nie zależy...
      • Gość: ciekawy Ciekawe która z 'sieci' następna na łamach sie?:) IP: *.aster.pl 15.01.05, 12:25
      • Gość: Balcerowicz bez podniesienia stawki minimalnej nic sie nie zmi IP: *.uk.ibm.com 15.01.05, 12:38
        nadal beda oszustwa, zanizanie cen bo klienci nadal nie beda mieli pieniedzy.
        Nadal zaden interes nie bedzie sie krecil bo klienci jak nie mieli pieniedzy
        tak miec nie beda.
        Stawka minimalna powinna byc na poziomie 10 zl za godzine.
        I co do godziny naliczane zarobki. Koniec z miesiecznymi pensjami.
        10 zl / godzine daje 1600 brutto miesiecznie.
        To powinno byc MINIMUM placone czlowiekowi.
        • Gość: felek Re: bez podniesienia stawki minimalnej nic sie ni IP: *.infoland.int.pl 18.01.05, 23:14
          A ja miałem 3,60 na godz na reke pozdrówko.
          • Gość: POLAKOM GRATULUJEM Re: bez podniesienia stawki minimalnej nic sie ni IP: *.dew.pl / *.dew.pl 19.01.05, 12:03
            Ja mam 3,40 na godzinę i pracuję na 800 zł miesięcznie - półtora
            miesiąca,oczywiście nie znam słowa "nadgodziny" ani "wolne",a żeby było weselej
            to obcinają mi godziny za byle coś tam "widzimisie" kierownika/musi się wykazać
            oszczędnościami u prezesa/,a swoją prace musisz wykonać nawet za darmo,także
            niedługo dojdę do dwóch miesięcy w miesiącu,żeby otrzymać te zasrane 800
            zł,czyli 400 na miesiąc!- REWELACJA !!! - mniej niż zasiłek dla
            bezrobotnych.Dodam,że ja tylko sprzątam jeden z tych markietów,także należę do
            pracowników drugiej kategorii mimo średniego wykształcenia,różnych
            uprawnień,znajomości MS Office,języka angielskiego,niemieckiego i prawa jazdy.
            POLAKOM GRATULUJEMY PRACY W HIPERMARKIETACH!!! Powodzenia, idę do pracy.
      • Gość: Rafal Glogowski SZKOLA PRAWORZÁDNOSCI, SZKOLA DEMOKRACJI IP: *.essex.ac.uk 15.01.05, 14:48
        W tych sprawach "odszkodowawczych" zarówno przeciw "Biedronce" jak
        i "Leader'owi" cieszy na pewno to ze ludzie sie budzá.

Zaczynajá, po pierwsze miec smialosc skladac takie pozwy,
        a po drugie uczá sié korzystac ze swoich praw. To ma dobry wplyw i na
        gospodarké i na praworzádnosc. To nie jest tak ze jak ktos inwestuje w
        miasteczku 70 tysiecznym w jeden sklep zatrudniajacy 70 osob to moze
        wszystko. Nie moze.

Zyczé powodzenia autorom tych wniosków.

Z powazaniem,

Rafal Glogowski
      • nikapalmer Re: Po Biedronce bunt w Leader Price 15.01.05, 17:06
        Mnie tylko zastanawia jedna rzecz jak sie moralnie czuje osoba która kaze pracowac innym po kilkanascie godzin dziennie za 800zl po to zeby wiecej zarobic?
        I tu chyba tkwi sedno sprawy nie w odpowiedzialnosci karnej, kontrolach to przeciez zwylki ludzie wydaja swoje pieniadze w biedronkach, leader price itd i to wlasnie ci ludzie tak naprawde maja wplyw na przedsiebiorstwo a nie jakas kontrola z pip. To my decydujac to gdzie i na co wydajemy nasze pieniadze mozemy walczyc z takimi nieuczciwymi praktykami.
      • Gość: Rejtan precz z bandyckim kapitalizmem IP: *.dc.dc.cox.net 15.01.05, 17:29
        • Gość: tatto Re: precz z bandyckim kapitalizmem IP: *.freedom2surf.net 19.01.05, 00:27
          To nie jest bandycki kapitalizm, to jest polski kapitalizm. Moja żona pracuje
          od czterech miesięcy w Sainsbury'm w Londynie, zajmuje się wykładaniem towaru
          na półki (a dokładniej wszelkiej maści pieczywa). Nie wolno jej - podkreślam:
          NIE WOLNO - pracować dłużej niż 39 godzin w tygodniu! W tych 39 godzinach
          mieści się 20 minutowa przerwa na herbatę i 60 minut na lunch (codziennie).
          Jeżeli musi zostać dłużej (np. godzinę lub dwie) albo przyjść w niedzielę lub
          inny dzień wolny, to nie dość, że ma zapłacone nadgodziny, to jeszcze MUSI
          odebrać ten przepracowany czas w ciągu najbliższego tygodnia.

Wniosek: ten normalny kapitalizm nie jest taki straszny. To polski kapitalizm
          jest bandycki.

Życzę powodzenia wszystkim walczącym o swoje prawa pracownikom marketów w
          Polsce. Trzymam za Was kciuki.
      • Gość: Bojkot Re: Po Biedronce bunt w Leader Price IP: *.posc.mu.edu 15.01.05, 23:24
        >"Cieszy mnie to, że Biedronka uruchamiła lawinę i być może skończy się w
        > Polsce bandytyzm i niewolnictwo względem pracowników. Biedronka, Apart,
        > Leader Price, Chipsy i co jeszcze..."

Co jeszcze??? Jeszcze np. MarcPol.
        Niewolnicze warunki pracy, jakie firmy te stwarzaja swym pracownikom
        (nakazujac bezplatna prace w nadgodzinach) sa oburzajace.
        Wlasciciele tych firm nie maja moralnosci!
        Pazernosc i chciwosc porazila ich rozum.
        Co MY konsumenci mozemy zrobic w tej sytuacji, to BOJKOTOWAC te sklepy!!!!!!
        • Gość: lojer Re: Po Biedronce bunt w Leader Price IP: *.chello.pl 16.01.05, 14:10
          to musiałbym już bojkotować wszystkie sklepy... teraz bojkotuję Biedronkę, nie
          kupuję czipsów Fritolej, mam olać MarcPol, teraz wyleję mleko z kartonów z
          napisem LeaderPrice... To nie jest normalne. Normalne jest za to przyzwoite
          traktowanie pracowników, kupowanie w sklepach bez rozdźwięków moralnych itp.
          No, ale od 1995 roku nasze Państwo jest systematycznie psute przez złodziei z
          SLD i socjalistów z AWS i teraz mamy żniwo, które przekłada się na wszystko,
          również na relacje pracownicze. A najbardziej na szarego obywatela tego kraju,
          który ma wybór - nic nie robić za zasiłek w wys. 400 PLN albo zapie..ć za
          najniższą pensję 550 PLN z niepłatnymi nadgodzinami. Chore?
      • Gość: francuz [...] IP: *.96.119-80.rev.gaoland.net 16.01.05, 17:23
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • Gość: bogdan Re: polak to biedak i niewolnik IP: 5.5R* / *.iad.untd.com 18.01.05, 18:52
          ty zabojadzie, wiekszej arabizacji i afrykanizacji niz w Francji niema a
          polskie kobiety maja cie w dupie. A zydow mozecie zabrac do siebie z powrotem.
          • Gość: basia Re: polak to biedak i niewolnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 19:14
            Bardzo ale to bardzo podoba mi się Twoja riposta. Pozdrawiam!
          • Gość: Marcin Re: polak to biedak i niewolnik IP: *.chello.pl 18.01.05, 20:25
            Gdzie była Francja i jej honor w '39 roku???
            Gdzie były miliony honorowych Francuzów gdy Niemcy pakowali eszelony Francuskich
            Żydów do Treblinki (żeby było jasne czapki z głów przed członkami Ruchu Oporu)???
            Gdy próbowaliście bomby atomowe na atolach ot tak dla jaj (bo przecież
            opracowaliście technologie daaaawno temu) honor nie pozwolił Wam zapytać
            autochtonów co o tym sadzą???
            ITP ITD...
            gó.. warte epitety BO ODNOSZĄ DO CAŁOKSZTAŁTU POLITYKI uprawianej w danym kraju
            a nie poszczególnych ludzi.
            Nie znasz mnie więc mnie nie obrażaj.
            PROSTUJ BANANY JEŁOPIE

• Gość: Pędrek Wyrzutek Zabojad sie po prostu troszczy. Dobrze napisal! IP: *.cmbrmaor.dynamic.covad.net 19.01.05, 01:05
            Gość portalu: bogdan napisał(a):

> ty zabojadzie,

Zabojad sie po prostu troszczy i sywmi zniewagami probuje
            zdopingowac Polakow do wlaki o swoje interesy.

Dobrze napisal.
        • Gość: Frodo Re: polak to biedak i niewolnik POPIERAM IP: *.gb.net.pl / 80.51.229.* 18.01.05, 19:34
          Witam
          Popieram moze gorzkie slowa ale takie sa fakty Polacy zawsze byli wodzeni za nos nawet w hymnie mamy "Bonaparte pokazał nam jak walczyc mamy"Panowie nasz rynek jest ogromny nie dlatego jesteśmy w UE bo tego chceiliśmy jesteśy magazynem Europy a że nie mamy popleczników szukamy odezwy na Ukrainie. Pracuje dal niemieckiej firmy i wiem jak oni podchodzą do Polaków. Proszę obudzcie się. Kolejne rządy kradną Państwo się pokrąża. Brak słów
          • Gość: Gandalf Re: polak to biedak i niewolnik POPIERAM IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 18.01.05, 21:10
            > s nawet w hymnie mamy "Bonaparte pokazał nam jak walczyc mamy"

Taki z ciebie Polak jak z koziej d... trąba - nawet swojego hymnu nie znasz - z
            drugiej strony cóż można wymagać od jełopa...

dla twojej informacji - inkryminowany teksat brzmi "dał nam przykład Bonaparte,
            jak zwyciężać mamy". Trochę inny wydźwięk, nieprawdaż?
            • Gość: Darkus polak to biedak i niewolnik. NIE POPIERAM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.05, 23:21
              No coż facet jest zapatrzony w Francuzów żabimi gałami.... Wybacz mu Gandalfie (Biały?). A widziałeś te hasło ? " Państwo się pokrąża" ? PoKrąża <hehehe> niezły analfabeta nie ?
              W zupełności Cię popieram Gandalfie (Biały?) Gościu już dosyć spadł na psy: liże tyłki niemcom i do tego jeszcze temu żabojadowi.... TFU TFU TFU !!!! Co to kurna za Frodo ??? Chyba Smrodo !!! OK narazie...
          • Gość: Romanistka Re: polak to biedak i niewolnik POPIERAM IP: *.168.3.213.cust.bluewin.ch 19.01.05, 11:05
            Rzeczywiście Polska jest państwem, do ktorego wrzuca się śmiecie, których nikt
            nigdzie w Europie nie chce kupić.

Polacy sami są sobie winni. Walczą ze sobą w pracy. Każdy chce być lepszy. Ale
            ta walka jest złudna. Podkładanie sobie świń prowadzi tylko do śmiechu
            pracodawcy. I dlatego inni Polacy mają coraz gorzej....
            • Gość: MareK Re: polak to biedak i niewolnik POPIERAM IP: 212.160.172.* 19.01.05, 11:40
              Największą świnię to podłozył Polakom "polski" rząd i parlament.
              Gdzie jest prezydent "wszystkich Polaków".
        • mol11 Re: polak to biedak i niewolnik 18.01.05, 20:10
          francuz wyjmij kluski jak mówisz do Polaków
        • Gość: Darkus Re: polak to biedak i niewolnik. NIE POPIERAM !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.05, 20:36
          słuchaj no Żabska zielona .... ścierko. Nie mów nic o honorze -pajacu - gdzie byłeś i za kim stałeś jak w Kosowie kobiety rżnęli??? No gdzie KONUSIE z południa ?! Ychhh ty zmiataj z tego forum. Co do dawania dupy to jesteście lepsi i te wasze brzydkie wychodzone (z głodu?) kobiety, co robią laskę za rogala lub banana!!! spierdzielaj mi stąd ! Ale JUŻ !!! Nawet nie wiesz o czym jest temat na forum północno południowy kretynie ! WYjaśnię więc: Cieszymy się z tego, że ktoś się w końcy postawił ! Do was żabojadów wszedł anglik z Amerykaninem (na którego wypinacie teraz swoje wyru..e dupy)i dupne mocarstwo byliście !!! Nie w naszych oczach ! Nie wiesz nic o walce o wolność, nie wiesz ile musiał się ten "niedak i niewolnik" naskakać do gardła ruskim !!! A teraz wyobraź sobie, że Ci, którzy potrafili wygonić ruskich z Polski musi zapieprzać za 500 PLN/miesiąc. Troszkę wyobraźni i zrozumienia PAJACU z arabii francuskiej !!! TO jest HONOR - toleranjca, zrozumienie !!! więc wypad mi stąd !!!
          P.S. Wszystkich innych przepraszam - nie wytrzymałem !!!
          • Gość: anonim Re: polak to biedak i niewolnik. NIE POPIERAM !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 20:54
            dzieki w imieniu reszty. dobry tekst :)
          • Gość: Pędrek Wyrzutek Jedz sobie do Arabii Darkus. IP: *.cmbrmaor.dynamic.covad.net 19.01.05, 01:09
            Gość portalu: Darkus napisał(a):

> słuchaj no Żabska zielona .... ścierko. Nie mów nic o honorze -pajacu - gdzie
            > byłeś i za kim stałeś jak w Kosowie kobiety rżnęli???

Francuzi nie dali sie zlapac na anty-serbska propagande w przeciwienstwie
            do niektorych frajerow.
            • Gość: Darkus Re: Jedz sobie do Arabii Pędraku. IP: 194.71.85.* 19.01.05, 09:08
              Widzę, że następny podmiot wyrzutek nie rozumie sensu tego forum. No cóż,
              przecież to tez propaganda dla frajerów... Co więc tu robisz?? WYRZUTKU (cóż za
              trafny nick). Jeśli dla ciebie zabijanie i gwałcenie jest czymś naturalnym, lub
              to że tak się naprawdę działo jest tylko wymyśloną bajeczką to .... echhhh
              szkoda czasu na osobę o wąskich horyzontach.... :-(((. Dla twojej informacji -
              Francuzi byli jednymi z bardziej aktywnych żołnierzyków w wojnie na Bałkanach.
              Zapewne nie masz pojęcia o tym, że Wietnam zaczął się od Francuzów !!! Oni nie
              dali rady i czym prędzej zwiali na swoje kurorty.... w Arabii Francuskiej.
              Naprawdę nie ma tam po co jechać... uwierz mi.... Wierza Eiflla też się juz
              sypie, ponieważ turyści leją na słupy nośne....
              P.S. bez odbioru...
          • Gość: Obiektywny Re: NA SZAFOT KAPITALISTYCZNYCH BANDYTÓW!!! IP: *.paged.com.pl / 80.50.37.* 19.01.05, 09:53
            Dzis ci co rozpieprzyli komune musza prosic sie o glodowe pensje i poniżać przed
            baranami ktorzy w tamtym czasie siedzieli cicho jak "trusie". Wiekszosc tych
            gamoni nie ma pojecia o zarzadzaniu ludzmi, nie mowiac o zagadnieniach
            merytorycznych. Ale z uwagi na swoje stanowisko PREZESA, DYREKTORA, KIEROWNIKA
            musza znecac sie nad pracownikiem gdyz "TAKA JEST ICH ROLA".
        • Gość: grisza Re: polak to biedak i niewolnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 20:44
          www.fuckfrance.com - poczytaj co na świecie sądzi się o Twoim kraju
        • Gość: polak Re: polak to biedak i niewolnik IP: *.ists.pl / *.ists.pl 19.01.05, 10:04
          LPR PIS i Samoobrona to banda cw..i liżących sobie dupe...honor?hehehe
          gdzie twój honor francuska szmato...kompleksy i nic po za tym
      • Gość: wdl Plebs powinien znać swoje miejsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 18:23
        Bardzo mi się nie podoba, że plebs podnosi coraz wyżej głowę. Taki cham jeden z
        drugim powinien tyrać za głodową pracę, a nie kombinować czy jego pracodawca
        nie łamie prawa.
        • Gość: soc Re: Plebs powinien znać swoje miejsce IP: 80.48.253.* 18.01.05, 19:13
          twoje miejsce jest u czubków cieniasie
        • Gość: paciutek Re: Plebs powinien znać swoje miejsce IP: *.akron.wroc.pl / *.18.akron.wroc.pl 18.01.05, 20:05
          Życzę ci świnio żebyś szybko sam zaczął zarabiać na głodowe racje w królestwie kapitalistycznego wyzysku! Ja tak zarabiam a wierz mi, że możesz mi co najwyżej zajrzeć do butów.
        • Gość: buba [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 20:10
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • mol11 Re: Plebs powinien znać swoje miejsce 18.01.05, 20:19
          Uważaj, aby wśród tego plepsu nie znalazł się drugi Robespierre, który skróci o
          głowę warstwy panujące
        • Gość: gś Re: Plebs powinien znać swoje miejsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.05, 21:10
          A ty kim jesteś i z jakiej dziury wypełzłeś kmiocie.
        • Gość: gosia302 Re: Plebs powinien znać swoje miejsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 11:45
          Zastanawiałeś sie kiedyś jak niewiele potrzeba ,abyś sam stał się tym "PLEBSEM"?
          Uwierz granica jest b. cienka.Raz na wozie raz pod wozem.
          Pozdrowionka
          • Gość: MareK Re: Plebs powinien znać swoje miejsce IP: 212.160.172.* 19.01.05, 12:52
            Tak tak , fortuna kołem sie toczy , wystarczy , że sie powinie noga ,a
            twoi "szanowni" pracodawcy ktorym liżesz dupę , wystawią ci ją do pocałowania.
            wystarczy przypadek losowy np choroba, a zobaczysz ile jesteś dla nich wart .
            Szanuj innych , będziesz sam szanowany .BURAKU , Dupku ,KAPO
            • Gość: wdl Re: Plebs powinien znać swoje miejsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 21:37
              Po prostu nie mogę tego scierpieć kiedy byle motłoch podnosi łeb i kombinuje,
              że źle mu płacą, że go nie szanują, że prawo łamią... itp. Zamiast pochylić łeb
              i w ciszy pokornie tyrać. No nie mogę tego znieść. Wyciąga taki jeden z drugim
              łapy, bo coś mu się należy - obrzydlistwo!
      • Gość: anonim Re: Po Biedronce bunt w Leader Price IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 20:12
        praca za niemalże minimum krajowe 15 godzin na dobe 7 dni w tygodniu? znam ten
        ból. ucieklam, bo nie dalam rady ani fizycznie, ani psychicznie, kiedy "biuro"
        zaczelo mnie oskarzac o rzeczy, których nie mialam prawa wiedzieć. z jakiego
        powodu nie moglam wiedziec? bo nie przeprowadzono szkolenia, na którym mialabym
        szanse poznac chociazby przepisy BHP , ktore obowiazuja kierowników takich
        sklepow.
        i uwierzcie mi - kierownik takiego sklepu nie zbiera kokosów. zarabialam mniej
        niz w mojej pierwszej pracy, ktora podjelam w trakcie studiow.
        • Gość: Mar Re: Po Biedronce bunt w Leader Price IP: *.238.88.120.adsl.inetia.pl 18.01.05, 20:53
          Ludzie obudźcie się bierzcie przykład z tych którzy odważyli się przeciwstawić
          tym firmom
      • Gość: PAN Z WARSZAWY DOPIE..Ć BYDLAKOM Z "PIP". IP: *.chello.pl 18.01.05, 20:46
        TO ICH ZACHŁANNOŚĆ ( KOSZTEM ZWYKŁEGO, UCZCIWEGO CZŁOWIEKA ) DOPROWADZIAŁA
        DO "TAKICH" WARUNKÓW PRACY W POLSCE. POWINNO SIĘ IM ŁAMAĆ DECHY NA RYJACH, ZA
        KAŻDE NIEUJAWNIONE ŁAMANIE PRAW PRACOWNIKÓW W POLSCE. ICH ADRESY POWINNY BYĆ
        PUBLIKOWANE W GAZETACH TAK, ABY KAZDY MÓGŁ IŚĆ I IM SIĘ ODWDZIĘCZYĆ ZA LATA
        TYRANII I PONIŻENIA OPŁACANYCH MARNYM GROSZEM.
        • Gość: Moist von Lipwig Re: DOPIE..Ć BYDLAKOM Z "PIP". IP: *.wroclaw.mm.pl 18.01.05, 22:19
          Szanowny PANIE Z WARSZAWY,

czy Pan (i jemu podobni, którzy ujadacie na PIP) wiecie przynajmniej, ilu ludzi
          w nim pracuje i jakie są zasady działania tej instytucji?
          Inspektorzy, których jest naprawdę niewielu jak na ilość firm do ewentualnych
          kontroli, mogą wejść do firmy, jeśli mają skargę od pracownika albo pracowników.
          Afera z Biedronką mogłaby się zacząć dużo wcześniej, gdyby pracownicy zgłosili
          się do inspekcji. Ale znam osobiście - i Pan zapewne też zna - sporo ludzi,
          którzy nie poskarżą się, bo boją się stracić - marną bo marną - ale pracę.
          Nagmninne jest na przykład niepłacenie ZUS-u i składki ubezpieczeniowej i ludzie
          zgadzają się na to, bo mają do wyboru - albo pracodawca daje im, powiedzmy,
          tysiąc złotych na rękę i zatrudnia ich na 'umowę o dzieło', nie odprowadzając
          składek, albo - jeśli człowiekowi zależy na tych świadczeniach - będzie dostawał
          na rękę o połowę mniej. I ludzie, zwłaszcza młodzi, którzy uważają, że nic im
          nie grozi, a na emeryturę jeszcze zdążą sobie odłożyć, godzą się na taki układ.
          Wielkie sieci handlowe płacą marnie, wymagają nadmiernego wysiłku, fałszują dane
          - ale dopóki jest taki poziom bezrobocia, będą żerować na tych gorzej
          wykształconych, którzy nie mają innego wyjścia. I to naprawdę nie jest wina
          inspekcji pracy...

Żeby było jasne - nie pracuję w PIP-ie, nie mam z nim nic wspólnego, jestem na
          własnym rozrachunku i bardzo to sobie chwalę.
          Pzdr
      • Gość: Polka Re: Po Biedronce bunt w Leader Price IP: *.autocom.pl 18.01.05, 21:07
        Witajcie niewolnicy. Jezeli myslicie, ze te pare mieli, ktore przeslecie cos
        pomoze to sie grubo mylicie. Wielkie sklepy beda was wykorzystywac do utraty
        waszego tchu. Dopoki wielkie panstwo bedzie spacerowac po marketach i ladowac
        pelne wozki, wy bedziecie im służyć za psie pieniądze. Padajcie im do nóg i
        całujcie ziemię za to, że macie możliwość tyrać po godzinach. Sami sobie tę
        władzę wybraliście i to ona dała wam możliwość istnienia wielkich koncernów. Ja
        nie będę na to patrzeć-spadam z tego chorego kraju. Pozdrawiam szefów wielkiego
        bajzlu i życzę, aby role rychło się odwróciły. Była pracownica TESCO
      • Gość: rik1 Re: Po Biedronce bunt w Leader Price IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 18.01.05, 21:21
        O czym my mówimy, nie tylko w tych molochach traktują ludzi jak niewolników. W
        wiekszości firm prywatnych jest podobnie lub jeszcze gorzej.Między innymi w
        branzy budowlanej. Sam na pieniądze czekam już od prawie roku.Jeśli te DUPKI z
        rządu na poważnie nie zajmą się bezrobociem to pseudo-pracodawcy będą nas
        wykorzystywać.
      • Gość: Dżacha Re: Po Biedronce bunt w Leader Price IP: 195.150.224.* 18.01.05, 22:11
        Supermarkety to niestety tylko jeden z przykładów wyzysku pracowników. Znam
        dziewczyny, które pracują w jednej z pizeri pewnego miasta i dostają za
        godz. "do ręki" 2zl 50 gr! Czy to nie jest wyzysk? Za bieganie z pizzą na tacce
        przez 10 godz(!) płacą im 25zł!!! Oczywiście nie dostają pieniędzy za
        zostawanie po pracy i sprzątanie lokalu, choć tkwią w nim jeszcze ponad 2h. To
        jest skndal! Gdzie prawa ochrony pracownika? Co się w tym kraju dzieje!!!????
        • Gość: ep jednak bojkot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 23:38
          konsumenci glosuja nogami.
          • Gość: fr Re: jednak bojkot IP: *.95.108.194.contactel.net 19.01.05, 00:41
            CYTAT:
            Ludzie czy my zyjemy w innym panstwie?! Co z tego ze pracownica wygrala z
            biedronka w sadzie o wyplate za nadgodziny jak tych pieniedzy nadal nie ma na
            koncie. Zlozona apelacja i znowu 3 lata bujania sie po sadach po swoje
            pieniadze, az do umozenia z powodu przedawnienia i nic nie dostanie. Niestety
            przykre ale prawdziwe. W Panstwie w ktorym do wykrycia afery powoluje sie
            komisje sledcze ktore bardziej przypominaja konkursy pieknosci niz dazenie do
            prawdy. Nawet slyszalem ostatnio takie fajne stwierdzenie: "chcesz zataic
            prawde powolaj komisje sledcza ona wysle opinie publiczna w kosmos". W tym
            panstwie mozna zrobic wszystko bez zadnej odpowiedzialnosci. Ale popieram
            naglasnianie takich wyzyskow. Sam mialem okazje pracowac w galerii pewnego
            marketu i widzialem tych biednych ludzi. To ze kobiety siedzialy w pieluchach
            na kasach przestalo mnie dziwic po m-cu, to ze dyr. po przejsciu sie po
            markecie wreczal wypowiedzenia, byl takim kapo decydujacym o bycie i nie bycie
            tych biednych ludzi nikogo nie dziwilo. Uwazam ze powinnismy bojkotowac takie
            firmy. Ktos mi zazuciu teraz, to gdzie mam kupowac!? Odpowiedz jest prosta - w
            sklepiku na osiedlu, bedziesz tam zostawiac wiecej pieniedzy koles bedzie mial
            wiekszy, lepszy i tanszy asortyment. Tych wielkich nauczy to a innych wystraszy
            ze zdrowa firma to zdrowi jej pracownicy a zdrowi pracownicy to normalne
            traktowanie i zapewnienie normalnych warunkow pracy. W przeciwnym razie nadal
            bedziemy w blednym kole i znajda sie ludzie ktorzy ze spuszczonymi glowami beda
            sie tak dawac robic.
            KONIEC CYTATU.
            słusznie !PRECZ Z WYZYsKIEM ! PROLETARIUSZE WSZYSTKICH KRAJÓW ŁĄCZCIE SIĘ !!!!!!
      • Gość: oppelner Re: Po Biedronce bunt w Castodramie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 01:38
        dodam że w Opolu też toczy się kilka spraw przeciwko castodramie; mam nadzieję,
        że to nie koniec.
      • Gość: Hermes Re: Po Biedronce bunt w Leader Price IP: *.devs.futuro.pl 19.01.05, 08:12
        Problem dotyczy WSZSTKICH wielkich sieci handlowych.
        Nie dziwi mnie że pracodawca chce maksymalnie wykorzystać pracowników.
        Mentalność zachodnich pracodawców /ale niestety i niektórych naszych/ jest taka
        że dziki kraj i dzicy ludzie to można stosować metody kolonialne. Ale w
        cywilzowanych krajach są organy państwa do pilnowania praw pracowników
        najemnych.Po ujawnionych ostatnio aferach w biedronce itd, szefostwo PIP winno
        się podać do dymisji albo zostać wyrzucone z roboty na zbitą mordę. Naturalnie
        z zachowaniem stosownych praw pracowniczych. Ich ustawowu obowiązek to nie
        dopuścić do patologii na taką skalę. Im dobrze idże jak mogą skopać maluczkich.
        A swoją drogą to co dzieje się w relacjach pracodawca- pracownik winno się
        znależć w centrum zainteresowania mediów . Od tego są. Lepsze to niż promocja
        durnych polityków z ich durnymi komisjami.
      • Gość: malinka a w Tesco to inaczej jest??? IP: *.gdynia.mm.pl 19.01.05, 09:39
        sprawdzcie jeszcze jak w Tesco traktuja studentow i niektorych pracownikow!!!
        dlaczego ktos kto ma sprawe w sądzie o mobing jest na kierowniczym
        stanowisku???!!!i dalej traktuje pracownikow jak "śmieci"!!!jak ide do pracy z
        mysla ze jestem na zmianie z tą kierowniczka to juz od rana mam rozstroj
        żołądka i nie chce mi sie tam isc a niestety pieniadze(smieszne wypłaty)są mi
        potrzebne!!!a nie moge znalezc nic innego i normalnego... :(((
      • Gość: MareK Re: Po Biedronce bunt w Leader Price IP: 212.160.172.* 19.01.05, 09:56
        Nie jestem pracownikiem żadnej sieci , chciałbym bym jednak dorzucić od siebie
        trzy grosze w tej dyskusji.
        Odwiedziłem pewnego razu Tesco w Mielcu , po naŁadowaniu wózka podjechałem do
        kasy , Pani kasjerka zamiast się zając naliczaniem należności rozmawiała przez
        telefon , na koncu języka miaŁem już jakiś dosadny komentarz , ale na szczęscie
        ugryzłem się w język , przysłuchałem się rozmowie tej Pani .
        Rozmawiała z jakimś przełożonym , pytała się czy mogŁaby zejść na chwilę ze
        stanowiska , bo siedzi na kasie od 6.30 (było w tym czasie już po 13.00).
        Na tym przykładzie widać co dzieje się w tych sklepach .
        To czyste niewolnictwo , gdzie są związki zawodowe , gdzie inspekcje pracy,
        gdzie normalna ludzka przyzwoitośc przełożonych tych ludzi .
        Pogarda i jeszcze raz pogarda dla PolakÓw którzy zajmują stanowiska
        menadżerskie w tych sieciach.Karierowicze.
        Przypominają się słowa "to ludzie ludziom zgotowali ten los"

Smutne

• Gość: Hermes Re: Po Biedronce bunt w Leader Price IP: *.devs.futuro.pl 19.01.05, 10:13
          Niestety prawda !!!
          To że Polak Polakowi Niemcem to niestety tak już jest. Do kierowania ludzmi
          trzeba dorosnąć. Menadzer w pierwszym pokoleniu jest co najwyżej despotą Z
          dowodzeniem ludzkim stadem, to tak jak z frakiem, dobrze leży dopiero w trzecim
          pokoleniu.
          Wniosek za dużo chamstwa na górze
          A na poważnie , Kiedy premier rozgoni PAŃSTWOWĄ INSPEKCJĘ PRACY? CO ONI ROBILI
          DO DZISIAJ!
        • Gość: MareK Re: Po Biedronce bunt w Leader Price IP: 212.160.172.* 19.01.05, 13:23
          Pytamy sie gdzie są związki zawodowe , pytam jeszcze gdzie są ci tzw." obrońcy
          praw robotnika " z lat siedmdziesiątych i osiemdziesiątych , których
          dziaŁalność doprowadziła do upodlenia narodu .Dlaczego teraz nikt nie ochrania
          polskich pracowników.>panowie z KOR , Solidaruch powsadzali dupy na stołki ,
          Sama Gazeta Wyborcza jest tego przykładem , umieszcza ten temat na swoich
          łamach bo ludzi to interesuje, ale poza bazgroleniem na ten temat Pan Michnik i
          s-ka nie zrobią w tej sprawie nic.
          Marzy mi sie wielki tytuł na pierwszej stronie "Koniec z wyzyskiem pracownikÓw
          przez pracodawców ,kategorycznie żadamy poszanowania praw człowieka ,
          pracownika i obywatela .Wzywamy do bojkotu firm ląmićych te prawa."

Ale Gazeta Wyborcza to nie jest już tytuł , który stać na to .
          Możemy sobie za to ponarzekać na forum i na murach.
          jestem rocznik 1968 może dlatego jestem tak prąbanym idealistą
          • Gość: Pędrek Wyrzutek Pan Michnik i Gazeta Wyborcza. IP: *.cmbrmaor.dynamic.covad.net 19.01.05, 15:45
            Gość portalu: MareK napisał(a):

> dziaŁalność doprowadziła do upodlenia narodu.
            > Dlaczego teraz nikt nie ochrania
            > polskich pracowników.
            > panowie z KOR , Solidaruch powsadzali dupy na stołki

Pan Michnik dzialal w KORze - Komitecie Obrony Robotnikow
            Gazeta Wyborcza - byle pismo zwiazku
            zawodowego potem "sprywatyzowane".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka