Gość: sklepikara Re: Wrocławska prokuratora bada Kaufland IP: *.upc-h.chello.nl 27.01.05, 15:44 kurde to w calej polsce w tych wielkich sieciach sie dzieje, wyzysk i oboz pracy. niech ppp zacznie pracowac i szukac oszustow i wyzyskiwaczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adds www.lopacka.pl IP: *.infoplus.com.pl 27.01.05, 16:06 To skandal co wyprawiają te markety. Czas powiedzieć dość!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boob Re: KOMUCHOWO (PRL) bylo w jakims sensie IP: *.ny325.east.verizon.net 27.01.05, 16:32 panstwem opiekunczym (wolna opieka lekarska dostep do miejsc pracy...). PRL-bis rzucila sie od razu w objecia drapieznego kapitalizmu. Panstwo powinno byc opiekuncze, t.zn. dbac o dobro swych obywateli, ale ich nie rozpieszczac. Rzad IIIRP wyraznie z tej roli zrezygnowal - o czum swiadczy jego polityka socjalna. Skutek: cofniecie sie do XIXw. Forumowicz z Berlina ma tu wiele racji. Najwieksza wina obciazam tu nasz rzad, gdyz ten w ogole nie dba o dobro i godnosc Polakow. Polskie kadry kierownicze tych "kallandow" i "stonek- biedronek" stawiam na drugim miejscu na liscie oskarzenia. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oburzony Re: Wrocławska prokuratora bada Kaufland IP: *.man.rsk.pl 27.01.05, 18:30 czy te markety to ni kolejny ,choć trochę cywilizowany Auswithz,dlaczego tych dziadów nie zamykają,kto za tym stoi,czy mamy być niewolnikami we własnym kraju? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: river78 Re: Wrocławska prokuratora bada Kaufland IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.05, 19:21 ja tez jestem kierownikiem w sklepie plusie i to nieznaczy ze mam siedziec po dwadziscia godzin w pracy tez mam miec prawo do zycia prywatnego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patryk Re: Wrocławska prokuratora bada Kaufland IP: *.activnet.pl 27.01.05, 19:32 A ja chcialem do tego niedopuscic. Po co ludzie ida tam do pracy. za 500zl mozna robic mnostwo innych rzeczy. Ludzie ktorzy tam pracuja ponizaja sami siebie tym, ze tam sie w ogole udaja szukac pracy. Chcialem niedopuscic do wybudowania jednego z takich marketow i nie bylko chetnych. Spalic, wyburzyc !!!!! od zcego mamy chuliganow ??? widac ze to tepe gnoje, darmozjady nikomu nie potrzebne. niech sie wezma do tego co umieja robic najlepiej - czyli NISZCZYC. Nieech rozpizdza te markety w 4 strony swiata i wszystko wroci do normy ;] Odpowiedz Link Zgłoś
jacky73 Re: Wrocławska prokuratora bada Kaufland 27.01.05, 21:27 to wszystko prawda co pisza o pracy w kauflandzie . kierownik czy pracownik ma limit godzin tygodniowy ustalony przez kodeks pracy a kaufland ma to gdzieś . listy kierowników są tylko podpisywane imieniem i nazwiskiem bez wpisywania przepracowanych godzin . mam nadzieję że ten szum wokół marketów nie będzie kolejnym niewypałem tylko inspekcja pracy weźmie się za to na powaznie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasaniejestważna! "MENEDZERÓF" DO PAKI!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.01.05, 22:45 W Polsce nic się nie zmieni w kwesti przestrzegania praw pracowniczych dopóki nie dokona się kilku istotnych zmian systemowych oraz nie zmieni się mentalność naszych "menedżeróf", którzy czerpią ze wzorów amerykańskich. Czym jest kilkuset czy nawet kilkutysieczny mandat dla wielkiej sieci sklepów? Takie "kary" są śmieszne, potrzebna jest zmiana prawa pracy, ale zaraz podniesie się krzyk z gąb wszelkiej maści zwolenników liberalizacji w gospodarce: balcerowiczoidów i innych bochniarzoidów. Przydałoby się również kilka "pokazowych" procesów, które powinny zakończyć się wielomilionowymi grzywnami oraz wyrokami więzienia dla "byznesmenóf" którzy nagminnie łamią przepisu kodeksu pracy. Wtedy może przysłaby chwila refleksji... Ale i na to polskim sądom brak odwagi. Związki zawodowe nie wykonują zadań dla których zostały powołano, zajmują się politykowaniem i rozgrywkami wenątrzpersonalnymi, nie mając czasu i energii na takie pierdoły jak obrona pracowników najemnych przed zachłannością kapitalistów. Gdyby coś podobnego do wydarzeń mających miejsce w Biedronce, Kauflandzie itp. wydarzyło się w Portugalii, Hiszpanii czy Francji, cały zarząd firmy, kierownictwo siedzieliby na ławie oskarżonych z zarzutami niesprawowania nadzoru, działania na szkodę firmy oraz niepoinformowania organów ścigania o podejrzeniu popełnienia przestępstwa. Związki zawodowe np. w Hiszpanii zjadłyby takiego "przedsiębiorcę" żywcem, a jeśliby była to firma z innego, sąsiedniego np. kraju zwijaliby szybko interes w niesławie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ???? Re: Wrocławska prokuratora bada Kaufland IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 18:02 winą za złe traktowanie pracowników należy obarczyć rząd - bo to on stworzył warunki do rozwoju wyzyskiwaczy. Brak kontroli warunków pracy, śmiesznie niskie kary za łamanie KP - raj dla zdzierców. Kto ich zaprosił do Polski, niech pilnuje aby nie krzywdzili Polaków, aczkolwiek "nasi" pracodawcy też nie są "święci". Bojkot hipermarketów? na tym jeszcze bardziej ucierpią pracownicy - stracą pracę, dyrekcji to nie ruszy - otworzą hipera gdzie indziej. Należy głośno o tym mówić i odpowiednie służby powinny ostro reagować! My klienci możemy np. widząc kasjerkę w ciąży nie podchodzić do jej kasy z ciężkimi towarami. Jak się nie ma za co żyć i nakarmić dziecka to matka jest w stanie zęby zacisnąć i harować ciężko po 12h na dobe za 600zł - ten pasztet jest efektem ustawy o min wynagrodzeniu a raczej ustawy o wyzbyciu człowieka z godności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Wrocławska prokuratora bada Kaufland IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.05, 09:55 Tak jest w bardzo wielu firmach. Państwowa Inspekcja Pracy ma co robić tylko czy zechce ? To nie jest polski styl zarządzania jak napisał jakiś człowieczek tylko zachodni. Firmy całkowicie polskie, zwłaszcza duże przestrzegają przepisów i pozwalają sobie tylko na drobne wykroczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mgrinz Re: Wrocławska prokuratora bada Kaufland IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.05, 10:18 a ja robiłem w polskiej fabryce, byłym państwowym przedsiębiorstwie, i to co opisują na temat marketów u mnie też występowało, zgadzam sie z tym co pare osób napisało, wysokie kary za łamanie prawa a nie ulgi podatkowe dla wyzyskiwacza, który bierze absolwentów na dopłaty z urzędu, a jak się skończy dopłata to wywala... to wina rządów libaralnych i lobby, które za łapówki kupiły ustawy wykończające polski small busines, a wpuściły na ulgach "biedronki"... ale i też wina chciwych pracodawców co sami co miesiąc biorą po 20 tysięcy, jedzą kolację za 200 euro w sheratonie, a ludziom każą zaiwaniać za 800 na dwa etaty... także nie tylko markety, ale i polskie fabryki mają taki styl zarządzania, sam to przez rok przerabiałem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dario kier.P.T. NADGODZINY W KAUFLANDZIE IP: *.238.126.216.adsl.inetia.pl 02.02.05, 17:33 wyzysk pracowałem od 5 rano do 20 -19-18 i nikt się nie martwił tym pani Dyrektor było mało pracownikowi dałem wolne bo miał zadużo nadgodzin to potrafiła w nocy przedzwonić żeby przyszedł do pracy bo niema kto zdejmować towaru z regałów.Listy obecności darli a wypisywali nowe.Pracownik pracował na 5/7etatu i nie tylko on inni pracownicy to samo na1/2etatu pracowali 8 godzin.Ja oczywiście miałem zadaniowy czas pracy muwiący " FIRMY JĘZYKIEM "WEDŁUG KODEKSU FIRMY praca przez cały dzień.Nie robili uprawnień na wózki bo poco ozsczędności dla kogo -na pensje dla dyrektorów po- 9.000tys.brutto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: były Geantowiec Re: Wrocławska prokuratora bada Kaufland IP: 195.85.227.* 02.02.05, 18:56 Witam W jednym z at. gazety przeczytałem jak PIP przymierza się do karania kierowników. Brawo bardzo się ubawiłem czytając wypowiedź, pracownika PIP, że kierownik ma wpływ na to co co się dzieje i może się sprzeciwić. Ja właśnie tak myślałem ale prawda jest taka, że pracując w hiper. masz do wykonania określoną pracę i nie obchodzi nikogo że np do jej wykonania jest potrzeba większa ilość pracowników - po prostu ma być zrobione i kierownik albo nagina godziny pracy podwładnych albo sam tyra po 16-18 godzin dziennie. Ja wybrałem to 2 rozwiązanie i jak tylko mogłem sprzeciwiałem się dyrekcji (broniłem pracowników) - efekt jest taki, że stwierdzono że nie radzę sobie z zarządzaniem ludzmi(nie chciałem żeby zostawali po godzinach) - efekt odszedłem (nie bez problemów) i dziś jestem szczęśliwym bezrobotnym. Ostatecznie nie dziwię się PIP i innym trzeba popracować w hiper. dopiero wtedy można zrozumieć jak to działa. ( jeśli idzie o kontrole przez 3 lata nie widzałem nawet jednej - hiper wawa) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ada Re: Wrocławska prokuratora bada Kaufland IP: *.hsd1.ma.comcast.net 15.04.05, 18:26 PIP z najwieksza gorliwoscia kontroluje malutkie sklepiki,w ktorym zatrudniony jest 1 pracownik ,ikiedy wszystko jest w porzadku to czepiaja sie drobiazgow takich jak odleglosc lady od regalow ,ustawienie komputera pod odpowiednim katem.za malenkie przewinienia surowo karaja i rece opadaja iwlos na glowie sie jezy jak slysze,ze z wielkimi przestepcami nie radza sobie. nie radza sobie bo nie chca i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B.R.A.T. A co na to dyrekcja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.05, 23:28 Znam osobiście dyrektorkę tego marketu i wierzcie lub nie, ona pracuje tygodniami po 20h na dobę ! Mam nadzieję, że ją w końcu wypieprzą z tego chorego sklepu ! Odzyskam siostrę :-) Odpowiedz Link Zgłoś
tara1958 Re: Wrocławska prokuratora bada Kaufland 04.02.05, 13:02 Prosze zainteresować sie równiez tym: jak ochroniarze Kauflandu traktują klientów. Jestem przykładem chamstwa jakiego doznałam i poniżania jako klient Zostałam posadzona o kradzież gumy do żucia na oczach dziecka zaciegnieto nas do pokoju gdzie zostałam obmacana na oczach córki po czym zamknięta przesiedziałam około pół godziny czekając na policję. Ja nic nie miałam bo nie ukradłam.Ponadto nie złapano mnie na kradzieży. Było to X 04 r. Skierowałam sprawe na policje. Nawet mnie nie przeproszono. Córka nie chce chodzić tam na zakupy. Widziłam podobne zdarzenie. Ponadto na moich oczach i przerazonej córki wszedł jakiś meżczyzna i zaczął sie przebierać w pomieszczeniu w którym przebywałam. pisze ponieważ o prawach dowiedziałam się z gazety, że ochroniarz nie jest uprawniony do przeszukania, bo jest pracownik sklepu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JANOSIK NIE Dajmy sie wykorzystywac!!! Ludzie. Nie bojcie IP: *.marketscore.com / 216.148.246.* 10.02.05, 00:17 sie!!!! Zbierajcie sie, organizujcie i bojkotujcie takie zachowania i zbierajcie dowody przestepstw. Wszyscy wiemy, jakie to praktyki sa w sueprmarketach... I to za takie grosze tak sie ponizac???? Ludzie. walczcie o swoje pieniadze i o godnosc. Nikt za was tego nie zrobi. Wierzcie w siebie i w sile grupy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rm Re: Wrocławska prokuratora bada Kaufland IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.05, 09:41 Pomijając istotę sprawy, która jest ewidentnym wyzyskiem, uważam, że uzdrowić należy system obrony pracowników. Po pierwsze kontrole obojętnie z jakiego urzędu są przekupne i za puszkę szynki w markecie pan kontroler nic nie spowoduje. Zresztą ich uprawnienia nakładania kar są śmieszne i dotyczą maluczkich, którzy też są do tego zmuszani przez zarządy firm. Po drugie związki zawodowe aby mogły efektywnie działać w imieniu obrony interesów pracowniczych nie mogą być opłacani przez pracodawcę. Należy więc zmienić ustawę o związkach zawodowych. Może wtedy znajdą się tam autentyczni działacze a nie polityczne szumowiny i przyrośnięci do stołków pseudoobrońcy pijący z prezesami firm, którzy uaktywniają się tylko przed kolejnymi wyborami do władz.rm. Odpowiedz Link Zgłoś