Gość: bebert IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.05, 00:30 jak wygląda praca takiej osoby, ??? Przeszedłem piewszy etap rekrutacji- czego można się spodziewać w drugim Przedst. medyczni jak NA PRAWDĘ WYGLĄDA WASZA PRACA??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Jaga Re: PRZEDSTAWICIEL MEDYCZNY jak to wygląda na pra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.05, 10:19 Wyslalam do takiego swoje CV i nic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariusz_ robert Re: PRZEDSTAWICIEL MEDYCZNY jak to wygląda na pra IP: *.chello.pl 12.02.05, 16:38 nie pracuje jako pm ale w tp, jestem opiekunem klientow biznesowych i mam kontakt z farmaceutami...myslalem kiedys o pracy jako pm, jednak ostatnio wlascicielka apteki powiedziala mi ze mam pewniejszy job, apteki nie maja pieniedzy na zamawianie duzej liczby opakowan lekow, a co za tym idzie pm nie wykazuje obrotow, reasumujac zwalaniaja go z pracy, mowila mi ze konkurencja jest ogromna a praca niewdzieczna, bo pm nie sa dobrze traktowani przez aptekarzy i lekarzy, pewnie ta kobieta miala troche racji, ciagle ogloszenia w prasie na pm swiadcza o permanentnej rotacji w tym zawodzie tudziez o wypaleniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majka Re: PRZEDSTAWICIEL MEDYCZNY jak to wygląda na pra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.05, 18:01 nie jestem PM ale pracuje w firmie, która takowych zatrudnia. Praca polega na kontaktach ze srodowiskeim medycznym (glownie lekarzami) i aptekami i przekonywanie ich do zakupu danego produktu. Moja firma nie jest akurat wielkim koncernem farmaceutycznym, ale nasi PM nie narzekaja. Musisz zwocic uwage na jakich warunakch bedziesz zatrudniony-czy wymagana jest wlasna dzialanosc, wlasny samochod, czy pensja uzalezniona od sprzedazy, jakie limty Ci postawia itd. U nas PM maja stala pensje, a wtedy ta praca jest naprawde OK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bebert Re: PRZEDSTAWICIEL MEDYCZNY pyt, Majka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.05, 23:09 co to znaczy ok? jak można sprawdzić faktyczną pracę takiego przedstawiciela- w końcu można założyć że taka praca (przekonywanie lekarzy do wypisywania danego specyfiku) a raczej jej ocena jest niemiarodajna ( bo czy w istocie można sprawdzić czy twoje działanie przynosi jakieś rezultaty- no i szczegóły pracy NP. PRZYKŁADOWY DZIEŃ PRACY PRZEDST. MED, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaaaaaa Re: PRZEDSTAWICIEL MEDYCZNY pyt, Majka IP: 217.149.242.* 12.02.05, 23:23 Jak przeszedłeś pierwszy etap skoro nie masz zielonego pojęcia o tym, co masz robić i jak to można w bardzo prosty sposób sprawdzić?????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bebert Re: PRZEDSTAWICIEL MEDYCZNY pyt, Majka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.05, 23:30 to już moja tajemnica- interesują mnie odpowiedzi na moje pytania- nie odpowiadanie na pytania Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofsf Re: PRZEDSTAWICIEL MEDYCZNY pyt, Majka 12.02.05, 23:30 Kiedys CZYTALEM na ten temat i zapamietalem, ze przedstawiciel rozliczany jest z lacznej sprzedazy w swoim rejonie w aptekach specyfikow swojej firmy w tonach i setkach kilogramow (a tableteczki sa po 0,2 g. sztuka). Z poglosek - trzema umiec dawac lapowki, zwlaszcza w szpitalach , aby zachecic do przepisywania wlasnie swoich lekow. Rynek jest juz w zasadzie podzielony i ktos nowy ..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bebert Re: PRZEDSTAWICIEL MEDYCZNY pyt, Majka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.05, 23:35 ok załużmy że rynek jest już podzielony, ludzie kojarzą specyfiki kt. oferuje- ale tak naprawdę pytam jak się nie narobić- a sprawiać wrażenie pracusia w tej dziedzinie Odpowiedz Link Zgłoś
mkret Re: PRZEDSTAWICIEL MEDYCZNY pyt, Majka 16.02.05, 22:54 Nieźle kombinujesz! Obawiam się , że ciężko jest w tej pracy obijać się i oczekiwać efektów. PM są rozliczani na podstawie danych sprzedażowych , zbieranych z rynku przez wyspecjalizowane firmy ( np. IMS ). Są to wyniki obiektywne. Firma kontroluje swoich PM montując im w samochodach , albo w telefonach GPS-y. Poza tym dzwoni wyrywkowo do lekarzy pytając , czy byłeś. Albo dzwoni do ciebie i pyta dlaczego o tak wczesnej porze juz kończysz pracę hehe. W pzrychodniach bijesz sie z tzw. moherami (pacjenci) o wejście do lekarza. Wiekszość lekarzy przyjmuje przedstawicieli przyjaźnie , mając na uwadze fakt , iż często wypisywanie recept jest w różny ( miły ) sposób premiowane. Przeważnie odwiedza się około 10 lekarzy dziennie , czasem parę aptek. Gwoli wyjaśnienia: jestem przedstawicielem farmaceutycznym , odwiedzam apteki. A ponieważ pracuję w tej branży ładnych parę lat , to wiem dość dokładnie , jak wygląda praca PM. Generalnie wszyscy PM jakich znam są zadowoleni ze swojej pracy. Ale na obijanie się nie masz co liczyć... Masz jeszcze jakies pytania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: farmahool Re: PRZEDSTAWICIEL MEDYCZNY jak to wygląda na pra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.05, 23:36 to moze zatrudnisz Majka farmaceutę studiującego psych.biznesu na umowę- zlecenie ? Odpowiedz Link Zgłoś
anula36 Re: PRZEDSTAWICIEL MEDYCZNY jak to wygląda na pra 13.02.05, 23:41 znajoma pracowala jako PW Polpharmy - miala 15- 20 wizyt u lekarzy dziennie ( szefowie dzwonili wyrywkowo i pytali czy byla) do tego kontrola jak schodzi lek w najblizszej lekarza aptece (podobno to miarodajne)- jako prosty REP to sie reczej nie poobijasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bebert Re: PRZEDSTAWICIEL MEDYCZNY jak to wygląda na pra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 12:36 a ile trwa taka przykładowa wizyta (czy 15-20_) w ciągu dnia, i jak się wbijają do tych lekarzy- w czasie pracy ? bez kolejki?(kolejki w przychodniach) intreresują mnie takie szczególy ( jednakowoż konkretne) Odpowiedz Link Zgłoś
anula36 Re: PRZEDSTAWICIEL MEDYCZNY jak to wygląda na pra 14.02.05, 14:24 pierwszorazowa nie wiem. Standartowe do pol godziny,srednio ok 8-10 godzin krazenia po lekarzach a potem obrabianie wynikow,pisanie raportow w domu. Wbijaja sie: bezstresowo-czyli lekarz zna juz repa i go prosi jak zoczy an korytarzu- stresowo przepychaja z pacjentami, probuja wniknac niby po recepte itp. Tempo pracy jest b. duze - znajoma tak zasuwajac poronila, akiedy w nastepnej ciazy wziela chyab od 6 miesiaca L4 to jej firma podziekowala za wspolpracezaraz po maciezynkim- ze za malo zaangazowana. Odpowiedz Link Zgłoś
jarekdo Re: PRZEDSTAWICIEL MEDYCZNY jak to wygląda na pra 14.02.05, 14:49 Ale pieprzysz. Duże tempo??? To cyba pracowałaś w firmie u Mariana i Stefka. Nie pisz takich debilstw bo mi się walnąć ciebie chce. Koleżanka jest w ciąży, powiedziała w 4 miesiącu, przyjechał gościu z Wawy zabrał auto i kompa. Zadzwonił szef, pogratulował ciąży, i po porodzie zaprosił do ponownej współpracy. Chyba dupa z ciebie a PM. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jarekdo Re: PRZEDSTAWICIEL MEDYCZNY jak to wygląda na pra 14.02.05, 14:39 Ja nie wiem czy tu wypowiadają się sami PM? Wszyscy zniechęcacie do tej pracy. W moim otoczeniu jest wielu repów i wszyscy chwalą. Zarobki w granicach 3 koła, a do tego benzyna( jak się jest mądrym to się rozpisze), do tego komórka - kumpel ma 5 godzin, 400 zł na żarcie w bonach na kwartał, Co jakiś czas zmieniają auta. Wiadomo, że trzeba walczyć ze starymi babami w poczekalniach, ale ja bardzo bym chciał pracować jako PM. Obracasz się w środowisku lekarzy, a to chyba lepiej niż na budowie, niż w jakimś zapyziałym biurze, buraka dorobkiewicza niby szefa. Co z tego, że nawet jeden kumpel miała gprs w telefonie i wiedzieli gdzie jest, ale mógł posiedzieć to tu to tam i jakoś leciało. Wszystkie soboty i niedziele wolne, na rachunkach też można skasować parę groszy. Jak długo pracujesz możesz iść na uład ze znajomym lekarzem i z "podpisanej z nim umowy" i ty też możesz wyciągnąć działkę. Więc nie pieprzcie mi, że praca jako PM jest zła. Cięko sie dostać, ale jak juz się jest to pracę można zmieniać kilka razy w roku. I to wszystko wiem od doświadczonych repów a nie z gazet czy fantastycznych opowiadań. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
anula36 Re: PRZEDSTAWICIEL MEDYCZNY jak to wygląda na pra 14.02.05, 15:09 nie jest zla ale niestety nie wszedzie sie mozna obijac:)A firma nei nazywala sie U mietka i stefka tylko Polpharma. Z waleniem uwazaj:) Monitor sobie uszkodzisz.Albo organ walacy:) Odpowiedz Link Zgłoś
jarekdo Re: PRZEDSTAWICIEL MEDYCZNY jak to wygląda na pra 14.02.05, 15:15 Piszesz bzdury, nie chce mi się odpisywać. Piszę prawdę, a Ty piszesz bzdury, ....chociaż w sumie takie metody są normalne ale tylko w Polskich firamch. W zagranicznych koncernach tak się kludzi nie traktuje. A z waleniem też sobie dam rade, ale jak czytam takie bzdety to mnie trafia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bebert Re: PRZEDSTAWICIEL MEDYCZNY jak to wygląda na pra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 21:52 PM jak jeżdźą do pracy- garnitury, swetry czy może "dresiki" ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
anula36 Re: PRZEDSTAWICIEL MEDYCZNY jak to wygląda na pra 14.02.05, 21:55 nie denerwuj sie tak-zlosc pieknosci szkodzi:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Margo Re: PRZEDSTAWICIEL MEDYCZNY jak to wygląda na pra IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.02.05, 01:38 Nie jestem przedstawicielem medycznym, ale na studiach dorabiałam jako hostessa dla firmy farmaceutycznej. Moja praca polegała na tym, że przez kilka dni w miesiącu siedziałam po przychodniach, reklamując parafarmaceutyki. Za każdym razem miałam sporo słodyczy, a także możliwość zaparzenia kawy czy herbaty, którymi zachęcałam ludzi, aby podchodzili do mnie, by porozmawiać. Wówczas, jeżeli byli zaintertesowani, opowiadałam o lecytynce, syropkach czy słodzikach, przy czym nic nie sprzedawałam. Powiem, że była to praca bardzo wdzięczna i bardzo dochodowa. Za około 5h pracy dostawałam na rękę 100zł. Ze strony pacjentów spotykała mnie sama zyczliwość, bo nic im wciskałam (jeśli chcieli coś kupić, szli do dowolnej apteki, a wiem, że w trakcie takich sesji sprzedaż w pobliskich aptekach faktycznie rosła). Biorąc pod uwagę mój zarobek oraz ilość niebyle jakich słodyczy, jakie rozdawałam, było widać, że firma nie oszczędzała. Najwyraźniej bycie PM musi się opłacać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bea Re: PRZEDSTAWICIEL MEDYCZNY jak to wygląda na pra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 11:37 CZy udalo się komus z was dostać do firmy farmaceutycznej, nie majac wczesniej doswiadczenia w tej branzy? sa jakies realne szanse? Odpowiedz Link Zgłoś
anetta75 Re: PRZEDSTAWICIEL MEDYCZNY jak to wygląda na pra 17.02.05, 13:52 mojemu mężowi. nie ma nawet wyższego, policealne o profilu para - medycznym. Ale ma talent do pracy z ludźmi, jest inteligentny i potrafi czarować babki - a w służbie zdorwia przeważają kobiety. Praca ma - jak każda sporo minusów, ale jak czytam posty poprzedników to pękam ze śmiechu. Mój mąż pracuje znacznie krócej ode mnie (a ja w budżetówce), zarabia fakt średnio (jednak nie trudno mimo tego załapać siena 30% próg podatkowy), ale mamy auto do swobodnego użytku, mąż ma czas na odebranie dzieci z przedszkola i generalnie wiecej czasu dla domu. Nie robi 20 wizyt na pewno, pracuje już kilka lat i dobrze zna się ze swoimi lekarzami. Promuje lek recepturowy więc nie ugania się po aptekach. Najbardziej rozbawił mnie post o tym, że rep. są rozliczani od kilogramów leków:-) Generalnie praca chyba ok, zależy czego się od niej oczekuje i jakie ma kwalifikacje. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bea Re: PRZEDSTAWICIEL MEDYCZNY jak to wygląda na pra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 14:21 dziękuję za odpowiedz.:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bea czy .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.05, 09:52 czy ktos (poza malzonkiem 1 forumowiczki), po marketingu,zarzadzaniu,studiach ekonom. itp. pracuje jako PM ? dotychczas probowalam w 2 firmach,ale bezskutecznie.ciagle slysze,ze te awf,rehabilitacje,biologie....to podstawa... Odpowiedz Link Zgłoś
mkret Re: czy .... 18.02.05, 22:58 Tylko w dwóch? Mało... Próbuj dalej , masz szansę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Glossy Re: czy .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.05, 08:47 Ja prcuję już w czwrtej firmie med, po studiach humanistycznych. Już piąty rok. Na początku bez doświadczenia. Napisz do jakiej firmy aplikujesz to coś ci podpowiem. Mam duzo znajomych w kilkunastu firmach i tak jak ja często zmienniali firmy. Taki już urok tej pracy- nie można sie przyzwyczajać. Odpowiedz Link Zgłoś
kik7 Dzieki ! 21.02.05, 08:01 Dziekuję Za wszystkie odpowiedzi. Glossy, czy mozesz się odezwac na moją skrzynkę? jestem zalogowana. Odpowiedz Link Zgłoś
kik7 Re: Dzieki ! 21.02.05, 09:16 probowalam do Zentivy i polpharmy.nie udalo sie.kręcenie nosem na rozmowie"ale pani calkiem chce zmienic branżę?!" po co zapraszac na rozmowe i zabierac czas.dla statystyk? kik7@NOSPAM.gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: czy .... IP: *.ne.client2.attbi.com 22.02.05, 04:31 wiesz cos o aabott? Odpowiedz Link Zgłoś
niki2002 Re: czy .... 22.02.05, 14:25 Glossy-czy możesz do mni napisac w sprawie rekrutacji do gsk na niki2002@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
goga28 Re: czy .... 29.04.05, 14:34 Gratuluję że po studiach humanistycznych masz tę pracę. Ja jestem po biotechnologii i pisałam do kilku firm. NIkt mnie nie zaprosił na rozmowę.Widocznie pisząc list motywacyjny nie miałam dobrego bajeru.Humaniści jak wiadomo mają lekkie pióro.Z chęcią skorzystam z Twoich kontaktów aby pracować jako PM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ida Re: czy .... IP: *.light.csk.pl 19.02.05, 12:28 Nie pracuje jako PM, ale widze po jakich studiach zatrudniaja u nas na to stanowisko i moge Ci powiedziec, ze wyglada na to, ze ludzi po kierunkach ekonomicznych wkrotce bedzie wiekszosc. I wcale nie mowie o OTC, tylko o lekach na recepte. Odpowiedz Link Zgłoś
kik7 do Glossy.... 22.02.05, 14:24 moze podzielisz się spostrzezeniami na forum. chetnie wszyscy poczytamy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: up.... Re: PRZEDSTAWICIEL MEDYCZNY jak to wygląda na pra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 07:37 Odpowiedz Link Zgłoś
koaa Re: PRZEDSTAWICIEL MEDYCZNY jak to wygląda na pra 26.04.05, 18:46 ja nie mam wykształcenia medycznego - dzis byłem na spotkaniu i dzis dostałem prace - umowe podpisuje jutro pewnie na miesiac - to jak mi nie wyjdzie to zrobie papa i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
adek28 Re: PRZEDSTAWICIEL MEDYCZNY jak to wygląda na pra 26.04.05, 21:59 jaka firma? pochwalisz sie dzieki a mialas dosw? Odpowiedz Link Zgłoś