Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

PRZEDSTAWICIEL MEDYCZNY jak to wygląda na prawdę

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.05, 00:30
    jak wygląda praca takiej osoby, ???
    Przeszedłem piewszy etap rekrutacji- czego można się spodziewać w drugim
    Przedst. medyczni jak NA PRAWDĘ WYGLĄDA WASZA PRACA???
    Obserwuj wątek
      • Gość: Jaga Re: PRZEDSTAWICIEL MEDYCZNY jak to wygląda na pra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.05, 10:19
        Wyslalam do takiego swoje CV i nic.
        • Gość: mariusz_ robert Re: PRZEDSTAWICIEL MEDYCZNY jak to wygląda na pra IP: *.chello.pl 12.02.05, 16:38
          nie pracuje jako pm ale w tp, jestem opiekunem klientow biznesowych i mam
          kontakt z farmaceutami...myslalem kiedys o pracy jako pm, jednak ostatnio
          wlascicielka apteki powiedziala mi ze mam pewniejszy job, apteki nie maja
          pieniedzy na zamawianie duzej liczby opakowan lekow, a co za tym idzie pm nie
          wykazuje obrotow, reasumujac zwalaniaja go z pracy, mowila mi ze konkurencja
          jest ogromna a praca niewdzieczna, bo pm nie sa dobrze traktowani przez
          aptekarzy i lekarzy, pewnie ta kobieta miala troche racji, ciagle ogloszenia w
          prasie na pm swiadcza o permanentnej rotacji w tym zawodzie tudziez o wypaleniu
      • Gość: majka Re: PRZEDSTAWICIEL MEDYCZNY jak to wygląda na pra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.05, 18:01
        nie jestem PM ale pracuje w firmie, która takowych zatrudnia. Praca polega na
        kontaktach ze srodowiskeim medycznym (glownie lekarzami) i aptekami i
        przekonywanie ich do zakupu danego produktu. Moja firma nie jest akurat wielkim
        koncernem farmaceutycznym, ale nasi PM nie narzekaja. Musisz zwocic uwage na
        jakich warunakch bedziesz zatrudniony-czy wymagana jest wlasna dzialanosc,
        wlasny samochod, czy pensja uzalezniona od sprzedazy, jakie limty Ci postawia
        itd. U nas PM maja stala pensje, a wtedy ta praca jest naprawde OK.
        • Gość: bebert Re: PRZEDSTAWICIEL MEDYCZNY pyt, Majka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.05, 23:09
          co to znaczy ok? jak można sprawdzić faktyczną pracę takiego przedstawiciela- w
          końcu można założyć że taka praca (przekonywanie lekarzy do wypisywania danego
          specyfiku) a raczej jej ocena jest niemiarodajna ( bo czy w istocie można
          sprawdzić czy twoje działanie przynosi jakieś rezultaty- no i szczegóły pracy
          NP. PRZYKŁADOWY DZIEŃ PRACY PRZEDST. MED,
          • Gość: aaaaaaaa Re: PRZEDSTAWICIEL MEDYCZNY pyt, Majka IP: 217.149.242.* 12.02.05, 23:23
            Jak przeszedłeś pierwszy etap skoro nie masz zielonego pojęcia o tym, co masz robić i jak to można w bardzo prosty sposób sprawdzić??????????
            • Gość: bebert Re: PRZEDSTAWICIEL MEDYCZNY pyt, Majka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.05, 23:30
              to już moja tajemnica- interesują mnie odpowiedzi na moje pytania- nie
              odpowiadanie na pytania
          • krzysztofsf Re: PRZEDSTAWICIEL MEDYCZNY pyt, Majka 12.02.05, 23:30
            Kiedys CZYTALEM na ten temat i zapamietalem, ze przedstawiciel rozliczany jest z lacznej sprzedazy w swoim rejonie w aptekach specyfikow swojej firmy w tonach i setkach kilogramow (a tableteczki sa po 0,2 g. sztuka).
            Z poglosek - trzema umiec dawac lapowki, zwlaszcza w szpitalach , aby zachecic do przepisywania wlasnie swoich lekow. Rynek jest juz w zasadzie podzielony i ktos nowy .....
            • Gość: bebert Re: PRZEDSTAWICIEL MEDYCZNY pyt, Majka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.05, 23:35
              ok załużmy że rynek jest już podzielony, ludzie kojarzą specyfiki kt. oferuje-
              ale tak naprawdę pytam jak się nie narobić- a sprawiać wrażenie pracusia w tej
              dziedzinie
              • mkret Re: PRZEDSTAWICIEL MEDYCZNY pyt, Majka 16.02.05, 22:54
                Nieźle kombinujesz! Obawiam się , że ciężko jest w tej pracy obijać się i
                oczekiwać efektów. PM są rozliczani na podstawie danych sprzedażowych ,
                zbieranych z rynku przez wyspecjalizowane firmy ( np. IMS ). Są to wyniki
                obiektywne.
                Firma kontroluje swoich PM montując im w samochodach , albo w telefonach GPS-y.
                Poza tym dzwoni wyrywkowo do lekarzy pytając , czy byłeś. Albo dzwoni do ciebie
                i pyta dlaczego o tak wczesnej porze juz kończysz pracę hehe.
                W pzrychodniach bijesz sie z tzw. moherami (pacjenci) o wejście do lekarza.
                Wiekszość lekarzy przyjmuje przedstawicieli przyjaźnie , mając na uwadze fakt ,
                iż często wypisywanie recept jest w różny ( miły ) sposób premiowane.
                Przeważnie odwiedza się około 10 lekarzy dziennie , czasem parę aptek.
                Gwoli wyjaśnienia: jestem przedstawicielem farmaceutycznym , odwiedzam apteki.
                A ponieważ pracuję w tej branży ładnych parę lat , to wiem dość dokładnie , jak
                wygląda praca PM. Generalnie wszyscy PM jakich znam są zadowoleni ze swojej
                pracy.
                Ale na obijanie się nie masz co liczyć...
                Masz jeszcze jakies pytania?
        • Gość: farmahool Re: PRZEDSTAWICIEL MEDYCZNY jak to wygląda na pra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.05, 23:36
          to moze zatrudnisz Majka farmaceutę studiującego psych.biznesu na umowę-
          zlecenie ?
          • anula36 Re: PRZEDSTAWICIEL MEDYCZNY jak to wygląda na pra 13.02.05, 23:41
            znajoma pracowala jako PW Polpharmy - miala 15- 20 wizyt u lekarzy dziennie (
            szefowie dzwonili wyrywkowo i pytali czy byla) do tego kontrola jak schodzi lek
            w najblizszej lekarza aptece (podobno to miarodajne)- jako prosty REP to sie
            reczej nie poobijasz.
            • Gość: bebert Re: PRZEDSTAWICIEL MEDYCZNY jak to wygląda na pra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 12:36
              a ile trwa taka przykładowa wizyta (czy 15-20_) w ciągu dnia, i jak się wbijają
              do tych lekarzy- w czasie pracy ? bez kolejki?(kolejki w przychodniach)
              intreresują mnie takie szczególy ( jednakowoż konkretne)
              • anula36 Re: PRZEDSTAWICIEL MEDYCZNY jak to wygląda na pra 14.02.05, 14:24
                pierwszorazowa nie wiem. Standartowe do pol godziny,srednio ok 8-10 godzin
                krazenia po lekarzach a potem obrabianie wynikow,pisanie raportow w domu.
                Wbijaja sie: bezstresowo-czyli lekarz zna juz repa i go prosi jak zoczy an
                korytarzu- stresowo przepychaja z pacjentami, probuja wniknac niby po recepte
                itp.
                Tempo pracy jest b. duze - znajoma tak zasuwajac poronila, akiedy w nastepnej
                ciazy wziela chyab od 6 miesiaca L4 to jej firma podziekowala za
                wspolpracezaraz po maciezynkim- ze za malo zaangazowana.
                • jarekdo Re: PRZEDSTAWICIEL MEDYCZNY jak to wygląda na pra 14.02.05, 14:49
                  Ale pieprzysz. Duże tempo??? To cyba pracowałaś w firmie u Mariana i Stefka.
                  Nie pisz takich debilstw bo mi się walnąć ciebie chce.
                  Koleżanka jest w ciąży, powiedziała w 4 miesiącu, przyjechał gościu z Wawy
                  zabrał auto i kompa. Zadzwonił szef, pogratulował ciąży, i po porodzie zaprosił
                  do ponownej współpracy.
                  Chyba dupa z ciebie a PM.

Pozdrawiam
      • jarekdo Re: PRZEDSTAWICIEL MEDYCZNY jak to wygląda na pra 14.02.05, 14:39
        Ja nie wiem czy tu wypowiadają się sami PM?
        Wszyscy zniechęcacie do tej pracy.
        W moim otoczeniu jest wielu repów i wszyscy chwalą. Zarobki w granicach 3 koła,
        a do tego benzyna( jak się jest mądrym to się rozpisze), do tego komórka -
        kumpel ma 5 godzin, 400 zł na żarcie w bonach na kwartał, Co jakiś czas
        zmieniają auta. Wiadomo, że trzeba walczyć ze starymi babami w poczekalniach,
        ale ja bardzo bym chciał pracować jako PM. Obracasz się w środowisku lekarzy, a
        to chyba lepiej niż na budowie, niż w jakimś zapyziałym biurze, buraka
        dorobkiewicza niby szefa.
        Co z tego, że nawet jeden kumpel miała gprs w telefonie i wiedzieli gdzie jest,
        ale mógł posiedzieć to tu to tam i jakoś leciało. Wszystkie soboty i niedziele
        wolne, na rachunkach też można skasować parę groszy.
        Jak długo pracujesz możesz iść na uład ze znajomym lekarzem i z "podpisanej z
        nim umowy" i ty też możesz wyciągnąć działkę.

Więc nie pieprzcie mi, że praca jako PM jest zła. Cięko sie dostać, ale jak juz
        się jest to pracę można zmieniać kilka razy w roku.

I to wszystko wiem od doświadczonych repów a nie z gazet czy fantastycznych
        opowiadań.
        Pozdrawiam
        • anula36 Re: PRZEDSTAWICIEL MEDYCZNY jak to wygląda na pra 14.02.05, 15:09
          nie jest zla ale niestety nie wszedzie sie mozna obijac:)A firma nei nazywala
          sie U mietka i stefka tylko Polpharma.

Z waleniem uwazaj:) Monitor sobie uszkodzisz.Albo organ walacy:)
          • jarekdo Re: PRZEDSTAWICIEL MEDYCZNY jak to wygląda na pra 14.02.05, 15:15
            Piszesz bzdury, nie chce mi się odpisywać. Piszę prawdę, a Ty piszesz bzdury,
            ....chociaż w sumie takie metody są normalne ale tylko w Polskich firamch.
            W zagranicznych koncernach tak się kludzi nie traktuje.

A z waleniem też sobie dam rade, ale jak czytam takie bzdety to mnie trafia.
            • Gość: bebert Re: PRZEDSTAWICIEL MEDYCZNY jak to wygląda na pra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 21:52
              PM jak jeżdźą do pracy- garnitury, swetry czy może "dresiki" ;-)
            • anula36 Re: PRZEDSTAWICIEL MEDYCZNY jak to wygląda na pra 14.02.05, 21:55
              nie denerwuj sie tak-zlosc pieknosci szkodzi:)
      • Gość: Margo Re: PRZEDSTAWICIEL MEDYCZNY jak to wygląda na pra IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.02.05, 01:38
        Nie jestem przedstawicielem medycznym, ale na studiach dorabiałam jako hostessa
        dla firmy farmaceutycznej. Moja praca polegała na tym, że przez kilka dni w
        miesiącu siedziałam po przychodniach, reklamując parafarmaceutyki. Za każdym
        razem miałam sporo słodyczy, a także możliwość zaparzenia kawy czy herbaty,
        którymi zachęcałam ludzi, aby podchodzili do mnie, by porozmawiać. Wówczas,
        jeżeli byli zaintertesowani, opowiadałam o lecytynce, syropkach czy słodzikach,
        przy czym nic nie sprzedawałam.

Powiem, że była to praca bardzo wdzięczna i bardzo dochodowa. Za około 5h pracy
        dostawałam na rękę 100zł. Ze strony pacjentów spotykała mnie sama zyczliwość,
        bo nic im wciskałam (jeśli chcieli coś kupić, szli do dowolnej apteki, a wiem,
        że w trakcie takich sesji sprzedaż w pobliskich aptekach faktycznie rosła).
        Biorąc pod uwagę mój zarobek oraz ilość niebyle jakich słodyczy, jakie
        rozdawałam, było widać, że firma nie oszczędzała. Najwyraźniej bycie PM musi
        się opłacać.
      • Gość: bea Re: PRZEDSTAWICIEL MEDYCZNY jak to wygląda na pra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 11:37
        CZy udalo się komus z was dostać do firmy farmaceutycznej, nie majac wczesniej
        doswiadczenia w tej branzy? sa jakies realne szanse?
        • anetta75 Re: PRZEDSTAWICIEL MEDYCZNY jak to wygląda na pra 17.02.05, 13:52
          mojemu mężowi. nie ma nawet wyższego, policealne o profilu para - medycznym.
          Ale ma talent do pracy z ludźmi, jest inteligentny i potrafi czarować babki - a
          w służbie zdorwia przeważają kobiety.
          Praca ma - jak każda sporo minusów, ale jak czytam posty poprzedników to pękam
          ze śmiechu. Mój mąż pracuje znacznie krócej ode mnie (a ja w budżetówce),
          zarabia fakt średnio (jednak nie trudno mimo tego załapać siena 30% próg
          podatkowy), ale mamy auto do swobodnego użytku, mąż ma czas na odebranie dzieci
          z przedszkola i generalnie wiecej czasu dla domu. Nie robi 20 wizyt na pewno,
          pracuje już kilka lat i dobrze zna się ze swoimi lekarzami. Promuje lek
          recepturowy więc nie ugania się po aptekach. Najbardziej rozbawił mnie post o
          tym, że rep. są rozliczani od kilogramów leków:-)
          Generalnie praca chyba ok, zależy czego się od niej oczekuje i jakie ma
          kwalifikacje. pozdr.
          • Gość: bea Re: PRZEDSTAWICIEL MEDYCZNY jak to wygląda na pra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 14:21
            dziękuję za odpowiedz.:)
            • Gość: bea czy .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.05, 09:52
              czy ktos (poza malzonkiem 1 forumowiczki), po marketingu,zarzadzaniu,studiach
              ekonom. itp. pracuje jako PM ?
              dotychczas probowalam w 2 firmach,ale bezskutecznie.ciagle slysze,ze te
              awf,rehabilitacje,biologie....to podstawa...
              • mkret Re: czy .... 18.02.05, 22:58
                Tylko w dwóch? Mało... Próbuj dalej , masz szansę.
                • Gość: Glossy Re: czy .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.05, 08:47
                  Ja prcuję już w czwrtej firmie med, po studiach humanistycznych. Już piąty rok.
                  Na początku bez doświadczenia. Napisz do jakiej firmy aplikujesz to coś ci
                  podpowiem. Mam duzo znajomych w kilkunastu firmach i tak jak ja często
                  zmienniali firmy. Taki już urok tej pracy- nie można sie przyzwyczajać.
                  • kik7 Dzieki ! 21.02.05, 08:01
                    Dziekuję Za wszystkie odpowiedzi.
                    Glossy, czy mozesz się odezwac na moją skrzynkę?
                    jestem zalogowana.
                    • kik7 Re: Dzieki ! 21.02.05, 09:16
                      probowalam do Zentivy i polpharmy.nie udalo sie.kręcenie nosem na rozmowie"ale
                      pani calkiem chce zmienic branżę?!"
                      po co zapraszac na rozmowe i zabierac czas.dla statystyk?

kik7@NOSPAM.gazeta.pl
                  • Gość: mm Re: czy .... IP: *.ne.client2.attbi.com 22.02.05, 04:31
                    wiesz cos o aabott?
                  • niki2002 Re: czy .... 22.02.05, 14:25
                    Glossy-czy możesz do mni napisac w sprawie rekrutacji do gsk na
                    niki2002@gazeta.pl
                  • goga28 Re: czy .... 29.04.05, 14:34
                    Gratuluję że po studiach humanistycznych masz tę pracę. Ja jestem po
                    biotechnologii i pisałam do kilku firm. NIkt mnie nie zaprosił na
                    rozmowę.Widocznie pisząc list motywacyjny nie miałam dobrego bajeru.Humaniści
                    jak wiadomo mają lekkie pióro.Z chęcią skorzystam z Twoich kontaktów aby
                    pracować jako PM.
              • Gość: ida Re: czy .... IP: *.light.csk.pl 19.02.05, 12:28
                Nie pracuje jako PM, ale widze po jakich studiach zatrudniaja u nas na to stanowisko i moge Ci powiedziec, ze wyglada na to, ze ludzi po kierunkach ekonomicznych wkrotce bedzie wiekszosc. I wcale nie mowie o OTC, tylko o lekach na recepte.
                • Gość: no to współczuję Re: czy .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.05, 15:27
                • kik7 do Glossy.... 22.02.05, 14:24
                  moze podzielisz się spostrzezeniami na forum.
                  chetnie wszyscy poczytamy...
      • Gość: up.... Re: PRZEDSTAWICIEL MEDYCZNY jak to wygląda na pra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 07:37
        • koaa Re: PRZEDSTAWICIEL MEDYCZNY jak to wygląda na pra 26.04.05, 18:46
          ja nie mam wykształcenia medycznego - dzis byłem na spotkaniu i dzis dostałem
          prace - umowe podpisuje jutro pewnie na miesiac - to jak mi nie wyjdzie to
          zrobie papa i tyle
          • adek28 Re: PRZEDSTAWICIEL MEDYCZNY jak to wygląda na pra 26.04.05, 21:59
            jaka firma?
            pochwalisz sie
            dzieki
            a mialas dosw?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka