Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Zwolnienia ZUS

IP: *.ipartners.pl 02.09.01, 15:28
    Byliście u lekarza?Nie dostaliście kiedyś zwolnienia, bo nie mieliście NIP-u
    pracodawcy?Weźcie do ręki kwestionariusz ZLA, jaki koniecznie musi byc
    wypełniony, gdy jesteście chorzy i nie możecie iść do pracy. Trzeba tam wpisać
    m.in.:wasz PESEL+datę urodzenia (tytan intelektu z ZUSU nie wie, ze te dane się
    dublują), imię i nazwisko lekarza, które są na jego pieczątce, więc umieszcza
    się je 2 razy, wpisać NIP Waszego pracodawcy (???po co?-nie wiem), i NIP
    przychodni, który też jest na pieczątce przychodni. Koniecznie trzeba także
    podliczyć dni zwolnieniowe, przy czym można się pomylić. I co? Ano wszyscy
    pokornie akceptują te głupoty.
    Obserwuj wątek
      • Gość: pingu Re: Zwolnienia ZUS IP: *.ean.be 03.09.01, 11:39
        Wiem, co czujesz, przerabialam to kiedys z goraczka ok. 38,5 rozsiewajac wokolo
        tony zarazkow usilowalam ustalic NIP i EKD swojego pracodawcy korzystajac
        (odplatnie oczywiscie) z telefonu przychodni. Na dodatek zachcialo mi sie
        zachorowac w innym miescie, co dalo jeszcze dodatkowy stopien skomplikowania.
        Nie wiem, dlaczego lekarze to akceptuja, ale wiem dlaczego nie buntuja sie
        pacjenci: kiedy naprawde potrzebujesz zwolnienia, nie jestes w stanie sie juz
        wyklocac, a potem juz wiecej nie wraca sie do tego tematu. Az do nastepnej
        choroby.
        • slav_ Re: Zwolnienia ZUS 06.09.01, 01:19
          Odpowiedź jest prosta - NIE akceptują. Próbowali nawet protestować w momencie
          wprowadzania nowych druków (obiło się o prasę) dokładnie z tych powodów ktore
          podajesz ale nic to nie dało z prostego powodu - zawsze stratny jest pacjent
          (brak druku to podstawa do niewypłacenia zasiłku chorobowego) i lekarz (pacjent
          ma prawo do druku a lekarz obowiązek wydać), zyskuje ZUS - nie musi płacić
          zasiłku. Koło się zamyka. Z resztą
          ilość "numerków", "zaświdaczeń", "oświadczeń" i dokumentacji którą należy
          sporządzić "przy okazji" leczenia (tfu, co ja piszę, "świadczenia, usługi
          zdrowotnej" - to taka nowomowa), zwłaszcza pacjentowi z "obcej" Kasy już dawno
          przekroczyła granice zdrowego rozsądku. Niestety, danych tych żądają Kasy
          Chorych i bez nich radośnie nie zapłacą za ww "świadczenie...". System jest tak
          zgrabnie skonstruowany że komukolwiek chcielibyśmy wymierzyć kopniaka to i tak
          kopniemy w d... albo pacjenta albo lekarza lub inny personel.
      • caerme Re: Zwolnienia ZUS 03.09.01, 17:51
        smutna norma - ja jak moge omijam przychodnie z daleka... na razie sie udaje.
        jestem w tej sytuacji prostszej ze bezrobotny czyli nic nie wpisuje. peselow i
        innych takich nie znam nipa pracodawcy tez nie znalem bo i po co? pisze ze
        zatrudniony? ze na pelny czy inny etat? wiec jest ok!
        Ps. - jakby chcieli szukac pracodawcow to i tak nie wyniuchaja za ilu placi a
        za ilu nie placi... z tego co ja wiem to pracownicy ujeci sa liczbowo :
        pracownikow tylu a tylu etatow pelnych tyle a tyle to nalezy sie zusu tyle a
        tyle....;)
        z innych ciekawostek:
        takie pierdoly panuja nie tylko w zusie... kiedys Citroen zmienil wielkosc
        zapalniczki do samochodow cos o 1mm na srednicy i wywiniecie kolnierza na
        zewnatrz cos o polwe z tego - jak sie dobrze przypatrzyl zauwazylby to... w
        kazdym razie do wielu dealerow ta iinformacja doszla wraz z nowym typem
        zapalniczek w modelach. nie tylko u nas sa takie orly inteklektu....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka