Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Pokażemy Anglikom, jak się pracuje

22.03.05, 19:33
    Jejku, jaki głupi tytuł tego artykułu!
    Obserwuj wątek
      • xiv A Angole nam pokazuja jak sie robi pieniadze :) nt 22.03.05, 19:49

• Gość: ola Re: Pokażemy Anglikom, jak się pracuje IP: *.sm-rozstaje.pl 22.03.05, 20:01
        Najsmutniejsze jest zakonczenie tego artykulu - Polacy biora prace, ktorej
        Anglicy nie chca... I dlatego tak naprawde to oni nie bede nas nigdy szanowac -
        bylam w Anglii (jako au pair) i choc mialam lepsze wyksztalcenie (o
        inteligencji nie wspominajac :)) niz 90% poznanych Angielek, to dla nich
        bylam "tylko" Polka, kims w rodzaju służby.
        • Gość: alis Re: Pokażemy Anglikom, jak się pracuje IP: *.server.ntli.net 22.03.05, 20:15
          Masz absolutnie racje!
          Ja jestem teraz au-pair w Anglii i mam podobne odczucia. A wkurza mnie
          okropnie, ze gazety sie jeszcze rozpisuja na taki temat. Mi jest czasem wstyd,
          tego co robie przestalam sie chwalic wyzszym wyksztalceniem i dobrym
          doswiadczniem z Polski bo dla nich to i tak nic nie znaczy. A ile spotkalam
          pustych i niewiele wartych ludzi (Anglikow) to nie zlicze, powinnismy sie bez
          zadnych pytan zamienic miejscami.
          • Gość: Miś Poslcy kierowcy pracuja legalnie za $19/godz IP: *.client.comcast.net 23.03.05, 01:51
            Dzisiejsze Financial Times tez pisze o zatrudnianiu polskich kierowcow w Wlk.
            Brytanii. Posrednikiem jest irlandzka firma Grafton Recruiting. Zalatwia ona
            wszystkie prawne formalnosci plus krotki kurs angielskiego. Kierowcy pracuja
            legalnie i sa platni 9.88 funta czyli $19/godz.
            • Gość: pawelbrzozka@inter Re: Poslcy kierowcy pracuja legalnie za $19/godz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.05, 18:55
              www.staff-office.pl praca dla kierowcow i nie tylko goraco polecam
          • Gość: Win Re: Pokażemy Anglikom, jak się pracuje IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 23.03.05, 04:49
            alis, a jak z twoim Angielskim? Majac poszukiwany zawod i znajac tubylczy jezyk
            znajdzie sie odpowiednia prace za odpowiednie wynagrodzenie na calym swiecie.
            Nie narzekajmy. Sprobujmy zrozumiec otoczenie w jakie wrzucil nas los. Dobry
            fachowiec jest sznowany wszedzie, bez wzgladu na pochodzenie. Naturalnie, "Bez
            pracy nie ma kolaczy". Ja tam bylem i doswiadczylem to na wlasnej skorze.
            Powodzenia.
          • Gość: magiza Re: Pokażemy Anglikom, jak się pracuje IP: 62.69.73.* 23.03.05, 12:16
            Alis! sprobuj poszukac pracy w swoim zawodzie. jestem juz od ponad roku w
            anglii, tez przeszlam swoje pracujac w hotelu i czujac to samo. mgr inz
            wykonuje polecenia przyglupow bez jakiegokolwiek wyksztalcenia! ale jakims
            czasie powiedzialam sobie dosc, i razem z moim narzeczonym zaczelismy szukac
            pracy zgodnie z naszym wyzszym wyksztalceniem i udalo sie! w firmie w ktorej
            pracuje nikt nie daje mi do zrozumienia ze jestem z polski i ze to cos gorszego
            a to w hotelu bylo na porzadku dziennym. apropos nie mieszkam w londynie tylko
            w malym miasteczku na poludniu anglii. mysle ze duzo znaczy tez to w jakim
            srodowisku sie czlowiek obraca! zycze powodzenia i trzymam kciuki! wystarczy
            troche pewnosci i wiary w siebie!!!pozdrawiam magiza
            • Gość: ANKADZ Stac nas na wiecej IP: *.as15444.net 29.03.05, 13:32
              Zgadzam sie z Toba. Tez mieszkam w malym miasteczku na poludniowym wschodzie
              anglii i od 8 miesiecy pracuje w malej firmie prowadzac biuro (marketing,
              ksiegowosc, sprzedaz itd).
              Zaczynalam od wloskiej restauracji, ale traktowalam ta prace jako odbicie zanim
              nie znajde czegos innego. Nie trzeba bylo dlugo czekac. W ciagu 2 tygodni
              znalazlam ta prace, bez zadnych koneksji odpowiadajac na ogloszenie w gazecie.
              W tym samym dniu zaczela tu pracowac takze angielka, ale ja po 2 miesiacach
              zwolnili a ja zostalam.
              Wielu polakow nawet nie szuka innych prac niz sprzatanie, au-pair, restauracje
              i budownictwo. Jesli zna sie dobrze jezyk i ma sie wyksztalcenie (nie wazne
              jakie) mozna znalezc prace w swoim zawodzie.
              Tak a propo fryzjerzy i kosmetyczki zarabiaja tutaj bardzo dobrze i jest
              wielkie zapotrzebowanie na takie zawody.
              TROCHE WIECEJ ODWAGI
        • Gość: z USA Bo bylas sluzba IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 23.03.05, 04:36
          A dlaczego niby mieliby traktowac cie jak dame, skoro wykonywalas prace
          sluzacej? Au-pair (franc) to elegancka nazwa nianki, czyli sluzacej do dziecka.
          Nie rozumiem twojego kompleksu: gdybys byla tam prawnikiem, lekarka, lub
          wlascicielka restauracji to bylabys traktowana odpowiednio do swego stanowiska.
          Dlaczego wymagasz od rzeczywistosci, by byla inna niz realia???
      • Gość: Tonny Re: Pokażemy Anglikom, jak się pracuje IP: *.range81-153.btcentralplus.com 22.03.05, 20:08
        Bzdura, be zpolaków obchodzą sie tu wszyscy. Autor nie ma zielonego pojęcia o
        tym co opisał w swoim artykule. W kazdym sklepie owszem jest pewna "nacja"
        ludzie, a sa nieą nie Polacy a ciapaci. Hindusi, Turcy i inne takie. Najwięksi
        syfiarze tego swiata. Jedynie(poza białymi Anglikami) to z Murzynami mozna tu
        spokojnie zyć, bo pozostali to tlyko czekają jak cie oszukac. Ktos powie -
        rasista.
        Bzdury, choć powoli si enim staje, ale jest tak z kazdym kto tu przyjedzie i
        pomieszka nieco dluzej.
        • Gość: gocha Re: Pokażemy Anglikom, jak się pracuje IP: 195.47.201.* 04.05.05, 18:58
          hmmmmm
          Ja stałam sie chyba rasistką jadac tylko na weekendy do Londynu.
          I to juz wystarczyło :( A mieszkałam i pracowałam w mniejszym miescie. I tam
          nie miałam tego problemu.
          A tak prawdę mówiąc, kto jest wiekszym rasista? Czy na pewno my?
          Bo zauwazyłam, że właśnie murzyni, arabowie i itd.
          Jak oni tam nas traktuja? Jak bydlo :(
      • Gość: Sissy GW reklamuje Polaków jako sprzątaczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.05, 20:23
        Po to wyzwolilismy się od komunizmu, żeby na emigracji pracować jako
        najprostszy robole. To się GW podoba.
      • Gość: Śmiechacz Pokażemy Anglikom... IP: *.dip.t-dialin.net 22.03.05, 20:27
        Az dziw, ze imperium brytyjskie przetrwalo tyle lat bez pomocy Polakow.
        Teraz to sie napewno zmieni!
        • Gość: KR$ Uswiadomie cie... IP: 156.151.102.* 23.03.05, 00:16
          imperium brytyjskie nie przetrwalo.... Juz go nie ma.
      • Gość: lunatyk do nieudacznikow IP: *.access.as9105.com 22.03.05, 20:30
        do nieudacznikow wypowiadajacych sie na forum:

jesli nie macie nic do zaoferowania Brytyjczykom.. nie macie pomyslu na swoje
        zycie i to co potraficie robic to "wszystko", w dodatku nielegalnie ..nie
        znacie jezyka.. to jak chcecie byc traktowani?

jestem na Wyspie od 2.5 roku.. jestem architektem, pracuje w swoim zawodzie,
        kiedy 4 lata temu konczylem studia w Polsce, mimo, ze nalezalem do ..lepszych
        studentow ( jakkolwiek zarozumiale to dla Was zabrzmi) ..w naszym wspanialym
        kraju-raju nie bylo mozliwosci zatrudnienia.. glownym powodem byl brak
        doswiadczenia! ..ale po przyjezdzie do Wielkiej Brytanii jakos ten problem
        zniknal... zaczeto zwracac uwage na to co potrafie (a nie na to czego jeszcze
        mi brak) i teraz moge sie pochwalic juz kilkoma realizacjami (to moze znow dla
        was brzmi zarozumiale) w tym jedna baaardzo prestizowa.. na lotnisku Heathrow
        przy nowopowstajacym terminalu T5 (zaprojektowanym przez Richarda Rogersa)!

..to tylko na przykladzie mojej osoby.. ale mam sporo znajomych , ktorzy
        rowniez mogliby obalic mit Polaka-Nieudacznika...

zaden z dotychczasowych moich pracodawcow nie traktowal mnie gorzej/inaczej niz
        innych pracownikow...

TRZEBA MIEC POMYSL I WIEDZIEC CO SIE CHCE ROBIC..
        • popeye Re: do nieudacznikow 22.03.05, 20:46
          Lunatyk,

Sporo racji w tym co piszesz, jednak troche wiecej szacunku dla ludzi. Zgodnie
          z Twoim mailem ukonczyles architekture - Twoja rodzina i srodowisko w jakim sie
          wychowales umozliwilo Ci dobry start w zyciu. Wielu Polakow nie ma tak
          komfortowej sytuacji na starcie i znajduje sie w tragicznej sytuacji zyciowej.
          Ludzie zdesperowani zupelnie slusznie beda szukali jakiejkolwiek pracy, nawet
          tej nielegalnej. Gorzej jezeli ten stan podyktowany jest pazernoscia - proba
          oszczedzenia na podatkach, takich ludzi nalezy krytykowac. Znam wiele
          przykladow Polakow ktorzy pierwotnie pracowali nielegalnie a teraz legalizuja
          swoje zatrudnienie. Nie krytykuj tez Polski tak bardzo - brak mozliwosci
          zatrudnienia jest zwiazany z wczesniejszym ukrytym bezrobociem i brakiem
          efektywnosci postkomunistycznej gospodarki. Tragiczne - tak, czy dalo sie tego
          uniknac - chyba nie bardzo. Bedzie lepiej. I pamietaj nie rzucaj kamienia
          pierwszy - szanuj innych wokol a i sam bedziesz szanowany - po 2.5 roku w
          Anglii powinienes sie tego nauczyc.

serdecznie pozdrawiam,

Popeye
          • xiv Re: do nieudacznikow 22.03.05, 21:25

popeye,

madrze prawisz Wacpan; miod moglbym postawic... [chyba, ze wolisz szpinak ;) ]
          • Gość: lunatyk Re: do nieudacznikow IP: *.access.as9105.com 22.03.05, 21:31
            do Popeya
            ..nie wiem o jakich mozliwosciach piszesz? nauka w Polsce , teoretycznie jest
            za darmo, wiem , ze w praktyce jest inaczej..
            pochodze z biednej rodziny, moi rodzice nie mieli mozliwosci skonczenia
            studiow, ale faktycznie .. podarowali mi taka opcje! ..mialem szanse skonczyc
            studia.. ale tez chcialem ja wykorzystacjak najlepiej potrfie! ..ale to juz nie
            sa mozliwosci, ale ambicje, checi, determinacja !

szanuje ludzi, ktorzy wykonuja kazda prace, sam tez pracowalem fizycznie.. i
            wiem jak to wyglada, niemniej jednak nie narzekalem jak mi zle.. poniewaz
            mialem/mam jakis plan na swoje zycie.. i wiedzialem, ze trud pracy fizycznej
            jest elementem drogi , ktora wybralem!

rozumiem, ze zmiany jakie zachodza w Polsce wywoluja skutki uboczne.. ludzie
            emigruja w celach ekonomicznych.. ale kiedy w maju zeszlego roku na
            Wyspie "wyladowala" ogromna grupa naszych rodakow bylo mi ich zal i szkoda, ze
            musieli koczowac na Victoria Coach Station... ale po pewnym czasie, kiedy
            zaczalem dowiadywac sie co ci ludzie robia , jak sie zachowuja wobec siebie ,
            wobec innych (oszustwa , kradzieze itd) zaczelo mi byc po prostu wstyd! moze
            wlasnie z tego powodu, ton mojej poprzedniej wypowiedzi mogl byc odebrany jako
            pozbawiony szacunku ...

niemniej jednak, zdecydowalem sie napisac, poniewaz wydaje mi sie, ze lepiej
            jest mowic o pozytywnych przykladach jakie maja miejsce i na nie zwracac uwage
            ( tu WYBORCZA powinna wkroczyc do akcji , bo to rola mediow!!!!!!!!!! )

..czy to nasza polska cecha .. mowienie/pisanie jak to jest nam wszystkim zle i
            jacy to jestesmy biedni ...??? a sukcesow zadnych nie mamy ??? to wplywa na
            nastroje spoleczne ...

przez te 2.5 roku nauczylem sie, ze nikt sie nie bedzie uzalal nad nami.. i
            sami musimy starac sie o swoje i pokazac co potrafimy !!!

pozdrawiam
            • Gość: zgrzyt lunatyk, pieprzyć głupoty to możesz w internecie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.05, 00:59
              lunatyk, znalazł się internetowy geniusz, pieprzyć głupoty to możesz w
              internecie, w realu ktoś by cię skopał, i byś wreszcie zmądrzał,
              • Gość: Win Re: lunatyk, pieprzyć głupoty to możesz w interne IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 23.03.05, 05:07
                zgrzycie,ty jestes prawdziwym "zgrzytem". Lunatyku, kazdy zdrowo myslacy Polak
                musi przyznac Ci racje.
                To tylko takie "zgrzyty" zgrzytaja bo myslec nie potrafia,
                • desspo66 Re: lunatyk tez znajdziesz prace za 25% sredniej 23.03.05, 09:18
                  tyle ze tobie odpowiada jedynie 25% sredniej angielskiej
                  a sadzac z wypowiedzi to tatus byly bolszewik z PDfilii
                  wychowal synka na swoja modle czlowieka kariery koryta
            • popeye Re: do nieudacznikow 23.03.05, 01:10
              xiv - dzieki

Lunatyk,

Zwroc uwage ze w moim mailu nie umniejszam Twojej determinacji, uczciwosci i
              zardnosci zyciowej. Zwroc tylko uwage jak rozne sa ludzkie wzorce i
              doswiadczenia zyciowe. Staraj sie zrozumiec ludzi i im pomoc zamiast
              krytykowac. Pamietaj tez, ze w kazdej nacji sa oszusci, jezeli nie jestes co do
              tego przekonany to polecam Watchdog. Nie nalezy tego przemilczac ale nie jest
              to nic niezwyklego, cos takiego moze stac sie wszedzie. Co do Twoich szans - w
              okresie komuny ok. 7% Polakow moglo sie pochwalic dyplomem wyzszej uczelni,
              wiec nalezysz do uprzywilejowanej grupy spolecznej. Rola mediow komercyjnych
              jest robienie pieniedzy, propaganda sukcesu powinna sie zajac telewizornia
              polska ;)

dzieki za odpowiedz,

Popeye
        • Gość: Corvus Lunatyk jest podlym Ku---em. IP: *.bredband.skanova.com 22.03.05, 21:07
        • Gość: M25 Re: do nieudacznikow IP: *.in-addr.btopenworld.com 22.03.05, 21:09
          To przez ciebie M25 jest zablokowana? Kiedy skonczycie budowe T5?
          • xiv Re: do nieudacznikow 22.03.05, 21:22

> To przez ciebie M25 jest zablokowana? Kiedy skonczycie budowe T5?

nie sluchales dzisiaj radia? w BBC mowili, ze do dzisiejszych korkow na M25
            przyczynila sie pogoda - myslalem ze szczezne, gdy to uslyszalem :)
        • Gość: Ela Re: do nieudacznikow IP: *.lubin.dialog.net.pl 22.03.05, 22:47
          Masz sporo racji. Pamiętaj jednak o jednym to, że jesteś architektem
          zawdzięczasz darmowym (wciąż) studiom w Polsce. To, że ktoś nie ma wyższego
          wykształcenia nie jest powodem, że nie ma prawa do godnego życia. A fakt, że
          wyjeżdża i próbuje w swoim życiu coś zmienić, a nie siedzieć na zasiłku dla
          bezrobotnych lub wegetować w biedzie to tylko dobrze o kimś takim dobrze
          świadczy.

Powodzenia w tej Anglii i wielu prestiżowych realizacji pod własnym
          nazwiskiem.:))))
        • Gość: Thea Re: do nieudacznikow IP: *.arcor-ip.net 22.03.05, 23:42
          masz sluszna racje - nie mieszkam w Angli, mieszkam od lat w Niemczech
          i nie moge sie poskarzyc zebym nie byla ceniona albo wytykana palcem
          - bo ona jest z Polski. Tego nie znam. Przyjechalam w latach w ktörych
          znajomosc komputera byla dla nas obca, naczylam sie wszystkiego sama
          podkreslam sama. Dla chcacego nie ma nic trudnego. Jak masz przed oczyma
          cele i jestes ambitny osiagniesz je.
          Ale takiego plotkowania o innych tego w Niemczech sie nie nauczylam przeciwnie
          musialam sie tej przywary polskiej oduczyc. I tak jest dobrze.
        • umghhh Re: do nieudacznikow 23.03.05, 13:31
          A kto tu mowi o nieudacznikach? Zastanawiam sie czasami jak to jest. jestem
          inzynierem i pracuje jako tester oprogramowania. Rodzina i znajomi uwazali
          zawsze ze to prestizowy zawod. Faktem jest ze nie brudzi za bardzo. Nie mialbym
          nic przeciwko sprzataniu ulic albobyciu listonoszem czytez innym 'plugawym'
          zajeciom o ile by byly (wystarczajaco) dobrze platne. Szacunek nalerzy sie
          wszystkim ktorzy swoje obowiazki wykonuja i innych ludzi rowniez szanuja. Brak
          szacunku do np: sprzataczki swiadczy o malosc czlowieka. Odnosi sie to tak samo
          do anglika jak i polaka itd itp. Ergo - pracujac w Polsce na tym stanowisku
          spotkac mozna tyle samo pustoglowia co w anglii i to mimo ze w polsce epidemii
          wscieklych krow nie bylo (przynajmniej oficjalnie). Ludzie ktorzy nie maja
          szacunku dla tych na nizszych stanowiskach w spoleczenstwie powinni bardzo
          uwazac. ostatecznie sluzacych z natury jest wiecej niz uslugiwanych.

Do tego mozna dodac jeszcze nastepujace uwagi oparte na moim (a wiec wysoce
          subiektywnym) doswiadczeniu:
          1. ranga czlowieka zalezy (w spoleczenstwie otwarym) w sporej czesci od jego
          wlasnych umiejetnosci.

2. Nie chodzi wbrew pozorom o umiejetnosci fachowe choc i te sa b. wazne -
          negocjacje (np: o szmal) obejscie z innymi ludzmi (na tym samym, nizszym ale i
          wyzszym poziomie w strukturze) to sa podstawy do zdobycia lepszej w znaczeniu
          wyzszej pozycji w spoleczenstwie (wiecej szmalu samochodlepszy niz sasiad itp)

3. To czy jestesmy szczesliwi zalezy w duzej mierze od wlasnego nastawienia.
          Zalezy tez od mozliwosci wyborow - studia pokazuja ze jak sie ma za duzy wybor
          to powoduje to spadek satysfakcji z zycia. To oczywiscie nie uwzglednia
          faktow takich jak zycie w opresji itd. ale zadne z nas nie zyje w Iraku
          przeciez (choc jak sie popatrzy napolski parlament to sie rece i nogi
          uginaja ze strachu).

Pisze to bo mna wstrzasa jak widze poHukiwania o nieudacznictwie.
          Wstrzasa to mna do glebi. Architekt to moze byc wieksza ci.. niz
          prostytutka na ulicy. Nie zawsze tak jest.
          Ale czesto - wystarczy sie tzw wolnym zawodowm przyjzec.

//

-------------------------
          we are all genius
          until we say "o my gowd"

• Gość: Zyczliwy Re: do nieudacznikow IP: 195.94.201.* 23.03.05, 13:42
          Gratuluję wielu wspaniałych osiągnięc, zarówno na plaszczyżnie naukowej jak i
          zawodowej. Jestem dumny, że mamy tak wspanialych rodaków. Nie wiem co prawda,
          za kogo sie uważasz, żeby 25 mln ludzi nazywac "nieudacznikami" i czy
          prezentujesz swe poglądy również w formie innej niż anonimowy anons. Jesteś
          zajebisty i sie z tego ciesz ale nie sądź bo i Ciebie i Twoją arogancję ktoś
          kiedys osądzi.MIlego projektowania angielskich budynków użyteczności publicznej
          zycze i troszke wiecej pokory.
        • Gość: Riczard Rodzers Re: do nieudacznikow IP: *.in-addr.btopenworld.com 18.05.05, 11:39
          Fenk ju for help.
      • Gość: Templariusz Re: Pokażemy Anglikom, jak się pracuje IP: *.hctx.net 22.03.05, 20:31
        ZACZNIJMY SIE SZANOWAC! Nie ma sie czym szczycic bo placa "z reki do reki" to
        lamanie prawa. Jezeli Polacy pracuja "na czarno" i wykonuja prace jakich zaden
        Anglik nie chce sie podjac to na pewno sa wyzyskiwani a przy tym wyrabiaja nam
        wszystkim wsrod Anglikow opinie ze jestesmy narodem ktory nie szanuje prawa i
        przez swoja glupote tyra za marne grosze. Kiedy polscy emigranci przybywali do
        Stanow na poczatku dwudziestego wieku, postepowali tak samo i do dzisiaj mamy
        polskie dowcipy. Zydzi, ktorzy przyjezdzali w tym samym czasie wzieli sie za
        edukacje i business. Polacy wzieli sie "za prace". Po stu latach duza grupa z
        pokolenia "statej emigracji" dalej tyra w fabrykach i drzy przed zwolnieniami a
        Zydzi sa milionerami. Wielu Polakow ma pretensje do Zydow, ale badzmy
        obiektywni, oni jak narod sa po prostu madrzejsi.
        • desspo66 Re: czy czlonkowie mafii sa madrzejsi -moze tylko 23.03.05, 09:23
          bezwzgledni i lojalnie siebie kryja
          tak jak zydokomuna w polsce
      • popeye Re: Pokażemy Anglikom, jak się pracuje 22.03.05, 20:35
        Autor powinien wystrzegac sie uogolnien, podwazaja one rzetelnosc calego
        artykulu - wielu Anglikow obywa sie bez pomocy Polakow. Do tej pory w miejscu
        gdzie mieszkam jest wprost przeciwnie - wiekszosc uslug wykonuja rodowici
        Anglicy. Wbrem temu co pisze polska prasa nie slychac o nas duzo, ani z
        negatywnej ani z pozytywnej strony. Wielka Brytania jest wielokulturowa a
        obecnosc mieszkancow z naszej czesci Europy jest mniej widocznia niz wielu
        innych naplywowych nacji ze wzgledu na mniejsze roznice kulturowe, a w zwiazku
        z tym nie jest postrzegana jako problematyczna.
        Oprocz ludzi startujacych dopiero w zyciu poszukujacych jakiejkolwiek pracy, w
        ramach nowej fali emigracji przybywa coraz wiecej specjalistow zajmujacych
        dobre stanowiska. Tacy pracownicy tez sa cenieni, szczegolnie w firmach
        miedzynarodowych i wybranych, pozadanych zawodach jak farmacja czy zawody
        medyczne. Podstawa dobrej oceny jest wysoka etyka pracy zwiazana z obecnym
        przerostem popytu nad podaza pracy w Polsce ;) Po pewnym czasie i Polakom
        nadgorliwosc przechodzi!
        Obraz Polakow bedzie sie powoli zmienial - podobnie jak bylo to z Irlandczykami
        czy Hiszpaniami po pierwszych unijnych falach migracji.
        Apel do Polakow poszukujacych pracy - przede wszystkim komunikatywna znajomosc
        angielskiego - w innym przypadku jest bardzo trudno o prace. Lepiej spedzic 2
        miesiace w Polsce na nauce od switu do nocy niz koczowac bez pracy dwa miesiace
        na lawce w parku!
        Dobry czas na przyjazd dla ludzi z mniejszymi kwalifikacjami - pozna wiosna
        kiedy rosnie zapotrzebowanie na pracownikow w rolnictwie. Najgorszy czas to
        pozny czerwiec i lipiec - natlok studentow zarowno z UK i calej Europy
        powoduje, ze znalezc prace jest bardzo trudno.
        Ludzi posiadajacych juz doswiadczenie zawodowe zapraszam na www.monster.co.uk.

Powodzenia,

P.S. Komentujac wpis dlaczego4 - rzeczywiscie tytul glupiutki :)

pozdrawiam serdecznie
        popeye
        • galt Autor, tez dorabia 22.03.05, 21:13
          ..dlatego nie wiele moze uszczegolwoic.
          Nie wyglada na zawodowego dziennikarza (sadzac po kunszcie) a wiec pewno tez
          wrocil niedawno z "kibli brytowych" a teraz wujek zaltwil to pisze do Gazety.
      • Gość: itylko tyle pracujcie barany pracujcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.05, 20:41
        i jeszcze nie zapomnijcie swoje nosy im do dupy wlozyc!!))) a swoich rodakow
        jak zwykle podkablujcie bo to jest w waszym zwyczaju czy narodowym charakterze
      • galt nie dziw sie 22.03.05, 21:10
        To jest glupocie tego artykulu. Gazeta nie poraz pierwszy daje wyraz swojej
        watpliwej jakosci kreatywnosci ponad intelekt.
        Cos tak jak ci "pracowici Polacy" w kiblach angielskich, niemieckich,
        francuskich, amerykanskich.. itd.
        Moze powinnsmy sie tak reklamwac "my czyscimy kible najlepiej w swiecie!"..sic!
        • wicurpix Re: nie dziw sie 22.03.05, 22:51
          Jasne ze GW jest cuchnace ale pamietajcie: pieniadze nie smierdza! Kibel to kibel jest ponadnarodowy a jakie dupsko na nim siedzi tez nie jest wazne: kasa sie liczy
      • Gość: artur Re: Pokażemy Anglikom, jak się pracuje IP: *.toya.net.pl 22.03.05, 21:11
        ja tam byłe, wspominam całkiem nieżle, wytrzymałem 1,5 roku, podszkoliłem
        angielski, ale te same pieniądze mozna zarobic w polsce.tam zarabiałem ok 1000Ł
        na miesiąc, pon odjęciu kosztów życia miałem ok 500 miesięcznie czyli 3000 pln,
        teraz mam tyle samo i siedzę w polsce.
        • Gość: co? Re: Pokażemy Anglikom, jak się pracuje IP: *.in-addr.btopenworld.com 22.03.05, 21:24
          No to chyba nie byles dobrze zorientowany. W chwili obeconej minimalma stawka w
          UK wynosi 4.85 funtow za godzine. Praca legalna. Nie dawajcie sie robic w
          balona! Od pazdziernika 2005 minimalna stawka bedzie wynosila 5.05 funta, a od
          X.2006 5.35 funow na godzine.
        • Gość: gosc Re:mozna inaczej IP: *.hrl.com 22.03.05, 21:30
          wiele problemow, pierwszy to nie zmienicie mentalnosci Anglikow,jednak nalezy byc respektowanym bez wzgledu na to co sie robi, czy nianczy
          dzieci czy kopie rowy, lecz musi to byc szacunek z obu stron, jednakze najwazniejsze to uczyc sie jezyka , poznawac ludzi i ciagle starac sie o lepsza
          prace, zrozumiale ze lepsze parec sa dla Anglkow, tak jak w Polsce Bialorusini pracuja na budowach a nie jako programisci komputerowi lub
          urzednicy .Ztym ze jezeli jestes legalnie masz prawo pracowac jako urzednik w City Hall w Londynie , lub inzynier , technik budowlany etc, nie jest
          latwo, pewnie w Londynie moze byc trudno ale poza lepiej . W Angli nauka jest tania , dlaczego nie wieczorowy college, tylko trzeba chciec i
          poddawac sieoderwac sie od pesymistow i tych ktorzy mysla na krotka mete
      • ungur [...] 22.03.05, 21:23
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • Gość: fish Re: Pokażemy Anglikom, jak się pracuje IP: *.in-addr.btopenworld.com 22.03.05, 21:26
          Co ty chcesz... ja tam lubie fish&chips... i polecam polane octem! Nalepsze
          najtansze zarelko.
      • Gość: angol Re: Pokażemy Anglikom, jak się pracuje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.05, 21:33
        www.akcje24.pl
      • Gość: wf A Anglicy pokazują nam jak się zatrudnia frajerów IP: 5.1.* / *.kuleuven.ac.be 22.03.05, 21:44
        A Anglicy pokazują nam jak się zatrudnia frajerów za grosze do prac, których
        nikt nie chce wykonywać.
        • Gość: steph Re: A Anglicy pokazują nam jak się zatrudnia fraj IP: *.bulldogdsl.com 22.03.05, 22:10
          Dokladnie. Dawnych Hindusow zastepuja teraz rzesze polskich tlumokow na kazdym
          kroku. Aktualnie wstyd jest byc Polakiem w Anglii z uwagi na stada tych
          nowoprzybylych, nic - nieoferujacych poszukiwaczy nadziei.
          • Gość: Bernard Re: A Anglicy pokazują nam jak się zatrudnia fraj IP: *.206.113.210.telsat.wroc.pl 23.03.05, 00:14
            Wstydzić się co najwyżej można za samego siebie.
            Jeśli tak ci niedobrze być w Anglii Polakiem, to dlaczego nie wracasz?
      • Gość: francuz [...] IP: *.97.119-80.rev.gaoland.net 22.03.05, 22:07
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • Gość: polka francuz, francois et louis 14 IP: *.bochnia.pl / *.bochnia.pl 22.03.05, 23:01
          C'est triste. Jak większości francuzów, łóżko przesłoniło Wam wszelkie
          horyzonty. Błeeee....
        • Gość: polka Re: polak to murzyn w europie , a polka malpa IP: *.bulldogdsl.com 23.03.05, 02:22
          chorobe to ty moj drogi masz, twojm zdaniem polki sa szmatami ty nia jestes
          wypisujac takie zeczy -nonsens o czym ty czlowieku piszesz.
          popracuj nad pisownia bo po niej mozna sie domyslec jakim jestes prostakiem
      • Gość: jajaja Re: Pokażemy Filipowi jak sie pisze IP: *.lunar.com.pl / *.lunar.com.pl 22.03.05, 22:17
        Za takie artykuly winni karac, nonsens.
      • 5am Re: Pokażemy Anglikom, jak się pracuje 22.03.05, 22:41
        Dokladnie, glupi tytul, glupie przeslanie. Pokazemy, phi... ale wlasnie o to chodzi, ze oni NIE MUSZA pracowac ciezko i w takich warunkach jak my, i to wcale nie oznacza, ze nie potrafia. Otoz widzialem jak dotychczas wyluzowani, wrecz opieszali pracownicy, potrafia bardzo sprawnie wyrabiac "200% normy" zmotywowani premia okolicznosciowa, w zwiazku z koniecznoscia swiatecznego przyspieszenia. Na codzien jednak nie przemeczaja sie, korzystaja z opieki zwiazkowej, wolny czas spedzaja wydajac pieniadze a nie ciulajac nadgodziny, bo zycie to nie tylko praca. Polacy, ktorzy tutaj pracuja przewaznie zostawiaja swoje rodziny w domu, moga pracowac od rana do nocy, w weekendy, czy na nocne zmiany i to im pasuje, bo wiekszosc wraca z zarobiona kasa do Polski. Powiem tyle, konkurencja jest coraz wieksza, nadgorliwosc jest wrecz oczekiwana przez angielskich pracodawcow, tak samo jak "potulnosc" - bo juz taki wzor Polaka tam na pewno funkcjonuje, ale... jesli ktos chce utrzymac dobrego pracownika, to w ten sposob nie zdola. Ja pracuje, systematycznie zwiekszam swoje wymagania i zmieniam pracodawcow, ktorzy ich nie spelniaja. Nie powiem, ze placza z tego powodu, ale traca, czas i pieniadze... bo szkolenie kosztuje, bo znalezienie odpowiedniego czlowieka trwa. Wiec pozostaje nadzieja, ze kiedys bede mogl pracowac w kraju, za godne pieniadze i zgodnie z wyksztalceniem. Prosze, tylko rodakow, ktorzy w poszukiwaniu ziemii obiecanej, czesto gubia gdzies rozum... spokojnie przemyslcie, nie dajcie sie wykorzystywac i oszukiwac, badzcie uczciwi i spokojnie dazcie do swoich celow, to moze sie udac.
      • missy25 Re: Pokażemy Anglikom, jak się pracuje 22.03.05, 22:51
        pierwsze - tytul rzeczywiscie nie za madry
        drugie - faktycznie Polacy biora prace, ktorych Anglicy nie chca, ale tak samo
        jest z mlodymi ludzmi, ktorzy przyjechali z innych krajow
        Ja teraz jestem w Anglii i w kawiarni, ktorej pracuje na tym samym stanowisku
        pracuja ze mna Hiszpan, Turek, a szefuje nam Greczynka.
        Nie zauwazam tez, zebym byla inaczej traktowana.
        Ale mlodzi Polacy zdobywaja tez prace w swoim zawodzie
      • wicurpix Re: Pokażemy Anglikom, jak się pracuje 22.03.05, 22:59
        Pokazemy jak juz nie raz poakazlismy na co nas stac: na gadanie i biadolenie.Autor tego artykulu chyba zglupial do reszty albo nie wie o czym pisac.
      • yrzyk tak to jest jak prostak artykuł pisze.... 22.03.05, 23:14
        ...z czego się chamie cieszysz? Z Polaków wykonujących najprymitywniejsze
        zajęcia w Anglii? Anglicy to rozsądni ludzie ( w przeciwieństwie do Francuzów)
        mają tanią siłę roboczą i nie mają problemów etniczno-religijnych jak z np
        Turkami. Inni z Unii na to nie poszli bo byli za głupi.A ja kretynku od tego
        artykułu mam się tutaj- w Polsce, całkiem nieźle. No i pisać głupot nie muszę-
        zmień pracę!!!
      • Gość: Inigo Re: Pokażemy Anglikom, jak się pracuje IP: *.ipt.aol.com 22.03.05, 23:35
        Od dwoch lat im pokazuje jak sie pracuje i nadal twierdze ze jestesmy poprostu
        tania sila robocza :(
        • Gość: mimilecki Re: Pokażemy Anglikom, jak się pracuje IP: *.aster.pl 23.03.05, 00:41
          Człowiek co skończył architekture zachwyca się, że może pracować jako architekt
          :). Przecież to paranoja. Kradną nam utalentowanych inteligentnych ludzi( którzy
          wykształcili się na nasz koszt), inni może tak samo uzdolnieni ale mniej
          przedsiębiorczy pracują jako murarze, sprzątaczki - mamy się cieszyć ?. Jakiś
          czas temu czytałem tchnący tryiumfalizmem artykuł w GW, o tym, że Niemcy pracują
          w polskich firmach.... Dostają tylko 4 razy więcej niż Polak za tą samą pracę.
          To może skończe germanistykę i będę udawał Niemca ( chyba, że sprawdzają
          paszport to trzeba będzie kombinować). Mamo chce należeć do nacji panów !!!
          Ludzie opamiętajcie się, kiedyś dawno temu byliśmy dumnym narodem. Moja babcia
          co ma już 90 lat i demencje nie mogła kiedyś uwierzyć, że Polacy jeżdżą do
          Niemiec za pracą. "Co ty opowiadasz ?, przecież to oni do nas przyjeżdżają bo
          tam głód i bezrobocie.." Przeoczyła biedna, że była wojna, którą żeśmy wygrali ;)
          • Gość: echh Re: Pokażemy Anglikom, jak się pracuje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.05, 01:58
            Wykształcil się na twój koszt? Nie doczytałeś dokładnie. Pisał facet, że nie
            mógł znaleźc pracy w Polsce, bo nikt go nie chciał przyjąć - brak doświadczenia.
            Ja go dobrze rozumiem, sama mam to samo.
            A ty pewnie chciałbyś, żeby po studiach siedział w domu i się zamartwiał. To co
            miał zrobić, jak jego własny kraj go olał? Jak nie może tu znaleźc pracy? Ale ty
            tylko o jednym - wykształcił się na twój koszt. Pomyśl sobie, że ktoś (o ile
            studiujesz) moze powiedziec to samo o tobie - ze płaci za twoją edukację.
            I weź już przestań myśleć tymi plemiennymi kategoriami.. jedzie sie tam, gdzie
            dają pracę. Ech, co za pajac...
            • Gość: polka Re: Pokażemy Anglikom, jak się pracuje IP: *.bulldogdsl.com 23.03.05, 02:26
              dlaczego nikt nie pisze o tym ze w wlasnym kraju my Polacy jestesmy murzynami
              • Gość: Bernard Re: Pokażemy Anglikom, jak się pracuje IP: *.uni.wroc.pl 23.03.05, 08:31
                No więc ja to napiszę. Jesteś Murzynką.
      • Gość: pozoga Re: Pokażemy Anglikom, jak się pracuje IP: *.chem.usu.edu 23.03.05, 05:48
        Ostrzegam wszystkich Polaow w EU i USA ze bylem straszony sluzbo zasadnicza w
        armii PRL i ze zabirze mi sie dyplom maerykanskiej uczelni bo zdezerterowalem
        z komunistycznego harcerstwa.
        Wszyscy Polacy powinni sie uzbroin i czekac do momnetu wywolanie zmieszek.
      • Gość: tomas Powinno być: Pokażemy Anglikom jak się sprząta kib IP: *.tuchola.sdi.tpnet.pl 23.03.05, 06:52
        no, kible...
        • Gość: smiecie Re: Powinno być: Pokażemy Anglikom jak się sprząt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.05, 07:26
          zastanowmy sie jak zrobic w polsce raj...
          te kocmoluchy z anglii,francji czy izraela gowno mnie obchodza...
      • sylwiastep Re: Pokażemy Anglikom, jak się pracuje 23.03.05, 07:26
        Nie tylko tytul glupi, caly artykul jakos tak naciagany.
        Ja znam wiele rodzin angielskich, i ZADNA z nich nie zatrudnila ani jednego
        Polaka jako 'zlotej raczki'.
        • Gość: gość Re: Pokażemy Anglikom, jak się pracuje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.05, 08:20
          a ja niedawno wróciłam. Nie wytrzymałam, może znalazłam się w złym
          towarzystwie. powiem tak: polki mieszkające w londynie od kilkunastu lat ciągle
          trudniące się sprzątaniem na czarno!!! Bardzo się dziwiły że szukam jakieś
          normalnej pracy, patrzyły i pytały: dlaczego nie weźmiesz sprzątania?? Jezyk
          znam na tyle, że moim problemem jest tylko akcent wiec po jaką cholerę mam
          sprzątac?? wróciłam szukam w Polsce. Jest ciężko ale nie będe zasraną
          sprzątaczką kiedy możemy tam pracowac legalnie i znam język oraz mam
          doświadczenie.. no chyba że z głodu będe zdychcać.. nie o to mi jednak chodzi.
          do tych dziewczyn przyjezdzaja inne np. siosty, kuzynki itp i dziewczyny po
          studiach radośnie biorą mopa i dawaj na czarno do sprzatania!! To jakiś horror.
          ONe nawet nie ida do jobcentre ani do agencji.. londyn-zaglebie polskich
          sprzataczek...
          • Gość: kika Re: Pokażemy Anglikom, jak się pracuje IP: *.b.002lg.syd.iprimus.net.au 23.03.05, 08:31
          • Gość: Bernard Re: Pokażemy Anglikom, jak się pracuje IP: *.uni.wroc.pl 23.03.05, 08:39
            Nie pogardzaj tak sprzątaczkami. Jeśli jest to praca uczciwa, to należy się
            człowiekowi ją wykonującemu szacunek. Tak przynajmniej nakazuje przyzwoitość.
            • Gość: gość Re: Pokażemy Anglikom, jak się pracuje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.05, 08:54
              WCALE NIE POGARDZAM!! Chodzi mi tylko o to o czym wyżej mowa w tej dyskuscji.
              Ze Polacy wykonują tylko najprostsze prace, nie potrafie po prostu zrozumiec
              dlaczego nie szukamy innych prac?? W wiekszosci przypadkow tak po prostu
              jest... Nikt nas nie bedzie cenila dopoki sami sie nie bedziemy cenic...
              Rozumiem osoby bez kompletnej znajomosci jezyka, ktore sprztaja. I uwazam ze to
              dobra praca dla takiej osoby na poczatek. Ale jest tyle firm. mozna sprztac na
              bialo nie na czarno!! a po 15 latach w UK znajac biegle angol nadal sprztaca na
              czarno i nawet nie miec NIN? co na to powiesz?? bo ja mialam ochote po prostu
              powiedziec: obudź się!!!!
              • Gość: realista Re: Pokażemy Anglikom, jak się pracuje IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 23.03.05, 08:59
                ludzie o czym wy tutaj piszecie.Ile jest tych Polaków , którzy znają na tyle
                angielski , żeby móc pracować jako inżynierowie, lekarze, nawet pracownicy
                zwykłego biura. To, że absolwent rozumie 90% tego co usłyszy w BBC nie oznacza,
                że zna na tyle język by pracować zaraz po przyjeździe jako np. architekt czy
                lekarz! Trochę realizmu!!!
              • Gość: em Re: Pokażemy Anglikom, jak się pracuje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.05, 09:01
                ludzie nie narzekajcie,przecież nikt was tam siłą nie wysyła.
          • wicurpix Re: Pokażemy Anglikom, jak się pracuje 23.03.05, 10:09
            zaraz zaraz dlaczego zasrana sprzataczka?? A nie mozna zostac sprzataczka z klasa?Z akcentem oksfordzkim? I komu wtedy byloby glupio? W kazdym zawodzie mozna zostac najlepszym.po swietach jade pokazac gadom angielskim kim oni sa i zaczne na samym dole obojetnie co bede robil.Haha juz sie ciesze jakie miny beda mieli-moze pekna z dumy angielskiej?hahaha
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka