Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

INZYNIEROWIE OPROGRAMOWANIA - KONTAKT POTRZEBNY

IP: 5.2.1R1D* / 198.208.6.* 17.06.02, 21:26
    Szukam kontaktow z inzynierami oprpgramowania dla potencjalnej wspolpracy na
    rynek amerykanski. Kazdy kontakt moze byc potencjalnie owocny aczkolwiek
    preferencje bylyby na OO jezyki, XML, znajomosc notacji UML, zarzadzania
    projektami, dojrzaloscia pocesow CMM-I.

janusz
    Obserwuj wątek
      • interdev Re: INZYNIEROWIE OPROGRAMOWANIA - KONTAKT POTRZEBNY 18.06.02, 23:33
        Gość portalu: janusz napisał(a):

> Szukam kontaktow z inzynierami oprpgramowania dla potencjalnej wspolpracy na
        > rynek amerykanski. Kazdy kontakt moze byc potencjalnie owocny aczkolwiek
        > preferencje bylyby na OO jezyki, XML, znajomosc notacji UML, zarzadzania
        > projektami, dojrzaloscia pocesow CMM-I.
        >
        > janusz

jak szukasz speców od JAVY (J2EE) i baz SQL'owych to wal na maila

• Gość: janusz Czy pracujesz z tymi narzedziami? IP: 5.2.1R1D* / 198.208.6.* 19.06.02, 16:24
          Dzieki za odpowiedz.

Powiedz, czy pracujesz z tymi narzedziami, masz kontakty, czy jedno i drugie?

Dzieki,
          janusz.
          • interdev Re: Czy pracujesz z tymi narzedziami? 19.06.02, 21:23
            > Powiedz, czy pracujesz z tymi narzedziami, masz kontakty, czy jedno i drugie?

i wcześniej

>> preferencje bylyby na OO jezyki, XML, znajomosc notacji UML, zarzadzania
            >> projektami, dojrzaloscia pocesow CMM-I.

uściślijmy co masz na myśli pod "OO języki" - zorientowane obiektowo ???
            W programowaniu siedzę 7 lat. Ja i moi kolesie, z którymi wspólnie tworzymy grupę
            programerów. A więc i pracuję, i mam kontakty. Parę lat robimy aplikacje
            INTRAnetowe (wewnęrzne aplikacje rozproszone - "przez internet"). To robimy w
            JAVie zgodnie z J2EE (czyli czysta JAVA, JSP, JDBC, EJB). DO tego JS, HTML, XML.
            samo przez się rozumie się, że UML teź. Projektowanie w jednym paluszku ( ERD
            (czyli potoczne kurze nóżki) itp + narzędzia CASE (np.: Visio)). Do tego bazy
            oparte na SQL'u.

ale po mimo takiego doświadczenia nie wiemy z kolesiami co to jest CMM-I :)

PS - może jednak napiszesz na maila. Przecież nie będę opisywał ci wszyskich
            umiejętności na forum.
            • interdev Re: Janusz?? 22.06.02, 21:07
              dostałeś maila ?? miałem problemy z wysłaniem.
      • Gość: zygzak Re: INZYNIEROWIE OPROGRAMOWANIA - KONTAKT POTRZEBNY IP: *.wise.edt.ericsson.se 20.06.02, 16:21
        CMM to Capability Maturity Model pozwale porownywac dojrzalosc procesow
        produkcji produkcji oprogramowania. Istnieja 1-5 poziomow.

Do poszukujacego KONTAKTOW: Mam doswiadczenie w integracji, weryfikacji i
        walidacji systemow jak rowniez w inzynierii wymagan (7 lat). Jesli jestes
        zainteresowany to daj znac na forum.
        • Gość: janusz ...CMM IP: 5.2.1R1D* / 198.208.6.* 20.06.02, 22:49
          tak miedzy innymi jestem zainteresowany w CMM.

Jak wyglada sprawa dojrzalosci z punktu widzenia CMM standardu w Polsce?
          Czy sa znane jekies certyfikacje 3, 4, 5 poziomu? Czy SEI ma jakies
          licencjonowane przedstawicielstwo w Polsce?
          Jaki jest pozion kultury w przemysle wobec CMM?

To samo interesuje mnie to standardu PMI (Project Managment Institute) do
          zarzadzania projektow.

dzieki,
          janusz
          • Gość: zygzak Re: ...CMM IP: *.wise.edt.ericsson.se 24.06.02, 09:29
            Chcialbym to sam wedziec. Ja pracuje obecnie w Szwecji.
            Z szacunkow, rynek uslug zwiazanych z zapewnianiem jakosci (Quality Assurance)
            i kontrola jakosci (Quality Control) oprogramowania jak i procesami produkcji
            jest slabo rozwiniety. Duze firmy (zawalszcza zagraniczne) radza sobie we
            wlasnym zakresie. Polskie firmy ida na zywiol "code it and fix it" co pozwala
            na ekspansje ale nie gwarantuje stabilnej pozycji na przyszlosc. Pare firm
            zajmuje sie szkoleniami w realizacji projektow informatycznych tak wiec dla
            nielicznych firm modele zycia projektu informatycznego nie sa obce.
          • Gość: Antek Re: ...CMM IP: *.idg.com.pl / 172.16.4.* 24.06.02, 12:32
            Witam!
            > Jak wyglada sprawa dojrzalosci z punktu widzenia CMM standardu w Polsce?
            > Czy sa znane jekies certyfikacje 3, 4, 5 poziomu? Czy SEI ma jakies
            > licencjonowane przedstawicielstwo w Polsce?

Z tego co wiem 5 poziom osiagnelo niedawno krakowskie Centrum Motoroli. Za
            certyfikacje (na 3 poziom) zabiera sie takze Comarch, jakis

> To samo interesuje mnie to standardu PMI (Project Managment Institute) do
            > zarzadzania projektow.

W rozpowszechnienie tego standardu zaangazowala sie warszawska spolka Infovide.
            Reasumujac temat certyfikacji PM w polskich firmach IT lezy.
            Pozdrawiam
            Antek

• Gość: janusz dzieki, sprawdzilem Infovide... IP: 5.2.1R1D* / 198.208.6.* 24.06.02, 19:25
              i widze, ze oni glownie zajmuja sie wprowadzanie standardow i rozwiazan na
              rynek polski, co samo w sobie jest bardzo nobilnym zadaniem.

Ja z kolei patrze na to, jak zaangazowac polski potencjal w rynek amerykanski,
              dlatego interesuja mnie niejako owoce pracy firm takich jak Infovide i
              aplikacja ich nasladowcow.

janusz.
              • Gość: Antek Re: dzieki, sprawdzilem Infovide... IP: *.idg.com.pl / 172.16.4.* 25.06.02, 09:29

> Ja z kolei patrze na to, jak zaangazowac polski potencjal w rynek amerykanski,
                > dlatego interesuja mnie niejako owoce pracy firm takich jak Infovide i
                > aplikacja ich nasladowcow.
                >
                > janusz.

Witam ponownie,

Jesli liczysz na wspolprace z ludzmi z firm, ktore uzyskaly takie certyfikaty to
                mozesz miec problem, bo tych firm praktycznie nie ma. (Po cichu liczylem ze
                odpisujac na Twoj post odezwie sie ktos jeszcze kto slyszal o innych firmach
                posiadajacych certyfikaty :))).

Rozumiem ze w Stanach tego typu swiadectwo przydaje sie do uzyskania zlecen od
                powaznych kontrahentow? Bez tego nikt nie chce rozmawiac?

Pytam z ciekawosci bo u nas zwlaszcza CMM to nowosc

Pozdrawiam
                Antek
                • Gość: janusz Re: dzieki, sprawdzilem Infovide... IP: 5.2.1R1D* / 198.208.6.* 27.06.02, 22:50
                  CMM jestjdnym ze sposobow w jaki potencjalni kontrahenci amerykanscy staraja
                  sie miec ryzyko sukcesu wykonawstwa pod kontrola.

Zarzadzanie projektami jest wazne i przy duzych zleceniach, gdzie srednie
                  projekty przkraczaja $250,000 (nierzadko przwyzszajac $2M i nawet $10M) malo
                  kto zadwoli sie "slowem" zleceniobiorcy. Zleceniodawca sam kontroluje wykonanie
                  projektu wraz ze wykonawca. Budzet jest czesto zatwierdzany wedlug kolejnych
                  faz wykonania (np. Planowanie, Definiowanie, Projektowanie, Budowanie,
                  Wdrozenie i Zamkniecie projektu - kazda faza ma okreslone moduly pracy, itp),
                  gdzie fazy przechodza rygorystyczne punkty kontrolne (toll gate review) aby
                  uzyskac finansowanie nastepnej fazy. Nieliczni tyko kontraktorzy moga dostac
                  projekty finansowane z gory na podstawie umowy, tacy jak IBM, Computer
                  Associates, Siebel, itp. Glownie ci, ktorzy na wypadek sprawy sadowej moga sie
                  wyplacic, bo tak buduje sie pokrycie ryzyka.

Malo firm z Polski naprzyklad byloby praktycznie (legalnie i finansowo)
                  wyplacalnych na wypadek szkod przekracajacych miliony dolarow. Stad zadaja oni
                  procesow, ktore gwarantuja jakosc pracy i kontorlowalnosc projektu, jak CMM itp.

Dlatego Hindusi maja takie wziecie, bo sa prawie najtansi i maja najwiecej firm
                  CMM certyfikowanych na Siwecie.

janusz.
              • Gość: zygzak Re: dzieki, sprawdzilem Infovide... IP: *.wise.edt.ericsson.se 25.06.02, 09:42
                Czym konkretnie sie Twoja firma zajmuje lub chce sie zajmowac?
                Jezeli masz jakas wizje dla swojej firmy to napisz cos wiecej dla kogo beda
                przeznaczone uslugi lub produkty Twojej firmy (B2B, B2C, duze/male firmy, IT,
                telekomunikacja ....)?
                Czy chcesz otworzyc dzialalnosc w Polsce i dzialac dla US, czy chcesz zwerbowac
                ludzi do Stanow itp. itd.

Jesli te informacje sa poufne to napisz zygzak20@wp.pl
                • Gość: janusz Re: dzieki, sprawdzilem Infovide... IP: 5.2.1R1D* / 198.208.6.* 27.06.02, 22:52
                  chce sie zajmowac glownie eksportem zdolnosci przetworczej polskiej informatyki
                  do Stanow. Mowimy ciagle o koncepcji i tak zwanych analizach sukcesu
                  (feasibility study) narazie. Uwazam, ze informatyka jest jedna z tych galezi
                  przmyslu gdzie najszybciej mozna wytworzy zdolnosc produkcyjna. Trzeba jednak
                  zaczac dobrze.

janusz.
      • interdev re: Janusz 2 25.06.02, 20:04
        nie wiem co jest grane, ale zmieniłem konto i wysłałem ci maila. Pisz na nowe.
        pozdrowienia
      • energ Re: INZYNIEROWIE OPROGRAMOWANIA - KONTAKT POTRZEBNY 01.07.02, 11:31
        Cześć,

Jestem inżynierem oprogramowania (certyfikowany developer BEA Weblogic).
        Rozmowę możemy kontynuowac poprzez maila - napisz.
        • Gość: janusz Re: INZYNIEROWIE OPROGRAMOWANIA - KONTAKT POTRZEBNY IP: 5.2.1R1D* / 198.208.6.* 05.07.02, 19:56
          OK

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka