Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Zmiana pracy

25.06.02, 19:33
    Zaproponowano mi pracę związaną z przeprowadzką, czego mogę wymagać od
    przyszłego pracodawcy. Nie chciałbym przesolić. Zarobki 3,5tyś netto. Firma
    ~100pracowników.
    Obserwuj wątek
      • adam_brzozowski Re: Zmiana pracy 25.06.02, 21:52
        akp napisał(a):

> Zaproponowano mi pracę związaną z przeprowadzką, czego mogę wymagać od
        > przyszłego pracodawcy. Nie chciałbym przesolić. Zarobki 3,5tyś netto. Firma
        > ~100pracowników.

Jeśli chce Pan żebym rzeczywiście na to pytanie odpowiedział i coś Panu doradził
        to proszę jeszcze uzupełnić poniżej wylistowane informacje:
        * miejsce Pańskiej obecnej pracy (rejon Polski)
        * miejsce przeprowadzki (jeśli Pan może to w miarę dokładnie)
        * branża działalności obecnej firmy
        * branża działalności nowej firmy (też: czy produkcja czy usługi)
        * zajmowane i przyszłe stanowisko
        * długość Pańskiego doświadczenia
        * pochodzenie kapitału nowego pracodawcy
        * wynikiem czego jest przedstawiona Panu propozycja (rekrutacja - prowadzona
        przez firmę czy zewnętrznie, Pańskie samodzielne zgłoszenie, polecenie Pana przez
        kogoś)
        * system wynagrodzenia Pańskiego nowego stanowiska (płace ruchome czy stałe -
        choć to po części będzie wynikało to z nazwy, zaproponowane Panu świadczenia
        pozapłacowe...)
        * kwotę zarobków brutto (firmy różnie się rozliczają ze swoimi pracownikami więc
        ta kwota nie musi być reprezentatywną)
        Powiem szczerze - decydując się na odpowiedź bez tych informacji musiałbym mieć
        uprawnienia wróżki...

Pozdrawiam

Adam Brzozowski

• gosia-s Re: Zmiana pracy 26.06.02, 12:20
          Przepraszam, że w tym wątku, ale muszę się o to zapytać.
          Dostałam propozycję zmiany pracy (powód j.w. - przeprowadzka), jak napisać
          wymówienie?
          • adam_brzozowski Re: Zmiana pracy 26.06.02, 23:47
            gosia-s napisał(a):

> Przepraszam, że w tym wątku, ale muszę się o to zapytać.
            > Dostałam propozycję zmiany pracy (powód j.w. - przeprowadzka), jak napisać
            > wymówienie?

To zależy od bardzo wielu rzeczy, o których Pani niestety nie napisała - nie znam
            w ogóle okoliczności...
            Myślę jednak, że jeśli zależy Pani na dobrych relacjach z obecnym pracodawcą to
            proszę napisać szczerze, broń Boże bez zmyślania...

pozdrawiam

Adam Brzozowski

• gosia-s Re: Zmiana pracy 27.06.02, 09:15
              adam_brzozowski napisał(a):

> Myślę jednak, że jeśli zależy Pani na dobrych relacjach z obecnym pracodawcą to
              >
              > proszę napisać szczerze, broń Boże bez zmyślania...
              >
              Tak, jestem w dobrych relacjach z obecnym pracodawcą. Broń Boże nie chcęnikomu
              sprawić zawodu. Pracę dostałam, nowy pracodawca zgodził się nawet na przesunięcie
              terminu rozpoczęcia pracy, żebym miała możliwość dotrzymania terminu w obecnej
              pracy. Nie mogę zostawić rozgrzebanej roboty. Problem w tym, że pracuję obecnie w
              Warszawie i chcę wrócić do swojego rodzinnego miasta, które jest oddalone od W-wy
              o 600 km.

• adam_brzozowski Re: Zmiana pracy 27.06.02, 14:05
                Proszę mi wybaczyć ale w dalszym ciągu nie potrafię zidentyfikować precyzyjnie
                problemu...
                jeśli jest Pani w dobrych stosunkach ze swoim obecnym pracodawcą, to rozumiem
                że obie strony tak oceniają tę relację, więc zanim złoży Pani wymówienie,
                należałoby najpierw szczerze porozmawiać z szefem. To cenne, że nie chce Pani
                zostawić firmy z rozpoczętym projektem, choć z drugiej strony Pani szef może
                się poczuć dotknięty faktem, że tak naprawdę to kwestia zmiany pracy jest już
                uzgodniona z nowym pracodawcą i obecny zostanie postawiony przed faktem
                dokonanym. Trzeba wtedy zaistniałą sytuację rozsądnie wytłumaczyć. Jest jeszcze
                pytanie: jak bardzo zależy Pani na powrocie do rodzinnego miasta - obecny szef
                może się starać Panią zatrzymać powiększając np. Pani pensję. Tę sprawę
                pozostawiam już Pani do rozstrzygnięcia.

Adam Brzozowski
      • akp Re: Zmiana pracy 27.06.02, 13:19
        Podaję uzupełnienie
        miejsce Pańskiej obecnej pracy (rejon Polski) Okolice Warszawy
        miejsce przeprowadzki (jeśli Pan może to w miarę dokładnie) Okolice Olsztyna
        branża działalności obecnej firmy Produkcja tworzyw
        branża działalności nowej firmy (też: czy produkcja czy usługi) Produkcja
        konstrukcji stalowych
        zajmowane Koordynator Projektu i technolog;
        i przyszłe stanowisko Technolog-konstruktor
        długość Pańskiego doświadczenia Ponad 3lata
        pochodzenie kapitału nowego pracodawcy Polskie przedsiębiorstwo, którego akcje
        nabyła firma z USA
        wynikiem czego jest przedstawiona Panu propozycja (rekrutacja - prowadzona
        przez firmę czy zewnętrznie, Pańskie samodzielne zgłoszenie, polecenie Pana
        przez kogoś) Poprzez firmę rekrutacyjną
        system wynagrodzenia Pańskiego nowego stanowiska (płace ruchome czy stałe -
        choć to po części będzie wynikało to z nazwy, zaproponowane Panu świadczenia
        pozapłacowe...) Stała; ponad podstawowe w negocjacji (stąd m.in. pytanie)
        kwotę zarobków brutto (firmy różnie się rozliczają ze swoimi pracownikami więc
        ta kwota nie musi być reprezentatywną) ~5400
        • adam_brzozowski Re: Zmiana pracy 01.07.02, 13:23
          Witam!

Sądzę że może Pan jeszcze spytać o premię (uzależnioną od oceny wyników lub za
          realizację celów/zadań - wypłacaną półrocznie bądź rocznie) w wysokości między
          300 a 600 PLN, o opiekę medyczną oraz o możliwość dostępu do fachowych szkoleń.
          Poza tym myślę, że powinien Pan przeforsować wszystkie dotychczasowe świadczenia
          (bądź większość z nich), które posiada Pan w obecnym miejscu pracy. Dodatkowo
          wyjaśniłbym kwestię pomocy przy Pańskiej przeprowadzce, choć to zależy od faktu
          jak bardzo kluczowe jest to stanowisko dla firmy. Warto również dopytać o
          możliwości rozwoju w firmie, jej plany na najbliższe lata i umiejscowienie
          Pańskiego stanowiska w procesie realizacji długoterminowej strategii firmy (co
          bezpośrednio może wpłynąć na rozwój Pańskiej kariery) - możliwe że realna wizja
          awansu pionowego lub poziomego będzie warta poświęcenia, któregoś ze świadczeń
          pozapłacowych.

Pozdrawiam

Adam Brzozowski

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka