akp 25.06.02, 19:33 Zaproponowano mi pracę związaną z przeprowadzką, czego mogę wymagać od przyszłego pracodawcy. Nie chciałbym przesolić. Zarobki 3,5tyś netto. Firma ~100pracowników. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
adam_brzozowski Re: Zmiana pracy 25.06.02, 21:52 akp napisał(a): > Zaproponowano mi pracę związaną z przeprowadzką, czego mogę wymagać od > przyszłego pracodawcy. Nie chciałbym przesolić. Zarobki 3,5tyś netto. Firma > ~100pracowników. Jeśli chce Pan żebym rzeczywiście na to pytanie odpowiedział i coś Panu doradził to proszę jeszcze uzupełnić poniżej wylistowane informacje: * miejsce Pańskiej obecnej pracy (rejon Polski) * miejsce przeprowadzki (jeśli Pan może to w miarę dokładnie) * branża działalności obecnej firmy * branża działalności nowej firmy (też: czy produkcja czy usługi) * zajmowane i przyszłe stanowisko * długość Pańskiego doświadczenia * pochodzenie kapitału nowego pracodawcy * wynikiem czego jest przedstawiona Panu propozycja (rekrutacja - prowadzona przez firmę czy zewnętrznie, Pańskie samodzielne zgłoszenie, polecenie Pana przez kogoś) * system wynagrodzenia Pańskiego nowego stanowiska (płace ruchome czy stałe - choć to po części będzie wynikało to z nazwy, zaproponowane Panu świadczenia pozapłacowe...) * kwotę zarobków brutto (firmy różnie się rozliczają ze swoimi pracownikami więc ta kwota nie musi być reprezentatywną) Powiem szczerze - decydując się na odpowiedź bez tych informacji musiałbym mieć uprawnienia wróżki... Pozdrawiam Adam Brzozowski Odpowiedz Link Zgłoś
gosia-s Re: Zmiana pracy 26.06.02, 12:20 Przepraszam, że w tym wątku, ale muszę się o to zapytać. Dostałam propozycję zmiany pracy (powód j.w. - przeprowadzka), jak napisać wymówienie? Odpowiedz Link Zgłoś
adam_brzozowski Re: Zmiana pracy 26.06.02, 23:47 gosia-s napisał(a): > Przepraszam, że w tym wątku, ale muszę się o to zapytać. > Dostałam propozycję zmiany pracy (powód j.w. - przeprowadzka), jak napisać > wymówienie? To zależy od bardzo wielu rzeczy, o których Pani niestety nie napisała - nie znam w ogóle okoliczności... Myślę jednak, że jeśli zależy Pani na dobrych relacjach z obecnym pracodawcą to proszę napisać szczerze, broń Boże bez zmyślania... pozdrawiam Adam Brzozowski Odpowiedz Link Zgłoś
gosia-s Re: Zmiana pracy 27.06.02, 09:15 adam_brzozowski napisał(a): > Myślę jednak, że jeśli zależy Pani na dobrych relacjach z obecnym pracodawcą to > > proszę napisać szczerze, broń Boże bez zmyślania... > Tak, jestem w dobrych relacjach z obecnym pracodawcą. Broń Boże nie chcęnikomu sprawić zawodu. Pracę dostałam, nowy pracodawca zgodził się nawet na przesunięcie terminu rozpoczęcia pracy, żebym miała możliwość dotrzymania terminu w obecnej pracy. Nie mogę zostawić rozgrzebanej roboty. Problem w tym, że pracuję obecnie w Warszawie i chcę wrócić do swojego rodzinnego miasta, które jest oddalone od W-wy o 600 km. Odpowiedz Link Zgłoś
adam_brzozowski Re: Zmiana pracy 27.06.02, 14:05 Proszę mi wybaczyć ale w dalszym ciągu nie potrafię zidentyfikować precyzyjnie problemu... jeśli jest Pani w dobrych stosunkach ze swoim obecnym pracodawcą, to rozumiem że obie strony tak oceniają tę relację, więc zanim złoży Pani wymówienie, należałoby najpierw szczerze porozmawiać z szefem. To cenne, że nie chce Pani zostawić firmy z rozpoczętym projektem, choć z drugiej strony Pani szef może się poczuć dotknięty faktem, że tak naprawdę to kwestia zmiany pracy jest już uzgodniona z nowym pracodawcą i obecny zostanie postawiony przed faktem dokonanym. Trzeba wtedy zaistniałą sytuację rozsądnie wytłumaczyć. Jest jeszcze pytanie: jak bardzo zależy Pani na powrocie do rodzinnego miasta - obecny szef może się starać Panią zatrzymać powiększając np. Pani pensję. Tę sprawę pozostawiam już Pani do rozstrzygnięcia. Adam Brzozowski Odpowiedz Link Zgłoś
akp Re: Zmiana pracy 27.06.02, 13:19 Podaję uzupełnienie miejsce Pańskiej obecnej pracy (rejon Polski) Okolice Warszawy miejsce przeprowadzki (jeśli Pan może to w miarę dokładnie) Okolice Olsztyna branża działalności obecnej firmy Produkcja tworzyw branża działalności nowej firmy (też: czy produkcja czy usługi) Produkcja konstrukcji stalowych zajmowane Koordynator Projektu i technolog; i przyszłe stanowisko Technolog-konstruktor długość Pańskiego doświadczenia Ponad 3lata pochodzenie kapitału nowego pracodawcy Polskie przedsiębiorstwo, którego akcje nabyła firma z USA wynikiem czego jest przedstawiona Panu propozycja (rekrutacja - prowadzona przez firmę czy zewnętrznie, Pańskie samodzielne zgłoszenie, polecenie Pana przez kogoś) Poprzez firmę rekrutacyjną system wynagrodzenia Pańskiego nowego stanowiska (płace ruchome czy stałe - choć to po części będzie wynikało to z nazwy, zaproponowane Panu świadczenia pozapłacowe...) Stała; ponad podstawowe w negocjacji (stąd m.in. pytanie) kwotę zarobków brutto (firmy różnie się rozliczają ze swoimi pracownikami więc ta kwota nie musi być reprezentatywną) ~5400 Odpowiedz Link Zgłoś
adam_brzozowski Re: Zmiana pracy 01.07.02, 13:23 Witam! Sądzę że może Pan jeszcze spytać o premię (uzależnioną od oceny wyników lub za realizację celów/zadań - wypłacaną półrocznie bądź rocznie) w wysokości między 300 a 600 PLN, o opiekę medyczną oraz o możliwość dostępu do fachowych szkoleń. Poza tym myślę, że powinien Pan przeforsować wszystkie dotychczasowe świadczenia (bądź większość z nich), które posiada Pan w obecnym miejscu pracy. Dodatkowo wyjaśniłbym kwestię pomocy przy Pańskiej przeprowadzce, choć to zależy od faktu jak bardzo kluczowe jest to stanowisko dla firmy. Warto również dopytać o możliwości rozwoju w firmie, jej plany na najbliższe lata i umiejscowienie Pańskiego stanowiska w procesie realizacji długoterminowej strategii firmy (co bezpośrednio może wpłynąć na rozwój Pańskiej kariery) - możliwe że realna wizja awansu pionowego lub poziomego będzie warta poświęcenia, któregoś ze świadczeń pozapłacowych. Pozdrawiam Adam Brzozowski Odpowiedz Link Zgłoś