Dodaj do ulubionych

ulga odsetkowa

20.04.07, 11:26
w 2005 wzięłam kredyt na budowę domu w CHF, a w 2006 zakończyłam inwestycję.
Jak powinnam rozliczyć ulgę odsetkową, jeżeli w kwietniu 2006 podwyższyłam
kwotę kredytu z 150 tys. PLN na 250 tys. PLN? Z banku mam zaświadczenie o
zapłaconych odsetkach.
Z góry dziękuję za pomoc.
Obserwuj wątek
    • swietoslawy Re: ulga odsetkowa 20.04.07, 13:06
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=895&w=59142370&v=2&s=0forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
      • afalke Re: ulga odsetkowa 20.04.07, 13:13
        dzięki, ale to nie jest odpowiedź na moje pytanie.
        • swietoslawy Re: ulga odsetkowa 20.04.07, 13:19
          to jest odpowiedź w częsci dotyczącej kwoty kredytu. Pani ma 250 000 zł, a
          odliczenie jest dotyczy odsetek od 189 000 zł kredytu. Na pewno nie odliczy
          Pani całości odsetek. Teraz potrzebna są dwie infromacje:

1) dokładne daty zakończenie inwestycji i podwyższenia kwoty kredytu
          2) na co zwiększony był przeznaczony
          • afalke Re: ulga odsetkowa 20.04.07, 13:39
            ad. 1. 20.12.2006 zakończenie budowy; 31.03.2006 podwyższenie kredytu
            ad. 2. przeznaczenie kredytu: na budowę - wcześniejsza kwota nie wystarczyła na
            wybudowanie domu.
            • swietoslawy Re: ulga odsetkowa 20.04.07, 14:21
              a to jest ok. masz prawo do ulgi odsetkowej do odsetek od 189 000 zł. Bałem
              się, że zakończyłaś budowę, a potem wzięłaś dodatkowe pieniądze na wykończenie
              domu. I wtedy jest kłopot z ulgą odsetkową. Gdzieś na forum Pani Anna Welsyng
              pisała o probleme przeznaczenia kredytu na wykonczenie mieszkania. Od siebie
              dodam, że kłopoty mogą mieć osoby, które w ramach ulgi odsetkowej odliczają
              wydatki na miejsce parkingowe
              • afalke Re: ulga odsetkowa 20.04.07, 14:53
                odsetki za 2005: 1600 (kredyt 150tys)
                odsetki za 2006: 6500 (od 31.03.2006 - 250tys)
                czyli za 2005 mogę odliczyć wszystkie odsetki od kredytu
                za I kw. 2006 = 1/4 *6500
                za II-IV kwartał: 3/4 * 6500 * 189tys/250tys

dobrze rozumiem, czy coś poplątałam??
                • swietoslawy Re: ulga odsetkowa 23.04.07, 15:42
                  Mam wątpliwości co do tych wyliczeń. Broni ich to, że ulgę odsetkową można
                  traktować jako ulgę roczną. Art. 26b updof mówi o "odsetkach zapłaconych w
                  trakcie roku podatkowego". Możliwe jest jednak, że Twój urząd skarbowy będzie
                  odsetki do odliczenia w zeznanu obliczał w zeznaniu rocznym w okresach
                  miesięcznych.

W tym wariancie wyglądałoby to inaczej. Odsetki od 150 000 zł kredytu za
                  styczeń-marzec 2006 r. podlegałyby odliczeniu w całości. Natomiast odsetki za
                  okres kwiecień-grudzień 2006 r. po przemnożeniu przez wspolczynnik 189 000/250
                  000 zł.
    • madlaine Re: ulga odsetkowa 24.04.07, 10:29
      mam pytanie, jeżeli w umowie ze spółdzielnią mieszkaniową, mam wyszczególnione
      pozycje składowe:
      lokal
      loggia
      komórka
      miejsce postojowe (nieobowiązkowe)
      to czy mogę do wydatków zaliczyć miejsce postojowe????
      Czy lepiej nie?
      • swietoslawy pismo US o miejscu parkingowym 25.04.07, 11:39
        FRAGMENT PISMA US (całego nie wkleję bo gazeta.pl krzyczy ZA DUŻO ZNAKÓW)

Rodzaj dokumentu postanowienie w sprawie interpretacji prawa podatkowego
        Sygnatura PDF-3/415-55/06
        Data 2006.10.06
        Autor Urząd Skarbowy Kraków-Stare Miasto
        Pytanie podatnika Czy można odliczyć do dochodu odsetki od kredytu na cele
        mieszkaniowe, w sytuacji, gdy część tego kredytu została przeznaczona na zakup
        udziału w gruncie oraz miejsca parkingowego?

" opisanych we wniosku faktur i rachunku, potwierdzających przeznaczenie
        dokonanych przez Pana kolejnych wpłat tut. organ podatkowy stwierdza, że środki
        pochodzące z udzielonego kredytu bankowego zostały zakwalifikowane przez
        dewelopera tylko w części t. j. w kwocie 14.377,56 zł jako należność za lokal
        mieszkalny (faktura VAT z dnia 16-12-2003 r.), natomiast pozostała część
        kredytu t. j. 27.602,44 zł została zakwalifikowana jako należność za miejsce
        postojowe - 2.104,50 zł (faktura VAT z dnia 16-12-2003 r.) i za udział w
        gruncie związanym z zakupionym mieszkaniem i miejscem postojowym - 25.497,94 zł
        (rachunek z dnia 16-12-2003 r.). Nadmienia się, że taki sposób zaliczania
        kolejnych wpłat (t. j. najpierw na cenę mieszkania i udział w nieruchomości
        wspólnej, a następnie na cenę udziału w nieruchomości związanej z lokalem
        mieszkalnym) zaakceptował Pan w zawartej przedwstępnej umowie sprzedaży.
        Tutejszy organ podatkowy zauważa również, że ustawodawca w żaden sposób nie
        wiąże prawa do ulgi odsetkowej z formą zabezpieczenia spłaty udzielonego przez
        bank kredytu. Reasumując, odliczeniu w ramach ulgi odsetkowej podlegać będą
        tylko odsetki od części kredytu przeznaczonej na zakup lokalu mieszkalnego
        ustalone według poniższego schematu:
        - z całości zapłaconych odsetek w pierwszej kolejności należy wyłączyć odsetki
        przypadające na część kredytu przeznaczoną na zakup miejsca postojowego
        - w dalszej kolejności należy wyłączyć odsetki przypadające na część kredytu
        przeznaczoną na zakup udziału w gruncie (zgodnie z wyżej cytowanym art. 26b
        ust. 3 pkt 6)."
        • madlaine Re: pismo US o miejscu parkingowym 25.04.07, 19:14
          ups....
          to u mnie jest jeszcze gorzej, gdyż kwota w umowie ze spółzielnią mieszk. była
          podzielona na poszczególne części składowe mieszkania:
          lokal m2 x 3800 = ....zł
          komórka lokatorksa5,6 m2 x 1000 zł =....zł
          loggia 99,5 m2 x cena = ....zł
          miejsce postojowe 28000

ja w pit-2k wykazałam kwotę kredytu całego na wszystko, a wydatki tylko w kwocie
          lokalu mieszkalnego bez komórki loggi i miejsca postojowego.
          To co znaczy, że źle rozliczyłam bo powinnam proporcjonalnie przeliczać kredyt
          we frankach i dzielić go na jakieś części składowe?
          Przepisy są tak niejasne, że osiwieć można.
          teraz się boję, że coś jednak źle zrobiłam.
          -
          Fa fa fa fa
          • swietoslawy Re: pismo US o miejscu parkingowym 26.04.07, 20:18
            Trudno tak na odległośc bez rzutu oka na dokumenty, ale wydaje się, że ma Pami
            ok rozliczenia.

Jedna rzecz mnie zastanawia - to był zakup na kredyt mieszkania na rynku
            pierwotnym, bo tylko taki daje prawo do ulgi mieszkaniowej? Myślałem, że
            obecnie w mniejszości są zakupy mieszkań w oparciu o spóldzielcze własnościowe
            prawo do mieszkania, a raczej dominuje wspólnota mieszkaniowa
            • madlaine Re: pismo US o miejscu parkingowym 26.04.07, 21:53
              Rynek pierwotny, w W-wie, spółdzielnai mieszkaniowa. Pewnie z czasem będzie i
              wspólnota mieszkaniowa.
              Też mi się wydaje, że rozliczenie będzie OK ale czas pokaże czy fiskus ścignie:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka