Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Co mam robić?

IP: *.magsoft.com.pl 10.07.01, 10:33
    Mam 32 lata i ochotę na macierzyństwo. Jestem tłumaczem w firmie importowej tak
    więc praktycznie jedyną osoba w firmie znającą język obcy. Oprócz tłumaczenia
    pełnię kilka innych funkcji (sekretarka, handlowiec etc), bo firma liczy 5 osób.
    Obawiam sie, ze jak tylko szef usłyszy o ciąży to po prostu wyrzuci mnie na
    bruk. Jak poodejśc do sprawy? Pracuję w firmie od początku - 4 lata.
    Obserwuj wątek
      • Gość: zizi Glowa do gory IP: *.sap-ag.de 10.07.01, 10:54
        Gość portalu: Gosia napisał(a):

> Mam 32 lata i ochotę na macierzyństwo. Jestem tłumaczem w firmie importowej tak
        >
        > więc praktycznie jedyną osoba w firmie znającą język obcy. Oprócz tłumaczenia
        > pełnię kilka innych funkcji (sekretarka, handlowiec etc), bo firma liczy 5 osób
        > .
        > Obawiam sie, ze jak tylko szef usłyszy o ciąży to po prostu wyrzuci mnie na
        > bruk. Jak poodejśc do sprawy? Pracuję w firmie od początku - 4 lata.

Jesli jestes madra kobieta to bedziesz wiedziala co jest wazniejsze.
        Jesli taki jest gosc to znaczy, ze nie warto dla niego pracowac.
        Po prostu przygotuj sie i jak tylko bedziesz w stanie blogoslawionym, powiedz mu
        o tym. Oczywiscie jakies zwolnienia, zeby komfortu psychicznego nie stracic.
        Masz doswiadczenie - wiesz co to jest kontrakt, plan wysylek, SAD, faktura,
        przyjecie do magazynu, sprzedaz, potrafisz spojrzec na firme szeroko, mozna Tobie
        zaufac patrzac w oczy, to znajdziesz prace.
        Glowa do gory! Bedziesz miala problemy, to pogadamy. Moje przezwisko cv writer.
        Pomoge - przynajmniej na rozmowe zaprosza.
        Pozdrawiam.

• Gość: Magda Re: Co mam robić? IP: *.magsoft.com.pl 10.07.01, 16:35
        Myślę,że nie ma prawa Cię zwolnić pracodawca jeśli już będziesz we ciąży, bo
        przecież w Twoim wypadku nie moze sie zasłonić tzw. redukcja stanowiska. Jeśli
        firma stoi w dobrej kondycji - nie ma prawa nic Ci zrobić a najlepiej jak nie
        powiesz,ze jestes w ciązy - nie masz obowiązku informować pracodawcy o swoim
        stanie. Idziesz na zwoplnienie lekarskie 9 -miesieczne i kichasz sprawę.
        • Gość: TYP Re: Co mam robić? IP: *.we.mediaone.net 10.07.01, 23:09
          Gość portalu: Magda napisał(a):

> Myślę,że nie ma prawa Cię zwolnić pracodawca jeśli już będziesz we ciąży, bo
          > przecież w Twoim wypadku nie moze sie zasłonić tzw. redukcja stanowiska. Jeśli
          > firma stoi w dobrej kondycji - nie ma prawa nic Ci zrobić a najlepiej jak nie
          > powiesz,ze jestes w ciązy - nie masz obowiązku informować pracodawcy o swoim
          > stanie. Idziesz na zwoplnienie lekarskie 9 -miesieczne i kichasz sprawę.

Co to znaczy nie ma prawa ? To jego firma i moze ja zwolnic kiedy zechce pod byle
          pozorem. Takie sa fakty. Ciekawy jestem jak bezrobotna w ciazy bedzie dochodzila
          w sadzie swojego placac olbrzymie sumki dla adwokatow.

Jezeli zachodzi w ciaze to powinna zdawac sobie z tego sprawe ze moze byc
          zwolniona. Facet ma mala firme i bym mu sie nie dziwil.

• Gość: bocian# Re: Co mam robić?-nic!!! IP: 212.160.116.* 10.07.01, 16:57
        Pracownica w okresie ciąży podlega szczególnej ochronie prawnej i nie wolno jej
        zwolnić.Problemem nie jest okres ciąży tylko to co potem.
        Czy wybierasz się na urlop wychowawczy?Na jak długo?
        O tym wszystkim musisz porozmawiać z szefem.Znajdż zastępce na okres swojej
        nieobecności i zagwarantuj sobie powrót do pracy.
        Pozdrawiam.
      • Gość: Ela Re: Co mam robić? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 15.07.01, 22:24
        Doskonale rozumiem Twoje rozterki. Dla mnie decyzja ta była równie trudna i
        choć mam teraz problem z powrotem (na moim stanowisku pracuje nowa osoba) nie
        żałuję jej. Zawodowo straciłam bardzo dużo, ale ta Mała Istotka, która pojawiła
        się na świecie jest największym dobrem i cudem, jaki spotyka kobietę.
        Powodzenia.
      • Gość: Mum Re: Co mam robić? IP: *.pressmedia.com.pl 18.07.01, 19:13
        Gość portalu: Gosia napisał(a):

> Mam 32 lata i ochotę na macierzyństwo. Jestem tłumaczem w firmie importowej ...
        Oprócz tłumaczenia pełnię kilka innych funkcji (sekretarka, handlowiec etc), bo
        firma liczy 5 osób
        > Obawiam sie, ze jak tylko szef usłyszy o ciąży to po prostu wyrzuci mnie na
        > bruk. Jak poodejśc do sprawy?

Może spróbuj przekonać szefa, że twoją główną pracą są tłumaczenia i pomimo
        ciąży, przerwy na poród, i ewentualnie później urlopu wychowaczego będziesz nadal
        to robić tyle że w domu. Myślę, że kilka razy się zastanowi czy zgodzić się na
        taką niedogodność i mieć jednak sprawdzonego pracownika a do zastępstwa na
        miejscu wziąć np. studentkę na zlecenie, czy wykopać cię na amen i szukać kogoś
        od początku. Tak po prostu wyrzucić cię nie może, ale wiadomo jak to bywa. Może
        na początku spróbuj tak bardzo subtelnie (oj, musisz mieć wyczucie!) dać mu do
        zrozumienia, że osoby z twoimi kwalifikacjami żądają trzy razy większej pensji
        niż twoja i znaleźć kogoś nowego nie będzie mu łatwo... no więc ty nie będziesz
        taka pazerna tylko poprosisz o "nieco elastyczniejszy" czas pracy a o
        zastępczynię w odpowiednim momencie sama się postarasz. Choć to i tak nigdy nic
        nie wiadomo, twoje ryzyko, twoja decyzja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka