Gość: Beata To wina kombinatorek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.05, 08:57 Nie raz mi sie zdarzyło że na rozmowie mi mowili "niby wszystko jest pieknie ale pani taka mloda, to zaraz w ciaze zajdzie i odejdzie". Nie zrobilabym tak bo chcialam pracowac, ale niestety odpadlam. Teraz sie nie dziwie, że mi pracodawca nie wierzyl. I prace dostal pewnie jakis facet. Potem sa narzekania, ze jest dyskryminacja. Odpowiedz Link Zgłoś
muka77 Re: To wina kombinatorek 25.05.05, 09:04 Co ty kobieto piszesz.... slow brak... masz pretensje nie do pracodawcy, ktory zapomina ze ma do czynienia z ludzmi a nie maszynami, lecz do tych nielicznych kobiet, ktore w tak trudnych czasach decyduja sie na macierzynstwo... Praca jest dla ludzi nie odwrotnie, ludzie maja dzieci dzieki czemu nasz gatunek nie wymarl ;) Pozdrawiam wszystkie mamy, macierzynstwo to cudowna rzecz a dzieci sa kochane mam nadzieje ze kiedys znormalnieje ten kraj i kazdy bedzie mogl sie "rozmnazac" kiedy tylko poczuje ze dojrzal do takiej decyzji i nie bedzie musial sie pytac szefa czy moze sobie na to pozwolic.... koszmar... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miro Re: To wina kombinatorek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.05, 10:21 Miec prawo a wykorzystywać prawo to wielka różnica. Niestety wiekszości kobiet na pracy w ogóle nie zalezy, byleby tylko dostawać kasę na urlopie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miro Re: To wina kombinatorek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.05, 10:22 > Praca jest dla ludzi nie odwrotnie o i ty jesteś taką własnie babą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: To wina kombinatorek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.05, 10:48 podejzewam ze to bella probuje pisac pod innymi nickami zeby nie wyjsc na osamotniona hehehehe zalosne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maurycy U nas w ogóle nie przyjmują bab IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.05, 09:00 z wiadomych przyczyn Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofsf Re: U nas w ogóle nie przyjmują bab 25.05.05, 09:39 Gość portalu: maurycy napisał(a): > z wiadomych przyczyn Niedlugo sprawy sie skomplikuja. UE stawia na gejow. Za jakis czas pracodawca z meska zaloga moze byc zaskoczony informacja, ze jego pracownik wraz z mezem adoptowali dziecko, i Xawery wlasnie idzie na wychowawczy (a i macierzynski na okres poadopcyjny moze sobie wywalczy :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: master yoda A kto z was ma firmę? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.05, 11:18 Pełno tu żali, a kto z was prowadzi w ogóle firmę? A kto z was pracuje, bo słychać tu tylko kobiety, które spędziły większość czasu na urlopach. Odrealnione przepisy cytujecie, jak powinno być. Zejdźcie na ziemie, rozejrzyjcie sie jak naprawdę jest. Co z tego, że nie powinno być wojny, głodu, badań nuklearnych skoro są. Co z tego, że pracownicy marketów nie powinni tak harować, a harują. Posłowie nie powinni działać na szkodę a działają. Ta firma Belli to ma cierpliwość słowo daję. Bo najlepiej żeby dla płci żeńskiej stworzyc tylko biuro, do ktorego sie zapisują przed ciaża, piszą wniosek o pracę, dostają fikcyjną i idą na urlop. A jakże. Państwo funduje z podatków reszty obywateli. Taka jest natura, ze dziecko trzeba urodzic i kobiety maja chroniace je prawo, ale niestety je wykorzystuja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agata Re: A kto z was ma firmę? IP: 195.217.253.* 25.05.05, 12:52 A jak rozpoznac, ktora wykorzystuje, a ktora nie? Masz jakis pomysl? Wykrywacz klamstw moze? Odpowiedz Link Zgłoś
strucla_z_serem wredne polactwo z Was wyszło:( 28.05.05, 12:00 udajecie, że nie ma tu problemu pewnie wszyscy jak jeden mąż dalibyście tej dziewczynie 100% podwyzki:( przecież tu jest ewidentny problem, bella stara się pomóc jakoś tym ludziom, którym będzie ciężej, bo spadna na nich dodatkowe obowiązki- firma "szarpnęła" się na kogoś do pomocy, ale poniesie z tego tytułu tylko straty- mimo iż płacę pobierać bedą trzy osoby, wydajność będzie wpółczynnikiem 14-to godzinnej pracy dwóch osób prezes nie widzi problemu, bo się z tym nie liczy- jego to nie musi interesować kto ile pracuje i jaka jest wydajność; dopiero zobaczy efekty takiej pracy i oberwie sie belli; ona próbuje rozwiązać ten problem przy Waszej pomocy ale sie przeliczyła myśląc, że przychodzą tu ludzie, którzy chca pomagac innym kolejne forum, gdzie obrzuca się błotem- ujadacie jak sfora dzikich psów:/ sama ciąża tej dziewczyny nie jest problemem, widocznie tak jest dla Was, bo sami myślicie stereotypami godnymi wsiowych zacofańców ale przy tym "bella jesteś zimna suka" to przegieliście takiego chamstwa nie ma nigdzie na świecie chyba jesli nie jest wam wstyd za ten atak, to jesteście po prostu chorzy psychicznie; siedzicie przed tymi kompami i plujecie jadem i jak długo się nie zmienicie, tak długo trzeba się będzie wstydzić za "polactwo" Odpowiedz Link Zgłoś
muszek0 Re: wredne polactwo z Was wyszło:( 28.05.05, 12:44 :))) polactwo?! a co to jest polactwo? takich bredni dawno nie czytałem. firma płaci przez miesiąc, później zus. tylko powiedz mi co to za firma, która nie umie porządnie zorganizowac pracy. p.s. dlaczego uważasz, że dałbym podwyżkę tej dziewczynie? co ma piernik do wiatraka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tasha Re: wredne polactwo z Was wyszło:( IP: *.itpp.pl 29.05.05, 14:01 A ZUS to organizacja charytatywna? ZUS to my wszyscy, którzy płacimy. Chcesz mieć dziecko - OK, ale na własny koszt a nie cudzy (ja też mam dziecko i byłam w ciązy, ale na zwolnienia nie chodziłam, bo nie było takiej potrzeby). Odpowiedz Link Zgłoś
tesa1 Re: wredne polactwo z Was wyszło:( 29.05.05, 18:59 Oczywiście, że ZUS nie jest organizacją charytatywną. Na organizację charytatywną z tego co się orientuję chyba nie ma przymusu płacenia? A na ZUS jest. W związku z tym mam dwa pytania: czy ta kobieta, która byc może wcześniej opłacała składki ma prawo teraz dostawac świadczenia z ZUSU? i drugie: czy skoro ty nie potrzebowałaś zwolnienia, od razu zakładasz, że nikt inny też nie potrzebuje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tasha Re: wredne polactwo z Was wyszło:( IP: *.k.mcnet.pl 30.05.05, 09:03 Z tego co napisała Bella wychodzi, że ta Pani raczej przebywała na zwolnieniach, więc chyba raczej korzystała z ZUS-u niż na niego płaciła. To, że ja nie chodziłam na zwolenienia nie oznacza, ze inne Panie nie moga pod warunkiem, ze muszą, do są do tego wskazania medyczna a nie dlatego, że nie chce im się pracować. Odpowiedz Link Zgłoś
skupionyedi Re: wredne polactwo z Was wyszło:( 30.05.05, 09:56 Gość portalu: Tasha napisał(a): > A ZUS to organizacja charytatywna? ZUS to my wszyscy, którzy płacimy. A ktoś wyjaśnił Ci Tasha dla czego płacimy tak dużo na ten ZUS? Otż m.in. dla tego właśnie, żeby płacił nam, na wypadek choroby, czy ciąży własnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tasha Re: wredne polactwo z Was wyszło:( IP: *.k.mcnet.pl 30.05.05, 10:13 Niektórzy nawet płacą dużo tak jak ja i g.. z tego mają, bo i tak korzystają z prywatnej opieki medycznej (ale to już zupełnie inny temat). Żeby wyjąć coś z worka trzeba najpierw do niego włożyć, a jeżeli nic nie wkładasz to co chcesz wyjąć z tego worka? Jak sam wiesz tylko część naszych składek (przynajmniej w moim przypadku) idzie do drugiego filara reszta idzie teoretycznie na konto w ZUS-ie, ale tak naprawdę do wspólnego wora na tych co nie płacą a korzystają. Zap[ewne nie zauważyłeś, że nie mam nic przeciwko chodzeniu na zwolnienie kiedy jest to potrzebne a nie wtedy kiedy komuś nie chce się pracować. Odpowiedz Link Zgłoś
skupionyedi Re: wredne polactwo z Was wyszło:( 30.05.05, 13:04 Gość portalu: Tasha napisał(a): > Niektórzy nawet płacą dużo tak jak ja i g.. z tego mają, bo i tak korzystają z > prywatnej opieki medycznej (ale to już zupełnie inny temat). Żeby wyjąć coś z > worka trzeba najpierw do niego włożyć, a jeżeli nic nie wkładasz to co chcesz > wyjąć z tego worka? Jak sam wiesz tylko część naszych składek (przynajmniej w > moim przypadku) idzie do drugiego filara reszta idzie teoretycznie na konto w > ZUS-ie, ale tak naprawdę do wspólnego wora na tych co nie płacą a korzystają. > Zap[ewne nie zauważyłeś, że nie mam nic przeciwko chodzeniu na zwolnienie kiedy > > jest to potrzebne a nie wtedy kiedy komuś nie chce się pracować. A Ty myślisz, że jak działają ubezpieczenia? Jak kupisz pierwszy w życiu samochód i po miesiącu stukniesz kogoś na ulicy. Ubezpieczenie wypłaci z Twojego OC, i nikt nie będzie się czepiał, że do tej pory nie miałas samochodu, i to co do tej pory wpłaciłaś na ubezp. OC to zaledwie mały procent z tego co ubezpieczyciel musiał zapłacić poszkodowanemu. Na tym polegają ubezpieczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: wredne polactwo z Was wyszło:( IP: 83.238.70.* 04.06.05, 08:31 Tylko w takim przypadku jeśli nie się płaci to ubezpieczenie nie przysługuje, jeśli ubezpieczony nie płacił wcześniej to ma wyższą stawkę która się zmniejsza jeśli nie korzysta przez kolejne lata w wypłaty za jakieś wypadki . Czyli znalazło się trochę różnic w tych ubezpieczeniach Odpowiedz Link Zgłoś
skupionyedi Re: wredne polactwo z Was wyszło:( 05.06.05, 01:15 Gość portalu: Piotrek napisał(a): > Tylko w takim przypadku jeśli nie się płaci to ubezpieczenie nie > przysługuje, jeśli ubezpieczony nie płacił wcześniej to ma wyższą > stawkę która się zmniejsza jeśli nie korzysta przez kolejne lata w > wypłaty za jakieś wypadki . Czyli znalazło się trochę różnic w tych > ubezpieczeniach Piotruś słonko, chodziło o zasadę, że ubezpieczenie działa od pierwszego dnia ubezpieczenia, niezaleznie czy kiedykolwiek wczesniej ubezpieczony korzystał z tego typu usług. Poczytaj wczesniejsze posty. Ubezpieczenie w ZUS jest pod tym względem bardziej restrykcyjne - ubezpieczenie działa dopiero miesiąc od rozpoczęcia pracy, czyli miesiąc od de facto zawarcia umowy ubezpieczeniowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: wredne polactwo z Was wyszło:( IP: *.ssss.gouv.qc.ca 29.05.05, 18:36 tutaj w cywilizowanym swiecie taka bella to juz by sobie szukala pracy,bo to jest glupie beznadziejne babsko,w kazdym kraju kobieta w ciazy jak i matki malych dzieci sa pod ochrona,ile lat musi uplynac zeby polacy to zrozumieli i zaczeli zmiany od tepienia takich belli,gdzie wam do europy to juz blizej do mongolii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cytat z belli Re: Jak się pozbyć takiej pracownicy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.05, 18:43 "Dawno takich gnoi jak wy pogonilabym. I tyle. Z takimi fachowcami to tylko bankructwo w kazdej firmie." Ten cytat pochodzi od "belli" zerknicie na wątek o "zebraniu 4 godziny po pracy" zanim jeszcze ktoś o niej spróbuje coś usprawiedliwiającego powiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
skupionyedi Re: Jak się pozbyć takiej pracownicy? 30.05.05, 10:00 Gość portalu: cytat z belli napisał(a): > "Dawno takich gnoi jak wy pogonilabym. I tyle. Z takimi fachowcami to tylko > bankructwo w kazdej firmie." Jak widać poganianie, zwalnianie i pozbywanie się, to hobby Belli. Może to sprawa jakichś kompleksów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JOANNA Re: Jak się pozbyć takiej pracownicy? IP: *.crowley.pl 29.05.05, 14:22 oNA JEST W OKRESIE CHRONIONYM, JEŚLI MA UMOWE NA CZAS NIE OKRESLONY TO NIE MOZNA JEJ ZWOLNIC. JESLI PÓJDZIE NA L-4 TO PRZEZ PIERWSZE 35 DNI PŁACI PRACODAWCA ZUS A PÓŹNIEJ ZUS. JEDYNE ROZWIĄZANIE JEST ZATRUDNIC KOGOŚ NA ZASTĘPSTWO. NA OKRES KIEDY ONA JEST NA L-4.PO UROSZENIU DZIECKA MUSI IŚĆ NA 36 TYGODNI NA URLOP MACIERZYŃSKI MOZE WRÓCIĆ NAJWCZEŚNIEJ PO 34 TYGODNIACH. pOŻNIEJ MUSI WYBRAC ZALEGŁY URLOP. PRACODAWCA NIE MUSI SIE ZGODZIĆ NA URLOP WYCHOWAWCZY. W PIERWSZYM DNIU PRZYJŚCIA DO PRACY MOZNA JEJ DAĆ WYPOWIEDZENIE Z UZASADNIENIEM REORGANIZACJI ZAKŁADU PRACY Przyczyna wypowiedzenia: reorganizacja – ograniczenie zatrudnienia. Podstawa prawna: art. 10 Ustawy z 28.12.1989r o szczególnych zasadach rozwiązywania z pracownikami stosunków pracy z przyczyn dotyczących zakładu pracy /Dz.U. z 1990r Nr 4 poz. 19 z późniejszymi zmianami/. wYSTARCZY PRZEMĘCZYĆ SIE MIESIĄĆ LUB DWA I ZNÓW ZATRUDNIĆ OSOBĘ. lUB ZA POROZUMIENIEM STRON. mOŻNA TEŻ PODAĆ DŁUGĄ NIE OBECNOŚĆ W PRACY ALE PO TAKIEJ NIEOBECNOŚCI NAJLEPIEJ PODAĆ REORGANIZACJĘ W ZADŁADZIE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bromba Re: Jak się pozbyć takiej pracownicy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 09:55 Zuch dziewczyna. Ja tam bym też tak robiła, gdybym musiała zasuwać na etacie. I tobie dobrze radzę: zamiast narzekać, sama spraw sobie dzidziusia i od razu idź na L4 do końca ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna78 Re: Jak się pozbyć takiej pracownicy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.05, 10:36 Ja kiedyś tez nierozumiałam problemu macierzyństwa, nie pracowałam i nie miałam złych doświadczeń. Teraz jestem w ciąży, aktualnie w pracy ale byłam dwa miesiące na zwolnieniu i cieszę sie że prawo chroni kobiety. Pracowałam prawie dwa lata bo tez uważałam, że nie wypada tak od razu zachodzić w ciązę, że to nielojalne, itd. Na szczęście zmądrzałam. Pracodawca zapomniał jak tylko zaszłam w ciążę, jaka ze mnie była dobra pracowanica i jak by mógł to zwolniłby mnie. A na pewno jak wrócę po macierzyńskim to mnie zwolni. Prawo powinno chronić kobiety nawet po urodzeniu dziecka. I mam gdzieś pracodawcę, bo dla niego pracownicy to tylko "darmozjady". I nie rozumiem ich żalu, bo na zwolnieniu i na macierzyńskim i nawet wychowaczym oni nie ponoszą żądnych kosztów, więc właściwie powinny się cieszyć, że nie muszą płacić dla tego "darmozjada", który przeciez i tak nic nie robił. Tylko oczywiście myślą, że jak ktoś śmiał zrobić im coś takiego, przecież tylko oni jako pracodawcy mogą robić rzeczy niewporządku. Kobiety zachodźcie w ciąży! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: Jak się pozbyć takiej pracownicy? IP: 83.238.70.* 04.06.05, 08:39 Tylko jak pracownica z dnia na dzień powie że idzie na zwolnienie i nie będzie jej ileś miesięcy , to rozwala często organizację pracy w firmie. Szef musi wtedy nagle szukać pracownika, a pomimo dużego bezrobocia nie zawsze jest to takie łatwe. Jeśli natomiast uprzedzi miesiąc wcześniej a szofostwo jest normalne nie powinno być problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
sitmon Re: Jak się pozbyć takiej pracownicy? 03.06.05, 23:44 dziwne...na pewno jesteś kobietą???zastanów sie co ty piszesz, ciąża jest prawem każdej kobiety, ciesz się że będzie miał kto pracować na twoją emeryturę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAMB0 Re: Jak się pozbyć takiej pracownicy? IP: *.pl / *.crowley.pl 04.06.05, 00:16 Znam wiele kobiet a nie wielka część z nich jest za równouprawnieniem.... skoro tak to niech pracują do końca....najlepiej w kopalni na dole albo w hucie!!! ale nie bo one z chęcią kwiatki chcą i iść przez drzwi pierwsze albo sidzieć w tramwaju żeby samiec ustąpił...TAKI WAŁ!!!!!! WREDNY CHORY GATUNEK!!!!! WYNOCHA!!! ALE TYLKO TYM CO SĄ ZA RÓWNOUPRAWNIENIEM.. BO ONE MYŚLĄ TYLKO O PRACY W BIURACH!!!!!A SĄ INNE PRACE!!!! W KOPALNI I HUCIE I PRZY KOPANIU ROWÓW ALBO PRZY WYWOŻENIU ŚMIECI!!!!!!! MOGĄ TEŻ NOSIĆ CEGŁY NA BUDOWIE... I ŻADNYCH ULG!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
angell2 Re: Jak się pozbyć takiej pracownicy? 07.06.05, 13:34 teraz jest taka możliwość, że można zatrudnić kogoś na zastępstwo. baba wraca do pracy (pewnie okaze się znowu w 4 miesiącu ciąży) osoba zatrudniona na zastępstwo ma w tym, momencie rozwiązaną umowę. chcialabym dodać że zatrudnionej kobiecie na zastępstwo nie przysługują żadne prawa (brak macierzyńskiego, wychowawczego - jest szansa że nie zajdzie) Odpowiedz Link Zgłoś