Gość: kilma IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.05.05, 20:54 Dostałam skierowanie na badania wstępne. Okazało się, że muszę za nie zapłacić. Czy pracodawca powinien zwrócić mi te pieniądze? Jak to wygląda w praktyce? Z góry dziękuję za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: M Re: badanie wstępne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.05, 22:01 Badania wstępne wykonuje się zawsze na koszt pracodawcy. Albo dostajesz skierowanie do lekarza/przychodni, z którym pracodawca ma podpisaną umowę, albo po prostu bierzesz rachunek i przedstawiasz w firmie. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
malgos_76 Re: badanie wstępne 26.05.05, 22:09 Nie tylko powinien ale ma taki obowiązek. Stanowi o tym art. 229 par. 6 kodeksu pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Natek222 Re: badanie wstępne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.05, 22:13 A jak to wlasciwie wyglada? Co sie bada? To tylko formalnosc czy trzeba szczegolowe badania robic... Odpowiedz Link Zgłoś
marikaso Re: badanie wstępne 26.05.05, 23:43 wszystko zalezy od tego na jakim stanowisku bedziesz pracować. jesli jest to np. praca w biurze przy kompie to tylko badanie ogóle przez lek. medycyny pracy i okulista. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kilma Re: badanie wstępne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.05, 09:43 Ogromne dzięki za odpowiedźi. I jeszcze jedno pytanie. Czy do lekarza mogę sie wybrać podczas godzin pracy ? Odpowiedz Link Zgłoś
marikaso Re: badanie wstępne 27.05.05, 10:17 tak na logikę biorąc-pracodawca nie powinien dopuscic Cie do pracy, jesli nie masz zaswiadczenia o braku przeciwwskazan medycznych do wykonywania pracy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kilma Re: badanie wstępne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.05, 10:31 no tak, ale w praktyce wygląda to zupełnie inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
marikaso Re: badanie wstępne 27.05.05, 11:28 no to nie pomogę;(, ja musiałam przynieśc zas. od lekarza co najmniej na 2 dni przed podpisaniem Umowy o prace. W takim razie chyba mozesz zrobic badania podczas godz. pracy... Odpowiedz Link Zgłoś
altu Re: badanie wstępne 09.06.05, 11:38 badania mozna robic w czasie pracy. placi sie jak za normalną pracę. ale ja mam inne zapytanie: czy ktos ma wzor skierowania na badania lekarskie?? Odpowiedz Link Zgłoś