Gość: aneta IP: *.rgw / 195.94.205.* 01.06.05, 14:51 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: monia313 Re: czy 5000 brutto w w-wie to dobra pensja? IP: 213.31.229.* 01.06.05, 14:55 ZNAKOMITA!!!! A co to za praca? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.M.M. Re: czy 5000 brutto w w-wie to dobra pensja? IP: 195.187.133.* 01.06.05, 15:14 Odpowiem tak, to jest jakieś 3000 netto. Jeśli zyjesz sama, i nie jesteś z Warszawy, to musisz coś wynająć. Z taką pensją chce sie żyć na poziomie , więć nie wchodzi w grę pokój albo współlokatorki. Odpada Ci więc ok 1/3. Zycie bardzo drogie, jedzenie, benzyna,ubranie na poziomie, życie towarzyskie. Czyli te 2000 pęka łatwo. Oczywiśćie jeśli nie jesteś super oszczędną samotniczką. Ale w porównaniu z większościa ludzi w Wawie to jest to dobra pensja albo wymarzona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zazou Re: czy 5000 brutto w w-wie to dobra pensja? IP: *.ssmb.com 01.06.05, 15:22 5000 brutto = 3325.42 netto (przynajmniej w moim wypadku) po oplaceniu wszystkiego i normalnym zyciu spokojnie zostaje jakies 1500 a czy pensja dobra to zalezy od Ciebie, mi na poczatek wydawalo sie duzo jak dla studentki spoza Wawy :) ale z biegiem czasu mysle, ze to nie sa jakies wielkie kokosy, szczegolnie jesli patrzec na ceny mieszkan - miesiac mojej pracy nawet nie wystarcza na 1 m2 żenua :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alojz Re: czy 5000 brutto w w-wie to dobra pensja? IP: *.prg / 165.72.200.* 01.06.05, 18:05 Nie, 5000 brutto w Wawie dla kogos kto che wynajac kawalerke i co jakis czas odwiedzac rodzine/znajomych w sowim miescie to nie jest dobra pensja. Nie wspominajac ze za ta kase nigdy nie odlozysz na mieszkanie w Wawie ( 1000 Euro za metr w nowym budownictwie w centrum). Lepiej miec mniejsza kase w swoim miescie niz wieksza w Wawie. Na reke, po zrobieniu oplat lepiej sie oplaca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szan Re: czy 5000 brutto w w-wie to dobra pensja? IP: *.acn.waw.pl 01.06.05, 20:56 Bardzo średnia. Odpowiedz Link Zgłoś
talisker Re: czy 5000 brutto w w-wie to dobra pensja? 01.06.05, 21:21 czyli co, wiekszosc pracujacych w Warszawie zarabia znacznie powyzej 5000 PLN brutto ?? Wg mnie 5000 brutto to w calej Polsce pensja przyzwoita, co nie zmienia faktu ze na mieszkanie nie zaoszczedzisz (nie tylko w Warszawie) ale jak przejdziesz po ulicach (nawet Warszawy ;) i bedziesz kolejno odpytywac spotkanych ludzi czy zarabiaja 5000 PLN brutto to cie wysmieja i poprosza zebys przestala ich wkurzac. Odpowiedz Link Zgłoś
kixx Re: czy 5000 brutto w w-wie to dobra pensja? 01.06.05, 21:26 dobra,a nawet bylaby bardzo dobra,gdyby Twoj ewentualny partner mogl sie pochwalic taka sama wtedy Ci wszyscy ktorzy tu pisza ,jakie to kiepskie pieniadze z zawiscia patrzyliby jak szybko obrastasz w piorka Odpowiedz Link Zgłoś
kixx Re: czy 5000 brutto w w-wie to dobra pensja? 01.06.05, 21:28 no jeszcze pytanie za jaka prace 12 czy 15 godzin dziennie ja osobiscie bym nie pracowal Odpowiedz Link Zgłoś
deltalima Re: czy 5000 brutto w w-wie to dobra pensja? 01.06.05, 22:22 800 euro miesięcznie na rękę? w warszawie gdzie koszty życia są tak duże? można żyć jeśli się ma własne m i brak samochodu na utrzymaniu. w przeciwnym razie to egzystencja w małym mieszkanku z odmawianiem sobie baaardzo wielu przyjemności. niestety, polskie realia są inne. Odpowiedz Link Zgłoś
wm4 Re: czy 5000 brutto w w-wie to dobra pensja? 01.06.05, 22:53 Ja pracuję w stolicy na umowę zlecenie za 2.000 m-cznie. Nie jest to moje marzenie ale jest praca. Jestem księgową w firmie usługowej ze znajomością j.niemieckiego ( kontakty z siedzibą w Niemczech). I za tą pensję i męża ( też w tej kwocie) musimy wyrzyć z dwójka małych dzieci. Uważam,że za 5.000 brutto dla jednej osoby można spokojnie żyć w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szan Re: czy 5000 brutto w w-wie to dobra pensja? IP: *.acn.waw.pl 01.06.05, 23:18 wm4 napisała: > Ja pracuję w stolicy na umowę zlecenie za 2.000 m-cznie. Nie jest to moje > marzenie ale jest praca. Jestem księgową w firmie usługowej ze znajomością > j.niemieckiego ( kontakty z siedzibą w Niemczech). I za tą pensję (...) A ja za TĘ pensję nie poszedłbym do pracy 8h dziennie - za bardzo się cenię. Jeszcze może napiszesz, że te 2000 to brutto? Odpowiedz Link Zgłoś
deltalima Re: czy 5000 brutto w w-wie to dobra pensja? 01.06.05, 23:20 > A ja za TĘ pensję nie poszedłbym do pracy 8h dziennie - za bardzo się cenię. > Jeszcze może napiszesz, że te 2000 to brutto? widać, żeś cymbał. gdybyś miał dwójkę dzieci to zrobiłbyś wszystko aby je nakarmić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szan Re: czy 5000 brutto w w-wie to dobra pensja? IP: *.acn.waw.pl 01.06.05, 23:32 deltalima napisał: > > A ja za TĘ pensję nie poszedłbym do pracy 8h dziennie - za bardzo się cen > ię. > > Jeszcze może napiszesz, że te 2000 to brutto? > > widać, żeś cymbał. gdybyś miał dwójkę dzieci to zrobiłbyś wszystko aby je > nakarmić. Równie dobrze mógłbym napisać, że cymbałem jest ktoś, kto pakuje się w dzieciaki, niezapewniwszy sobie odpowiedniego zaplecza finansowego, zwłaszcza jeśli jest to mężczyzna (w przypadku autora cytowanego przeze mnie postu akurat nie). Odpowiedz Link Zgłoś
ad_art_media Re: czy 5000 brutto w w-wie to dobra pensja? 02.06.05, 23:58 Tak Kochana masz racje, gdyby kazdy tak myslal to po co wstawac z lozka za te "marne" 2000 tysiaki. A dzieciom powiedz ze dzisiaj nie dostana jesc bo Mamie nie wypada pracowac za grosze...!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jeni Re: czy 5000 brutto w w-wie to dobra pensja? IP: *.devs.futuro.pl 01.06.05, 23:36 No nie, a ty znow tutaj? Czy nie dano ci do zrozumienia ze twoje opinie na tym forum nikogo nie interesuja? Wracaj do piaskownicy. Pozdrowienia dla pozostalych, Jeni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szan Re: czy 5000 brutto w w-wie to dobra pensja? IP: *.acn.waw.pl 01.06.05, 23:37 Zobacz, czy cię nie ma za oknem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jeni tylko do szana IP: *.devs.futuro.pl 01.06.05, 23:48 no zes mi dogadal! Pozwol ze dam ci mala lekcje pogladowa: (wybaczcie za prywatny post ale nie mam konktaktu na priva) Nie wszyscy w kraju moga miec pensje powyzej 5000zl/ miesiecznie lub wyzsza. Ludzie z nizsza pensja maja prawo do szacunku i rowniez do dzieci. Gdyby dzieci rodzily sie tylko u ludzi zarabiajacych powyzej 5000 to dopiero by byl niz demograficzny. Rozumiem ze dla ciebie 5000 to pensja przecietna. Powiem ci ze docelowo dla mnie tez. Moi rodzice zarabiaja naprawde swietnie i przyzwyczaili mnie do zycia na wysokim poziomie (wlasne autko, studia we francji, narty w alpach itd). Normalne wiec, ze tez mam aspiracje zeby zaraniac dobrze. Ale to mi nie przewrocilo w glowie! Swiat nie moze skladac sie z samych prezesow, z samuych ludzi z wyszzym wyksztalceniem bo gdyby nikt nie chcial byc kucharzem, sprzataczka czy nauczycielem to jak ten swiat by wygladal?? Jesli wyrzucasz smieci a one nastepnego dnia magicznie znikaja sprzed twojego domu to pomysl ze zabral je pan smieciarz (bez ktorego bys w nich utonal) ktory zarabia o wiele mniej niz 5000 i nie bedzie tyle nigdy zarabial a mimo to ma prawo do szacunku dla swojej pracy i godnego traktowania. Tak jest i tak byc musi. Moi rodzice wpoili mi szacunek dla innych. Twoi tobie chyba tylko pieniadze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szan Do Jeni i nie tylko IP: *.acn.waw.pl 01.06.05, 23:59 Wierz mi, że nie uważam siebie za jakiegoś nadczłowieka, wcale nie zarabiam jakichś kokosów, nie gardzę ludźmi ze względu na klasę społeczną, do której należą, nie potrzebujesz mi uzmysławiać, że przedstawiciele każdego zawodu są na świecie potrzebni. Moja "misja" na forum polega m.in. na uświadamianiu ludziom, że warto się szanować, bo jak sami nie będziemy się cenić, to inni tym bardziej nas nie będą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jeni Re: od Jeni IP: *.devs.futuro.pl 02.06.05, 00:03 Coz mnie w jednym poscie nazwales "darmowa dziwka" (administrator to usnal). Za bardzo mnie to nie wzrusza, ale uwazam ze wypowiadanie takich sadow takim slownictwem nie zjedna ci zbyt wielkiego audytorium. Sam nie szanujesz ludzi a zachecasz by szanowali sie wzajemnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szan Re: od Jeni IP: *.acn.waw.pl 02.06.05, 00:09 Tak, doskonale pamiętam, napisałem tak, ponieważ z twojego postu jasno wynikało, że będziesz odbywać darmowy staż. Potem zaczęłaś coś kręcić, że pieniądze jakieś będą, tylko później. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: od Jeni IP: *.devs.futuro.pl 02.06.05, 00:21 lol. Nie zaczelam krecic tylko od razu jasno napisalam ze dostane pieniadze po zakonczeniu stazu i post mial na celu zasiegniecie jezyka czy ktos sie z tym spotkal. Powiem ci, chociaz zaloze ze mi nie uwierzysz, ze dostalam lepsza propozycje stazu w warszawie (wygralam grasz o staz) za 1800 zl/ miesiecznie ale zostalam przy obecnej firmie bo praca jest o wiele ciekawsza, jest w moim miescie ( mieszkam w lodzi ) i nie musze wynosic sie do warszawy a pieniadze na razie nie sa dla mnie najwazniejsze bo mam ten komfort ze nie musze sie o nie martwic. Moge wiec sobie pozwolic na luksus nie jezdzenia do warszawy (hurra :) ) W kazdym razie nazywanie z tego powodu kogos dziwka swiadczy o twoim kompletnym braku dobrych manier. Naprawde nie lapiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
saperowsky Re: od Jeni 06.06.05, 20:11 daj se z nim/nis spokoj ... idioty nie nawrocisz ... ja pracuje za 600 zl na reke i ciesze sie ze mam prace bo dzieki temu mam ubezpieczenie i jak mnie pierdyknie np jakies auto to przynajmniej za lekarza placic nie bede mosial ... co prawda jestem kawalerem i mieszkam z rodzicami ( za taka kase to ja nawet szalasu nie wynajme) ale mam cud polskiej motoryzacji na utrzymaniu (za rok bedzie pelnoletni) znaczy sie fiata 126p :) i nie narzekam bo czasami jak nie zaszaleje to i na jakis wypad troche kasy uda sie uzbierac wiec jak czytam posty typu: 5000 brutto to srednia pensja to mnie az szlag trafia .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saveandload@op.pl Re: tylko do szana IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.05, 11:13 Hehe... 5000zł?? Żyjemy chyba w innej Polsce. Ja mam 900zł brutto, czyli 655zł na czysto. I tez mam własny samochód (Fiat 126p 650 :-])Pensja chyba najnizsza z mozliwych, ale wazne ze praca jest stala i jest z czego pooplacac rachunki. Jesli dla kogos 5000zł to mała pensja to przydaloby sie aby jego tatusiowi skonczyly sie pieniazki i musial sam isc do pracy i to nie za "tysiace". Cale szczescie jest sa tacy ludzie jak Jeni, ktorzy pomimo swej zamoznosci maja szacunek do ludzi a nie do pieniądza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szan [...] IP: *.acn.waw.pl 01.06.05, 23:38 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
talisker Re: czy 5000 brutto w w-wie to dobra pensja? 01.06.05, 23:52 a gdzie jest Twoja "dolna granica" Mam kolege (SGH, 2 jezyki naprawde biegle, liczne praktyki w czasie studiow, poza tym wszystkim naprawde inteligentny logiczny angazujacy sie gosc z twarta glowa) ktory liczyl mniej wiecej tak : - 450 PLN czynsz - 250 PLN inne oplaty mieszkaniowe - 1500 PLN zywnosci i podstawowe srodki czystosci - 500 PLN - "fundusz ubraniowy" - 300 PLN - kosmetyki - 300 PLN - "rezerwa na wypadek nie wiadomo czego" - 500 PLN - "przyjemnosci" - 1000 PLN - oszczednosci - samochod sluzbowy, telefon sluzbowy, komputer tez sluzbowy Daje 4000 Netto czyli jakies 6000 brutto moze trche wiecej Pomarudzil z pol roku w koncu znizyl sie do przyjecie pracy za 3500 brutto (w Warszawie) OK - po 4 latach zarabia pewnie 8-9 moze nawet 12tys brt ale 2 razy awansowal i gdyby nie zaczal od tych 3500 PLN to kto wie czy nie szukalby nadal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szan Re: czy 5000 brutto w w-wie to dobra pensja? IP: *.acn.waw.pl 02.06.05, 00:06 talisker napisał: > a gdzie jest Twoja "dolna granica" Kiedyś pisałem, że minimalne zarobki, dla których chciałoby mi się co rano podnosić cztery litery z wyra, to jakieś 3000 zł/mc netto, ale o satysfakcji można mówić dopiero przy jakichś 5-6000, chociaż to też jeszcze nie pełnia szczęścia. Odpowiedz Link Zgłoś
talisker Re: czy 5000 brutto w w-wie to dobra pensja? 02.06.05, 00:20 OK, zgoda. Ja chyba tez mialbym problem by 4 litery ruszyc za 2000 PLN ale gdybym umieral z glodu itp to jednak bym chyba ruszyl i za 1200 tyle ze traktowalbym to jako sytuacje przejsciowa ale to wszystko zalez od punktu wyjscia, potencjalu itd. Bo tez jest cala masa ludzi ktorzy takich pieniedzy nigdy zarabiac nie beda a co wiecej 2000 beda uwazac za pensje zadawalajaca i tez im wolno jak pisze jedna z kolezanek wyzej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Margo Re: czy 5000 brutto w w-wie to dobra pensja? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.06.05, 00:40 Jeśli od takiej masz zacząć, to nie jest źle. Jak ktoś tu napisał, można zacząć od 3tys, aby po kilku latach mieć 12tys. A czy 5tys. to mało, czy dużo, zależy od Twojego zawodu i kwalifikacji. Jeśli sprzedajesz w sklepie, to baaaardzo dużo, jeśli pracujesz w dużej znznej konsultingowej lub jako programista, to przeciętnie. Ale też nie dostaje się wielkich pieniędzy nigdzie ot tak na wejściu. Co do życia w W-wie, to trochę ono kosztuje, ale nie przejmuj sie... Za 5tys. brutto przeżyjesz :-) Kredyt na mieszkanie też bez problemu dostaniesz. Odpowiedz Link Zgłoś
dupekzoledny Re: czy 5000 brutto w w-wie to dobra pensja? 02.06.05, 09:12 i po roku cię wygonią z arbajtu, i z mieszkania tudzież. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ojca laczki pewnie 10 tys byłoby lepsze,co? IP: *.tvgawex.pl 02.06.05, 09:27 ciekaw jestem jakie to dylematy egzystencjalne będzie miała pracownica warszwskiej 'biedronki'.Dziewczyno zejdź na ziemię,to jest bardzo dobra pensja,a dla niektórych zawodów nawet w Warszawie wręcz nie do osiągnięcia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joaś Re: czy 5000 brutto w w-wie to dobra pensja? IP: 213.77.62.* 02.06.05, 09:36 to jest pensja średnia. do zaakceptowania jeśli ma się własne mieszkanie i jest się singlem. nie wyobrażam sobei np utrzymania dodatkowo dziecka z takiej pensji (ale wiem, że niektóre rodziny chciałyby mieć takie dochody). niestety pensje spadły drastycznie w ostatnich latach. wynika to tez pewnie z "zepsucia" pracodawców przez potencjalnych pacowników. wiadomo, że przyjeżdża tu wiele osób "za chlebem" albo zostaje po studiach. nie ma się co dziwić, to miasto daje potencjalnie większe możliwości. i te osoby mają znacznie mniejsze wymagania/oczekiwania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Margo Re: czy 5000 brutto w w-wie to dobra pensja? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.06.05, 23:46 > pensje spadły drastycznie w ostatnich latach. wynika to tez pewnie > "zepsucia" pracodawców przez potencjalnych pacowników. wiadomo, że przyjeżdża > tu wiele osób "za chlebem" albo zostaje po studiach. nie ma się co dziwić, > to miasto daje potencjalnie większe możliwości. i te osoby mają znacznie > mniejsze wymagania/oczekiwania. Gdyby Ci ludzie nie przyjeżdżali tutaj i nie pracowali za tyle, a Warszawiacy windowali pensję tak, jak im się to wydaje możliwe, to liczące się firmy po prostu nie zakładałyby tutaj swoich siedzib. Zresztą tak już się dzieje. Coraz więcej zagranicznych koncernów decyduje się na Kraków, czy Wrocław, bo tam ludzie są tańsi. Tutaj zakładają co najwyżej kilkuosobowe centrale do obsługi klienta, a liczące setki lub tysiące osób załogi planują w innych miastach. I jest w gruncie rzeczy dobre zjawisko. Odpowiedz Link Zgłoś
magdajeden Re: czy 5000 brutto w w-wie to dobra pensja? 02.06.05, 13:58 słabo zadane pytanie. dla jednych ogromna, dla drugich głodowa. a generalnie raczej średnia, zależy za co i dla kogo Odpowiedz Link Zgłoś
buciu69 Re: czy 5000 brutto w w-wie to dobra pensja? 02.06.05, 21:25 Pewnie dla jednych taka pensja to marzenie ale ja tam kiedys pracowalem (4500 brutto), wynajmowalem mieszkanie, utrzymywalem sie i jezdzilem czesto do rodzinnego miasta. Teraz wiem jedno, nie wroce do Wawy za mniej niz 7000 brutto. Szkoda zdrowia, nerwow i zycia. Nie chce pracowa po 12 godzin dziennie aby zaplacic komus kolosalny czynsz!!! Odpowiedz Link Zgłoś
qqlio Re: czy 5000 brutto w w-wie to dobra pensja? 03.06.05, 14:13 To nie placcie kolosalnych czynszow tylko zdecydujcie sie na zycie w jakims miescie, wezcie kredyt i mieszkajcie "na swoim". Lepiej te pieniadze oddawac bankowi i miec za kilkadziesiat lat wlasne 4 katy niz wywalac w bloto. Zakladamy przeciez, ze ktos ma w tej Warszawie etat (dla banku super-uklad). Kredyt na 25 lat na 200tys to rata miesieczna w okolicy 1400 zl . Z pensja 5000 brutto (3200 netto) mozna sobie na to pozwolic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAJA Re: czy 5000 brutto w w-wie to dobra pensja? IP: 62.111.149.* 03.06.05, 14:32 zarabiam 3 000 brutto i dla mnie jest ok wynajmuje mieszkanie z kolezankami, stac mnie na przyjemnosci -ale gdybym chciala wziac kredyt to byłoby za mało ojakieś 1000 netto:)) ale wierzę, że bedzie lepiej:) 5000 nie jest zle-chyba, ze sie chce wychowac trojke dzieci... Odpowiedz Link Zgłoś
almahler Re: czy 5000 brutto w w-wie to dobra pensja? 03.06.05, 14:50 no to powiem jedno. anetkoo!!!!!!!!!! Soadlas z drzewa? ja pracowalam w w-wce 2 m-ce, znam bielgle 2 jezyki (studia konczylam nie w polsce), pracowalam caly czas uzywajac tych jezykow (i mialam ok 2000 na reke - dodajac zlecenia z tlumaczen-jestem tlumaczem przysiegluym), teraz jestem gdzies indziej i szkole nastepny jezyk za 2 m-ce wracam do w-ki i praca mnie znalazla sama. ale prezes firmy na poczatku powiedzial, ze wiecej niz 3000 to mi nie moze zaproponowac, chociaz bardzo mu na mnie zalezy i wie, ze teraz mam lepiej/. no, ale sa priorytety. rodzina i chlop w w-wie. wiec, prosze, nie opowiadajcie bajek. moi znajomi zarabiaja po 800-1100 zl brutto, po studiach, a malo znam osob ktore dostaka wiecej, noo, chyba, ze po kilku latach na serio ciezko przeporacowanych. Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: czy 5000 brutto w w-wie to dobra pensja? 03.06.05, 14:45 a to juz zależy za co. Są tacy, co by myśleli ze Pana Boga za nogi złapali. są tacy, co nie byliby zadowoleni. Ogólnie rzecz biorac spokojnie da się wyzyc i odłożyc małe conieco :) Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
almahler Re: czy 5000 brutto w w-wie to dobra pensja? 03.06.05, 15:14 no to powiem jedno. anetkoo!!!!!!!!!! Soadlas z drzewa? ja pracowalam w w-wce 2 m-ce, znam bielgle 2 jezyki (studia konczylam nie w polsce), pracowalam caly czas uzywajac tych jezykow (i mialam ok 2000 na reke - dodajac zlecenia z tlumaczen-jestem tlumaczem przysiegluym), teraz jestem gdzies indziej i szkole nastepny jezyk za 2 m-ce wracam do w-ki i praca mnie znalazla sama. ale prezes firmy na poczatku powiedzial, ze wiecej niz 3000 to mi nie moze zaproponowac, chociaz bardzo mu na mnie zalezy i wie, ze teraz mam lepiej/. no, ale sa priorytety. rodzina i chlop w w-wie. wiec, prosze, nie opowiadajcie bajek. moi znajomi zarabiaja po 800-1100 zl brutto, po studiach, a malo znam osob ktore dostaka wiecej, noo, chyba, ze po kilku latach na serio ciezko przeporacowanych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radek Re: czy 5000 brutto w w-wie to dobra pensja? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.05, 16:51 Cóż... w prowincjonalnym mieście wojewódzkim to jest z jednej strony dobra kasa. Można za to wygodnie żyć (jeśli już wcześniej kupiło się mieszkanie). Imprezki, sport, dobre ciuchy, czasem restauracje i 2 razy w roku świetne wakacje. Niestety to wystarcza tylko na bieżące wydatki bez zaciskania pasa, ale zero oszczędności. Jestem już na tym etapie, że wolałbym zamienić mieszkanie w bloku na willę w spokojnej dzielnicy lub poza miastem, a z tej kasy nie ma szans nic odłożyć. Nie mówiąc już o tym, że nie sadzę, aby było mnie stać na dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
gierma2005 Re: czy 5000 brutto w w-wie to dobra pensja? 03.06.05, 17:09 ludzie !?! 5 koła, boże ty mój dla mnie to suma z marzeń sennych. pracowałem za 1100 zł do łapy i się cieszyłem że w ogóle zarabiam. a teraz i za tyle nie mogę znaleźć roboty, a ułomkiem jakimś nie jestem. więc o czym my tu rozmawiamy ? no chyba że to jakieś menedżerskie stanowisko w "firmie co się zowie", po roku okupione wrzodami, no to całkiem średnio ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nauczycielka Re: czy 5000 brutto w w-wie to dobra pensja? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.05, 22:32 Jestem nauczycielem mianowanym, pracuję na połtora etatu i mam za to - z wszelkimi możliwymi już dodatkami - ok. 1700 zł. netto. Gdybym nie dostała nadgodzin, otrzymywałabym o wiele, wiele mniej... Nigdy nie przyszło mi do głowy, że dla takiej sumy nie warto wstawać z łóżka. Bo warto, bo muszę, bo różnie w życiu bywa, bo mąż jest bezrobotny, bo w mojej małej miejscowości owe zarobki i tak są nieprzyzwoicie wysokie. I nie należy narzekać. Nigdy nie wiadomo, co człowieka czeka. Mogą przyjść czasy, kiedy z łóżka nie będzie można powstać, ale ... z głodu, po prostu z głodu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Re: czy 5000 brutto w w-wie to dobra pensja? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.06.05, 17:50 To dobra pensja, tyle mam podstawy jako kierownik małego zespołu (ja + 6 os.) Zaczynałem 4 lata temu od połowy tej stawki, ale wtedy byłem zwykłym pracownikem. Do tego dochodzą mi premie do 10% (w dobrych czasach było nawet do 40% ale to już raczej nie wróci) + na koniec roku coś ekstra Odpowiedz Link Zgłoś
pawel8883 ZAPRASZAM 04.06.05, 00:30 Czytam czytam ,i żal mi większości z Was. Mieszkam sobie 1000m. npm. Najbliższego sąsiada mam 1000m. od mojego domu. W ogrodzie rosną mi grzyby. Przeprowadziłem się z miasta .Mam małą firmę . Żyję spokojnie ,wychowuję sobię dzieci bez narkotyków w szkole ,bez wszystkich tych "miejskich atrakcji". Wieżcie mi dopiero teraz dowiedziałem się co to jest życie ! I nie trzeba mieć kupy kasy , tylko mieć odwagę podjąć "męską" decyzję , i zastanowić się co jest tak naprawde w życiu ważne. Pozdrawiam . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ghort Re: ZAPRASZAM IP: *.icpnet.pl 05.06.05, 19:53 Witam!! Ja mam podobne wrażenie. Zaczynam prace i myśle ze postąpie tak samo jak Pan. To nie oznacza, że będę rezygnował z rozwoju i kariery. Mieszkanie wśród "kwiatków" uchroni mnie przed dążeniem do bycia "trendy", tak myślę. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bibliotekarz Re: czy 5000 brutto w w-wie to dobra pensja? IP: *.dialup.sprint-canada.net 04.06.05, 04:43 Trochę jesteście baranami. Znienacka okazuje się że 10% mieszkańców Warszawy którzy zarabiają powyżej 5000 pieczołowicie przegląda fora żeby móc się tym pochwalić... I dla prawie wszystkich to są jakieś nędzne grosze albo minimum socjalne... Podpowiem tylko: ci któzy dużo zarabiają nie tracą swojego czasu na opowiadanie o tym w internecie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amelia Re: czy 5000 brutto w w-wie to dobra pensja? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.05, 12:02 To jest kasa za którą moim zdaniem można poszaleć jedynie w warzywniaku. NIe mówię tego, żeby kogoś wkurzyć albo się pochwalić, że tyle zarabiam. Jest to po prostu obiektywna prawda. Zdarzało się ze miałam mniej pieniędzy i musiałam w sklepie spożywczym długo się zastanawiać, które produkty są mi potrzebne. Teraz przy takiej pensji nie muszę tego robić i tyle. Mnie nic pod koniec miesiąca przy takiej pensji nie zostaje. A jeżeli kupię sobie jakieś ubrania czy zapłacę za wakacje to niestety z debetu. Obecnie mam kilka tysięcy w plecy chcąc normalnie żyć nie szczypiąc sie na każdym kroku. I tak się cieszę, ze stać mnie na fitness club (osiedlowy), paliwo do samochodu i wypad do niedrogiej restauracji kilka razy w miesiącu. Kredyt na mój samochód spłaca mój mąż. On też opłaca moją komórkę.A mój samochód mimo, że nowy to tylko segment B. Jeżeli musiałabym jeszcze wziąć na siebie te wydatki to same rachunki przekroczyły by kwotę 3 tys. z groszami netto, które pracodawca przelewa na moje konto co miesiąc. Przy takiej pensji trzeba naprawdę oszczędnie gospodarować. Gotować samemu a nie tak jak ja jeść w pracowniczym bufecie. Myć samemu samochód. Znajomych zapraszać do domu zamiast umawiać sie w restauracji. Wtedy pewnie dało by się z tej pensji coś odłożyć. Ale ja nie chcę tak żyć. Wydaję więc wszysto na bieżąco nie kupując ani ubrań (bardzo rzadko) ani rzeczy do mieszkania. Chiałabym zarabiać jakieś 12 000 brutto i przeprowadzić się do nowego mieszkania. Na razie mieszkam w starym nieodremontowanym mieszkaniu po rodzicach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.06.05, 23:41 Restauracja kilka razy w misiącu ... A co twój mąż na takie podejście do kasy? BO ja na jego miejscu bym Cie wymienił na oszczędniejszy model Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenek [...] IP: 81.171.156.* 08.06.05, 12:09 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Endi Re: czy 5000 brutto w w-wie to dobra pensja? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.05, 12:44 A ja powiem tak... Kończe właśnie drugi rok studiów informatycznych we wrocku, mieszkam z dziewczyną, mój ojciec jest bezrobotny, moja matka zarabiała 1000EU na czarno u niemców z czego utrzymywała się pięcioosobowa rodzina + moje studia. Matka nie jest zdolna do pracy od marca, dzisiaj właśnie zostało mi 2.50 w portfelu, jestem głodny, nie mam możliwości utrzymania się nawet za pracę w mcDonaldzie. Ostatni raz nowe ciuch kupowałem na tamtych wakacjach za jakieś 300zł a wy mówicie, że 5000 to średnia płaca. Przypomina mi to płacz i lament studentów dostających 3500 na rączke od rodziców i dziadków płaczących, że ledwo ciągną. Szlag mnie trafia jak słyszę, ze ktoś wydaje na jedzenie 1500 a ja mam 200 i nie mam wyboru a na czerwiec mam jak narazie 2.50... nie mam nawet za co dojechać jutro na uczelnie żeby oddać projekt zaliczeniowy :/ Jak to już ktoś powiedział.... Co niektórym sie w dupach poprewracało.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @nia Re: czy 5000 brutto w w-wie to dobra pensja? IP: 157.25.31.* 06.06.05, 13:34 co wy tu wypisujecie, ludziska?! jakie 5 tys., do roboty się brać a nie ślizgać na forum. ja mam 23 lata, męża, trzyletnią córkę, kończę studia, od 19 roku życia utrzymuję się sama (tzn. bez pomocy rodziców), nawet nie mam z kim dziecka zostawić, jak idę na egzamin, albo na rozmowę o pracę, mam super pracę, na umowę zlecenie, za jakieś 1300 zł., i nie narzekam, ale zastanawiam się skądżeście się urwali? ile macie lat i jakie doświadczenie, umiejętności, czy też znajomości?? tak sobie obserwuję, młodą kadrę menadźerską, która co miesiąc zbija ok 5, a są to ludzie z syndromem sztywnego kołnierza i szkalnego gabinetu, tylko z biegiem czasu zatracają poczucie rzeczywistości i umiejętność normalnego komunikowana się z ludźmi, którzy zarabiają mniej. za 1200 czy 5000, za 2.50 też, życzę Wam wszystkiego dobrego, podr. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @nia Re: czy 5000 brutto w w-wie to dobra pensja? IP: 157.25.31.* 06.06.05, 13:34 co wy tu wypisujecie, ludziska?! jakie 5 tys., do roboty się brać a nie ślizgać na forum. ja mam 23 lata, męża, trzyletnią córkę, kończę studia, od 19 roku życia utrzymuję się sama (tzn. bez pomocy rodziców), nawet nie mam z kim dziecka zostawić, jak idę na egzamin, albo na rozmowę o pracę, mam super pracę, na umowę zlecenie, za jakieś 1300 zł., i nie narzekam, ale zastanawiam się skądżeście się urwali? ile macie lat i jakie doświadczenie, umiejętności, czy też znajomości?? tak sobie obserwuję, młodą kadrę menadźerską, która co miesiąc zbija ok 5, a są to ludzie z syndromem sztywnego kołnierza i szkalnego gabinetu, tylko z biegiem czasu zatracają poczucie rzeczywistości i umiejętność normalnego komunikowana się z ludźmi, którzy zarabiają mniej. za 1200 czy 5000, za 2.50 też, życzę Wam wszystkiego dobrego, pozdr. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @nia Re: czy 5000 brutto w w-wie to dobra pensja? IP: 157.25.31.* 06.06.05, 13:34 co wy tu wypisujecie, ludziska?! jakie 5 tys., do roboty się brać a nie ślizgać na forum. ja mam 23 lata, męża, trzyletnią córkę, kończę studia, od 19 roku życia utrzymuję się sama (tzn. bez pomocy rodziców), nawet nie mam z kim dziecka zostawić, jak idę na egzamin, albo na rozmowę o pracę, mam super pracę, na umowę zlecenie, za jakieś 1300 zł., i nie narzekam, ale zastanawiam się skądżeście się urwali? ile macie lat i jakie doświadczenie, umiejętności, czy też znajomości?? tak sobie obserwuję, młodą kadrę menadźerską, która co miesiąc zbija ok 5, a są to ludzie z syndromem sztywnego kołnierza i szkalnego gabinetu, tylko z biegiem czasu zatracają poczucie rzeczywistości i umiejętność normalnego komunikowana się z ludźmi, którzy zarabiają mniej. za 1200 czy 5000, za 2.50 też, życzę Wam wszystkiego dobrego, pozdr. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Margo Re: czy 5000 brutto w w-wie to dobra pensja? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 07.06.05, 00:57 > ja mam 23 lata, A ja mam z 10 lat więcej i może chociażby dlatego zarabiam kilka razy więcej niż Ty. > tak sobie obserwuję, młodą kadrę menadźerską, która co miesiąc zbija ok 5, Myślę, że masz błędne o nich wyobrażenie. 5tys. to naprawdę nie jest tak wiele, jak sądzisz. 5tys fajnie brzmi, ale w praktyce są to 3 (resztę zżerają podatki). Ponadto mowa o pracy w Warszawie, a tu kolejny 1tys (co najmniej) żżerają wyższe koszty życia. Ponadto zarabiając tyle niewiele siedzi się w domu. Stąd wynika, że jada się zazwyczaj na mieście (aby jadać cokolwiek ciepłego i nie na noc). Koszty życia są wyższe, do tego troszkę inny standard życia (aczkolwiek tylko TROSZKĘ inny) i pieniądze lecą przez palce... > ludzie z syndromem sztywnego kołnierza i szkalnego gabinetu Ci ze sztywnym kołnierzem i w szklanym gabinecie zarabiają chyba troszke wiecej :-) Sama nie noszę sztywnych kołnierzy, ale z reguły jeansy, chyba że mam ważne spotkanie. Te 5tys daje pewien komfort - to prawda. Nie martwisz się o to, że nie starczy na jedzenie, czynsz i czasami coś do ubrania. Ale to naprawde nie są pieniądze od których sie w głowie przewraca. Odpowiedz Link Zgłoś
carnivore69 [...] 06.06.05, 13:35 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arti Re: czy 5000 brutto w w-wie to dobra pensja? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.05, 19:43 HEJ JA JESTEM FRYZJEREM PO WIELU KURSACH I SZKOLENIACH I ZARABIAM TAKIE SAME PIENIADZE CO TY.DLA MNIE TO NIE DUZE PIENIADZE ALE MOZE MAM ZA DUZE WYMAGANIA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolek Re: czy 5000 brutto w w-wie to dobra pensja? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.05, 22:30 Szczerze mówiąc to nie miałem pojęcia, ze fryzjer może zarabiać taką kasę :) Pozdro i pierz tą pracę póki jest! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek1290 Re: czy 5000 brutto w w-wie to dobra pensja? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.05, 23:37 Ja zarabiam 5tyś netto i jest taka suma że nie umrze się z głodu ale w luksusie też się nie żyje. Kredyt na remont mieszkania, samochód inne pierdołu już pożerają połowę tej sumy. Dobrze że nie mam na utrzymaniu rodziny bo wtedy to potrzebne jest przynajmniej 8 tyś miesięcznie netto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antos Re: czy 5000 brutto w w-wie to dobra pensja? IP: 5.5R3D* / *.cache.pol.co.uk 08.06.05, 00:24 Marna! Nie wychodze z lurzka za mniej nirz 6tys netto + firmowy samuchod i kompjuter. Nie daj sie wykozystac. trza sie cenic! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: serek Re: czy 5000 brutto w w-wie to dobra pensja? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.05, 00:57 Ja wam powiem jedno: nie wiem, jakie wam wasi rodzice wartosci wpoili, bo najwyrazniej ZADNYCH! Banda snobow, ktora tak naprawde nigdy porzadnie od zycia po tylku nie dostala i nie potrafiaca docenic tego, co posiada, a za co inni poszliby do piekla! Wstyd za takie nasze pokolenie, wstyd... Tylko, ze z takimi osobami problem polega na tym, ze juz nigdy na oczy nie potrafia przejrzec i staja sie coraz gorsze, coraz bardziej egocentryczne i pazerne. Mam nadzieje, ze nie bedziecie miec dzieci, bo w sumie i tak wam przeszkadzac beda w pogoni za kasa itd. itp. a do tego tylko im krzywde wyrzadzicie. Odpowiedz Link Zgłoś
carnivore69 Re: czy 5000 brutto w w-wie to dobra pensja? 08.06.05, 01:33 Ale oso choozi? Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Margo Re: czy 5000 brutto w w-wie to dobra pensja? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.06.05, 23:42 > nie wiem, jakie wam wasi rodzice wartosci wpoili, bo > najwyrazniej ZADNYCH! (...) nie potrafiaca docenic tego, co posiada, > a za co inni poszliby do piekla! Haha! Więc niby kto tu za kasą poszedłby do piekła? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B***** Wiocha i Warszawa IP: *.server.ntli.net 11.06.05, 02:53 Parę lat temu pracowałem w Warszawie, byłem nieco zgorszony na początku, jak jeden z Warszawiaków (prosty, pracownik fizyczny) narzekał, że 1000 na rękę to mało. W Kieleckim, z którego pochodzę to była b. dobra płaca. Później zrozumiałem, że płace w Warszawie, są wyższe min. dlatego, że Warszawiacy są zmanierowani i nie biora roboty za byle g... . Tym co mówią, że ludziom się poprzewracało w głowie bo chcą niewiadomo ile zarabiać, to ja mówie, przez takich jak wy frajerzy pensje idą w dół (a idą). Najpierw się znajduje dobrze płatną, stabilną prace a potem się myśli o posiadaniu dzieci. Dzięki takiej filozofi życiowej, obecnie zarabiam więcej niż 5000 brutto, śmierć frajerom ! Ale odpowiadając na pytanie 5000 br. to jest dosyć dobra pensja, nawet jak na Warszawę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasio Re: Wiocha i Warszawa IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 11.06.05, 05:48 Tyle tutaj narzekacie na 5k. brutto. A tak z ciekawosci......Co rozumiecie jako "DOBRA PENSJE"?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bolek Re: czy 5000 brutto w w-wie to dobra pensja? IP: *.244.150.228.ostrow2.tnp.pl 11.06.05, 20:13 5 000 brutto to słabiutko jak na Warszawkę. Ja mam poza Warszawą 4 500 brutto i wydaje mi się, że mam zdecydowanie za mało. Miesięcznie jestem w stanie odłożyć zaledwie 1 500 zł, reszta idzie na życie... :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiu Re: czy 5000 brutto w w-wie to dobra pensja? IP: *.server.ntli.net 11.06.05, 22:25 To sie ku.., zwolnij z pracy jak uważasz, że to zamało i znajdź se lepszą prace. Odpowiedz Link Zgłoś
nataliamackowiak Re: czy 5000 brutto w w-wie to dobra pensja? 12.06.05, 08:30 Jestem pierwszy raz na tym akurat forum, ale jak widze takie pytanie jak w tym temacie, to... U nas zarabia się najniższą czyli cos ok. 700zł, jak masz fuksa to ok.1100 zł. Wszystko na temat. Natalia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Re: czy 5000 brutto w w-wie to dobra pensja? IP: 5.5R3D* / *.cache.pol.co.uk 12.06.05, 22:45 Bolciu, nie ponizaj sie za grosze te 4500, pokaz ambicje i zoastaw prace. Znajdziesz lepsza! 20% bezrobocia ale Ty znajdziesz lepsza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daissy Do sfrustrowanych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.05, 23:25 Czytajac te posty mam wrazenie ze niektorzy nie maja zbyt wysoko rozwinietej inteligencji emocjonalnej. Ludzie!!!Autor zalozyl ten watek zeby uzyskac Wasza subiektywna opinie a nie po to, zebyscie sie klocili! Kazdy ma prawo do wlasnego zdania.Finito! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasio Re: Do sfrustrowanych IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 13.06.05, 08:08 Gość portalu: Daissy napisał(a): > Czytajac te posty mam wrazenie ze niektorzy nie maja zbyt wysoko rozwinietej > inteligencji emocjonalnej. Ludzie!!!Autor zalozyl ten watek zeby uzyskac Wasza > subiektywna opinie a nie po to, zebyscie sie klocili! Kazdy ma prawo do > wlasnego zdania.Finito! Tak jest, kady ma prawo do swojego zdania, ale tylko ja mam racje!!!!!!!!!!!! Jeszcze sie tego nie nauczyles??? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Re: Do sfrustrowanych IP: 81.171.156.* 13.06.05, 09:33 Aledlacze uwazasza, ze ja jestem sfrustrowany kiedy pisze prawde, ze bym sie nie ponizal za 5-6 tysiecy. Zarabiam o wiele wiecej wiec moge tak komentowac. Kazdy pisze wedlug siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: literka m i znow potwierdza sie prawda, ze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 11:32 nie jest tak wazne ile sie zarabia, jak to ile sie wydaje. Co do tych "szczesliwcow", ktorzy twierdza, ze nie maja dzieci bo przy 5 tys ich nie stac, bo trzeba miec min 8 tys i takie inne.... Przypomina mi sie "Rok 1984". Tam dzieci mialy glownie prole, znaczy najnizsza grupa spoleczna. One sie nie przejmowaly, one sie rozmnazaly. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Re: i znow potwierdza sie prawda, ze IP: 81.171.156.* 13.06.05, 12:02 Wlasnie ich dziecy dopadly teraz internetu i wypisuja na co im inteligencja pozwala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: czy 5000 brutto w w-wie to dobra pensja? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 12:18 nie sluchaj tych wszystkich "za 3 tys to bym z łóżka nie wstawał" itp. Pewnie większość z nich to bezrobotni albo studeci, dlatego mają czas na internet w godzinach pracy, a ich opowiadania o zarobkach to po prostu ich marzenia. Na pewno w Warszawie jest życie droższe, zarobki są wyższe niż w pozostałych regionach. I jakoś trudno mi uwierzyć, że w Warszawie więskzość ludzi zarabia 5000 , nawet brutto. To jest pensja peniw 10 czy 20% Warszawiaków. Ale to ty powinaś ocenić czy taka pensja Ci pasuje - sprawdź ile kosztuje wynajęcie mieszkania, ile zapłacisz za różne inne rzeczy itp. i będziesz wiedziała. No i dowiedz sie jakie perspektywy daje ci ta praca. Bo może warto. To czy z 5000 da się coś odłożyć to chyba zalezy od Ciebie - jesli potrafisz oszczędzać to Ci się uda, jesli nie to choćbyś zarabiała 3 razy tyle to wszystko wydasz i będziesz absolutnie przekonana, że to wszystko są rzeczy niezbędne. Odpowiedz Link Zgłoś