Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Czy mozna sie utrzymac za 1500 zl?

IP: *.nacs.net 01.05.01, 19:49
    No wlasnie ,czy mozna w obecnych warunkach sie utrzymac za 1500 zl pensji a
    jesli tak to na co to starcza? a tak a propos to czy latwo byloby zdobyc prace
    dla kobiety za ta kwote na pomorzu srodkowym( rejon Koszalina)?
    Obserwuj wątek
      • Gość: killer Re: Czy mozna sie utrzymac za 1500 zl? IP: *.proxy.aol.com 02.05.01, 03:08
        1500 zl netto, czy brutto?
        • Gość: eram Re: Czy mozna sie utrzymac za 1500 zl? IP: *.nacs.net 02.05.01, 14:53
          a czy to taka wielka roznica?ok,mozemy przyjac ze netto
          • bialy Re: Czy mozna sie utrzymac za 1500 zl? 02.05.01, 14:59
            1500 zl wystarcza.... do polowy miesiaca.
            Wystarczy od biedy na podstawowe potrzeby. Ale o odlozeniu jakiechkolwiek
            pieniedzy nie ma mowy.
            • Gość: iga Ja zyje za 1200 na lape na miesiac IP: 157.25.77.* 02.05.01, 16:52
              • Gość: krzys Re: Ja zyje za 1200 na lape na miesiac IP: *.tele2.pl 07.06.01, 16:20
                Moja droga ja zyje za 900 i nie narzekam
                • Gość: Riddler Re: Ja zyje za 1200 na lape na miesiac IP: *.wiedza.icu.pl 13.07.01, 18:29
                  Gość portalu: krzys napisał(a):

> Moja droga ja zyje za 900 i nie narzekam

za to nie mozna przezyc o ile nie mieszkasz na granuszku rodzicow.
      • Gość: mam Re: Czy mozna sie utrzymac za 1500 zl? IP: *.pressmedia.com.pl 04.05.01, 11:53
        > No wlasnie ,czy mozna w obecnych warunkach sie utrzymac za 1500 zl pensji a
        > jesli tak to na co to starcza?
        To zależy co już masz, jeżeli startujesz od zera tzn. nie masz mieszkania,
        samochodu, wyposażenia, to za taką pensję się nie utrzymasz bo koszt wynajęcia
        mieszkania zje wszystko, nie masz szans na odłożenie czegokolwiek. Jeżeli jesteś
        w tej szczęśliwej sytuacji że masz gdzie mieszkać i czynsz nie jest wysoki to
        przeżyć się da, ale już na samochód nie starczy, jeżeli i samochód już masz, to
        gdy się zużyje, na nowy cię nie będzie stać. W sumie taka pensja pozwoli z
        ledwością utrzymać to co już masz, raz na parę lat będzie cię stać na wymianę
        jakiegoś mebla albo lodówki, czyli akurat tego co się zużyje ze starości a jest
        absolutnie konieczne.

>a tak a propos to czy latwo byloby zdobyc prace
        > dla kobiety za ta kwote na pomorzu srodkowym( rejon Koszalina)?
        Jak nie masz znajomości, absolutnie nie masz szans!!! Żadnych!!! Pomorze to
        akurat rejon dwudziestoprocentowego bezrobocia, a dotyka ono kobiety w
        szczególności, bo dyskryminacja istnieje jak fix tylko władze nabierają wody w
        usta. Przy takim bezrobociu kto ma pracę na etacie za płacę minimalną (na rękę
        wychodzi ok.600zł) to jest szczęśliwy że w ogóle ją ma. 1500 zł to marzenie
        ściętej głowy, zwłaszcza dla kobiety, wykształcenie, ambicja, znajomość języków
        nie ma żadnego znaczenia. Żadnego!!! Jeszcze możesz zgodzić się na bycie agentem
        ubezpieczeniowym, przedstawicielem handlowym(=akwizytorem) za pensję prowizyjną,
        teoretycznie możesz zarobić dowolną kwotę, ale praktycznie możesz też nie zarobić
        nic, bo kto kupi od ciebie ubezpieczenie gdy nie ma na czynsz? W sezonie
        wakacyjnym gdy miejscowość jest wypoczynkowa, możesz ewentualnie zahaczyć się
        przy obsłudze turystów, ale to też będzie tylko praca na lato i
        najprwdopodobniej "na umowę ustną" czyli na czarno. Owszem możesz sama założyć
        pensjonat, ale chyba nie o to w twoim pytaniu chodziło.
        Domyślam się że zza granicy chcesz wrócić do Polski, twoim atutem może być
        znajomość obcego języka, ale przy takim bezrobociu nic ci to nie pomoże. Płeć i
        wiek powyżej 35 lat zupełnie cię kasują, jeżeli jeszcze chciałabyś mieć dziecko i
        nie ukrywasz tego, to ewentualni pracodawcy pewnie w czoło się popukają. Choćby
        ci tam gdzie jeteś niespecjalnie było dobrze, to nie wracaj, teraz jest gorzej
        niż w PRLu. Tylko w Warszawie możesz mieć pracę i to nawet niezłą, ale za to
        koszt wynajęcia mieszkania w Warszawie to co najmniej 1000zł za obskurną dziurę i
        drugie tyle nie zapewni nawet minimum egzystencji. Chyba że masz znajomości,
        znajomości, ZNAJOMOŚCI... i to we władzach. Twoje pytanie jednak świadczy o tym,
        że nie masz... Nie wracaj.
        • Gość: ASIA Re: Czy mozna sie utrzymac za 1500 zl? IP: 62.233.128.* 08.05.01, 18:29
          Koszmarna wizja! przecież to kieszonkowe na ciuchy i kosmetyki! W Warszawie za
          te pieniądze to istna tragedia i zero luksusu! O studiowaniu, kursach, kinie,
          ciuchach można zapomnieć.
          • Gość: Zdziwion 1500 zl- na kosmetyki IP: 212.160.138.* 25.06.01, 00:00
            Chyba masz sieczke w głowie jezeli wydajesz 1500 miesiecznie na ciuchy i
            kosmetyki.Wspolczyje twojemu facetowi :(((((
            Nawet w W-wie mozna przezyc (bardzo skromnie) za 1000/ miesiac (taniej raczej
            sie nie da) mieszkajac w pare osob w wynajetym mieszkaniu. Znam ludzi co sa w
            takiej sytuacji. Ja na szczescie mam lepiej :))))
          • sivasec Re: Czy mozna sie utrzymac za 1500 zl? 17.07.01, 10:06
            lalunia hehe mgeee
        • Gość: olo Re: Czy mozna sie utrzymac za 1500 zl? IP: *.*.*.* 03.09.01, 17:13
          Czarny obraz. Niezupełnie prawdziwy.

Ja i moja dziewczyna przyjechaliśmy do Warszawy 4 lata temu.
          Udało się. Nikt nam nie pomagał. Nie mamy żadnych znajomości. Rodzice w
          budżetówce.

Teraz stać nas na wynajęcie dobrego mieszkania. Jeździmy dobrym samochodem i
          stać nas na wakacje w atrakcyjnym miejscu.

Odpowiednio wysokie kwalifikacje, przekonanie o swojej wartości dla pracodawców
          i gotowość do wytrwałej pracy są gwarancją sukcesu.

• Gość: marek Re: Czy mozna sie utrzymac za 1500 zl? IP: 209.167.134.* 05.05.01, 18:09
        • Gość: marek Re: Czy mozna sie utrzymac za 1500 zl? IP: 209.167.134.* 05.05.01, 18:09
      • Gość: Axe Re: Czy mozna sie utrzymac za 1500 zl? IP: 194.195.43.* 07.05.01, 16:47
        Gość portalu: eram napisał(a):

> No wlasnie ,czy mozna w obecnych warunkach sie utrzymac za 1500 zl pensji a
        > jesli tak to na co to starcza? a tak a propos to czy latwo byloby zdobyc prace
        > dla kobiety za ta kwote na pomorzu srodkowym( rejon Koszalina)?

W tej chwili srednia placa w Polsce to ok. 1300 zl netto. 92 % podatnikow nie
        wychodzi z I progu podatkowego.
        • Gość: Ania Re: Czy mozna sie utrzymac za 1500 zl? IP: 10.3.1.* / *.acn.pl 08.05.01, 21:49
          Jestem belfrem i mam brutto 1300zl ze wszystkimi dodatkami
          dodam tylko ze mieszkam w stolicy ....

Czy mozna sie utrzymac za taka pensje ? - odpowiedzcie sobie sami.
      • Gość: Tomasz Re: Czy mozna sie utrzymac za 600 zł? Trzeba ! IP: 193.59.192.* 09.05.01, 10:32
        A najgorsze jest to, że nikogo to nie obchodzi. Polityków i samorządowców
        najmniej. Jaki jest więc sens
        głosowania ?????????????????????????????????????????????????????????????????????
        ????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
        • Gość: maja Re: Czy mozna sie utrzymac za 600 zł? Trzeba ! IP: 172.17.16.* / *.daewoo.com.pl 09.05.01, 10:43
          Ano taki, że może w końcu trafi się ktos, kto cos wreszcie zdziała. Jesli wypnie się na to tyłek, to trudno liczyć,
          że cokolwiek się zmieni.
      • Gość: Alek Re: Czy mozna sie utrzymac za 1500 zl? IP: 213.231.15.* 09.05.01, 16:14
        Ciekawy temat.
        Moje spostrzeżenia są następujące; mając pensję 2.300 PLN żyłem z mies. na
        mies., dostałem podwyżkę na 3.400 PLN - i znowu żyłem z mies, na mies. dostałem
        podwyżkę na ........ do cholery!! czy tak już będzie zawsze?
        A tak na poważnie, można żyć i za 600 PLN (całe rzesze emerytów) i za 1.000
        PLN. Wtedy tylko, każdego dnia nakłada sobie człowiek limit 8,5 PLN i tak
        codziennie.
        Prponuję zamiast dziecinnego odgrażania się politykom, że za mało zarabiacie -
        odrobinę szacunku dla wszystkich tych, którzy mają mniej.

• Gość: Mike No limits IP: 194.195.43.* 10.05.01, 16:24
          Gość portalu: Alek napisał(a):

> Ciekawy temat.
          > Moje spostrzeżenia są następujące; mając pensję 2.300 PLN żyłem z mies. na
          > mies., dostałem podwyżkę na 3.400 PLN - i znowu żyłem z mies, na mies. dostałem
          >
          > podwyżkę na ........ do cholery!! czy tak już będzie zawsze?
          > A tak na poważnie, można żyć i za 600 PLN (całe rzesze emerytów) i za 1.000
          > PLN. Wtedy tylko, każdego dnia nakłada sobie człowiek limit 8,5 PLN i tak
          > codziennie.
          > Prponuję zamiast dziecinnego odgrażania się politykom, że za mało zarabiacie -
          > odrobinę szacunku dla wszystkich tych, którzy mają mniej.

Bardzo sluszne spostrzezenie. Nie ma czegos takiego jak gorny limit zarobkow.
          Moja szefowa kilka lat temu wyciagala 10.000 zl miesiecznie i rozpieprzala
          wszysciutko - mikrofale za 400 zl musiala kupowac na raty... Z drugiej strony
          znam ludzi zarabiajacych ponizej 2000 zl/miesiecznie i jezdzacych na zagraniczne
          wycieczki.

• Gość: Piotr Re: Czy mozna sie utrzymac za 1500 zl? IP: 209.183.153.* 11.05.01, 20:54
        Ktos kiedys napisal:
        "Gnebilo mnie ze nie stac mnie bylo na nowe buty, dopoki nie spotkalem
        czlowieka bez nog"
      • Gość: valmahr Re: Czy mozna sie utrzymac za 1500 zl? IP: *.morag.sdi.tpnet.pl 28.05.01, 14:27
        Jasne, ze można!!! Opływajac w luksusy, cha, cha.
        Ja mam akurat 1500 netto. Z miasta musiałem spadać na wieś do starych, bo mnie
        nie było stać na czynsz (za to teraz zżerają mnie dojazdy do pracy 13 letnim
        rozpieprzającym się małym fiatem). Po zakupie żarcia, podstawowych kosmetyków
        nie zostaje nic. 1 dżinsy noszę na okrągło cały rok, 1 para butów na 3 lata mi
        starcza itd. Podziwiam tylko tych, co mają 800 i nie umierają z głodu. Radzą
        sobie za pomocą ogródków działkowych, gdzie rozwija się świetnie produkcja
        pożywienia na potrzeby domowe.
        ps. niech Ci się dziecka przypadkiem nie zachce, bo po miesiącu przekręcicie
        się razem!
        • Gość: amerykan Re: Czy mozna sie utrzymac za 1500 zl? IP: 213.251.145.* 06.07.01, 22:21
          czlowieku to co ty robisz z ta kasa?????'Ja to bym napewno bardzo dobrze
          zyla.Sa przeciesz ludzie ktòrzy zyja z kòroniòwki!111111
      • Gość: Art Re: Czy mozna sie utrzymac za 1500 zl? IP: 212.160.130.* 22.06.01, 00:00
        Będzie ciężko. Ale jest to możliwe, bo sam znam wielu takich ludzi. Mało tego,
        znam małżeństwa, które razem tyle mają. Tylko, że to wegetacja, a nie życie.
        Ktoś ci już napisał, że jeśli jesteś za granicą, to nie wracaj. Popieram. Nie
        wiem zresztą, skąd wzięła ci się ta kwota 1500 miesięcznie. Skąd wiesz, że tyle
        będziesz zarabiać? Może to tylko jakas katastroficzna wizja? A poza tym skąd
        ten Koszalin? Jeśli jesteś za granicą i chcesz jednak koniecznie wrócić, to
        zamieszkaj np. w Warszawie. Jak masz głowę na karku, to dasz sobie radę.
        Jeszcze jedna uwaga. Ktoś tu napisał o szefowej, która zarabia 10 tysięcy
        miesiecznie i wszystko wydaje. Tak to już bywa. Sam przerabiałem cos podobnego.
        Niezależnie od tego, czy zarobiłem 1500, czy 5000 wydawałem wszystko na
        bieżąco. Po prostu ruszałem w miasto i po kasie. Po pewnym czasie się
        opamiętałem i zacząłem jednak troche odkładać. Teraz nie mam powodów do
        narzekań.
        Pozdrawiam.
        PS. Jak bardzo ci zależy to podaj trochę informacji o sobie. Może coś ci
        doradzę. Mówię nie bez kozery, bo już dwie osoby udało mi się przekonać do
        zmiany marnego losu. Jedna z nich siedziała w małym miasteczku i nie robiła
        nic, druga była barmanką w górskiej knajpie. Nakładłem im do głowy, obie
        trafiły do Warszawy. Miały olej w głowie i chęć do pracy, to im się powiodło.
        Zaczęły życie, o którym nawet wcześniej nie marzyły.
        • Gość: Kuba_Wr Re: Czy mozna sie utrzymac za 1500 zl? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 29.06.01, 22:24
          Za 1500 zł? Chyba, że mieszkasz u rodziny, która jeszcze pomaga ci finansowo :-)
          Sam w tej chwili, póki co, jestem ostatni miesiąc(e) na garnuszku rodziców i
          miesięczne, skromne utrzymanie wychodzi mi ok. 1000 - 1200 zł. Składa się na to:
          1/3 opłaty za mieszkanie (3 pokoje - 3 osoby) - ok 450 zł
          telefon - ok. 100 - 150 zł
          jedzenie - ok. 500 zł

Na ubrania, książki, wycieczki, spłatę mieszkania, samochód, dzieci... NIE
          STARCZA!!!

Tak na boku ciekaw jestem, po jakim czasie poszukiwania i za jakie pieniądze
          znajdę pierwszą pracę. Na szczęście kończę dobry kierunek - informatyka, szukam
          roboty w niemałym mieście - Wrocław i mam rodziców, których stać było mnie
          utrzymać.

A tak ponadto, znam ludzi, którzy mają po 400 zł renty lub emerytury. Sam nie
          wiem, jak oni to robią, że jeszcze żyją
        • Gość: Tomek Re: Czy mozna sie utrzymac za 1500 zl? IP: 192.168.1.* / 195.205.178.* 16.07.01, 14:39
          Hej, Art, może znajdziesz też cos dla mnie? Chetnie wyniose sie z tego miejsca
          w ktorym teraz mieszkam.
      • Gość: Lorcia SEKRETARKA BEZ ''DOŚWIADCZENIA'' IP: 193.0.117.* 22.06.01, 00:00
        JESTEM ŚWIEŻO UPIECZONĄ SEKRETARKĄ PO PSSiJO W WAWIE. OTRZYMAŁAM NA POCZĄTEK
        PROPOZYCJĘ.....800,00 PLN. O ZGROZO! PRZECIEŻ JA MAM SIĘ JESZCZE
        KSZTAŁCIĆ...WIADOMO W TRYBIE ZAOCZNYM... A DOBRE STUDIA TO WYDATEK MIESIĘCZNY
        RZĘDU 500 ZŁ. POTEM DOSTAWAŁAM INNE OFERTY... OKOŁO 1400 ZŁ. JEDNĄ TAKĄ
        PRZYJĘŁAM, OCZYWIŚCIE NA CZAS OKREŚLONY, BO NIE MAM DOŚWIADCZENIA... A GDZIE
        NIBY MIAŁABYM OTRZYMAĆ DOŚWIADCZENIE W WIEKU 20 LAT? WSZYSTKO BYŁOBY COOL,
        GDZYBY TO MIEJSCE PRACY NIE BYŁO TAK ODLEGŁE OD MOJEGO ZAMIESZKANIA. METRO, 2-3
        PRZESIADKI BUSEM.... CHILLI OK.2 GODZINY... ALE JA MUSZĘ KIEDYŚ ZDOBYĆ
        DOŚWIADCZENIE.. A MÓWI SIĘ, ŻE SEKRETARKOM WIEDZIE SIĘ COOL. 3 JĘZYKI OBCE,
        OFFICE, WORD I CAŁA RESZTA.... PISANIE NA MASZYNIE Z PRĘKOŚCIĄ SAMOLOTU
        PONADDŹWIĘKOWEGO... I 800, 00 ZŁ...
      • Gość: paveua Re: Czy mozna sie utrzymac za 1500 zl? IP: *.acn.waw.pl 06.07.01, 22:28
        Hej!
        Od czterech lat studiuje w Warszawie za nie wiecej niz 900-1000 pln miesięcznie
        (tzn. studia dzienne, kasa idzie na mieszkanie i jedzenie). I jakoś nie
        narzekam - da się przeżyć, choć o jakichś innych luksusach nie ma co z takim
        zarobkiem myśleć...
        pozdrawiam
        • Gość: wojtek Re: Czy mozna sie utrzymac za 1500 zl? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 11.07.01, 23:57
          Gość portalu: paveua napisał(a):

> Hej!
          > Od czterech lat studiuje w Warszawie za nie wiecej niz 900-1000 pln miesięcznie
          >
          > (tzn. studia dzienne, kasa idzie na mieszkanie i jedzenie). I jakoś nie
          > narzekam - da się przeżyć, choć o jakichś innych luksusach nie ma co z takim
          > zarobkiem myśleć...
          > pozdrawiam

co mozna tak dlugo studiowac
          • Gość: paveua Re: Czy mozna sie utrzymac za 1500 zl? IP: *.astercity.net 12.07.01, 10:39
            Hej!
            Nie wiem czy rozumiem pytanie, ale studia dzienne trwają chyba 5 lat (z
            wyjątkiem medycyny). Zatem to, że studiuję od 4 lat nie jest chyba dziwne?
            A studiuje na sghu FiBa i MISI.
            Pozdrawiam
            • Gość: Any Re: Czy mozna sie utrzymac za 1500 zl? IP: *.elblag.eu.org 12.07.01, 18:28
              No cóż, apetyt rośnie w miarę jedzenia, ja miesięcznie mam, po dokonaniu
              stałych opłat, 1000 zł na "życie" 2 dzieci (4, 17lat) siebie i męża. Dużo, czy
              mało? Wcześniej miałam mniej, a musiałam opłacać rehabilitantkę i kupować
              lekarstwa. Obecnie mogę sobie kupować kosmetyki średniej klasy firmy. Za 2 lata
              czeka mnie utrzymywanie córki na studiach, i co mam z tym zrobić? Pozdrawiam
              wszystkich wypowiadających się w tym miejscu.
      • Gość: vvvv Dobrze ze masz te 1500zl/miesiac bo masz prace, a co,jesli sie ma 0? IP: *.ds2.univ.gda.pl 12.07.01, 16:25
      • Gość: Skowi Re: Czy mozna sie utrzymac za 1500 zl? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.07.01, 05:09
        Wszystko jest wzgledne. Mieszkajac z rodzicami w malym, tanim miescie i nie
        placac za nauke - ja bym nie narzekal. Mieszkajac w Warszawie na swoj koszt,
        biorac pod uwage koszt studiow zaocznych - nie jest to za ciekawa perspektywa.
        Ja tak mam, ale kiedys to sie zmieni :))) Niedawno zaczalem pracowac, wiec
        jestem dobrej mysli. A moja pierwsza pensja wyniosla 850 PLN netto.

Podrawiam
        • Gość: CZYKITA To nieciekawe, ale tak bywa!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.07.01, 20:02
          Płace są zdecydowanie za małe!!!! Ludzie nie mają co do ust włożyć a inni
          kupują buty za 900zł w Salamandrze! Ja jak na razie nie powinnam narzekać! 3500
          zł brutto (Zostaje 2300!!!) i mieszkam NA RAZIE z rodzicami, więc dużo
          odkładam! Nie wiem jednak jak to będzie później gdy wyprowadzę się - a to już
          nie tak długo! Czy nam starczy??? A jeśli mój facet straci pracę (jego firmę
          rozwiązują)... aż strach się bać!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka