Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Pytanie do HRowców

27.07.05, 10:42
    Czegoś tu nie rozumiem, bo firma poważna... Szukali kierownika biura obsługi
    klienta. Aplikacje należało składać do 21 lipca. Spokojnie czekałam na odzew
    (papiery mam dobre, więc liczyłam na rozmowę), ale wczoraj odkryłam ich
    ogłoszenie tej samej treści, tylko że aplikacje zbierają do 21 sierpnia. Czy
    to znaczy, że nikogo nie wybrali i nie mają zwyczaju puścić mailem uprzejmej
    formułki, czy tak dla zasady - nie spieszy się nam, może zgłosi się ktoś
    lepszy?
    Obserwuj wątek
      • Gość: Pegaz najprostsze rozwiązanie ? IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 27.07.05, 11:30
        wprawdzie nie jestem HR-owcem, ale myślę o najprostszym rozwiązaniu:

w pierwszym podejściu firma nie wybrała sobie kierownika, więc dała ogłoszenie
        po raz drugi i tym samym rozpoczyna się drugie podejście do tematu. A że nie
        dostałaś odpowiedzi na swoją aplkiację - no coż, taka kultura w tej firmie
        panuje. To też jest informacja o sposobie w jaki działa przedsiębiorstwo

pozdrawiam
        Pegaz.
        • zgredek_ojejku Re: najprostsze rozwiązanie ? 27.07.05, 15:20
          I znowu wracamy do tematu odpowiedzi na nadesłane aplikacje..
          Drogo Pegazie.
          A pomyśl tak. Kierownik biura obsługi Klienta. Jak na moje oko lekką ręką około
          100 aplikacji z czego 30% listownie. I pomyśl że w ciągu tygodnia rekrutacji
          przeprowadzasz np. 5 co daje razem 500!! zgłoszeń, pi razy drzwi oczywiście
          zależy od stanowiska. I teraz co?? Zatrudnić studenta żeby przez 8 godzin
          dziennie adresował listy i łaził na pocztę?? Żeby ktoś był u nich na spotkaniu
          i nie dostał odpowiedzi to rozumiem, ale kurcze przeciez takich aplikacji
          przychodzą setki....
          • bazylissa Re: najprostsze rozwiązanie ? 28.07.05, 08:00
            Aplikacje można było wysyłać tylko mailem, więc nawet przy 500 zgłoszeniach nie
            jest to problem. A tak zostaje mały niesmak. Tym bardziej, że firma w portalu
            otoczona nimbem superpracodawcy.
        • Gość: gaga Re: najprostsze rozwiązanie ? IP: *.netaccess.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.05, 15:37
          no coż, taka kultura w tej firmie
          > panuje. To też jest informacja o sposobie w jaki działa przedsiębiorstwo

a ja prowadze rekrutacje i wysyłam wszystkim pocztą!!! info czy zakwalifikowali
          sie lub nie do nastepnego etapu rekrutacji
          nie tylko wysyłam listy, ale też nasza ofertę zbindowana z płytą CD i wieloma
          ulotkami z działalnością firmy
          sa trzy branże nawet do wyboru:
          - techniczna
          - konsultingowa
          - reklamowa
          i jak narazie po wysłaniu około 50 listów na "tak" z prośbą o potwierdzenie
          podjęcia pracy otrzymałam zwrotnie tylko 7 ofert powtarzam siedem!!!
          to jest właśnie kultura niedoszłych pracowników
          oczywiście nie wszystkich, bo do jednego wora nie zwykłam wrzucac ludzi
          Firma, którą reprezentuję dziala na terenie calej Polski i to od początku lat
          90-tych dlatego dziwi mnie fakt, że jeszcze przed przedstawieniem przez nas
          warunków pracy i płacy wszyscy tak szybko rezygnują
          już nawet podejrzewalismy pocztę o zagubienie przesyłek
          w każdym razie po tych doświadczeniach wiem, że znalezienie w Polsce solidnego
          pracownika to nielada sztuka!!
          • zgredek_ojejku Re: najprostsze rozwiązanie ? 28.07.05, 08:26
            50 listów... ja mówię o firmie rektutacyjnej, która miesiecznie musiałaby
            wysyłać 10 razy tyle albo i więcej bo do tego dochodzi powiadomienie jak ktoś
            był na rozmowie, ale go nie przyjeli (my akurat wysyłamy wtedy, ale z tego co
            wiem nie wszyscy to robią). Podam przykład. Rekrutacja na stanowisko
            sekretarki. Klient chciał dwa ogłoszenia jedno- tydzień przerwy-drugie. I co??
            Wiem że część się powtarza,ale przyszło ponad 200!! aplikacji. Pamiętajcie że
            jest to tylko jedna rekrutacja. Niby można ustyawić autorespondera (zresztą po
            rozmowach na tym forum sam takowy ustawiłem u nas), ale nie wszyscy mają taką
            możliwość. I co wtedy?? Równie dobrze Ty możesz zadzwonić i się zapytać....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka