Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Jak ugryźć zus?

IP: *.crowley.pl 03.08.05, 13:16
    Jestem redaktorką; właśnie zrezygnowałam z etatu i teraz pracuję na umowę o
    dzieło dla kilku wydawnictw (przez dwa najbliższe lata nie zamierzam zakładać
    firmy). Chciałabym się ubezpieczyć dobrowolnie w zusie itp. (nie podlegam
    ubezpieczeniom obowiązkowym), ale jakoś mi nie idzie z orientacyjnym
    wyliczeniem, ile miałabym płacić co miesiąc.
    Może ktoś wie, jak to ugryźć (czyli orientacyjnie wyliczyć?)?

Pozdr.
    Obserwuj wątek
      • egz77 Re: Jak ugryźć zus? 03.08.05, 14:15
        Aby ubezpieczyć się dobrowolnie w ZUSie do składki emerytalnej i rentowej musisz
        to zrobić w 30 dni po rozwiązaniu stosunku pracy. Jeśli już minęło 30 dni jak
        już nie pracujesz na etacie to nie możesz się dobrowolnie ubezpieczyć jeśli nie
        to wówczas podstawą do tych składek jest zadeklarowana kwota, nie niższa jednak
        niż kwota minimalnego wynagrodzenia (od 1 stycznia 2005 r. - 849,00 zł). Oznacza
        to, że od 1 stycznia 2005 r. składki nie mogą być niższe: na ubezpieczenie
        emerytalne od kwoty 165,72 zł (849,00 zł x 19,52%); na ubezpieczenia rentowe od
        kwoty 110,37 zł (849,00 zł x 13,00%).
        Natomiast jeśli chodzi o ubezpieczenie zdrowotne to nie ma problemu możesz to
        zrobić w każdej chwili (o ile nie masz takiego ubezpieczenia obowiązkowego).
        Wówczas musisz złożyć pisemny wniosek w oddziale NFZ. Dobrowolnym ubezpieczeniem
        zdrowotnym zostajesz objęta z dniem określonym w umowie zawartej z Funduszem, a
        przestajesz być objęta z dniem rozwiązania umowy lub po upływie miesiąca
        nieprzerwanej zaległości w opłacaniu składek. Podstawę składki stanowi kwota
        deklarowanego miesięcznego dochodu, nie niższa jednak od kwoty odpowiadającej
        przeciętnemu miesięcznemu wynagrodzeniu. Minimalna podstawa wymiaru składki
        zdrowotnej ulega zmianie co 3 miesiące. Obecnie wynosi 2.415,45 czyli składka od
        tej podstawy wynosi 205,31 (2415,45 * 8,5%).
      • Gość: magia Re: Jak ugryźć zus? IP: *.crowley.pl 03.08.05, 14:25
        Bardzo Ci dziękuję. Jeszcze zdążę się ubezpieczyć; a moje zdrowotne wziął na
        siebie mąż :)

Pozdr.
        • altu Re: Jak ugryźć zus? 03.08.05, 15:56
          jak juz musisz, to poczekaj jeszcze miesiac.
          prezydent podpisal nowelizacje ustawy o zmianie oplacania skladek przez mlodych
          i nowych przedsiebiorcow.
          zobacz tutaj:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23515&w=26893417
          jest ta sprawa omawiana..
          • Gość: magia Re: Jak ugryźć zus? IP: *.crowley.pl 03.08.05, 16:01
            Tak, wiem :), ale ja pracuję m.in. dla byłego pracodawcy (lwia część dochodu),
            więc (z tego co poczytałam w różnych miejscach) mogę firmę założyć na tych
            zasadach dopiero za 2 lata. Niestety.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka