Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Zakres Obowiązków - ISO 9001

15.09.05, 20:32
    Część !

Mam pytanie. Może ktoś wie, czy jeżeli firma posiada certyfikat jakości ISO
    9001 to czy może sobie z dnia na dzień zmienić zakres obowiązków pracownika ?
    Wydaje mi się, że nawet jeśli tak jest to starsza wersja powinna być
    przechowywana do ogólnego wglądu ( oczywiście jak mniemam wszystkie tego typu
    dokumenty powinny być podpisane przez osobę upoważnioną ).
    Bardzo proszę o szybką odpowiedź - gdyż jest to dla mnie bardzo ważne.
    Z góry dziękuję i pozdrawiam.
    Obserwuj wątek
      • Gość: abc Re: Zakres Obowiązków - ISO 9001 IP: *.chello.pl 15.09.05, 22:31
        a czego w tej firmie tyczy sie ten certyfikat? bo samo stwierdzenie ze firma ma
        takowy nic nam nie daje..
        • problematyczny Re: Zakres Obowiązków - ISO 9001 15.09.05, 22:52
          W zasadzie nie koniecznie chodzi mi o samo ISO 9001 a o sam fakt czy można sobie
          tak po prostu zmienić zakras obowiązków pracownika ( dokładnie w 10 min. ).
          Dodam, że firma nie chce podpisać starego zakresu.
          • Gość: misio Re: Zakres Obowiązków - ISO 9001 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 07:23
            Zmienićzawsze można na czyjś wniosek (najczęściej któregoś z przełożonych.
            Jednak musi go aprobować (zatwierdzić) pełnomocnik ds. jakości gdyż wiąże sięto
            ze zmianą w dokumenacji całego systemu jakości (zmianą procedury, instrukcji
            itp.), nie sądzę aby to było możliwe w 10 minut ale w sumie czemu nie, zbyt
            wiele pracy tu nie ma. Co do przechowywania to chyba powinny być gdzieś w
            archiwum. Radzę zajrzeć do procedury postępowania z dokumentami tam powinno
            byćwszystko zapisane (tak samo w księdze jakości powinna być zapisana zmiana w
            jakimś dokumencie także ślad powinien zostać).

Jeżeli tak nie jest to proponuje coś bąknąć, przy najbliższym audicie
            kontrolnym, auditorowi zobaczysz czy firma będzie miała jeszcze certyfikat.

To jest mój pogląd na sprawę, a muszę przyznać, że dopiero uczę siętego systemu.
            Może ktoś bardziej doświadczony coś powie.

Do osoby pytającej się o obszar certyfikacji. ISO 9001 dotyczy tylko zarządzania
            jakością w co wchodzą wszystkie dokumenty firmy między innymi zakres obowiązków
            na stanowisku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka