Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

BRANZA LOGISTYCZNA, TRANSPORT i SPEDYCJA

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 11:01
    Witam!
    Mam pytanie odnosnie tego czy jest ciezko ze znalezieniem pracy w branzy
    logistycznej, spedycyjnej to chyba w 90% to samo no ogolnie ale chodzi mi o
    to czy np bedac stud. 3 roku stos. miedzynarodow. specjalnosci logistyka
    miedzynardowa ciezko jest znalezc staz albo juz nawet prace i za jakie
    wynagrodzenie czy trzeba faktycznie miec mgr lub co wyzej zeby w miare
    normalne pieniadze zarabiac czy juz po tytule licencjata mozna liczyc na
    rozsadne i zadowalajace wynagrodzenie POZDRAWIAM i prosze o ODP.
    Obserwuj wątek
      • Gość: rafal Re: BRANZA LOGISTYCZNA, TRANSPORT i SPEDYCJA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 11:58
        pracuje w spedycji. obecnie jest stosunkowo latwo znalesc prace w tej branzy.
        rynek mocno rozrosl sie po 1 maja 2004. ma to swoje dobre i zle strony. musisz
        uwazac, na firmy szczegolnie firmy spedycyjne, ktore zostaly zalozone tylko po
        to, aby wyciagnac szybko pieniadze z rynku. pelna jest takich firm, ktore majac
        za caly majatek 5 komputerow, obracaja na dlugie terminy nie swoimi pieniedzmi,
        tylko przewoznikom, nie placac rowniez wlasnym spedytorom /sam w w takiej
        zaczynalem/. co do wyksztalcenia. fajnie, ze masz takie kierunkowe
        wyksztalcenie, ale moze ono byc przydatne w Polsce w duzych firmach
        produkcyjnych majacych wlasne dzialy logistyki. W praktyce, w polskich firmach
        spedycyjno - transportowych, spotkalem niewiele osob majacych kierunkowe
        wyksztalcenie. Powiem wiecej, wedlug "Pani Prezes", z mojej pierwszej
        firmy "zlodziejki", najlepszy spedytor, to "czlowiek oderwany granatem od
        pluga". W tlumaczeniu osoba, niezbyt inteligentna, ale lubiaca nawijac, wrecz
        pieprzyc glupoty przez telefon, osoba lubiaca sprzedaz na telefon. Bo o to, w
        tym zawodzie idzie. Zarobki w tym zawodzie sa rozne. Spotkasz i firmy
        proponujace Ci i 800 zl brutto + 10 % prowizji /wraz limitami sprzedazy/, jak i
        firmy proponujace 1200 zl netto + 10 % prowizji bez limitow sprzedazy - w
        takiej pracuje. Ogolnie, jezeli nie masz problemow z kontaktami z ludzmi,
        jestes elastyczny, powinies sobie poradzic. Jezeli szukasz jednak troche
        ambitniejszego zajecia wymagajacego na co dzien uzywania szarych komorek, to
        spedycja nie jest dobrym rozwiazeniem.
        • lusia023 Re: BRANZA LOGISTYCZNA, TRANSPORT i SPEDYCJA 16.09.05, 12:22
          Napewno w logistyce sensu largo czyli od spedycji poprzez gospodarkę magazynową
          i uzupełnianie zapasów uruchamiając bezpośrednio produkcję zarobisz więcej -
          podobno i 5000 zł netto w porządnych dużych firmach.
          Ja osobiściepracowałam na takim stanowisku przez kilka miesięcy i miałam 1200-
          1300 zl ale było to tylko na zastępstwo.Osoba zastępowana dostaję ponad 2000 zł.
          Sama spedycja- transport to troszkę mniejsze zarobki, ale ok 2000 powinieneś
          dostać w dobrej firmie.Osobiście unikam spedycji, o ktoych mwił Rafal bo
          rzeczywiście można się naciąć.
          • Gość: Rafał Re: BRANZA LOGISTYCZNA, TRANSPORT i SPEDYCJA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 12:37
            docelowo, tez i ja chciałbym się tam znaleść. Choć myślę, że muszę jeszcze
            trochę przezimować w spedycji, ze względu na krótkie doświadczenie zawodowe w
            tej branży. Choć kto wie, może spróbuję zaczepić się w spedycji poza krajem.
            Najpewniej w Anglii;-) Pozdrawiam!
            • Gość: DANIEL Re: BRANZA LOGISTYCZNA, TRANSPORT i SPEDYCJA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.05, 23:52
              :) dzieki za odp ludziska ale z tym 1200 na reke to tak nie ciekawie.. no ale
              wiadomo nie doswiadczonemu pracownikowi duzo nie dadza proste i to szczegolnie
              w malej firmie...a mowiac o duzej firmie fajnie by bylo zaczac od 2000 no
              Ale..czas pokaze jeszcze raz pozdrawiam i dziekuje za Odpowiedz NAJLEPSZEGO Pz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka