Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

praca bez ogłoszenia

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.05, 12:00
    zaczęłam "atakować" firmy, w których chciałabym pracować, wysyłając maile
    z dokumentami. Na razie cisza.. ale zastanawiam się, jaką metodę
    najlepiej przyjąć? czy wysyłać list w załączeniu, czy może wklejać
    go do treści maila, zwiększając szansę na przeczytanie? Jaki tytuł
    nadać wiadomości? Jak umotywować decyzję o wysłaniu dokumentów -
    jest to bowiem sposób dośc specyficzny, nie odpowiadam na żadne ogłoszenie.
    Czy podkreślać pomysły które na ten moment mogę wykorzystać w danej firmie,
    czy lepiej opisać swoje umiejętności licząc na wprowadzenie CV do bazy
    i wykorzystanie w momencie pojawienia się stanowska? Czy powinnam proponować
    konkretne stanowisko, czy raczej opisywać się jako gotową do podjęcia
    pracy właśnie u nich - na prawie dowolnym stanosiku?

i jeszcze jedno - czy ktoś z Was znalazł w ten sposób pracę?
    czy obecni tutaj rekruterzy/ prezesi bierzecie pod uwagę ten sposób
    aplikowania? co jest dla was ważne w tego rodzaju metodzie? na co zwrócić
    uwagę?

z góry dziękuję za dyskusję.
    Obserwuj wątek
      • hanka2501 Re: praca bez ogłoszenia 25.09.05, 13:19
        Witaj. Ja dostałam pracę w ten sposób. Co prawda nie wysyłałam maili ale
        składałam swoje dokumenty w formie papierowej. Były to banki. W jednym pani nie
        chaciała przyjąć ode mnie dokumentów bo powiedziała, że nie ma naboru a poza
        tym mam średnie wykształcenie (teraz już wyższe ale wtedy byłam jeszcze w
        trakcie studiów) a oni przyjmują tylko z wyższym. Powiedziałam sobie, że jak
        nie chcą przyjąż to im wyślę i tak zrobiłam. Podania składałam do wszystkich
        banków u mnie w mieście ( ok. 20) i po ok 10 miesiącach dostałam tel. właśnie z
        tego w którym nie chciano moich dokumentów. Zostałam zaproszona na rozmowę
        rekrutacyjną. Rekrutacja przebiegała w 2 szczeblach. Na 1 etapie (były to testy-
        matematyczny i na zrozumienie tekstu)miałam do pokonania 7 kandydatów. Po
        tygodniu zostałam zaproszona na drugi etap (rozmowę) i do pokonania 1 osobę.
        Moja ocena została wysłana do centrali i czekałam kolejny miesiąc. No ale
        udało się. Pracuję już 3 lata i nie narzekam. Życzę Tobie powodzenia :)
      • losiu4 Re: praca bez ogłoszenia 26.09.05, 09:14
        swego czasu znalazłem pracę w podobny sposób. Znaczy uderzając bezposrednio do
        firm. Tyle ze nie było to przez mejle, a przez zanoszenie papierowego CV. Co do
        mejli - paru znajomych tak szukalo pracy. Wysyłali dokumenty zako załącznik
        (kiedyś w Wordzie, teraz zdaje sie modniejszy jest pdf). Celowali raczej pod
        konkretne firmy i stanowiska. Jeden czy dwóch zostało zaproszonych na rozmowę i
        prace dostali.

Pozdrawiam

Losiu
        • Gość: se Re: praca bez ogłoszenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.05, 15:52
          piszecie o konkretnym stanowisku które chcecie zajmować?
          • mamamichalka1 Re: praca bez ogłoszenia 26.09.05, 23:16
            Mój mąż znalazł obecną pracę w ten sposób. Nie podawał stanowiska na jakim chce
            pracować, tylko, że "podejmie pracę dającą możliwość rozwoju zawodowego" czy
            cos w tym stylu. Odezwali się już na drugi dzień i dostał pracę bardzo dobrą,
            na stanowisku wyższym niż poprzednie.
            • Gość: se Re: praca bez ogłoszenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.05, 12:06
              a co na to obecni tu HRowcy?
      • Gość: gigi do hanka2501 i nie tylko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 15:58
        jakie dokumenty zanosić lub wysyłać - tylko CV czy coś jeszcze. LM chyba odpada
        jeśli się aplikuje na dowolne stanowisko, a moze podanie o pracę??????
        --
        gigi
        • Gość: se Re: do hanka2501 i nie tylko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.05, 16:22
          no właśnie; ja wysyłam coś w rodzaju lm, na razie wklejam je w treści maila
          w sumie nie bardzo wiem jak to najlepiej rozwiązać
          • Gość: gigi Re: do hanka2501 i nie tylko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 17:47
            wysyłasz LM? nawet jesli nie wiesz jakie stanowisko i w ogóle co miałabys
            robic? czy po prostu opisujesz sama siebie + cv. A co z podaniem o pracę, tego
            nie wysyłać?
            • Gość: se Re: do hanka2501 i nie tylko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.05, 18:20
              wiesz, ja nie mam pojęcia, czy mój sposób jest dobry
              (na razie nikt nie odpowiada) - w treści maila opisuję
              krótko swoje umiejętności i doświadczenia - jak w liście.
              CV jest szczegółowe, z opisem odpowiedzialności oraz
              sukcesów na danym stanowisku.

Tak naprawdę zależy mi na wypowiedzi osób, które na takiej podstwie
              przyjeły kogoś do pracy - co zwróciło waszą uwagę itp.
              • Gość: hanka2501 Odpowiadam na pytanka IP: *.man.torun.pl 27.09.05, 22:31
                Pisałam CV oraz LM (wtedy chyba nawet jeszcze podanie o prace). Opisywałam w
                nim swoje umiejętności, cechy osobowości, charakteru, które mogą mi pomóc w
                pracy. Generalnie już na rozmowie dyrektor skupiała się nie tak bardzo na moich
                umiejętnościach z LM, jak (co mnie bardzo zdziwiło) zainteresowaniach opisanych
                z CV. Rozmowa trwała jakieś 20 min. z tego połowa była właśnie o tym, że lubię
                rozwiązywać krzyżówki, gram na gitarze, że jestem samoukiem, ponadto jako 12
                latka śpiewałam w chórze itp, itd. Była to bardzo luźna rozmowa właściwie
                wydawałoby się nie na temat. Sądzę jednak że na podstawie takich właśnie
                przesłanek łowcy głów oceniają kandydata. Np. to że sama nauczyłam się grać
                oznaczać może, że mam zapał i to nie słomiany, że prę do celu, że jestem w tym
                wytrwała. Natomiast to że śpiewałam w chórze mogło oznaczać, że już od dziecka
                jestem systematyczna i obowiązkowa no bo przecież śpiew wymaga systematycznych
                prób. Nie wiem może się mylę ale właśnie tak mi się wydaję. Życzę wszystkim
                powodzenia w poszukiwaniu pracy. A i jeszcze jedno. Mówi się tu tyle o pewności
                siebie. To ważne według mnie ale wszystko trzeba umieć wyważyć. Pewność siebie
                również. Osoba z którą "walczyłam" w drugim etapie po testach wychodząć rzekła
                do prowadzącej "do zobaczenia" gdzie do drugiego etapu przechodziły tylko 2
                osoby, i wiadomo było, że z pozostałymi kobieta ta już się nie zobaczy.
                Powiedziała to bardzo bardzo pewnie, aż raziło. Prowadząca spojrzała na
                pozostałe osoby znaczącym wzrokiem i uśmiechnęła się. Ja w tym uśmiechu
                zauważyłam lekką ironię. To tyle.
                • Gość: se Re: Odpowiadam na pytanka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.05, 11:30
                  dziękuję za wypowiedzi

czy mógłby się wypowiedziec także ktoś związany z rekrutacją?
      • Gość: Ann Re: praca bez ogłoszenia IP: 82.160.53.* 29.09.05, 11:53
        Wiem, że oczekujesz odpowiedzi od HR.
        Ale ja chciałabym się podzielić z Tobą swoim doświadczeniem, ponieważ wysyłam
        swoje dane (nie lubię słowa aplikacja) podobnie jak Ty.
        Ja mam pracę, ale chciałabym ją zmienić. Próbuję już od kilku m-cy.
        Temat mail'a: zapytanie o pracę. W treści prośba o przekazanie moich dokumentów
        osobie odpowiedzialnej za rekrutację. CV - normalnie. LM - opisuję, co potrafię
        i dlaczego chciałabym pracować akurat w tej firmie.
        Otrzymałam parę odpowiedzi odmownych. Do niektórych firm później dzwoniłam i
        pytałam, czy otrzymali moje dokumenty i czy są szanse na zatrudnienie. Do kilku
        wprosiłam się sama i ponownie przekazałam dokumenty osobiście.
        Rezultaty: dalej szukam pracy, ale uważam, że najlepiej jednak składać
        dokumenty osobiście.
        • Gość: se Re: praca bez ogłoszenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.05, 12:11
          bardzo dziękuję :o)
          i trzymam kciuki
          • Gość: jaa Re: praca bez ogłoszenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.05, 12:28
            wysłałam do około 30 firm i z żadnej się nie odezwali:(((
            Tak myślę, żeby ponownie rozesłać...
            • Gość: jaa Re: praca bez ogłoszenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.05, 12:30
              a wcześniej były już podobne wątki, znalazłam tm info żeby w temacie wpisyać
              np. "aplikacja spontaniczna". Brzmi nieciekawie, ja wpisuję aplikacja
              • Gość: kokoloko Re: praca bez ogłoszenia IP: *.pl / *.smsnet.pl 29.09.05, 16:36
                Ale co piszecie w treści maila. czodzi mi..

Dzień dobry
                .........................Jak zacząć żeby nie znichęcić :)

Pomóżcie, bo brak mi już sił :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka