Gość: studentka IP: *.pl / *.netbase.pl 24.10.05, 17:55 Jestem zatrudniona na umowe zlecenie i jednocześnie zaczęłam studia. Czy z racji, iż jestem studentką przysługuja mi jakieś zwolnienia, np. ze skłaek do ZUS??Dziękuję za odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: aa Re: pracujący student IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.05, 18:43 a ile masz lat jak mniej niż26 to tak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentka Re: pracujący student IP: *.pl / *.netbase.pl 24.10.05, 18:47 tak, mam mniej niż 26 lat. czyli jakie przyslugują mi zwolnienia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkl Re: pracujący student IP: *.pl / *.netbase.pl 24.10.05, 18:55 a jesli jestem zatrudniony na umowe o zastępstwo i tez studiuje i mam 24 lata?? Odpowiedz Link Zgłoś
andrejwww Re: pracujący student 24.10.05, 19:01 Nie ma czegoś takiego jak "umowa o zastępstwo". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkl Re: pracujący student IP: *.pl / *.netbase.pl 24.10.05, 19:03 jakto?? przeciez podpisałem umowę o zastępstwo z moim pracodawcą. Odpowiedz Link Zgłoś
andrejwww Re: pracujący student 24.10.05, 19:06 Sorry pomyłka, umowa na zastępstwo równoznacza jest z umową na czas określony.Pracodawca odprowadza z twojego wynagrodzenia należności do zakładu ubezpieczeń społecznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka Re: pracujący student IP: *.pl / *.netbase.pl 24.10.05, 19:14 zgadza się, ale bedąc zatrudnionym na zastępstwo i będąc jednocześnie studentem do 26 roku życia, musze płacić składki na ubezpieczenia emerytalno-rentowe? Odpowiedz Link Zgłoś
andrejwww Re: pracujący student 24.10.05, 18:58 Tak, pracodawca zatrudniając osoby uczące się do 26 roku życia na podstawie umowy-zlecenie nie ma obowiązku odprowadzania składek do zakładu ubezpieczeń społecznych.Nie traktował bym tutaj "składek na zus" jako zwolnienie, bo z umowy o prace płynie bardzo wiele korzyści dla pracownika i nie tyczy się tylko składek na zus. Dobrym przykładem jest tutaj Work Service, który zatrudnia młodzież uczącą się do 26 roku życia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkl Re: pracujący student IP: *.pl / *.netbase.pl 24.10.05, 19:00 czy takie same zasady obowiązuję w przypadku umowy o zastępstwo? Odpowiedz Link Zgłoś
andrejwww Re: pracujący student 24.10.05, 19:17 NIE. Umowa na zastępstwo jest rodzajem umowy na czas określony, a więc zwykłej umowy o pracę.Po pierwsze, umowę każda ze stron może rozwiązać w każdej chwili za trzydniowym wypowiedzeniem. Po drugie, umowy na zastępstwo nie trzeba wypowiadać, ponieważ automatycznie rozwiązuje się w dniu powrotu do firmy zastępowanego pracownika.Po trzecie pracodawca obowiązkowo odprowadza do zakładu ubezpieczeń społecznych składki na na fundusz emerytalny, na fundusz rentowny i fundusz wypadkowy. Po pierwsze na umowie-zlecenie pracodawca nie ma obowiązku odprowadzania składek do zakładku ubezpieczeń społecznych.Po drugie pracownik Wykonując pracę na podstawie takich umów (czyli z podmiotami prowadzonymi działalność gospodarczą) nie podlega ani ubezpieczeniom społecznym, ani ubezpieczeniu zdrowotnemu. Obowiązkowymi ubezpieczeniami społecznymi oraz ubezpieczeniem zdrowotnym będą wyłącznie ubezpieczenia z tytułu prowadzonej działalności.Po trzecie nie ma urlopów, pracodawca może się nas łatwo pozbyć, w przypadku choroby zostajemy na bruku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka Re: pracujący student IP: *.pl / *.netbase.pl 24.10.05, 19:25 a to, ze studiuje nie ma żadnego znaczenia?I nie jestem z tego tytułu zwolniona z płacenia skł. na ubezpiecz. emerytalno-rentowe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: pracujący student IP: *.szczecin.mm.pl 24.10.05, 20:07 Twój pracodawca zatrudniając cię na podtstawie umowa-zlecenie nie odprowadza za ciebie składek na ZUS ( fundusz emerytalny, rentowy, wypadkowy ). Odpowiedz Link Zgłoś