Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

pracujący student

IP: *.pl / *.netbase.pl 24.10.05, 17:55
    Jestem zatrudniona na umowe zlecenie i jednocześnie zaczęłam studia. Czy z
    racji, iż jestem studentką przysługuja mi jakieś zwolnienia, np. ze skłaek do
    ZUS??Dziękuję za odpowiedzi.
    Obserwuj wątek
      • Gość: aa Re: pracujący student IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.05, 18:43
        a ile masz lat jak mniej niż26 to tak
        • Gość: studentka Re: pracujący student IP: *.pl / *.netbase.pl 24.10.05, 18:47
          tak, mam mniej niż 26 lat. czyli jakie przyslugują mi zwolnienia?
        • Gość: kkl Re: pracujący student IP: *.pl / *.netbase.pl 24.10.05, 18:55
          a jesli jestem zatrudniony na umowe o zastępstwo i tez studiuje i mam 24 lata??
          • andrejwww Re: pracujący student 24.10.05, 19:01
            Nie ma czegoś takiego jak "umowa o zastępstwo".
            • Gość: kkl Re: pracujący student IP: *.pl / *.netbase.pl 24.10.05, 19:03
              jakto?? przeciez podpisałem umowę o zastępstwo z moim pracodawcą.
              • andrejwww Re: pracujący student 24.10.05, 19:06
                Sorry pomyłka, umowa na zastępstwo równoznacza jest z umową na czas
                określony.Pracodawca odprowadza z twojego wynagrodzenia należności do zakładu
                ubezpieczeń społecznych.
                • Gość: kaśka Re: pracujący student IP: *.pl / *.netbase.pl 24.10.05, 19:14
                  zgadza się, ale bedąc zatrudnionym na zastępstwo i będąc jednocześnie studentem
                  do 26 roku życia, musze płacić składki na ubezpieczenia emerytalno-rentowe?
      • andrejwww Re: pracujący student 24.10.05, 18:58
        Tak, pracodawca zatrudniając osoby uczące się do 26 roku życia na podstawie
        umowy-zlecenie nie ma obowiązku odprowadzania składek do zakładu ubezpieczeń
        społecznych.Nie traktował bym tutaj "składek na zus" jako zwolnienie, bo z
        umowy o prace płynie bardzo wiele korzyści dla pracownika i nie tyczy się tylko
        składek na zus.

Dobrym przykładem jest tutaj Work Service, który zatrudnia młodzież uczącą się
        do 26 roku życia.
        • Gość: kkl Re: pracujący student IP: *.pl / *.netbase.pl 24.10.05, 19:00
          czy takie same zasady obowiązuję w przypadku umowy o zastępstwo?
          • andrejwww Re: pracujący student 24.10.05, 19:17
            NIE.

Umowa na zastępstwo jest rodzajem umowy na czas określony, a więc zwykłej umowy
            o pracę.Po pierwsze, umowę każda ze stron może rozwiązać w każdej chwili za
            trzydniowym wypowiedzeniem. Po drugie, umowy na zastępstwo nie trzeba
            wypowiadać, ponieważ automatycznie rozwiązuje się w dniu powrotu do firmy
            zastępowanego pracownika.Po trzecie pracodawca obowiązkowo odprowadza do
            zakładu ubezpieczeń społecznych składki na na fundusz emerytalny, na fundusz
            rentowny i fundusz wypadkowy.

Po pierwsze na umowie-zlecenie pracodawca nie ma obowiązku odprowadzania
            składek do zakładku ubezpieczeń społecznych.Po drugie pracownik Wykonując pracę
            na podstawie takich umów (czyli z podmiotami prowadzonymi działalność
            gospodarczą) nie podlega ani ubezpieczeniom społecznym, ani ubezpieczeniu
            zdrowotnemu. Obowiązkowymi ubezpieczeniami społecznymi oraz ubezpieczeniem
            zdrowotnym będą wyłącznie ubezpieczenia z tytułu prowadzonej działalności.Po
            trzecie nie ma urlopów, pracodawca może się nas łatwo pozbyć, w przypadku
            choroby zostajemy na bruku.
            • Gość: kaśka Re: pracujący student IP: *.pl / *.netbase.pl 24.10.05, 19:25
              a to, ze studiuje nie ma żadnego znaczenia?I nie jestem z tego tytułu zwolniona
              z płacenia skł. na ubezpiecz. emerytalno-rentowe?
              • Gość: gość Re: pracujący student IP: *.szczecin.mm.pl 24.10.05, 20:07
                Twój pracodawca zatrudniając cię na podtstawie umowa-zlecenie nie odprowadza za
                ciebie składek na ZUS ( fundusz emerytalny, rentowy, wypadkowy ).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka