Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    IP: 129.15.110.* 26.09.01, 00:06
    Mam problem z napisaniem CV...
    Jestem wlasnie na wymianie na jednym z amerykanskich uniwersytetow. Po tym roku dostane tytul magistra...ale
    polskiego uniwersyetu...no bo tutaj jestem tylko na wymianie. Wiec co mam napisac w CV po angielsku...w koncu
    magistrat to masters a ja tutaj mam zajecia na poziomie bachelor. Jezeli napisze ,ze zobylem masters w Stanach
    to bedzie to nie prawda. Jak napisze ,ze zdobylem Bachelor to wiele firm nie bedzie mnie bralo pod uwage bo nie
    mam magistra...A przeciez nie moge wytlumaczyc tej sytuacji w CV tylko co ajwyzej na rozmowie...
    Prosze pomozcie...
    Obserwuj wątek
      • Gość: --Michal Re: dyplomy IP: *.lakwod2.co.home.com 26.09.01, 02:55
        IMHO: napisac ze magister z PL uniwersytetu. Ewentualnie zaznaczyc czas
        spedzony w USA w cover letter, jezli to bedzi mialo jakies znaczenie.
        pozdrawiam.
      • Gość: cQ Re: dyplomy IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 27.09.01, 00:11
        a ja myślałem, że odpowiednik magistra to własnie bachelor... i teraz nadal
        mnie się zdaje, że sie ne myliłem

master natomiast jest chyba troche wyżejm

moge sie mylić...
        pozdrawiam
        • Gość: mag Re: dyplomy IP: 129.15.110.* 27.09.01, 02:43
          wlasnie tu jest problem. Wedlug slownika bachelor to licencjat a masters to
          magister a w praktyce tak nie jest...czy moze ktos ma przyklad CV , w ktorym
          moglbym znalezc odpowiedz?...
          • ochman Re: dyplomy 27.09.01, 13:45
            Jestem przekonany, ze slownik sie myli.
            licencjat to BA, a magisterka to BA (Honours) - tak mi sie przynajmniej wydaje :-)))
            Masters jest o oczko wyzej...
            • Gość: Greg Re: dyplomy IP: 212.187.240.* 27.09.01, 14:35
              BSc to licencjat, MSc dostajesz po minimum 5 letnich studiach i jest to
              odpowiednik polskiego magistra.
      • Gość: bateman Re: dyplomy IP: 212.6.102.* 27.09.01, 08:56
        Ja bym z tego nie robil takiej wielkiej rzeczy.Juz sam fakt,ze studiowalas w
        stanach daje ci doskonaly start.A to czy master,czy nie master to jest
        nieistotne.Zawsze jest jeszcze rozmowa,w ktorej mozesz wszystko wyjasnic
      • Gość: Texanka Re: dyplomy IP: *.tamu.edu 10.10.01, 21:53
        Czy dostaniesz dyplom BS (BA) w Stanach?
        Jezeli tak, to na cv wpiszesz:

M.S. (lub M.A.) kierunek, uczelnia w Polsce, miasto, Poland, rok uzyskania magistra.
        B.S. ( lub B.A.) kierunek, uczelnia w USA, miasto, stan, rok uzyskania bachelor's degree.

To proste, musisz pisac to co masz na papierze. Jezeli nie dostaniesz dyplomu to mozesz wymienic kursy, ktore
        wziales i oczywiscie przed wyjazdem popros o transcript.

Powodzenia!
      • Gość: X Re: dyplomy IP: *.vancouver33.dialup.canada.psi.net 11.10.01, 09:15
        Nie wiem jak dokladnie jest w Stanach, ale w Kanadzie polskie dyplomy magisterskie nie sa honorowane. Trzeba
        je nostryfikowac i z tym sa klopoty. Problem z dyplomem znika na poziomie doktoratu.
        Co do dyskutowanego statusu, to liczy sie papierek. Jezeli papierek (dyplom) jest z polskiej uczelni, to znaczy ze
        jestes oficjalnie polskim magistrem, co wcale nie znaczy ze masz gorsze przygotowanie od amerykanskiego
        kolegi. Sprawa nie honorowania dyplomow ma cos w sobie z ochrony miejsc pracy przez zwiazki zawodowe.
        Slyszalem, ze jest duzo latwiej z akceptacja polskich dyplomow w Australii.
        Jak wyglada sprawa akceptacji polskich dyplomow w waszych krajach?
        • Gość: mag Re: dyplomy IP: 129.15.110.* 11.10.01, 19:38
          dzieki za odpowiedz..ale mi chodzi o troche inna sytuacje...no bo chce po
          studiach wrocic do Polski i tam pracowac...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka