Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Własna działalność - problem z fakturą

05.11.05, 21:36
    Założyłam pierwszą działalność gospodarczą i czeka mnie wystawienie pierwszego
    rachunku. I tutaj właśnie mam wątpliwości. Nie jestem płanikiem VAT, jaki
    dokument mam wystawić? Nie mogę wystawiać faktur VAT, prawda?
    Obserwuj wątek
      • Gość: Ov&Ot Re: Własna działalność - problem z fakturą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.05, 22:04
        ależ możesz wystawic taką fakturę, nawet musisz - to jeden z powodów dla
        których MUSISZ miec DG, z tym że będzie to vat zwolniony lub 0% - w zależności
        od tego co sprzedajesz. Polecam inne fora i portale: www.pit.pl. www.twoja-
        firma.pl itd. itp
        • visconia Re: Własna działalność - problem z fakturą 05.11.05, 22:32
          Dziekuje. Ale jedne poradniki mowia: 'Przedsiębiorstwa, które są zwolnione z
          podatku od towarów i usług, mogą dokumentować sprzedaż rachunkami', a inne, ze
          'sa zobowiazane dokumentowac sprzedaz rachunkami'.
          'Moga' i 'sa zobowiazane' to roznica, o ktora mi chodzi.
          Chcialabym wiedziec, czy moge wystawiac jedynie rachunek dla zwolnionych z VAT,
          czy fakture rowniez.

Z gory dziekuje za odpowiedzi.
      • andrejwww Re: Własna działalność - problem z fakturą 05.11.05, 22:36
        Zgodnie z art. 32, ust. 1 ustawy o podatku od towarów i usług do wystawiania
        faktur VAT są zobowiązani zarejestrowani płatnicy tego podatku.

Jeżeli nie jest Pani "Vatowcem" to nie można wystawiać faktury VAT.

Jeżeli nie jest Pani płatnikiem VAT musi pani poprostu wystawić zwykły rachunek.

Tak z ciekawości - czemu pani nie jest VATowcem?, czym się pani zajmuje?,
        sprzedaż/usługi głównie dla firm czy dla osób prywatnych?
        • visconia Re: Własna działalność - problem z fakturą 05.11.05, 22:46
          Dziekuje bardzo!
          Moja branza to uslugi edukacyjne, glownie dla osob prywatnych mysle, ale rowniez
          dla jednej firmy (w tej chwili) i wlasnie tej firmie mam wystawic pierwszy
          rachunek. Stad glownie moje pytanie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka