visconia 05.11.05, 21:36 Założyłam pierwszą działalność gospodarczą i czeka mnie wystawienie pierwszego rachunku. I tutaj właśnie mam wątpliwości. Nie jestem płanikiem VAT, jaki dokument mam wystawić? Nie mogę wystawiać faktur VAT, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ov&Ot Re: Własna działalność - problem z fakturą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.05, 22:04 ależ możesz wystawic taką fakturę, nawet musisz - to jeden z powodów dla których MUSISZ miec DG, z tym że będzie to vat zwolniony lub 0% - w zależności od tego co sprzedajesz. Polecam inne fora i portale: www.pit.pl. www.twoja- firma.pl itd. itp Odpowiedz Link Zgłoś
visconia Re: Własna działalność - problem z fakturą 05.11.05, 22:32 Dziekuje. Ale jedne poradniki mowia: 'Przedsiębiorstwa, które są zwolnione z podatku od towarów i usług, mogą dokumentować sprzedaż rachunkami', a inne, ze 'sa zobowiazane dokumentowac sprzedaz rachunkami'. 'Moga' i 'sa zobowiazane' to roznica, o ktora mi chodzi. Chcialabym wiedziec, czy moge wystawiac jedynie rachunek dla zwolnionych z VAT, czy fakture rowniez. Z gory dziekuje za odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
andrejwww Re: Własna działalność - problem z fakturą 05.11.05, 22:36 Zgodnie z art. 32, ust. 1 ustawy o podatku od towarów i usług do wystawiania faktur VAT są zobowiązani zarejestrowani płatnicy tego podatku. Jeżeli nie jest Pani "Vatowcem" to nie można wystawiać faktury VAT. Jeżeli nie jest Pani płatnikiem VAT musi pani poprostu wystawić zwykły rachunek. Tak z ciekawości - czemu pani nie jest VATowcem?, czym się pani zajmuje?, sprzedaż/usługi głównie dla firm czy dla osób prywatnych? Odpowiedz Link Zgłoś
visconia Re: Własna działalność - problem z fakturą 05.11.05, 22:46 Dziekuje bardzo! Moja branza to uslugi edukacyjne, glownie dla osob prywatnych mysle, ale rowniez dla jednej firmy (w tej chwili) i wlasnie tej firmie mam wystawic pierwszy rachunek. Stad glownie moje pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś