Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

O moderacji Forum Praca

13.11.05, 11:41
    1. Ogłoszenia są przenoszone do działu ogłoszeń.
    1a. Powtarzające się ogłoszenia są usuwane.

2. Nie odpowiadam publicznie na pytania dotyczące usuniętych/przeniesionych
    postów. Natomiast zawsze odpowiadam na maile w takich sprawach.

3. Reklamy stron nie mających związku z tematem forum są usuwane.

4. Wypowiedzi nieeleganckie są usuwane. Najczęściej bez znaczka cenzury. Za
    nieeleganckie uważam posty obrażające współrozmówców oraz wulgarne. Mam także
    w zwyczaju usuwanie postów zawierających słowa niecenzuralne.
    4a. Wątki "trollujące" są przesuwane na oślą ławkę.
    4b. Jestem cierpliwy. Jeśli mam usunąć jakiegoś posta kilkadziesiąt razy (a
    zdarzały się już takie sytuacje!)- zrobię to.
    Obserwuj wątek
      • Gość: www Re: O moderacji Forum Praca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.05, 14:33
        popieram
      • Gość: jacobs Re: O moderacji Forum Praca IP: *.brda.net 13.11.05, 14:35
        > 4b. Jestem cierpliwy. Jeśli mam usunąć jakiegoś posta kilkadziesiąt razy (a
        > zdarzały się już takie sytuacje!)- zrobię to.
        Nie lepiej napisac skrypt, ktory to robi?
      • fata1 jestem przeciw cenzurze 13.11.05, 19:51
        jestem przeciw cenzurze
        • kawka16 Re: jestem przeciw cenzurze 13.11.05, 19:55
          popieram pomysl usuwania postow w ktorych obraza sie ludzi z imienia i
          nazwiska. reszta do uzgodnienia
          • yvona73pol Re: jestem przeciw cenzurze 14.11.05, 03:29
            ej, zaq, ale naszego watka nie wytniesz? ;))))) juz "siedzimy" tu ze dwa latka
            z hakiem ;))))
            • krol-bush Re: jestem przeciw cenzurze 18.11.05, 15:18
              nie podobają mi się takie zasady - kiedy weszłam na gazetę kilka miesięcy temu
              tylko jedno forum rygorystycznie wymagało tego rodzaju poprawności. teraz
              dochodzi tam do sytuacji, że wszystko co jest niezgodne z opinią moderatora
              jest niepoprawne. admin jest oczywiście w swoim przekonaniu nieomylny, a forum
              jest jego własnością. Boję się, że forum praca też mogłoby stać się takim
              śmiesznym miejscem.
              Forum ma służyć wymianie myśli - i jest to coś innego niż wymiana słów.
              Zakładanie kagańców na umysły - nawet te płyciuchne, uważam za pomysł głęboko
              nietrafiony. Czemu miałoby służyć takie forum?
              Cóż złego jest w tzw. "wulgaryzmach"? Czy szanowny admin nie zna twórczości
              choćby pana Andrzeja Bursy - świetny przykład na to, że wyrazów silniej
              nacechowanych boją się tylko ludzie, którzy piękność swej polszczyzny opierają
              jedynie na braku przekleństw. No niestety....
              Nie popieram żadnego rodzaju cenzury za wyjątkiem usuwania tekstów
              antysemickich, rasistowskich czy nacjonalistycznych.
              Dobrze byłoby usuwać tzw. posty śmieci: typu ogłoszenia czy reklamy, ale nie
              jest dobrze, gdy władzę nad dyskusą setek osób przypisuje sobie jedna osoba. I
              usuwa coś tam sobie "z założenia". Przepraszam, ale to zakrawa na śmieszność.
              życzę temu forum czegoś innego
              i pozdrawiam
              • ilnyckyj Re: jestem przeciw cenzurze 24.11.05, 13:22
                Jestem za maksymalnym ograniczeniem cenzury. Nawet przeciw usuwaniu postów
                antysemickich, nacjonalistycznych, bolszewickich czy jakichś-tam jeszcze.
                Usuwając posty nie usuwamy problemu...
                Pozdr. Józio Ilnicki
      • zaq28 Ciąg dalszy "O moderacji Forum Praca" 22.11.05, 15:00
        5. Wszystkie posty pisane dużymi literami będą usuwane.
        • trueten Re: Ciąg dalszy "O moderacji Forum Praca" 28.11.05, 18:22
          może już czas odpiąć ten wątek?
        • lady_fiona Re: Ciąg dalszy "O moderacji Forum Praca" 14.12.05, 16:34
          ej nie przesadzaj... moze niedlugo nie bedzie mozna pisac w ogole. co ci nie
          pasuje w tym ze ktos pisze duzymi literami ?
          • jabbur Re: Ciąg dalszy "O moderacji Forum Praca" 16.12.05, 11:24
            Geneneralnie na forum staramy się pisać według tych wytycznych:
            forum.gazeta.pl/forum/1904849,62605,1617503.html
            forum.gazeta.pl/forum/1904849,62605,1617538.html
            - one obowiązują nas wszystkich. Bez nich byłby problem z prowadzeniem
            sensownych wytycznych. Zaq chciał uczulić Was na kilka rzeczy, które
            na forum Praca występują najczęściej i utrudniają dyskusję. Dyskusję,
            która jest celem istnienia forum :)

pozdrawiam,
            j/a

p.s.
            Wielkie LITERY TO JAK KRZYCZENIE W DYSKUSJI. To już nie dyskusja ;)
        • jureek Re: Ciąg dalszy "O moderacji Forum Praca" 15.12.05, 10:06
          Jako następny krok w tym cenzorskim amoku proponuję usuwanie postów
          zawierających zdrobnienia. Uzasadnienie tutaj:

www.gwiazdy.com.pl/50_04/25.html
          Dla leniwych najistotniejszy fragment artykułu:
          "Gdzieś niedaleko „k.. y” w moich mózgowych komórkach leżą słowa zdrobniałe.
          Plaga mówienia zdrobnieniami jest dla mnie równie przykra, jak plaga mówienia
          „k.. ami”. Nawet przykrzejsza, bo środowisk „k.. ujących” raczej nie odwiedzam,
          a na zdrobnienia jestem narażony co krok: w każdym sklepie, urzędzie, i co
          najbardziej mnie boli, w moim ulubionym internecie. Koledzy–internauci, jak z
          przykrością zauważam, lubują się w pisaniu: stronka, zdanko, pytanko,
          ogłoszonko, skrypcik.
          Zjawisko to zauważył językoznawca, prof. Witold Mańczak, ubolewając nad zdaniem:
          „bileciki do kontroli, proszę”, co u nas jest normalne, ale gdyby
          Niemiec–konduktor powiedział tak do pasażerów odpowiednimi niemieckimi
          zdrobnieniami, to by (zauważa profesor) „został uznany za niespełna rozumu”.
          Niedościgłym wzorem jest język angielski, w którym zdrobnień i spieszczeń prawie
          nie ma i właściwie nie wiadomo, jak je wyrazić.

Inna forma dominacji

Nie zapomnę kasjera, który przy zakupie kazał mi wybierać: „fakturka czy
          paragonik?” Bo zastanówmy się, co u licha wyrażają te zdrobnienia? Co ich
          nadawca chce nam przekazać? Bo nie chodzi o to, że on te fakturki, paragoniki,
          bileciki, stronki kocha, szanuje i ma do nich w najwyższym stopniu pozytywny i
          ciepły stosunek, którym chce się z nami podzielić. Tak przecież nie jest – i to
          się czuje. Oczywiście chodzi o coś przeciwnego i niemiłego. Zdrobnieniami mówimy
          do dzieci... i to raczej takich, które jeszcze prawidłowej mowy całkiem nie
          rozumieją. Tak też zwracamy się do domowych zwierząt... Dodając wykrzykniki w
          rodzaju: ciuciu, psipsi, kicikici.
          I to jest istota rzeczy! Zdrobnienia służą do obniżenia rangi rozmówcy! Ich rola
          jest niemal taka sama, jak marsowych przekleństw. Przekleństwa podwyższają rangę
          mówiącego, bo ładują go energią Marsa – zdrobnienia także podwyższają rangę
          mówiącego, ponieważ obniżają rangę jego rozmówcy. Sprowadzają go do poziomu
          dziecka lub kota. A także rozładowują go, odbierają mu jego marsową energię.
          Dlatego apeluję do wszystkich, którzy do mnie mówią i piszą: Nie zdrabniajcie
          słów. Bo mnie to wku..a."

Jura
      • peat Re: O moderacji Forum Praca 15.12.05, 09:02
        A teraz znajdź dziesięć różnic:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=720&w=31587629
        :/

wasz

peat

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka