Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Praca czy studia co pierwsze??

IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.f.INTELINK.pl 19.11.05, 00:09
    Jestem na 1szym roku na dwóch magisterkach-Filologia Angielska i Zarządzanie
    i Marketing spec. Inwestycje i nieruchomości. Oprócz tego pracuje
    dorywczo.Pojawiła mi się propozycja pracy w pewnej firmie w dziale
    marketingu.Zastanawiam się czy nie dać sobie spokoju nba razie z zarządzaniem
    i nie wejść w to.Kasa jest skromna,ale też liczy się doświadczenie.Co
    radzicie???
    Obserwuj wątek
      • Gość: mamar Re: Praca czy studia co pierwsze?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.05, 00:15
        ja wziąłbym pracę, drugi kierunek można później zrobić zaocznie :)
        • respectaa Re: Praca czy studia co pierwsze?? 19.11.05, 03:11
          praca zdecydowanie
        • Gość: Justyna Re: Praca czy studia co pierwsze?? IP: *.poczta / *.poczta-polska.pl 07.12.05, 10:14
          Jeśli możesz to ucz się jak najdłużej potem zaczniesz pracować i zobaczysz, że
          nauka nie jest taka prosta jeśli kończysz pracę o 17.00 czy 18.00 i musisz
          zakuwać na egzaminy
        • cfaniakmiodowy Re: Praca czy studia co pierwsze?? 09.12.05, 12:34
          Weź sobie jeszcze z 2 kierunki i 3 jakieś praktyki w końcu doba ma 24 godziny.
          Potem się dowiesz ze nie ma dla ciebie pracy. Co to za róznica czy będziesz
          miała 4 fakultety i małe doswiadczenie i zero ofert pracy albo 1 fakultet i to
          samo. różnica taka, ze się ni rozczarujesz tak bardzo jak po tych 4
          fakultetach. Prawda jest taka jak chcesz u kogoś pracować masz nature
          niewolniczą, mozesz skończyc 10 fakultetów i tak nic z tego nie będzie. Dlatego
          jedni bez matury zarabiaja po 100 tys miesiecznie a inni po 600
      • Gość: Ewa W Twoim wypadku - kiedy jesteś na dwóch... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.05, 09:29
        ...kierunkach - zerezygnuj z jednego bez wahania. W pracy nauczysz się więcej
        niż na uczelni. Ja też kiedyś nie dokończyłam jednej specjalizacji, żeby móc
        pracowac - i bardzo sobie chwalę.
        Słusznie też, że chcesz zrezygnowac akurat z zarządzania - wiedza z pracy
        częsciowo Ci się z tym pokryje.
        • wiecie_kto1 Re: W Twoim wypadku - kiedy jesteś na dwóch... 19.11.05, 11:29
          a po cholere Ci 2-gi kierunek studiów?
          Studia nic Ci nie dadzą. Tylko praktyka sie liczy.
      • Gość: Dominik Re: Praca czy studia co pierwsze?? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 19.11.05, 17:02
        Czlowieku! Nie sluchaj tych ludzi bo to jacys szalency, ktorzy zarabiaja teraz
        pewnie po 3500 i mysla, ze im sie udalo. Owszem zrezygnuj z filologi bo po co Ci
        ona - jezeli sie tym interesyjesz to uprawiaj to jako hobby. Jezeli jestes w
        stanie polaczyc prace ze studiami ciagnij zarzadzanie i pracuj, a jezeli nie to
        studiuj. Owszem, praktyka jest bardzo konieczna i dostanie bez niej pracy po
        studiach jest bardzo ciezkie do osiagniecia - w zwiazku z tym lap sie na
        praktyki w kazde wakacje. Bez ukonczonych studiow bedziesz mogl co najwyzej
        rozwozic ogorki... a jezeli juz dostaniesz jakas bardziej powazna prace to
        zapomnij wtedy o jakim kolwiek awansie.
        • andrejwww Re: Praca czy studia co pierwsze?? 19.11.05, 18:00
          Praca i studia.
        • Gość: Xar Re: Praca czy studia co pierwsze?? IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.g.INTELINK.pl 19.11.05, 20:21
          Dzięki za rady,ktoś jeszcze?
        • kierunek_zachod Re: Praca czy studia co pierwsze?? 19.11.05, 20:42
          Zgadzam sie z Dominikiem : bez studiow Twoje szanse na sensowna i
          perspektywiczna prace oscyluja w granicach zera. Studia to teraz warunek sine
          qua non.
          W sumie sluszny pomysl, zeby z jednego kierunku zrezygnowac. Oba sa w miare OK
          (nie wiem czy ZiM jest az tak lepszy od filologii - mam wrazenie, ze wciaz jest
          w tej dziedzinie nadprodukcja), wiec gdy bedziesz sie decydowac, wez pod uwage
          na jakich uczelniach studiujesz. Mgr ze szkoly biznesu, sukcesu i wszelkiej
          pomyslnosci niewiele Ci pomoze w karierze - zostan na *lepszej* uczelni.
          A praktyke zalapiesz na praktykach wlasnie - ale nie tych organizowanych przez
          uczelnie ; postaraj sie sam o staze / prace czasowa. Spokojnie daje sie to
          pogodzic ze studiami. Powodzenia
      • Gość: gonia Re: Praca czy studia co pierwsze?? IP: *.tvk.wroc.pl / *.unreg.tvk.wroc.pl 19.11.05, 18:18
        Ja mogę Ci poradzić kierując się własnym doświadczeniem. Wybierz sobie kierunek
        studiów, który jest bliższy Twojemu sercu (oba są dobre) i weź pracę. Ja na
        Twoim miejscu zrobiłabym filologię, a marketing za jakiś czas (np. jak już
        będziesz na 5 roku) - zawsze mozesz później sobie zrobić podyplomówkę (jak
        będziesz mieć doświadczenie i wyższe wykształcenie oraz opanowany język + ew.
        podyplomówka z marketingu, to będzie bardzo dużo).
        Oczywiście zrobisz jak zechcesz;)
        Pozdrawiam!
        • Gość: adam Re: Praca czy studia co pierwsze?? IP: *.244.158.12.rzeszow158.tnp.pl 20.11.05, 20:29
          Zrobiłbym tak jak radzi gonia. Jeśli z czegoś rezygnować, to z marketingu
        • Gość: Xar Re: Praca czy studia co pierwsze?? IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.n.INTELINK.pl 05.12.05, 23:34
          Gonia dzięki Ci za odpwiedz.Twoja podpowiedź jest bardzo cenna,u mnie nadal sie
          nic nie wyjasnilo
          • Gość: Jeni Re: Praca czy studia co pierwsze?? IP: 81.219.72.* 06.12.05, 00:00
            No to moze moj przyklad Ci pomoze :)

Po drugim roku marketingu i zarzadzania (dzienne, politechnika) dostalam sie na
            finanse i bankowosc (dzienne, uniwerek) i ciagnelam tak przez 2 lata bez
            problemow. Po 4tym roku MiZ (2gim FiB) poszlam na staz do wymarzonej ;) firmy,
            do dzialu marketingu i wraz z koncem wakacji zaproponowano mi prace na super
            warunkach. Coz szybko okazalo sie ze nie dam rady ciagnac wszystkiego, wiec po
            dluuugich wahaniach co czynic zdecydowalam sie na:
            - podjecie tejze pracy (jest naprawde super)
            - kontynuowania ZiM (to juz w koncu 5ty rok!)
            - przepisania sie z dziennych, 5letnich FiB na wieczorowe, ktore dadza mi tytul
            licencjata po 3cim roku i na tym koniec

Troche to skomplikowane, ale podsumowujac, nie bede miec 2 mgr, tylko 1 mgr i
            jednego licencjata, oba kierunki skoncze (hopefully) w tym roku i mam super
            prace :)

Dodam ze w moim przypadku wybor byl o tyle prostszy, ze wiedzialam ze wole
            marketing niz finanse, ze drugi kierunek mial byc tylko dodatkiem i ze miedzy
            2ma kierunkami mialam az 2 lata roznicy, czyli zeby byc po2jnym mgr, musialabym
            czekac jeszcze 3 lata! A tak jeszcze rok meki i zglowy
            Ale przyznam ze mam juz dosc :]
            Pozdrawiam znad planu pracy magisterskiej ;)
            • Gość: Majkel Re: Praca czy studia co pierwsze?? IP: *.acn.waw.pl 06.12.05, 00:20
              Z ciekawosci :) Na ktorej politechnice ZiM?
              No i gdzie sie na ten staz dostalas?
              • Gość: Jeni Re: Praca czy studia co pierwsze?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.05, 10:09
                A co Ty taki ciekawski?
                Moge powiedziec ze Politechnika Lodzka, jedyne w polsce ZiM z wykladowym
                francuskim, w programie bylam rok na uczelni we Francji, tak wiec przy okazji
                francuski perfect i of course angielski

Stazowalam i pracuje dla jednej z najwiekszych w polsce, francuskiej firmy
                deweloperskiej. Praktyki byly na tyle ciekawe, ze zrezygnowalam z tych
                wygranych w grasz o staz w wawie ;)
        • Gość: Xar Re: Praca czy studia co pierwsze?? IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.n.INTELINK.pl 11.01.06, 01:03
          Czy są jeszcze jakieś opinie odnośnie marketingu-czy warto kontynuować?
      • Gość: zaradny Re: Praca czy studia co pierwsze?? IP: 83.9.43.* 06.12.05, 10:29
        To pisanie że bez studiów zero szans to troche przesada.W firmie z którą
        współpracowałem główny dyrektor handlowy na Polskę ma średnie ogóolne:))(duża
        miedzynarodowa firma) Ja sam tez mam średnie ale już w klasie maturalnej
        założyłem działalnośc i tak sobie ją ciągne od 8 lat.Wiec studia przerwałem
        niestety nie starczyło czasu.Pzdr.

P/s na razie nie żałuje:]
      • Gość: wujek Re: Praca czy studia co pierwsze?? IP: *.in-addr.btopenworld.com 06.12.05, 17:48
        Radzil bym najpier prace a studia wieczorowo. Pracuje za granica kilkadziesiat
        lat, na moje studia nikt nie patrzy, raczej na doswiadzenie i umiejetnosci. A
        dla tych ktorzy uwazaja, ze to rada jakis oszolomow zarabiajacych 3500 na
        miesiac bo im sie udalo, zarabiam rownowartosc 35000PLN miesiecznie. Studia nie
        zapewniaja pracy ani nie sa w wiekszosci przypadkow do niej potrzebne.
        • Gość: Xar Re: Praca czy studia co pierwsze?? IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.g.intelink.pl 06.12.05, 23:23
          Też mam plan wyjechać za granicę.Gdzie jesteś Wujek, że taką kase zarabiasz?
          • Gość: zaradny Re: Praca czy studia co pierwsze?? IP: *.ols.vectranet.pl 07.12.05, 09:24
            Wujek ma trochę racji ale tylko trochę.Nawet na zachodzie jak zansz język i
            masz dobry kierunek studiów skończony zarabiasz dobrą kasę i masz szanse
            awansu.Wujek jak zarabiasz ok. 8-9 tys euro to gratuluje.Platformy czy kopalnia
            azbestu? Bo tak nie zarabiają ludzie na etacie nawet na zachodzie.Jak napisałem
            wcześniej ja nie skończyłem studiów bo uznałem że dla kogoś i tak nie będe
            pracował i tak na razie jest.Jak ma sie jakiś pomysł (wcale nie musi byc super
            twórczy) można spokojnie żyć nie mieć szefa itd.Pzdr.

P/S na wiosnę dodatkowo zamierzam otworzyć mały pub:))
          • Gość: wujek Re: Praca czy studia co pierwsze?? IP: *.in-addr.btopenworld.com 07.12.05, 10:10
            Londyn. Bardzo duzy projekt, waska specjalizacja i dobre znajomosci.
            • Gość: Dominik Re: Praca czy studia co pierwsze?? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 08.12.05, 06:10
              No a myslalem, ze to dobry wujek z Ameryki :-). Jako dobra ciotke z Kanady
              zawsze troche mnie smieszy kiedy ludzie z zachodu pisza ile zarabiaja na takich
              forach jak to, a to dlatego, ze ludzie, ktorzy to czytaja za zwyczaj nie maja
              pojecia o kosztach zycia na zachodzie. Na przyklad taki software engineer w
              slonecznej Californi, gdzies na Google street, zarabia ponad $10K miesiecznie
              tylko, ze miesieczny kosz zycia wynosi go $8-9K, itp. Moze Tobie wujek sie
              udalo, ale ja pisalem o sytuacji w jakiej znajduje sie, powiedzmy, 95% ludzi i
              nie na zachodzie tylko w Polsce gdzie kazdy smieszny papierek jest na wage
              zlota. A do tego wszystkiego tych ludzi z papierkami jeste teraz tylu, ze
              wlasciwie studia sa norma, bez ktorej na powazne stanowisko nie dostanie sie
              nawet zaproszenia na rozmowe kwalifikacyjna, Jeszcze raz podkreslam, ze ta
              sytuacja dodtyczy 95%, moze wiecej, i sa oczywiscie wyjatki, ale do tego trzeba
              miec powazne plecy/ogromne szczescie... Ogolnie podtrzymuje moja opinie z
              poprzedniej wiadomosci...
              • Gość: Jeni Re: Praca czy studia co pierwsze?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.05, 10:19
                Dokladnie, zgadzam sie ze takie teksty o zarobkach na zachodzie w przeliczeniu
                na pln sa zabawne... ja za staz, powtarzam, STAZ w Paryzu dostawalam 1200 euro
                ( w czasach gdy euro = 5pln) czyli 6000zl i co z tego skoro ponad 800 euro szlo
                na utrzymanie)

Nie ma czym szpanowac!
              • Gość: wujek Re: Praca czy studia co pierwsze?? IP: *.in-addr.btopenworld.com 08.12.05, 12:37
                Niestety nie odbieram Twoich wypowiedzi jako osoby, ktora wybiera slowa aby nie
                nie obrazic malo zarabaijacych rodakow u ktorych "kazdy papierek jest an wage
                zlota" a wrecz przeciwnie. Pisanie o szalenicach zarabiajacych jakies 3500 to
                podkresla, szczegulnie w sytacji gdzie ludzie musza zyc a ok. 1000. To zdanie
                sprowokowalo mnie do glupoty jaka bylo napisanie swoich zarobkow bo zgadzam sie
                z wypowiedziami ze studia nie sa najwazniesza a wazniejszy jest staz i wiele
                innych czynnikow nie zwiazanych zupelnie z wyksztalceniem. Najepiej, a mowie to
                na swoim przykladzie, jest pracowac i sie uczyc. Pracowalem w firmie, ktora
                oplacal moje studia i jeden dzien (day release)w tygodniu bylem na
                uniwersytecie. Nie bylo latwo ale rezultat byl taki , ze mialem 5 lat wiecej
                stazu niz ktos prosto po studiach a kazde ogloszenie pracy zadalo minimum 5 lat
                stazu. A na marginesie i nie na temat, koszty zycia nie sa tak wysokie jak Ty
                uwazasz szczegulnie w USA i mi sie nie udalo tylko takie sa zarobki w pewnych
                branzach technicznych i projektach. Dodam ze znajomi pracujacy na projektach
                przy wydobywaniu ropy zarabiaja o wiele, wiele wiecej odemnie i im tez sie
                nie "udalo" bo takie sa zarobki a o mnie nie mowia ze jestem szalencem bo
                pracuje za jakies przecietne grosze.
                • Gość: Xar Re: Praca czy studia co pierwsze?? IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.n.intelink.pl 08.12.05, 23:43
                  Ok,i postanowilem sprobować obydwie te opcje a pozniej wyjechac gdzies za
                  granice. Czy nasze papiery są tam uznawane Wujek?Szaczunek dla
                  Zaradnego.Podrzuć jakis pomysl na biznes,bo mi się skonczyly;(
                  • Gość: wujek Re: Praca czy studia co pierwsze?? IP: *.in-addr.btopenworld.com 09.12.05, 10:22
                    Nie wiem. Nalepiej spytaj w British Council jesli myslisz o wyjazd do UK.
                    Bardzo tu teraz potrzebuja inzynierow,technikow etc. poniewaz jest sporo roboty
                    i bedzie jeszcze wiecej w zwiazku z olimpiada; budowa stadionow, drog,
                    transportu, mieszkan itd. Bez jezyka nie ma co przyjezdzac i mimo "glodu" nie
                    ma gwarancji pracy poniewaz jest naplyw Australians-New Zealanders, South
                    Africans ktorzy nie maja bariery jezykowej i kwlifikacje sa podobne i
                    niestety....dobrze miec znajomosci.
                    • Gość: Xar Re: Praca czy studia co pierwsze?? IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.g.intelink.pl 24.12.05, 00:44
                      Są jeszcze jakieśopinie na ten temat?
                  • Gość: zaradny Re: Praca czy studia co pierwsze?? IP: *.ols.vectranet.pl 27.12.05, 18:43
                    Xar.Wiesz,pomysłów jest wiele.Tylko zastanawia mnie ile powinienem brać za
                    pomysł na biznes? Bo skoro komuś daje pomysł (załóżmy) na całe życie to powinno
                    chyba sporo kosztować?Niestety nie zarabiam jak "wujek" ale nie narzekam.

Podpowiem jedno kasa robi kasę jak nie masz na inwestycje warto jest skorzystać
                    z wykorzystanych pomysłów lub usług itd.Np. nadal zarabiam na ubezpieczeniach i
                    moze to robić każdy.2. sprawa "franchising" .Ryzyko związane z tego typu własną
                    działalnością jest prawie zerowe.Tymbardziej że teraz obnizyli ZUS dla osób
                    rozpoczynających działalność.Życzę powodzonka.
                  • Gość: Xar Re: Praca czy studia co pierwsze?? IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.n.INTELINK.pl 30.12.05, 00:22
                    Zaradny-za dobry pomysł na biznes jestem w stanie dobrze zapłacic;);)
                    • Gość: Xar Re: Praca czy studia co pierwsze?? IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.f.INTELINK.pl 30.12.05, 11:13
                      Dzięki za odpowiedzi,trudno mi wyczuć czy dam rade 2 magisterki ciągnąć,ale
                      zobaczymy.Myślę też o wyjeździe do UK i dokończeniu tam któregoś z
                      kierunków,ale wiele osób doradza mi skończyć najpierw to co mam tutaj.Jakie są
                      Wasze opinie w tym temacie?
      • Gość: p.Basia Re: Praca czy studia co pierwsze?? IP: *.kopnet.pl / *.crowley.pl 25.12.05, 19:00
        Pracuj koniecznie
        • Gość: Xar Re: Praca czy studia co pierwsze?? IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.f.INTELINK.pl 27.12.05, 13:13
          Czy jak zrobie tylko studia podyplomowe z inwestycji i nieruhomości zamiast
          magisterki,to uważacie, że będzie lepiej?
      • Gość: bLondynKA Re: Praca czy studia co pierwsze?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.05, 13:33
        zrezygnuj z jednego kierunku - np. filologii: angielskiego nie trzeba studiowac, zeby poslugiwac sie tym jezykiem. Studiuj dla papierka i poszerzania horyzontow myslowych - z perspektywy czasu tak wlasnie postrzegam moje lata studenckie, dobrze, ze zaczelam pracowac na 4 roku... Licza sie umiejetnosci, a nie studia, chociaz w Polsce to chyba chore uklady decyduja, ze moze byc inaczej.
        • Gość: Xar Re: Praca czy studia co pierwsze?? IP: *.brda.net 31.12.05, 16:46
          Powiem wam że jak widzę co dzieje się w tym kraju to tylko spieprzać do
          UK,tylko nie wiem czy przed czy po zakończeniu studiów
          • Gość: Xar Re: Praca czy studia co pierwsze?? IP: *.brda.net 31.12.05, 17:51
            Oprócz tego wpadł mi pomysl,żeby moze zamiast inwestycji i nieruchomości robić
            specjalność informatyka w zarządzaniu. CO sądzicie?
            • Gość: Xar Re: Praca czy studia co pierwsze?? IP: *.brda.net 01.01.06, 16:39
              Ma ktoś jakieś opinie?
      • Gość: Maria Re: Praca czy studia co pierwsze?? IP: *.kkibci.pl 01.01.06, 23:45
        Studia sa najwazniejsze,nie rezygnuj z zadnego z tych kierunków.Filologia
        angielska to nie tylko język to takze kultura anglosaska ,poznanie mentalnosci
        narodów anglojęzycznych poprzez ich literature.Moze to zaprocentować własnie w
        w pracy która znajdziesz po marketingu.Nieruchomosci w Polsce będa kupować
        takze cudoziemcy,dobrze jest znalesć z nimi wspolny język /nie tylko aby się
        dogadać/ale takze aby lepiej zrealizować ich oczekiwania.Czas szybko płynie ,5
        lat studiów minie jak mgnienie - naucz sie jeszcze dobrze rosyjskiego,to z
        angielskim dobre połaczenie-Rosja to ogromny potencjał,tuz za
        progiem.Powodzenia.
        • korkix78 Re: Praca czy studia co pierwsze?? 02.01.06, 00:00
          Studia nie sa najwazniejsze.
          Porownaj sobie tych, ktorzy nie poszli na studia,tylko od razu do pracy.
          Maja obecnie 5-letnie bezcenne doswiadczenie w konkretnym kierunku ! studia
          moga sobie teraz np dorobic zaocznie, nadal pracujac.
          I drugi wariant. Studiujesz 5 lat. I kim sie potem stajesz? Absolwentem bez
          doswiadczenia. Co jest obecnie praktycznei rownoznaczne z osoba bezrobotnego.
          Takie jest moje zdanie
          • korkix78 Re: Praca czy studia co pierwsze?? 02.01.06, 00:02
            Aha, znajomosc jezykow pelna zgoda - jak najbardziej.
            Ale do tego wcale nie trzeba studiow.
            Ja angielskiego nauczylem sie glownie
            1. sam
            2. na kursach
            3. uzywajac, w USA i w UK
            w szkole oczywiscie tez, ale powtorze:studia to nie jest warunek konieczne by
            poznac dobrze jezyk
            Pozdrawiam
      • Gość: magda Re: Praca czy studia co pierwsze?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 09:31
        jak masz tylko propozycje pracy to bierz i nie zastanawiaj sie.ale ja
        kontynuowałabym kier. marketing a z filologia bym poczekała.ps. doświadczenie
        jest najwazniejsze i w razie wyjazdu masz kierunek -marketing a w stanach nei
        potrzebuja po anglistyce nikogo.przemysl to, to takie moje szybkie
        spostrzezenia.pozdrawiam .magda
        • Gość: Xar Re: Praca czy studia co pierwsze?? IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.n.INTELINK.pl 02.01.06, 11:15
          Dzięki.Jeszcze jakieś opinie na temat mojego wcześniejszego posta?
          • Gość: Xar Re: Praca czy studia co pierwsze?? IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.g.INTELINK.pl 06.01.06, 01:21
            Proszę o inne opinie
            • Gość: Xar Re: Praca czy studia co pierwsze?? IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.f.INTELINK.pl 11.01.06, 13:56
              Kto sądzi,że warto ciągnąć dalej inwestycje i nieruchomości równolegle z
              Anglistyką?>?
              • Gość: Xar Re: Praca czy studia co pierwsze?? IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.g.intelink.pl 12.01.06, 14:03
                Proszę o inne opinie
                • Gość: Xar Re: Praca czy studia co pierwsze?? IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.n.INTELINK.pl 14.01.06, 16:02
                  Czy ma ktoś jeszcze jakieś opinie na ten temat?
                  • korkix78 Re: Praca czy studia co pierwsze?? 14.01.06, 21:00
                    Stary, nie wiem czy zauwazyles, prowadzisz zywa dyskusje sam z soba :)
                    Szczerze -naprawde interesuja Cie opinie innych, ktorych przeciez nie brakuje,
                    czy tez wprowadzenie tematu na pierwsza strone portalu, bo takie mozna odniesc
                    wrazenie ?
                    • Gość: Xar Re: Praca czy studia co pierwsze?? IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.n.INTELINK.pl 15.01.06, 03:00
                      Jak najbardziej tylko opinie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka