Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Uczciwość

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.05, 20:45
    Mam pytanie do wszystkich, którzy prowadzą własną działalność. Czy zawsze jesteście w 100% uczciwi wobec ZUS, skarbówki itd. ?
    Mam kilku znajomych, którzy prowadzą działalność. Często kombinują jak koń pod górkę, żeby ominąć podatki. Nie chodzi tutaj o milinowe przekręty, raczej o korzystanie z czarnej, szarej czy innej kolorowej strefy. Ty dla mnie coś zrobisz, ja zapłacę. Bez umów, faktur i innych rzeczy.
    Obserwuj wątek
      • iberia29 Re: Uczciwość 21.11.05, 21:49
        skoro Państwo w majestacie prawa okrada obywateli, to dlaczego Polak ma byc
        uczciwy?
        • Gość: jacobs Re: Uczciwość IP: *.brda.net 21.11.05, 22:03
          To nie tlumaczy nieuczciwosci. Albo jest sie czlowiekiem uczciwym i placi sie
          uczciwie podatki, niezaleznie od tego, czy prowadzi sie firme w USA, Szwecji,
          Rosji, czy w Polsce, albo jest sie czlowiekiem nieuczciwym.
          • avalon111 Re: Uczciwość 21.11.05, 22:34
            Gość portalu: jacobs napisał(a):

> To nie tlumaczy nieuczciwosci. Albo jest sie czlowiekiem uczciwym i placi sie
            > uczciwie podatki, niezaleznie od tego, czy prowadzi sie firme w USA, Szwecji,
            > Rosji, czy w Polsce, albo jest sie czlowiekiem nieuczciwym.

Jakie piękne górnolotne hasła! Tylko jakoś nie mogę się oprzeć wrażeniu, że o
            wiele łatwiej jest nam wymagać uczciwości od kogoś niż od samego siebie. (tzw.
            prawo Kalego;-) ).
            • Gość: jacobs Re: Uczciwość IP: *.brda.net 21.11.05, 22:57
              > Jakie piękne górnolotne hasła! Tylko jakoś nie mogę się oprzeć wrażeniu, że o
              > wiele łatwiej jest nam wymagać uczciwości od kogoś niż od samego siebie.
              W tym watku nikt nie pisal, ze wymaga od kogos uczciwosci.
          • iberia29 Re: Uczciwość 22.11.05, 12:18
            a nie sadzisz, ze uczciwosc powinna dzialac w obie strony?Poki co jestem
            uczciwa, ale szlag mnie trafia jak co miesiac widze RMUA a jak potrzebuje
            skorzystac z uslug lekarza to mam czkeac w kolejce nastepne pol roku?
        • Gość: Jozio Re: Uczciwość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 08:57
          Calkiem uczciwie nie da sie prowdzic firmy gdyz jak na razie panstwo w formie
          podatkow zabiera wiecej niz czlowiek jest w stanie zarobic prowadzac firme.
          Wiem cos o tym.
          Ja tez prowadzilem firme uczciwie nawet moi znajomi sie z tego smiali.
          I ta uczciwosc doprowadzila moją firme do ruiny a ja wylądowałem na bezrobociu
          a teraz jak sie nic nie zmieni chyba wyladuje na cmentarzu bo nikt zatrudnic
          mnie nie chce.
          • Gość: jacobs Re: Uczciwość IP: *.brda.net 22.11.05, 13:26
            > Calkiem uczciwie nie da sie prowdzic firmy gdyz jak na razie panstwo w formie
            > podatkow zabiera wiecej niz czlowiek jest w stanie zarobic prowadzac firme
            Celowo wymienilem powyzej panstwa, w ktorych obowiazuja przerozne systemy
            podatkowo - ubezpieczeniowe. Oczywiscie, ze da sie uczciwie prowadzic firme, o
            ile ktos postanowi, ze bedzie to robic uczciwie.
          • Gość: działaczka Re: Uczciwość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 15:05
            Jozio, co masz na myśli mówiąc, że państwo zabiera więcej podatków niż da się
            zarobić? Naprawdę prowadziłeś własną firmę? Zawsze uważałam, że zakładając
            firmę człowiek jest świadom, jakie wydatki będzie ponosił i na co musi
            koniecznie zarobić. Nie zakłada się firmy, jeśli nie masz perspektywy
            zarobienia nawet na ZUS.

Własna działalność uczy oszczędności i niewydawania każdej kwoty, jaka wpływa
            na konto, planowania danin na rzecz państwa i własnych wydatków,
            zabezpieczeczania się na wypadek "chudych" miesięcy. Nie zakłada się
            działalności bez przemyślenia sprawy z każdej strony i przeanalizowania
            własnych możliwości.

W życiu nie miałam do czynienia z zarządzaniem i takimi sprawami, ale powyższe
            cechy pozwalają mi na uczciwe prowadzenie działalności - nie mam zaległości,
            mam zabezpieczenie na gorsze miesiące, zwykle do 20-go każdego miesiąca
            zatrzymuję na koncie kwotę pozwalająca zapłacić dochodowy i VAT - nigdy mi na
            to nie zabrakło, bo po prostu nie wydaję wszystkich wpływów i wiem, że VAT nie
            jest w całości "mój".

Jedyne, czego się boję w Polsce, to to, że pewnego dnia mimo mojej uczciwości
            przyjdzie jakiś "zmotywowany" urzędnik na kontrolę, wyda jakąś błędną decyzję i
            ugotuje mnie, zanim zdołam udowodnić swoją niewinność. Ale to już niestety taki
            kraj, że jak komuś coś lepiej wychodzi, to wszyscy by mu nogi ucięli.
            • Gość: Jozio Re: Uczciwość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 22:31
              .....Jozio, co masz na myśli mówiąc, że państwo zabiera więcej podatków niż da
              się
              > zarobić? Naprawdę prowadziłeś własną firmę? Zawsze uważałam, że zakładając
              > firmę człowiek jest świadom, jakie wydatki będzie ponosił i na co musi
              > koniecznie zarobić. Nie zakłada się firmy, jeśli nie masz perspektywy
              > zarobienia nawet na ZUS.

Prowadzilem firme dlugo bo 12 lat byl to handel wyrobami tytoniowymi.
              Trzymalo sie to kupy jak kazdy mogl ustalac ceny na te wyroby sam,ale jak
              wprowadzili ceny na paczkach ktorych nie wolno przekroczyc to zaczely sie
              schody gdyz marza wynosila maksymalnie 12% ale i na tym mozna bylo jakos
              wytrzymac.
              Schody zaczely sie gdy wpadlem w VAT i spadly obroty i tu sie okazalo ze VATu
              musze placic tyle ze wszystkie dochody ten VAT pochlanial a do tego trzeba bylo
              robote papierkowa zlecic ksiegowej bo to bylo dla mnie za mocno skomplikowane
              do prowadzenia.
              Pozatym spotkalo mnie 12 kradzierzy i 8 wlaman i od tego co mi zlodzieje
              zabrali Urzad Skarbowy jeszcze podatek policzyl.
              Ciekawe jakbyscie sie poczuli jakbyscie w ciagu 4 lat stracili 60000 zlotych a
              kolejne 20000 zl. zabral Urzad Skarbowy.
              Nie ma takiej sily zeby to dalo sie utrzymac.

.....Jedyne, czego się boję w Polsce, to to, że pewnego dnia mimo mojej
              uczciwości
              > przyjdzie jakiś "zmotywowany" urzędnik na kontrolę, wyda jakąś błędną decyzję
              i
              >
              > ugotuje mnie, zanim zdołam udowodnić swoją niewinność. Ale to już niestety
              taki
              >
              > kraj, że jak komuś coś lepiej wychodzi, to wszyscy by mu nogi ucięli.

Ja to wlasnie przeszedlem i musialem firme zamjnac i skonczylem na bezrobociu i
              jak nic sie nie zmieni kto wie czy nie skoncze na cmentarzu.
              • Gość: działaczka Re: Uczciwość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.05, 09:01
                Józio, wobec tego trzymaj się i nie poddawaj! Masz rację, że nieco inaczej
                wygląda to, gdy się prowadzi firmę usługową, tak jak ja, a co innego, gdy w grę
                wchodzą zapasy, które trzeba chronić przed utratą i zniszczeniem. No i kwestie
                VATu. Ja VATowcem jestem od samego początku, więc po prostu nie grozi mi taki
                kubeł zimnej wody, jak u Ciebie, choć mogę sobie wyobrazić, jak duża to musiała
                być dla Ciebie zmiana.

Nie wiem, czy doradzanie założenia innej działalności będzie dobre w tym
                przypadku, bo jednak trzeba miec parę groszy na start. Nie poddawaj się i może
                chociaż staraj się złapać jakąkolwiek pracę. Wiem, że to trudne, bo pracodawcy
                zwykle boją się zatrudniać ludzi, którzy kiedyś sami mieli firmy. To oczywiście
                idiotyczne, bo taki człowiek ma daleko większe pojęcie o funkcjonowaniu
                przedsiębiorstwa niż wielu innych ludzi, jest samodzielny, umie rozwiazywać
                problemy itp. Poza tym, że pracodawca mógłby (choć i to da się załatwić)
                obawiać się konkurencji własnego pracownika, były właściciel firmy ma same
                plusy.

Trzymam za Ciebie kciuki!!!
      • Gość: działaczka Re: Uczciwość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 07:30
        Tak. Często boli mnie widok kwot odprowadzanych z tytułu podatków czy ZUS, ale
        nic na to nie poradzę.

Nieuczciwośc nie popłaca, a trzeba sobie zdawać sprawę z tego, że typowy mały
        przedsiębiorca nie ma środków ani zasobów do obrony przed niekorzystnymi
        decyzjami urzędów. Są oczywiście środki odwoławcze, jednak zanim takiemu
        przedsiębiorcy zostanie przyznana racja (lub nie), przedsiębiorca już dawno
        może popaść w ruinę.

Uczciwość, pomijając fakt, że jest ona także cechą charakteru, którą można mieć
        lub nie, zmniejsza ryzyko "niezdrowego zainteresowania" urzędów wynikami
        działalności. Wiem, jak bardzo niektórym kontrolerom zalezy na poprawieniu
        statystyk i na nagrodach za upupienie kolejnego podatnika/ubezpieczonego, więc
        po prostu nie ryzykuję, bo mam za dużo do stracenia.

Poza tym często szukanie na siłę sposobów niewykazywania np. dochodów odbija
        się na zdolności kredytowej przedsiębiorcy i chcąc wziąć na coś kredyt,
        przedsiębiorcta słyszy w banku "Przykro nam, nie ma pan/pani zdolności",
        niezależnie od tego, czy człowiek jest w stanie zadeklarować ogromne miesięczne
        wpłaty, czy nie.
        • Gość: miromiro2 Re: Uczciwość IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.05, 11:02
          Co do urzędników to oni powinni być szczególnie uczciwi. Znam urzędnika, który za "pomoc" (parę miesięcy temu) nadal otrzymuje wyrazy wdzięczności. Nie pieniądze tylko usługi.
          A jeśli dzięki nieuczciwości pracownik ma prace, pieniądze?
          Wiem, napiszecie, że kiedy pracodawcę złapią pracownik nie będzie miał ani pracy ani pieniędzy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka