Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    05.12.05, 18:05
    czy możecie napisać coś o pracy na 3\4 etatu co z zasiłkiem dla bezrobotnych
    i jak liczone są lata pracy przez zus
    Obserwuj wątek
      • Gość: Magdi Re: 3\4 etatu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.05, 19:02
        tak samo jak na cały etat, 1/2, 1/20 ...
        Normalnie, zasiłek nie przysługuje jak się pracuje, pracodawca wyrejestruje z
        urzędu pracy. Lata pracy też idą normalnie, a przyszła emerytura nie zależy od
        wymiaru czasu pracy, a od otrzymywanego wynagrodzenia.
        Trochę inaczej wylicza się urlopy wypoczynkowe, ale tak naprawdę to w większości
        przypadków, na to samo wychodzi co przy pełnym etacie
        • Gość: g Re: 3\4 etatu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.05, 19:26
          pytanie chyba brzmiało co z zasiłkiem jak się przestanie pracowac na pół etatu,
          trzeba zarabiać chyba to minimum i nie ma znaczenia czy praca była na etat cały
          czy pół tylko musi być ta minimalna stawka coś koło 900 brutto, chyba ze się
          mylę
        • monia76_76 Re: 3\4 etatu 06.12.05, 18:36
          Gość portalu: Magdi napisał(a):

> Lata pracy też idą normalnie, a przyszła emerytura nie zależy od
          > wymiaru czasu pracy, a od otrzymywanego wynagrodzenia.
          lata pracy lecą normalnie a nie przypadkiem pracując 4 lata to tak jakbym
          pracowała tylko 3 lata bo tak słyszałam
      • monia76_76 Re: 3\4 etatu 06.12.05, 18:41
        jeśli znacie jakieś różnice między etatem 3/4 a całym to piszcie
        jestem od niedawna zatrudniona na 3/4 i bardzo mnie to interesuje
        • Gość: marzena Re: 3\4 etatu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.05, 15:20
          Wiec praca na 3/4 etatu.. ilosc godzin tyg. 30.. natomiast jesli chodzi o
          zasilek dla bezrobotnych.. to jezeli pracowalas na ww. etat to zasilek wyliczaja
          ci na podstawie twojego wynagrodzenie tyle ze musisz zalaczyc przy rejestracji
          druki RMUA za kazdy przepracowany miesiąc.. troche zabawy jest z tym przy
          rejestracji w urzedzie pracy :(( czyli.. jak pracowalas 12 miesiecy to 12 drukow
          RMUA za kazdy przepracowany miesiac..
      • monia76_76 Re: 3\4 etatu 08.12.05, 16:25
        ok dzięki a jak liczone są lata pracy czy są jakieś istotne różnice między 3/4
        a cały etat
      • Gość: Kasia Re: 3\4 etatu IP: *.nat.p-s-inter.net 09.12.05, 11:08
        Ja kiedyś na studiach pracowałam na 1/8 etatu (tylko weekendy)przez 10 miesięcy
        i w uzrędzie pracy niedawno kobieta mi poiwedziała ze nie ma znaczenia wymiar
        pracy, mam staz pracy 10 miesięcy i tyle, nie mogłam uwierzyć, dla mnie ta
        wiadomośc była smutna bo nie załapałam sie na staż w ramach programu pierwsza
        praca... Jesli chodzi o zasiłek to wymiar czasu pracy tez sie nie liczy, liczą
        się zarobki, jak pracowałas 12 miesięcy (nie musi byc bez przerwy, musisz sie
        zmieścić w 18 miesiącach) za minimalna pensję czyli 849 brutto to dostaniesz
        zasiłek, ale jaki to juz nie wiem... pozdrawiam
        • Gość: Kasia Re: 3\4 etatu IP: *.nat.p-s-inter.net 09.12.05, 11:11
          To jeszcze ja, nie załapałam się na staż bo pracowałam dłużej niź przez 3
          miesiące, chociaż na 1/8 etatu. Ze swojej strony chciałam zapytać co to są te
          druki RMUA? Pracuję od dwóch miesięcy na umowę o pracę ale żadnych druków nie
          dotałam jeszzce, trzeba się o nie upomnieć czy co?
          • pixela Re: 3\4 etatu 09.12.05, 11:20
            RMUA = raport miesięczny dla osoby ubezpieczonej, w którym zawarte są
            informacje dotyczące składek, jakie pracodawca przekazał ZUS na Twoje
            ubezpieczenie społeczne i zdrowotne. Pracodawca ma obowiązek dać Ci taki
            raport, upomnij się.
          • kaaarolinkaa Re: 3\4 etatu 09.12.05, 11:22
            musi dac ci rmua lub pasek, rmua jest dokladniejsze, ale oba sa wazne.
            • Gość: Marta Czy aby na pewno? IP: 84.40.254.* 09.12.05, 15:18
              Ja myślałam, że zasiłek przysługłuje tylko i wyłącznie wtedy, kiedy pracowało
              się na NORMALNĄ UMOWĘ O PRACĘ przez okres conajmniej 12 miesięcy (nie ważne czy
              na 1/2, 1/4 czy 1/7676 etatu)ale za minimalne wynagrodzenie (849 złotych).
              Jeśli dostajesz na 3/4 mniej niż kwota w/w to niestety zasiłku chyba nie
              dostaniesz :-/ ale po przeczytaniu postów wyżej sama się zgubiłam mówiąc
              szczerze. Sprawdź to w UP najlepiej - będziesz miała 100% pewności. Pozdrawiam

Marta
              • monia76_76 Re: Czy aby na pewno? 09.12.05, 21:45
                bardzo dziękuje za odpowiedzi wszystkim
                ale proszę jeszcze o odpowiedz co z latami pracy jak będą liczone czy ktoś wie
                może ???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka