Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Czy da się przeżyć za 899 zł brutto?

02.01.06, 07:12
    Nihil novi sub solum.
    "Pod stolem" nie tylko w Polsce ale itakze w Szwecji , gdzie mieszkam. Nie
    wiem jak w innych krajach UE , USA i Australii ale chyba tez , w mniejszej
    skali.
    Obserwuj wątek
      • tango9 [...] 02.01.06, 08:42
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • Gość: queenie Re: Czy da się przeżyć za 899 zł brutto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 08:45
          za te pozal sie boze wyplate,sie3 wegetuje,nie zyje.niech rzadzacy za to
          zyja!!!!!!!!!!
          • Gość: odwazny Re: TROCHE PRAWDY nie zaszkodzi!!!! IP: *.mad1.adsl.uni2.es 02.01.06, 11:57
            Narzekamy, krytykujemy, ze pracodawcy placa nam "oficjalnie" minimum a "pod
            stolem" dodaja trzy razy wiecej. Nawet pani prawniczka przyznaje sie do
            tego "SYSTEMU".

Rezultat, wszyscy wiedza, ze przecietny PRACUJACY Polak zarabia srednio ponad
            zlotych 1'500 lub nawet wiecej. W zwiazku z tym malym "oszustwem
            strategicznym", wszystkie statystyki sa nieprawdziwe, i ciezko jest
            przeanalizowac sytucaje rynku placy.

Kazdy czlowiek, znajacy elementarne zasady matematyki, kiedy doda wydatki
            miesieczne przecietnego Polaka - odejmie te kwote od jego "oficjalnych"
            zarobkow - STWIERDZI, ze cos nie gra!!!!!!!!
            Kto cierpi, MY WSZYSCY, za to, ze biernie pozwalamy na oszustwo, pod pozorem
            nie placenia podatkow, skladek socjalnych, itd.

Postepujmy tak daej, placzmy, narzekajmy - nic dobrego z tego nie wyjdzie.

Proponuje, abysmy nareszcie zrozumieli, ze wszystkie zarobki powinny figurowac
            na OFICJALNEJ LISCIE placy.

To co sie dzieje w Polsce, nie jest zrozumiane w Europie. Wszyscy doskonale
            wiedza, ze mamy ekonomie podwojna, oficjalna i "czarna - ta z pod stolu".
            NIE NARZEKAJMY, nie jest az tak zle!!!!!!!!!!!!
            • Gość: . Re: TROCHE PRAWDY nie zaszkodzi!!!! IP: *.pl / 83.142.112.* 02.01.06, 12:14
              zapracuj na ZUS to pogadamy. myślę, że pracodawcy woleliby płacić więcej
              pracownikom ale żeby obciążenia na ZUS były mniejsze - to jest jedno z głównych
              źródeł bezrobocia w Polsce
              • Gość: katon Re: TROCHE PRAWDY nie zaszkodzi!!!! IP: *.crowley.pl 02.01.06, 13:06
                no dobrze... a z czego placic emerytury?
                • Gość: sad Re: TROCHE PRAWDY nie zaszkodzi!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.06, 13:27
                  Z prywatyzacji...

A tak w ogóle, to co mnie obchodzą jacyś emeryci. Oni składali całe życie, i ja
                  nie chcę ICH pieniędzy, przecież gdzieś te pieniądze muszą być... Dlaczego oni
                  chcą to co ja zarabiam teraz??
                  • wj_2000 Re: TROCHE PRAWDY nie zaszkodzi!!!! 02.01.06, 13:39
                    Gość portalu: sad napisał(a):
                    > Oni składali całe życie, i ja
                    > nie chcę ICH pieniędzy
                    Wykarmili Twojego dziadka na emeryturze, a Ty MASZ teraz ich wykarmić. I po co
                    ta dyskusja?
                    • wj_2000 Re: TROCHE PRAWDY nie zaszkodzi!!!! 02.01.06, 13:43
                      Powinienem też dodać, że z części ich (także moich) pieniędzy wybudowano szkoły
                      w których za darmo się kształciłeś, etc., etc. Więc Twoje stwierdzenie
                      że "gdzieś muszą być te pieniądze" jest prawdziwe. Ale to TY jesteś tym
                      dłużnikiem.
                      • centrolew Hipokryzja! 02.01.06, 13:58
                        Cytuję: "Podwyższenie pensji minimalnej to automatycznie wyższe koszty pracy, a
                        co za tym idzie także wzrost bezrobocia" - mówi Mateusz Walewski z Centrum
                        Analiz Społeczno-Ekonomicznych

Facet zarabia 5-10 x więcej niż pensja minimalna i narzeka, że i minimum tak
                        jest za duże. I jak później ludzie nie mają popierać Leppera, jak to słyszą!
                        Dobrze, że nie powidział, żeby obniżać te koszty pracy - oczywiście wprowadzając
                        podatek liniowy dla najlepiej zarabiających.

Dlaczego nikt nie powie prawdy, że pensję minimalną sztucznie utrzymuje się na
                        zaniżonym poziomie tylko dlatego, że od niej zależy poziom wydatków budżetu. Im
                        wyższe minimum, tym większe są zobowiązania Państwa, które nie zostaną pokryte
                        przez ewentualnie zwiększone wpływy. Przynajmniej byłoby uczciwiej... a nie
                        bałamucenie o kosztach pracy!
                    • Gość: jak to możliwe Re: TROCHE PRAWDY nie zaszkodzi!!!! IP: *.torun.mm.pl 02.01.06, 18:28
                      a kogo karmił ich dziadek? Uważasz, że z dnia na dzień ktoś kiedyś powiedział
                      "Wszyscy powyżej 60 lat od dziś dostaną od nas młodych emerytury"???
                  • Gość: zenek Re: TROCHE PRAWDY nie zaszkodzi!!!! IP: *.echostar.pl 02.01.06, 14:42
                    poczekajcie az pani prawnik wejda do domu urzedasy i spytaja skad ma na samochod
                    skoro ma minimalna... i wtedy bedzie miala problem...
                    • Gość: odwazny Re: TROCHE PRAWDY nie zaszkodzi!!!! IP: *.mad1.adsl.uni2.es 02.01.06, 15:16
                      Zenek dobrze zauwazyl.

Nie tylko pani PRAWNICZKA, ale panowie DOKTOROWIE i inni beda mieli klopot.
                      Mercedesa nie da sie kupic za 600 zlotych zarobku miesiecznego. Smiechy.

Nasza rodzinna paranoja.
                  • Gość: ee tam Re: TROCHE PRAWDY nie zaszkodzi!!!! IP: *.sympatico.ca 02.01.06, 15:16
                    Bo to co oni zarabiali wtedy szlo na tych ktorych juz nie ma.Tak ten system
                    dziala.
              • Gość: gtr Ale rente czy emeryture to chciał bys miec dużą ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.06, 18:39
                Choc fakt ze ZUS doprowadza wielu ludzi do bankructwa.Taka duza składka to prze
                KRUS, niestety tego sie ukryć jnie da. Rolnicy, szczególnie ci średniacy lub
                pseudorolnicy PASOZYTUJĄ na systemie.
            • Gość: ikzcccs Re: TROCHE PRAWDY nie zaszkodzi!!!! IP: *.clk.net / *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.06, 14:25
              Jesteś idiotą z mgr, gdzie ty żyjesz?
      • tomekjot Re: Czy da się przeżyć za 899 zł brutto? 02.01.06, 08:47
        I niech mi ktoś powie że koszty pracy w Polsce są tak wysokie że nie opłaca sie
        zatrudniać pracowników.
        • Gość: ja Re: Czy da się przeżyć za 899 zł brutto? IP: *.chello.pl 14.01.06, 22:06
          Ja ci to powiem , DEBILU Z CZERWONYM PYSKIEM !!

NIE OPŁACA SIĘ !

• Gość: Polak Re: Czy da się przeżyć za 899 zł brutto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 08:49
        Polska to chory kraj a środki masowego przekazu takie jak Gazeta Wyborcza tylko
        to potwierdzaja! Te 899 zł to kwota brutto nigdzie w artykule nie napisano ile
        dostaje sie na ręke tym samym wprowadza sie w błąd czytelnika i odbiorce tego
        artykiułu nie wiem czy to jest celowe ale jeszcze nigdzie w żadnym innym medium
        nie słyszałem aby ktos podał kwote netto cyzby nie pozwalał mu na to wstyd i nie
        chciało mu to przejsc przez gardło?! To moza ja powiem to jest 600 zł z
        kawałkiem do reki!!! Wstydze sie ze mieszkam w takim kraju jak Polska kiedy to
        ludziom zapewniwa sie płacę mniejszą od minimum socjalnego!!
        • tymon99 'na rękę'??? 02.01.06, 09:16
          na rękę to można komuś nasr..
          a po odliczeniu podatku to się netto nazywa
          • Gość: Polak Re: 'na rękę'??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 09:40
            Jakiś Ty mądry pewnie podstawówke skończyłeś :)
            • tymon99 skończyłem :) 02.01.06, 11:25
              Gość portalu: Polak napisał(a):

> Jakiś Ty mądry pewnie podstawówke skończyłeś :)

mogłeś i Ty skończyć podstawówkę
              wtedy byś wiedził, że to się przez 'ę' na końcu pisze
              • Gość: Polak Re: skończyłem :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 11:34
                Tak tak Panie profesorze :) widzę że z literówek jest Pan bardzo dobry :)
        • Gość: pryw Re: Czy da się przeżyć za 899 zł brutto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 10:20
          Tylko że teraz, aby zatrudnić jednego będę musiał znaleźć ponad 1000 złotych
          miesięcznie.
          • Gość: antykomuch Precz z czerwonymi eksperymentami !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 10:30
            Płaca minimalna to wymysł czerwonych !!! Powoduje niszczenie gospodarki!!!
            • Gość: o90 Re: Precz z czerwonymi eksperymentami !!! IP: 87.244.65.* 02.01.06, 10:32
              100% poparcia.
              no ale ja jestem prawicowy oszolom biala meska szowinistyczna swinia
              • kayakto oczywiscie ,że tak!! 02.01.06, 13:03
                po odliczeniu opłat za czynsz,gaz itp ,zostaje nam około 500 zł.
                podzielmy 500zł przez 30 ...16,50..
                przecietna polska rodzina liczy sobie 5 osób.
                16,50 podzielone przez 5 daje 3,2..
                da się przeżyc;)
                można zrezygnowac z kina telefonu ,internetu,książek i zeszytów dla dzieci,
                warszawa

a wakacje spędzać z rodzina nad piękna ..czystą wisłą..

szukasz dobrego specjalisty?
                Kardiologia,
                warszawa

• koczisss Re: oczywiscie ,że tak!! 02.01.06, 13:11
                  Jakie wakacje?
                  A kto Ci da urop?
                  Zapieprzać trza cały okrągły rok za 600 zł miesięcznie, a jak się nie podoba to będzie "spieprzaj dziadu", takich jak ty są pęczki i znajdę innego jełopa, który będzie za pół darmo naginał!!!
            • Gość: Sceptyk Re: Precz z czerwonymi eksperymentami !!! IP: *.umwo.opole.pl 02.01.06, 10:36
              A Ty wolałbyś płacić np 200 zł i płaca minimalna Ci w tym przeszkadza, czy
              tak ? Są i tacy, którzy płacą 400 zł za 200 godzin pracy w miesiącu i nie
              przejmują się płacą minimalną, bo zatrudniają na umowę zlecenie.Czy z tym ktoś
              zrobi porządek ?
              • Gość: Seba Re: Precz z czerwonymi eksperymentami !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 11:06
                > A Ty wolałbyś płacić np 200 zł i płaca minimalna Ci w tym przeszkadza, czy
                > tak ? Są i tacy, którzy płacą 400 zł za 200 godzin pracy w miesiącu i nie
                > przejmują się płacą minimalną, bo zatrudniają na umowę zlecenie.Czy z tym
                ktoś
                > zrobi porządek ?
                Tzn jak sobie wyobrażasz zrobienie porządku?
                Zwolnienie tych pracowników?
            • Gość: Aneri Re: Precz z czerwonymi eksperymentami !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 11:20
              Skoro tak twierdzisz to jaką masz propozycję realną żeby to zmienić?
        • Gość: minister bez teki Re: Czy da się przeżyć za 899 zł brutto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 11:28
          Szczera prawda :)
        • c_22 Re: Czy da się przeżyć za 899 zł brutto? 02.01.06, 11:49
          Ja też wstydzę się za ciebie!
      • Gość: Kontor Re: Czy da się przeżyć za 899 zł brutto? IP: 212.33.64.* 02.01.06, 08:52
        Taak.
        899 brutto = 649 zł netto.
        Załóżmy, że jakimś dziwnym cudem mamy własne mieszkanie (niby za co ???) i nie
        musimy wynajmować. Więc:
        czynsz = 250 zł
        prąd = 50 zł
        gaz = 50 zł
        telefon = 50 zł

to daje nam 400 zł. Zostaje 249 zł na pozostałe wydatki, czyli około 8 zł
        dziennie. Na jedzenie, ubranie, bilety autobusowe.
        Nie liczymy takich luksusów jak abonament RTV, korespondencja, kablówka, kino,
        teatr, wakacje, itp. burżuazyjne fanaberie.

Jeżeli nie mamy mieszkania, to najtańsze mieszkanie w Suwałkach kosztuje
        miesięcznie 500 zł + 400 zł opłat + 500 zł jednorazowej kaucji.

Wtedy musimy obowiązkowo kraść, żeby zarobić na smo mieszkanie a jeść musimy w
        Caritas'ie.

W ten sposób państwo samo wytwarza biedotę.
        • tymon99 trzeba było się uczyć!!! 02.01.06, 09:20
          > to daje nam 400 zł. Zostaje 249 zł na pozostałe wydatki, czyli około 8 zł
          > dziennie. Na jedzenie, ubranie, bilety autobusowe.
          > Nie liczymy takich luksusów jak abonament RTV, korespondencja, kablówka, kino,
          > teatr, wakacje, itp. burżuazyjne fanaberie.
          >
          miałbyś teraz normalnie płatną pracę i normalne życie
          a tak, skoro nic nie umiesz - to czego się spodziewasz?
          • tymon99 PS: możesz odłączyć internet 02.01.06, 09:23
            za abonament spokojnie starczy na kino
          • Gość: GSM Re: trzeba było się uczyć!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.06, 11:42
            Tak?? Uczyć?? Ty podły pachołku różowo- czerwony! Koleżanka skończyła medycynę,
            robi specjalizację i dostaje na rękę....700 PLN. Inni medycy wogóle mają
            problem z zatrudnieniem w miejscu zamieszkania.
            Tylko dekomunizacja i lustracja majątkowa towarzyszy, którzy wprowadzili hasło
            pierwszy milion można ukraść, jest receptą na polską biedę.
            PiS- do roboty z dekomunizacją i lustracją majątkową!
            • tymon99 bierz z niej przykład!!! 02.01.06, 15:50
              Gość portalu: GSM napisał(a):

> Koleżanka skończyła medycynę,
              > robi specjalizację i dostaje na rękę....700 PLN

robi specjalizację = uczy się
              dlatego dostaje tak mało
              ale uczy się, bo wie, że gdy będzie coś umieć - dostanie więcej
              • Gość: jak to możliwe Re: bierz z niej przykład!!! IP: *.torun.mm.pl 02.01.06, 18:31
                jak stąd wyjedzie
            • tymon99 prywatnie do GSM: 02.01.06, 15:52
              Gość portalu: GSM napisał(a):

> Ty podły pachołku różowo- czerwony!

czuj się spoliczkowany, opluty i obity szpicrutą za przezywanie mnie
          • koczisss Re: trzeba było się uczyć!!! 02.01.06, 12:05
            No i co Ty pie..sz za smutki!!!!!!!!!

Mam studia magisterskie i co z tego???
            Ostatnio musiałem pracowałem jako pracownich ochrony i na rękę, a jak ktoś woli netto miałem aż 640 zł!!!! I to nie przedłużyli mi umowy!!!!
            Wykształcenie nie równa się niestety dobrze płatna praca, a jak już coś to w większości przypadków właśnie taka za minimum albo żadna!!!
            • Gość: złośliwy Re: trzeba było się uczyć!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.06, 15:00
              Nie zrozumiałeś,

Było "trzeba się było uczyć"
              a nie "trzeba było mieć wykształcenie"

bo jest dyskretna i dla wielu niezauważalna różnica pomiędzy "coś umieć" i "mieć
              na coś papier"

i to by było na tyle...
            • tymon99 przeczytaj post złośliwego.. 02.01.06, 16:04
              ..on mnie zrozumiał!!!

koczisss napisał:

> No i co Ty pie..sz za smutki!!!!!!!!!
              >
              > Mam studia magisterskie i co z tego???

studiowałem w tzw. Uniwersytecie Opolskim. magisterium stamtąd, to jak matura w
              przyzwoitym liceum :) dotyczy to niestety wielu szkół wyższych.
          • Gość: naukowiec Re: trzeba było się uczyć!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 13:21
            > miałbyś teraz normalnie płatną pracę i normalne życie
            > a tak, skoro nic nie umiesz - to czego się spodziewasz?

Tymon ty nedzny prowokatorze. Wyksztalcenie a wysokosc zarobkow w tym kraju to
            dwie rozne sprawy. Znam ludzi, ktorzy ledwie skonczyli technikum, ale
            pozakladali biznesy i zarabiaja > 10 000 netto. Sa to bizneny handlowe, wiec
            zadnych specjalnych umiejetnosci nie wymagaja. Znam tez ludzi po doktoratach z
            (dziedzin scislych, zeby nie bylo), ktorzy zarabiaja miedzy 2000 a 6000 netto.
            Moze te 6000 to nawet sporo w porownaniu z 600, ale wiedza i umiejetnosci tych
            ludzi nijak sie maja do umiejetnosci handlarza z bazaru. Nasza gospodarka jest
            prymitywna i po prostu nie potrzebuje wywalifikowanych pracownikow. Wiec nie
            pieprz mi tu o wyksztalceniu. Jak ktos chce sie dorabiac, to powinien po szkole
            sredniej otwierac biznesik, a nie studiowac, bo to strata czasu. A jak ktos
            chce studiowac, to niech pilnie uczy sie jezykow, bo tutaj godziwej pracy i
            placy nie znajdzie.
            • Gość: asia Re: trzeba było się uczyć!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 14:09
              Może i nie potrzena szczególnej wiedzy i umiejętności, żeby prowadzić taki
              sobie biznesik i zarabiać 10.000zł. Tylko wytłumacz mi proszę, skoro to
              takie "proste" to dlaczego ci co narzekają sobie tych biznesików nie otwierają?
              Za duże ryzyko??? Za dużo trzeba się nachodzić???
              • Gość: złośliwy Re: trzeba było się uczyć!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.06, 15:03
                Nawet nie. Po prostu trzeba bardzo dużo pracować. A tego Polak, nauczony
                maksymy: "czy się stoi, czy się leży..." baaardzo nie lubi.

I tyle.
            • magikal Re: trzeba było się uczyć!!! 02.01.06, 15:55
              Porownaj sobie przecietna płace osoby z wyzszym i srednim wyksztalceniem, chyba
              na stronie GUSu mozna cos takiego znalezc, albo w BAELu... calkiem spora roznica
            • tymon99 Re: trzeba było się uczyć!!! 02.01.06, 15:58
              Gość portalu: naukowiec napisał(a):

> Znam tez ludzi po doktoratach z (dziedzin scislych, zeby nie bylo), ktorzy
              > zarabiaja miedzy 2000 a 6000 netto.
              > Moze te 6000 to nawet sporo w porownaniu z 600

całkiem sporo. osobiście chciałbym zarabiać 6000 netto co miesiąc, ale nie mam
              doktoratu (zabrakło mi zdolności i pracowitości)
              • Gość: Yach Re: trzeba było się uczyć!!! IP: *.ibch.poznan.pl 02.01.06, 16:06
                a ja mam - zarabiam netto 1400, nie moge dorobic bo pacuje z 10 h dobe (wliczam
                czytanie i pisanie prac), ale za tydzien mam bilet do USA - czy jest to powod
                do :)czy raczej do :( ? Pozdrawiam dyskutujacych "czy mozna sie utrzymac za
                jakies 900 pln / miesiac" - ja probowalem utrzymac rodzine za 1400 ale to nie
                jest mozliwe.
          • Gość: vertigo Re: trzeba było się uczyć!!! IP: *.ramtel.pl 02.01.06, 16:21
            to ja odpowiem dowcipem:
            Przyprowadza do pośredniaka ojiec syna.
            - A jakie wykształcenie syn posiada.
            - zasadnicze zawodowe
            - o to tutaj mam dla niego pracę 3000 zł.
            - ojciec: oj to za dużo, jeszcze mi się rozpije.
            - no to mam inną, 1500 zł
            - no jeszcze za dużo, a nie ma takiej za 700 zł
            - nie, żeby tyle zarabiać to trzeba najpierw studia skończyć
          • Gość: --R-- Re: trzeba było się uczyć!!! IP: *.chello.pl 03.01.06, 23:16
            Niekoniecznie trzeba było się uczyć.Ludzie pracujący na zachodzie i wykonujące
            prace proste bez zbyt dużego doświadczenia lub bez doświadczenia potrafią
            więcej zarobić niż u nas.Przykładowo W.Brytania obowiązująca stawka na dzień
            dzisiejszy - 5.05 x 42.5h tygodniowo = 214,62 co daje miesięcznie 987
            GBP.Odliczając podatek mieszkanie itp. pozostaje w naszych rękach koło 200-300
            GBP.Oczywiście można oszczędzać lub pracować nadgodziny.Poza tym ceny w UK i
            Polsce są zbliżone do siebie.Więc wydaje mi się ,że jeśli chodzi o zaniżone
            koszta zatrudnienia w tym też najniższe wynagrodzenie jest to swoista
            manipulacja by utrzymać wysokie zyski dużych firm będących w rękach
            zagranicznych inwestorów kosztem pracy/płacy polskiego pracownika.Bo nikt mi
            nie wmówi ,że praca polskiego kasjera np w takim Tesco Uk a polskim Tesco czymś
            się różni.W rzeczywistości gdyby choć odrobinę zależało np wszelakim konsorcjom
            prywatnym czy państwowym ot np Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych
            zmienienie sytuacji a co za tym idzie obniżenie stawki ZUS i podwyższenie
            pensji już dawno by się to stało.
        • Gość: Jerzy Re: Czy da się przeżyć za 899 zł brutto? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 02.01.06, 11:26
          Coś tu mieszasz. Jeśli ktoś ma własne mieszkanie to nie płaci czynszu, bo czynsz
          jest opłatą za używanie cudzej nieruchomości. Conajwyżej można wtedy płacić
          opłaty ekspoatacyjne,
        • Gość: LWS Re: Czy da się przeżyć za 899 zł brutto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 13:16
          > czynsz = 250 zł

Ja płacę 230, mieszkanie 34m2, miasto 100 tys

> prąd = 50 zł

Dziwne, bo mi 30 zł wychodzi/mies, zmień lodówkę albo mniej przy komputerze siedź

> gaz = 50 zł

Wliczony w czynsz (ryczałt)

> telefon = 50 zł

Komórka na kartę, jakieś 15 zł/mies wychodzi

Nie twierdzę że 650 zł to kokosy, ale 2 osoby o minimalnych dochodach są już w
          stanie wyżyć.
      • Gość: luk Re: Czy da się przeżyć za 899 zł brutto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 08:53
        Ja też na papierze zarabiam minimum. Rozumiem swojego szefa i wcale mu się nie
        dziwię bo ogólnie dostajemy bardzo uczciwe i dobre wynagrodzenie.
        • Gość: Tomasz Re: Czy da się przeżyć za 899 zł brutto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 09:12
          A ile jest ludzi co i tego nie mają jest artykuł o tej kobiecie w śpiączce i
          jej matce jak one mogą życ za tak małe pieniądz???
        • Gość: BAŚKA Re: Czy da się przeżyć za 899 zł brutto? IP: 81.219.* / *.grs.net.pl 02.01.06, 12:27
          A jakiej emerytury spodziewasz się po tym "minimum". Czy będziesz z niej tak
          samo zadowolony??
          • Gość: x Re: Czy da się przeżyć za 899 zł brutto? IP: *.toya.net.pl 02.01.06, 14:29
            Będzie, bo mając więcej pieniędzy do dyspozycji może je zainwestować.
            A jak zarabia na papierze więcej, to więcej zabiera ZUS. Efektywność
            finansowa tej instytucji jest tematem wielu opracowań i jest żałośnie
            niska, więc wybór przemówcy jest bardzo słuszny.
      • Gość: Bezrobotny Zbudowano oligarchiczny twór - tzw. III-cią RP IP: *.icpnet.pl 02.01.06, 08:53
        Bezczelnie i po chamsku różne kliki (przeważnie wywodzące się z PZPR) zagarnęły
        w tzw. "procesie transformacji" należący do wszystkich za komuny majątek
        narodowy. I mamy co mamy - jednym kawior wychodzi uszami i nie tylko, a drudzy
        kolędują po zakładach pracy i przeważnie bezskutecznie żebrzą, żeby ich ktoś
        przyjął za 800 złotych. Kiedy obalimy ten twór, my bezrobotni. Za komuny można
        było przynajmniej przeżyć.
        Wyklęty powstań Ludu Ziemi
        Powstańcie których gnębi głód
        Obalmy III-cią k pospolitą.
        • tymon99 lepiej byś do pracy jakiejś poszedł! 02.01.06, 09:13
          niż pisał brednie na forum.. ale pewnie nic nie umiesz..
          • Gość: gk Re: lepiej byś do pracy jakiejś poszedł! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.06, 09:23
            dobrze napisał, zgadzam się z nim, minimum winno wynosić netto 1200,-zł.
          • Gość: wola 10,000 brutto + prowizja placimy sprzedawcom w IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.06, 09:25
            firmie, i jeszcze im sie nie podoba, ze plan to 'az' 1mln PLN/ glowe!!
          • Gość: Bezrobotny Re: lepiej byś do pracy jakiejś poszedł! IP: *.icpnet.pl 02.01.06, 11:57
            Pewnie że lepiej byłoby iść do pracy.
        • Gość: LMB Precz z filozofią dawania IP: *.icpnet.pl 02.01.06, 10:46
          > Bezczelnie i po chamsku różne kliki (przeważnie wywodzące się z PZPR)
          > zagarnęły w tzw. "procesie transformacji" należący do wszystkich za komuny
          > majątek narodowy.

Nie jestem z PZPR a mam pracę, konkretnie własną firmę i nie marudzę.

> I mamy co mamy - jednym kawior wychodzi uszami i nie tylko, a drudzy
          > kolędują po zakładach pracy i przeważnie bezskutecznie żebrzą, żeby ich ktoś
          > przyjął za 800 złotych.

Nie powiesz mi, że człowiek żebrzący o pracę za 800 złotych to człowiek tej
          samej klasy co ten, któremu kawior wychodzi uszami. Chcesz mi powiedzieć, że
          żebrzący o pracę może zastąpić np. kierownika sprzedaży na poziomie regionalnym?
          Brednie pochodzące z ustroju, który dawał, a nie produkował.

> Za komuny można było przynajmniej przeżyć.

Nie można było. Za komuny byliśmy biedni jak myszy kościelne. Ludzie z
          zasadniczym wykształceniem zarabiali więcej niż moi rodzice po pięciu latach
          wyższych studiów.

Trzeba to powiedzieć wprost: sytuacja w Polsce może nie jest do końca normalna,
          ale jest dużo BARDZIEJ normalna od tego, co było za komuny.
          • Gość: Bezrobotny Re: Precz z filozofią dawania IP: *.icpnet.pl 02.01.06, 11:45
            Tak, tak, masz własną firmę i nie marudzisz. Co mnie nie dziwi. Ale walisz
            teksty które wkazują, że do idei Lenina, a dokładniej do jego idei podziału
            ludzi na klasy społeczne nie jest Ci daleko - "Nie powiesz mi, że człowiek
            żebrzący o pracę za 800 złotych to człowiek tej
            > samej klasy co ten, któremu kawior wychodzi uszami. Chcesz mi powiedzieć, że
            > żebrzący o pracę może zastąpić np. kierownika sprzedaży na poziomie
            regionalnym".
            Jesteś pewnie jednym z tych nowobogackich burżujów, którzy dzielą ludzi ściśle
            według jednego kryterium - użyteczności dla biznesu. Powiem Ci coś szokującego -
            są ludzie zupełnie nie znający się na takim czy innym biznesie, a pomimo to
            może się przy nich schować "kierownik sprzedaży na poziomie regionalnym". A
            pewnie nawet i Ty.
            A co do filozofii dawania - to ja też jej nie rozumiem. Nie rozumiem np.
            dlaczego ludziom, których PZPR postawiła swego czasu na czele różnych firm,
            pozwolono w tzw. "Wolnej Polsce" zostać tam panami właścicielami z poniedziałku
            na wtorek. Dlaczego niektórzy pracownicy, którzy mieli szczęście zatrudnić się
            w firmach później prywatyzowanych, otrzymują niekiedy po kilkaset tysięcy w
            akcjach tych firm razem z gwarancjami socjalnymi i zatrudnienia, podczas gdy
            inni pracownicy po zwolnieniu nie otrzymują ani złotówki i są od razu
            kandydatami na samobójców.
            A co do komuny, to cóż. Ja nie jestem fanem komuny. Ale tak jak chciałem swego
            czasu jej obalenia, tak teraz pięć razy bardziej pragnę zobaczyć koniec tej III-
            ciej ........... I doczekam się.
            • hefajstos-q Re: Precz z filozofią dawania 02.01.06, 17:30
              Zgadzam się z Tobą. Również czekam z niecierpliwością i ze zdumieniem, że
              Polacy znoszą to jarzmo jeszcze. (Nie jestem bezrobotny, ale i nie pracuję w
              Polsce.) Precz z doktrynalnym zakłamaniem.
          • Gość: naukowiec Re: Precz z filozofią dawania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 13:47
            > Nie powiesz mi, że człowiek żebrzący o pracę za 800 złotych to człowiek tej
            > samej klasy co ten, któremu kawior wychodzi uszami. Chcesz mi powiedzieć, że
            > żebrzący o pracę może zastąpić np. kierownika sprzedaży na poziomie
            regionalnym

Kolego, masz niezle spaczona wizje swiata. Ludzi oceniasz wylacznie po
            zdolnosciach biznesowych. Pewnie jeszcze uwazasz, ze te zdolnosci zawsze ida w
            parze z inteligencja? Otoz ida, ale z pewna specyficzna odmiana inteligencji,
            zwanej brzydko cwaniactwem. Dlatego biznesy prowadza czesto ludzie z
            wyksztalceniem zasadniczym, dla ktorych bardziej absstrakcyjna wiedza jest
            nieprzyswajalna. A ludzie z wielka wiedza i zdolnosciami czesto nie nadaja sie
            zupelnie do prowadzenia interesow, gdyz sa po prostu zbyt prostolinijni i
            uczciwi.

> Nie można było. Za komuny byliśmy biedni jak myszy kościelne. Ludzie z
            > zasadniczym wykształceniem zarabiali więcej niż moi rodzice po pięciu latach
            > wyższych studiów.

Teraz tez zarabiaja. I to duzo wiecej.
            • orys100 Re: Precz z filozofią dawania 02.01.06, 15:04
              > A ludzie z wielka wiedza i zdolnosciami czesto nie nadaja sie
              > zupelnie do prowadzenia interesow, gdyz sa po prostu zbyt prostolinijni i
              > uczciwi.

czyżbyś uważał drogi naukowcu że nalezy komus płacić za to że ma wielką wiedzę
              i zdolności???
              ja uwazam że owszem ale pod jednym warunkiem ... że znajdzie się ktoś kto
              bedzie tej wiedzy i umiejetności potrzebował ... i tyle
              • Gość: naukowiec Re: Precz z filozofią dawania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 15:19
                > ja uwazam że owszem ale pod jednym warunkiem ... że znajdzie się ktoś kto
                > bedzie tej wiedzy i umiejetności potrzebował ... i tyle

Alez oczywiscie. Problem tego kraju polega wlasnie na tym, ze tu nikt wiedzy i
                umiejetnosci <sarkazm> wykraczajacych poza znajomosc tabliczki mnozenia
                </sarkazm> nie potrzebuje. Dlatego zdolni ludzie stad uciekaja, a zostaja tylko
                nieliczni asceci, ktorzy czerpia radosc z pracy naukowej tylko o chlebie i
                wodzie, no i niestety zastaja rowniez nieudacznicy na cieplych posadkach. Bez
                solidnego (panstwowego - w koncu po cos to panstwo mamy) systemu wspierania
                nowoczesnego przemyslu zawsze bedziemy pariasami. Widac male swiatelko w
                tunelu - pojawily sie inicjatywy typu inkubatory przedsiebiorczosci, fundusze
                unijne jak ZPORR itp., ale to ciagle malo. Mnostwo tu ludzi, ktorzy mowia:
                zakladaj firme, sprzedawaj kartofle i kladz glazure, zamiast marudzic -
                bedziesz bogaty! Tych ludzi cechuje tragiczna krotkowzrocznosc.
        • Gość: GSM Re: Zbudowano oligarchiczny twór - tzw. III-cią R IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.06, 11:44
          Dlatego krzyczę tu i tam. PiS-ie do roboty z dekimunizacją i lustracją
          majątkową!
          • Gość: Bezrobotny Re: Zbudowano oligarchiczny twór - tzw. III-cią R IP: *.icpnet.pl 02.01.06, 11:55
            I to ostro. Miliony Polaków oszukano w tzw. Programie Powszechnej Prywatyzacji,
            podczas gdy ta prawdziwa "prywatyzacja" odbywała się poza jakąkolwiek kontrolą
            tego otumanionego i rzuconego na kolana społeczeństwa. To co po chamsku
            zagarnięto, powinno być nawet w drastyczny sposób odebrane.
            • Gość: GSM Re: Zbudowano oligarchiczny twór - tzw. III-cią R IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.06, 12:06
              Najbardziej denerwują mnie ci czerwono- różowi, którzy krzyczą- PO PIERWSZE
              GOSPODARKA! BIERZCIE SPRAWY W SWOJE RĘCE! WYBIERZMY PRZYSZŁOŚĆ!

Wiadomo, czemu nie chcą rozliczeń i podciągają próby rozliczeń pod bolszewizm.
              Ja też mogę obrabować bank i krzyczeć- DOŚĆ ROZLICZEŃ-PO PIERWSZE GOSPODARKA!
              Ciekawych rzeczy się dowiemy, jeżeli lustracja majątkowa ruszy pełną parą.
              Zresztą już dziś urzędy skarbowe mają prawo kontrolować majątki, ciekawe
              dlaczego nie robią tego? Kto je blokuje?
              Coś mi się wydaje, że za niedługo czołowe gwiazdy polskiej "transformacji" mogą
              być w Polsce nieuchwytne :)))
              • Gość: Bezrobotny Re: Zbudowano oligarchiczny twór - tzw. III-cią R IP: *.icpnet.pl 02.01.06, 13:55
                Tak jak za komuny PRL naśladował ZSRR, tak po "odzyskaniu wolności" III-cia RP
                naśladuje oligarchiczną Rosję. I tam Jelcynem z różnymi Bierezowskimi czy
                Gusińskimi też się zachód i "czerwono różowi" zachwycali, szczególnie tym jak
                z poniedziałku na wtorek organizowali sobie majątki wartości kilku miliardów
                dolarów, podczas gdy miliony zwykłych Rosjan nie otrzymywało pensji. Podobnie,
                chodź na mniejszą skalę formowała się rzeczywistość w Polsce. Demokracja w tych
                przypadkach to jest zwykłe oszustwo - to co naprawdę istotne dzieje się w
                ukryciu. Zwykli ludzie tylko słyszą - ekmisje na bruk esencją gopodarki
                wolnorynkowej - na zasiłki- nie ma, - na opiekę społeczną - nie ma, na służbę
                zdrowia - nie ma, A na prywatny bank z państwowych pieniędzy i prawie melon na
                miesiąc dla prezesa - to jest. A po kilka milionów dla prezesów i zarządów
                prywatyzowanych wielkich firm państwowych - oczywiście też. Itd. itp. Miliony
                Polaków wyszło na tzw. tranformacji jak Zabłocki na mydle i mają szczerze
                dosyć "wolności" w III-ciej ..... pospolitej. Wolności od pracy, pieniędzy i
                poczucia bezpieczeństwa.
        • Gość: WINNETOU Re: Zbudowano oligarchiczny twór - ŚWIĘTE SŁOWA !! IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 04.01.06, 13:40
          ALE NIESTETY -JUŻ ZA PÓŻNO!!!!!
      • Gość: klara Re: Czy da się przeżyć za 899 zł brutto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 09:28
        mam 912 zł emerytury, ZUS daje mi "pod stołem" 1100 zł, żebym mogła przeżyć
      • krzych.korab Re:Ale tam nie wymyślono - chcesz pracy 2/3 etatu 02.01.06, 09:37
        1/3 pracujesz w ramach premi którą może otrzymasz .
      • Gość: gazeta mnie usunie [...] IP: *.promax.media.pl 02.01.06, 09:42
      • Gość: ADAM Z ŁODZI [...] IP: *.pai.net.pl 02.01.06, 09:43
        • Gość: Jan N. Re: DROGA PRAWNICZKO.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 10:21
          masz rację tylko daj prawniczce pracę albo nie truj ile dostanie emerytury -
          legalisto. Jeśli nie masz innej możliwości to zaciskasz usta i bierzesz to co
          dają a nie to co byś chciał i co powinieneś dostać. Wyborem jest to że wcale
          nie dożyjesz do emerytury bo umżesz z głodu.
        • Gość: k Re: DROGA PRAWNICZKO.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 10:49
          Ja mam bardzo niskie szanse dożycia emerytury. Dziedziczona cukrzyca, otyłość,
          mało kto dożywa 65 lat, stres w dzieciństwie. Wolę wydawać pieniądze, póki
          jeszcze mogę.
        • Gość: saprafik Re: DROGA PRAWNICZKO.... IP: 82.210.179.* 02.01.06, 11:02
          Ale problem jest w tym, ze jezeli pracodawca chcialby legalnie przekazac te 1200
          na pracownika, to pracownik otrzymalby ok. 600 netto. No i moze 150 do funduszu
          emerytalnego. Reszta idzie na inne obowiazkowe skladki, ktore nie zwiekszaja
          emerytury w przyszlosci.

rafik
      • Gość: M Re: Czy da się przeżyć za 899 zł brutto? IP: *.umed.lodz.pl 02.01.06, 09:58
        W szpitalu, w ktorym pracuje lekarz zarabia 1000 PLN brutto (pelny etat; Lodz).
        Oczywiscie za 899 czy 1000 da sie przezyc. Tylko jest to placa naklaniajaca do
        zlodziejstwa lub emigracji.
      • Gość: ToJa Re: Czy da się przeżyć za 899 zł brutto? IP: *.gdynia.mm.pl 02.01.06, 10:08
        Idiotyczny tytuł, albo piszący dziennikarz jest totalnie oderwany od życia, 899 zł to jest majatek, ja od 5 lat utrzymuje się z żoną z kwoty 529 zł/ zasiłk przedemerytalny/ a takich osób w karaju jest kilkaset tysięcy , dlacego nie zapyta się on tych ludzi czy mozna za to przeżyć, gdy żaden pracodawca nie chce zatrudnić takich osob/mam wykształcenie wyższe/, Dlaczego ten problem jest całkowicie pomijany w mediach , zbyt trudny czy też wstydliwy dla wszystkich, daliśmy coś za co ani przżyć ani umrzeć , i uznaliśmy że jest dobrze. Smutne to a nawet żałosne.
      • Gość: zzx Re: Czy da się przeżyć za 899 zł brutto? IP: 195.8.101.* 02.01.06, 10:16
        jak w każdym kraju, w którym mieszkańcy są łupienie przez fiskusa!
        • Gość: gk Re: Czy da się przeżyć za 899 zł brutto? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.06, 10:18
          bieda powinna być pokazywana częściej,może ktoś zwróci uwagę na ten problem.
          • Gość: heh Re: Czy da się przeżyć za 899 zł brutto? IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.06, 10:29
            "to 200 złotych więcej niż zasiłek" mówi kobita, podając kwotę brutto - zasiłek
            po kilku latach pracy to ponad 600, po 3 ponad 300, ale przyznawany tylko przez
            pół roku, więc może przez te pół roku komuś się nie chce, ale to chyba
            nie "chcenie" jest przyczyną bezrobocia, co za głupia baba.
            • Gość: qa Re: Czy da się przeżyć za 899 zł brutto? IP: 192.245.169.* 02.01.06, 13:31
              I tu sie mylisz - to wlasnie "niechcenie" jest glowna przyczyna tak wysokiego bezrobocia. Ktos ostatnio robil badania i wyszlo, ze tylko 30% (ok. 1/3) wszystkich bezrobotnych to faktyczni bezrobotni (tzn. szukaja intensywnie, ale nie moga znalezc zadnej pracy) pozostali to tacy co im sie nie chce (no bo praca na czarno + zasilki albo w ogole nic, bo po co...)!!!
              • Gość: miauu Re: Czy da się przeżyć za 899 zł brutto? IP: *.torun.mm.pl 02.01.06, 18:46
                mój pies też ostatnio robił badania i wyszło mu, że za trzy lata Polska będzie
                bogatsza niż USA.
                Ci bezrobotni to ekscentryczni milionerzy którzy z nudów jeżdżą do UP i na złość
                nam wszystkim pracjącym rejestrują się jako bezrobotni, żeby mogli co miesiąc
                jeździć i się odhaczać.
            • Gość: Jaś Re: Czy da się przeżyć za 899 zł brutto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.06, 12:04
              Przepracowałem uczciwie 36 lat nie byłem głupim pracownikiem sprzedali zakład
              pracy iwszyscy poszliśmy na bezrobocie lub zasiłki.Nie jest prawdą,ze nie chce
              się pracować.Prawdą jest,ze nie ma gdzie.Znalezienie pracy graniczy z
              cudem.Bezrobocie ponad 30%.W wieku ponad50lat trudno tez jest znależc prace w
              krajach UE.Sam mieszkając za 899zł nie wyżyję.Wszystkim tym,ktorzy naśmiewają
              się z biednych ludzi życzęaby i oni kiedyś sprobowali żyć za takie
              pieniądze.Pamiętajcie fortuna kołem się toczy.
      • Gość: LMB Witaj BEZROBOCIE IP: *.icpnet.pl 02.01.06, 10:37
        Cóż, taki koszt populizmu
      • Gość: san czy można? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 10:45
        zgadnijcie? zarabiam na czarno 800 złotych, z tego utrzymuję pół mieszkania
        (wynajmuję z koleżanką), narzędzie pracy - samochód (14-letni, z silnikiem 1.6)
        i siebie. jaki jest poziom mojego życia, każdy (może poza urzedasami z min.
        fin.) potrafi chyba sobie wyobrazić
        • Gość: Wielki Bog Om Re: czy można? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 10:50
          trza bylo sie uczyc w szkole, a jak m,i ktos powie ze pieniedzy nie bylo to trza
          sie bylo jeszcze bardziej uczyc (wtedy sa stypendia wszelakie) nie mowiac juz o
          studiach gdzie wszelakich stypendiow jest od cholery i troche.
          • Gość: GSM Re: czy można? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.06, 11:49
            Kolejna brednia różowo- czerwonego z nauką! Precz!
      • Gość: ed Polska ekonomia osiągnęła dno, jeżeli twierdzi, że IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 10:57
        w wyniku podwyżki minimalnej płacy wzrośnie bezrobocie. Tych ekspertów nalęży
        zatrudnić za 900zł brutto przy kopaniu ogródków bo do innej pracy się nie
        nadają.
        • Gość: mar ojejku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 11:24
          W układzie zamkniętym bezrobocie nie ulegnie zmianie, w długim okresie wzrosną ceny, spadnie wartość pieniądza. W układzie otwartym ()jak Polska) bezrobocie wzrośnie, bo bardzo wiele firm wyekspediuje koszty na zewnątrz, jezeli będzie się to im opłacać (a będzie wraz z rosnącymi kosztami pracy). Na zewnątrz rozumiem zatrówno zagranicę, jak i _szarą_strefę_.W ekonomii nie można chodzić na skróty, ale czy oczwekujesz dogłębnej analizy w paru zdaniach?
      • Gość: jadwiga Re: Czy da się przeżyć za 899 zł brutto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 11:06
        nieh żądzoncy se za to postarajo się przerzyć! to skandal! od 10 lat pracuje
        jako sprzonataczka i zarabiam 800 złotyh na renkie, oj cienżko cienżko!
        • absurdello Pani Chelu ! 02.01.06, 13:24
          Ot dzisia ma pani zakas zblirzania siem z szmatom do kejboardu kompótera, tymi
          buendami pżynosi pani wstyt naszej firmie !
          • absurdello Chela czensto podaje siem za Jadwige ... 02.01.06, 13:27
            to dla tyh ci jej nie znajom !
            • Gość: jadwiga Re: Chela czensto podaje siem za Jadwige ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 15:50
              już żem skończyła spszontać bióro tzn drógie pientro, a co sie dziwita? czemó
              to mam ze szmatom nie podhodzić? łotczepta sie odemnie!
        • Gość: dziara Re: Czy da się przeżyć za 899 zł brutto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.06, 23:04
          pracuje gdzie ludzie dostaja i w tym ja tez do reki ,400,300,200 a nawet mniej
          do reki i sa jedynymi zywicielami rodziny :(smutne ale prawdziwe te pare groszy
          musi nam wystarczyc na caly miesiac
      • Gość: bezrobotny Re: Czy da się przeżyć za 899 zł brutto? IP: 217.153.82.* 02.01.06, 11:14
        "pod stołem" świetnie! władza narzeka na mały budżet i daje przyzwolenia na
        okradanie!sic! niech ekonomiści z tych łam wyliczą domowy budżet =netto~650,-zł
        a koszty pracy to mamy jedne z niższych-patrz statystyka UE- toż to zwykła
        prowokacja i demagogia podlizywaczy
      • tango9 Re: Czy da się przeżyć za 899 zł brutto? 02.01.06, 11:14
        To ja jestem w Holandii? Nawet nie wiedziałem. Ale przeniosę się do
        Luksemburga. Tam lepiej płacą. A gdzie ten Luksemburg jest? Bliżej Grecji czy
        Łotwy?
      • Gość: Polka Re: Czy da się przeżyć za 899 zł brutto? IP: 212.160.182.* 02.01.06, 11:15
        Od września przeszłam na wczesniejsza emeryturę.Po 30 latach pracy i oplacaniu
        ubespieczenia otrzymalam 568 zl brutto.Listonosz przynosi 511 zl.
        Jestem osobą samotną.Musze z tego wyżyć.
        Sasiedzi mnie poratowali.Pilnuję im dzieci i dostaje za to jedzenie.
      • Gość: gg co wy pierd.... ,to dobrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 11:23
        dla tych co malo zarabiaja w koncu cos im drgnie ,przynajmniej bardziej niz do
        tad.A co do wzrostu bezrobocia to panowie exerci i w s zy sc y sceptycy tego
        posuniecia czyli dobrze zarabiajacy przedstawiciele tego kraju.jezeli naprawde
        zalezy wam na zmniejszeniu bezrobocia to niemartwcie sie o te dodatkowe 50 zl
        mcznie dla dziadow tylko kupujcie polskie towary to daje prace.to chyba logiczne
      • Gość: Zuza Re: Czy da się przeżyć za 899 zł brutto? IP: 212.191.172.* 02.01.06, 11:40
        a czy da się przeżyć za 585 zł.emerytuty? Przepracowałam prawie 40 lat, 40 lat
        płaciłąm składki do ZUS a teraz mówi mi się,że ZUS nie ma pieniędzy na
        emerytury?
      • jsb22 A ZA CO ŻYJĄ CI BEZ ZASIŁKU ?? 02.01.06, 11:48
        Miliony ludzi / co najmniej 5 mln / żyje bez zasiłku !!!
        Dla nich 899 to marzenie. Mamy najbardziej nieludzki system zasiłków
        dla bezrobotnych. Jeżeli przez dwa lata żyłaś z pensji męża - to za
        karę nie dostajesz zasiłku nawet jak on straci pracę !! To jest
        skazywanie uczciwych ludzi na śmierć.
        • Gość: ubu66 taa, ale po 3-4 tysiace emerytury placimy byłym UB IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.06, 18:41
        • tymon99 robić!! 03.01.06, 10:04
          sb22 napisał:

> Miliony ludzi / co najmniej 5 mln / żyje bez zasiłku !!!

może nawet więcej.. ja na przykład.. pracuję, więc zasiłku mi nie trzeba.. i mój
          sąsiad.. założył firmę i też żyje bez zasiłku.. i sąsiadka, bogato wyszła za mąż
          i dobrze się ma.. i mój teść, co jest na emeryturze..

DO ROBOTY, LENIE!!!!!!!
        • Gość: Eden Re: A ZA CO ŻYJĄ CI BEZ ZASIŁKU ?? IP: 195.177.66.* 05.01.06, 09:46
          Pozostaje jeszcze czarna strefa. czyli praca nie legalna. co z tymi ludzmi. obecnie jestem osobą bezroboną i szukam pracy legalnej. jednak mam jeszcze pieniądze z czarnej roboty za to żyje chociasz niechce. najpirw obniżyć koszty pracy a potem zasiłki
      • Gość: toja Re: Czy da się przeżyć za 899 zł brutto? IP: *.akron.wroc.pl / *.akron.net.pl 02.01.06, 12:05
        ciekawe co porabiają i jak się miewają dwaj posłowie, którzy w ubiegłym roku
        przez miesiąc usiłowali przeżyć za tę kwotę. szybszy jest wzrost towarów (na
        początek gaz, prąd no i z tym związany cały łańcuszek) niż nasze pensje;((
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka