Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Leki tylko z dużej apteki

IP: *.pronet.lublin.pl 05.01.06, 07:34
    Były supersamy, będą superapteki. ;))
    Obserwuj wątek
      • Gość: jacobas Re: Leki tylko z dużej apteki IP: *.icpnet.pl 05.01.06, 07:58
        ręce opadają
        • ewerek Re: Leki tylko z dużej apteki 05.01.06, 10:57
          a no opadaja

Fahrt Fuer Cents!
          <a
          href="http://fahrtfuercents.org/index.php?module=advert_list&mode=end&city=Bonn">Bonn</a>,
          Deutschland

• pndzelek znow na unie sie cos zrzuci 05.01.06, 12:49
            eurofoby dostaja prezent a rzeczywistosc jest inna
            • Gość: tauażysta Od głupot naszych prawodawców już głowa boli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 16:21
              Od głupot naszych prawodawców już głowa boli. I nie ważne, czy są z lewa czy z
              prawa, wszyscy wykazują podobny poziom debilizmu. Czy my Polacy jesteśmy aż tak
              głupim narodem żeby takich idiotów wybierać ? Jestem zdania ze każdy po kazdych
              wyborach powinie mieć tautuowane na głowie na kogo głosował. Może wtedy ludzie
              by głosowali w bardziej odpowiedzialny sposób. A swoją droga ciekawie by
              wyglądało teraz te kilka milionów osób z napisami SLD lub nazwiskiem posła na
              czole. Heheh napis SLD i PIS na jednym czole, przekomicznie by to wyglądało.
        • ewerek hipermarkety 05.01.06, 12:23
          zamknijmy wszystko co małe ...;)

Ile mozesz oszczedzic na jednym baku? Nawet 50% :-)
          Jazda za Grosze

Forum turystyczne, tu dowiesz sie wszystkiego o miejscu gdzie wlasnie wybierasz
          sie na urlop ;-)
          Forum Turystyczne

• Gość: jan Re: Leki tylko z dużej apteki IP: *.orange.pl 05.01.06, 16:45
          PIS tracisz mój glos ,jeśli tak będzie.To nie jest decyzja pro POLSKA!!!!!!!!
      • apf Re: Leki tylko z dużej apteki 05.01.06, 09:49
        Nadgorliwość urzędnicza powinna być karalna!
      • niezapowiedziany szkoda slow. 05.01.06, 10:19
        "Np. we Francji farmaceuci mogą takie leki zamawiać w wyspecjalizowanych
        laboratoriach - przyznaje Zbigniew Niewójt, dyrektor departamentu nadzoru w
        Głównym Inspektoracie Farmaceutycznym. Dlaczego więc w Polsce wymagania wobec
        aptekarzy są tak rygorystyczne? Paweł Trzciński z Ministerstwa Zdrowia
        przekonuje, że chodzi "o zapewnienie pacjentom wysokiego standardu usług i
        bezpieczeństwa". "

ciekawe jakim racjonalnym argumentem Pan Trzcinski uzsadani to, ze produkcja na
        miejscu jest wyznacznikiem wyzszego standardu niz produkcja w zewnetrznym
        laboratorium... :D

bez komentarza.
        • Gość: Aptekarz Re: szkoda slow. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.06, 19:00
          W Polsce też podobnie kiedyś było :)))) Apteka zobowiązana była zapewnic
          pacjentowi dostep do leków robionych co nie znaczyło że musi je na miejscu
          wykonywać. Apteka bez receptury podpisywała umowę z apteką wykonującą leki
          recepturowe, zamawiała lek i wydawała go pacjentowi w miejscu złożenia przez
          niego recepty. dotyczyło to szczególnie jałowych leków ocznych. Było i dobrze i
          sensownie i z ekonomicznego punktu widzenia wszystko prawidłowo poukładane- jak
          we Francji. Teraz to komuś przeszkadza- środowisko aptekarskie wie komu-
          powinniśmy po prostu odejść w zapomnienie z naszymi rodzinnymi i osiedlowymi
          aptekami pozostawiając wolne miejsce bogatym aptekom sieciowym- bogatym nie w
          wiedzę i doświadczenie lecz kasą której pochodzenie... Niestety
      • neptus Re: Leki tylko z dużej apteki 05.01.06, 10:45
        Ciekawe, ile łapówy za ten przepis dostali...
        • Gość: lucusia Re: Leki tylko z dużej apteki IP: 212.244.186.* 05.01.06, 11:20
          Ja myślę, że dużo.
          • magikal Re: Leki tylko z dużej apteki 05.01.06, 11:27
            ja tyz...
        • Gość: JCK Dokladnie, inny przyklad... IP: *.biol.us.edu.pl 05.01.06, 11:46
          Wiadomo dlaczego takie przepisy sa wprowadzane w zycie i gowno prawda ze to w
          trosce o klientow, kasa i tylko kasa sie liczy (oczywisie o tym nikt nie
          pisze).Tu mamy do czynienia z aptekami, innym przykladem sa zaklady
          fotograficzne, juz w niektorych miastach nie wykonuja zdjec do dokumentow w
          zakladach, a to z powodu "wymogow unii" zeby takie fotki robily urzedy. Kupili
          sprzet za konkretna kasiore, a male zakady ktore z tego sie utrzmywaly padaja
          jak kawki.
          Kto dosltal do kieszeni za wprowadzenie takich przepisow???
      • Gość: ja Re: Leki tylko z dużej apteki IP: 83.168.124.* 05.01.06, 10:57
        Acha, byłem ja w takiej aptece w centrum handlowym, pani nie chce się nawet doradzić, tylko wciska najdroższy lek - byle szybciej i byle sprzedać... :/
      • Gość: zeen debile IP: *.olympus.pl / 195.94.198.* 05.01.06, 11:07
      • Gość: mgr farm. Wyborcza jak zwykle szuka sensacji - brukowiec! IP: *.autocom.pl 05.01.06, 11:14
        kilka lat temu apteki bez receptury spełniały przepisy... niedługo nie będą spełniać. Podobna sytuacja była z paliwem - kiedyś benzyna ołowiowa była normą, a teraz nie można jej stosować. Jeśli ktoś kilka lat temu otworzył sobie kiosk z lekami i udawał farmaceutę, to niech teraz się martwi.

PROSTE
        • Gość: lucusia Re: Wyborcza jak zwykle szuka sensacji - brukowie IP: 212.244.186.* 05.01.06, 11:21
          Ja tam nic nie mam do takich kiosków, a leku recepturowego co najmniej 10 lat już mi nikt nie zapisał.
          • Gość: załamka Re: Wyborcza jak zwykle szuka sensacji - brukowie IP: 217.153.210.* 05.01.06, 11:27
            Ten kraj jest chory.
            Ni szpital ni apteka mu nie pomogą.
            Tylko grabarz....
            +
        • Gość: bambi ten trzciński to kto? IP: *.orange.pl 05.01.06, 11:27
          kiedy ty magister widzialeś aptekę jak kiosk?zawsze wymagania przy uzyskiwaniu
          koncesji byly wysokie.jeśli ten przepis nie będzie zlikwidowany to znaczy,że
          mafia farm. ma się dobrze.
        • kssen Re: Wyborcza jak zwykle szuka sensacji - brukowie 05.01.06, 13:33
          ej mgrfarm - punkt widzenia i punkt siedzenia. A ile ty mój sliczny robisz rocznie recepturowych recept? 10?, 20? A chodzi generalnie o wycinanie drobnicy, zostawiając wielkich. I to się odbywa w niemal wszystkich dziedzinach. A podawane przez ministerstwo uzasadnienie, że chodzi o poprawienie jakości jest bzdura. Jestem lekarzem w miescie 100 000 mieszkancow. 2 apteki prowadza recepture i jak mi sie raz na rok [i to nie kazdy] zdarza pisac lek robiony, to wiem do których kierowac. I to naprawde starczy. Problemem mogą byc małe miejscowości, lub apteki wiejskie, ale one właśnie mogą zamawiac te leki zewnątrz. I te apteki z recepturą, czy jak we Francji, małe laboratoria farmaceutyczne mają większe doświadczenie i łatwiej tam będzie kontrolowac jakość. A tak przy okazji. Jak światły Pan Minister chce teraz tę jakość kontrolować? Bo teraz nie starczy już szukanie błedu [najczęściej niewyraźnie podbitej pieczątki, czy poprawionej daty] w receptach, czy mierzenie linijką wymiaru tejże recepty, tylko należałoby sprawdzać wybrane probki w laboratorium - i to z certyfikatem. Widzisz mądralo te koszty?
      • Gość: g7 Re: Leki tylko z dużej apteki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 11:33
        niech właściciele tych czterech tysięcy zagrożonych zamknięciem aptek zrobią
        ściepę narodową i wyślą jakiegoś tygryska, albo lwa z propozycją zmiany
        przepisów w zamian za pełen darów kapelusz. Jeśli właściciele sieci aptek nie
        nagrali swojej propozycji na taśmie to się powinno udać.
        • antidotumm Re: Leki tylko z dużej apteki 05.01.06, 11:47
          Jestem niepelnosprawna, dotad mialam mala apteke pod bokiem, teraz pewnie mi zamkna.
          A lek recepturowy mialam robiony ostatnio 20 lat temu, syrop na kaszel... I
          mniej wiecej tak czesto sie je zapisuje.
      • Gość: Aldi Re: Leki tylko z dużej apteki IP: *.ghnet.pl 05.01.06, 11:44
        Idiotyzm!
        • Gość: bambi Panie premierze Marcinkiewicz.Robią Panu kolo piór IP: *.orange.pl 05.01.06, 16:56
          Uważaj Pan na ministerstwo zdrowia.Tu nic się nie zmienia od lat.Mafia
          farmaceutyczna rządzi!!!!!!!!!!1Uwaga!!!!
      • Gość: klientka KTO ZAROBIŁ NA IP: *.crowley.pl 05.01.06, 11:54
        wprowaczeniu tego przepisu i ile kto zarobił ZA wprowadzenie tegoz???
      • prawy Apteka czy drogeria 05.01.06, 12:28
        A ja po części zgadzam się z urzędniczą ideą.
        Tyle tylko, że jak to zwykle bywa w przypadku urzędników - do czego się nie
        wezmą to spieprzą.
        Ostatnio dostałem receptę na pewną maść.
        Byłem akurat w centrum (Piotrkowska) i zajrzałem do kilku aptek i jakby
        podświadomie wybierałem te tzw. stare apteki które istnieją od lat.
        O dziwo wszędzie słyszałem, że oni nie prowadzą już leków robionych, co więcej
        nawet nie umieli mi powiedzieć w której aptece mogę taki lek dostać.
        Oczywiście w każdej z tych aptek większą część półek zajmowały produkty firm
        kosmetycznych, szampony, kremy na zmarszczki i inne "lekarstwa".
        Ostatnia w okoicy została najmłodsza apteka o której zawsze sądziłem, że jest
        takim aptekarskim marketem - tam sporządono mi lek.

To ja mam radę dla urzędników i Rad Aptekarskich - proszę się przyglądać
        aptekom ale nie spoglądać na metraż a na ilość reklam i stand-ów, proporcje
        leków do kosmetyków i tego czy w miarę podstawowe medykamenty są dostępne od
        ręki czy jak już niejednokrotnie słyszałem "teraz nie ma ale zamówimy w
        hurtowni"
        Jak ktoś chce prowadzić Rossmanna pod szyldem apteki to nie powinno być na to
        zgody.
      • Gość: Kiepski Apteki sieci zagranicznych są ok! IP: *.chello.pl 05.01.06, 12:44
        Piszę o EURO-APTEKA (litewsko-rosyjska) i SUPERPHARM(izraelska).Ci są ok.Polskie
        apteki są be.Jak zwykle od 16 lat III/IV RP.Panowie Kaczyńscy ,uczestnicy
        okrągłego stołu przypomnieli sobie ,że PACTA SUND SERVANDA ( cyt z
        prof.Bronisława,,Capa''Gieremka członka narodu wybranego) i mamy co mamy .Nie
        bójcie żaby finansiści z Wall Street BALCEROWICZ NIE ODEJDZIE !
      • Gość: Jan Re: Leki tylko z dużej apteki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.06, 13:07
        Jestem przerażony głupotą kolejnych rządów !
        • zbig72 chory pomysł - jak zwykle chodzi o kasę dla lobby 05.01.06, 13:15
          z leków robionych korzysta coraz mniej osób, w sumie wystarczy żeby co trzecia
          apteka posiadała recepturę i będzie ok - czy tak jak jest teraz jest źle? ktoś
          ma kłopoty z dotarciem do leków recepturowych???

a może chodzi po prostu o to, żeby doprowadzić do upadku małe apteki i tym
          samym zwiększyć zyski lobby włascicieli sieci hurtowni i aptek
          • Gość: Tyle Chory pomysł - jak zwykle! IP: *.pl 05.01.06, 16:16
            Nawet co trzecia apteka nie musi mieć receptury, bo po co? Wystarczy, że będzie
            musiała i miała u kogo te leki wykonać. Np. w specjalistycznym laboratorium.
            Jak się z miasta 50 tys. luda uzbiera 1 tys. recept na leki "robione" to jest
            ho, ho!
            Ostatni raz miałem lek robiony 22 lata temu (proszki z błękitem metylenowym -
            wie kto dziś, co to jest?). Dziś nawet papki na krosty po wietrznej ospie się
            nie robi w aptece, bo wszystko jest gotowe. Robią to masowo firmy-laboratoria
            galenowe. Tam można sprawdzić i nadzorować jakość - bez żadnego kłopotu!
            No, ale tu chodzi o to, żeby zamknąć apteki małe, żeby ludzie z miasteczek i wsi
            dmuchali do dużych miast po aspirynę. Żeby małych, prywatnych aptekarzy na
            dziady sprowadzić! I Unią Europejską się ludziom oczy mydli, tylko po to, żeby
            ich ogłupić i umęczyć! To już Hitler (tu jak najbardziej ordynarny epitet proszę
            wstawić), był łaskawszy dla polskich niewolników, niż nasz rząd katolicki (tu
            dużo, dużo bardziej uwłaczający epitet proszę!)!
            Mieliśmy rządy złodziei, a teraz mamy rządy palantów.
            Kiedy wreszcie, do cięzkiej ... (pani lekkich obyczajów), naród wybierze
            liberałów???
            Tyle.
            • kssen Re: Chory pomysł - jak zwykle! 05.01.06, 17:50
              wiemj co to jest - miałem taka receptę przy zakażeniach pęcherza moczowego. Oczywiście też ponad 20 lat temu, bo są rzeczy o wiele bardziej skuteczne. Zgadzam się z postem. Tyle, że sprawdziłbym jednak, jak długo p. minister Trzcinski siedzi na swoim stanowisku - to tylko na górze się 5-6 osob zmienia, na dole siedza te same durnie od nastu-, albo kilkudziesieciu lat. A decyzja ma wyraznie charakter gospodarczy i najprawdopodobniej zostala przeforsowana przez sieci apteczne.
            • przemek34 To Łapiński, a nie PIS 05.01.06, 22:06
              Moi drodzy to jest jeszcze jeden z wielu rzeczy odziedziczonych po nim - jak
              tez i NFZ i parę innych bubli. Pan wziął tegą kasę żeby wszystko rozwalić,
              płacze że spiskują na niego koncerny, śmiechu warte jeśli wszystko co on zrobił
              jest dobre dla nich i dużych sieci... Oj on i zza groby będzie straszył...
              Przemek
      • Gość: POKi mój dwupiętrowy dom ma 110 m2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.06, 13:12
        zmieściłbym tu centrum telekomunikacyjne z punktami sprzedaży wszystkich marek telefonii komórkowej w Polsce (marek, a więc Heayah czy Sami Swoi też). Ile bym zmieścił aptek?
        • Gość: bambi Re: mój dwupiętrowy dom ma 110 m2 IP: *.orange.pl 05.01.06, 17:33
          móglbyś nie otworzyć żadnej.Musi być podjazd dla inwalidy.Lokal wysokości 3m.14
          pokoji oprócz ekspedycji.Specjalny pokój dla szczotek.Jeszcze inne
          bzdury...........ale gdybyś dal w lapę ,otworzysz.Otwieraj!!!!!
      • Gość: ula Re: Leki tylko z dużej apteki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 13:26
        Az kłuje w oczy chamskie lobbowanie szwagra ministra
      • Gość: animals-wat Re: Leki tylko z dużej apteki IP: *.freedom2surf.net 05.01.06, 13:55
        wazam, ze :
        1. apteki w gonitwie za kasa staly sie drogeriami - a tego ustawowo powinno sie
        zabronic. Apteka powinna byc wylacznie apteka.
        2. Kupno lekarstwa recepturowego to rzadkosc, bo aptekom nie chce sie bawic w
        takie ceregiele, prosciej sprzedac gotowe i bardzo drogie lekarstwo
        3. Powinno sie zobligowac lekarzy do zapisywania - jesli to bedzie mozliwe -
        tanich lekow recepturowych zastepujacych drogie,zagraniczne specyfiki.
        • Gość: Tyle. Re: Leki tylko z dużej apteki IP: *.pl 05.01.06, 16:29
          Klepiesz głupoty!
          1. Apteki muszą ponosić wysokie koszty utrzymania: lokal, energia, płace i
          narzuty, wyposażenie (lodówki!!!), minimalny stock, często klimatyzacja,
          ochrona, itp. A zarobić mogą tylko tyle ile im POZWALA ministerski kaprys
          (limitowana marża na leki), to muszą dorabiac OTC i kosmetykami. Biura podrózy
          i repasacji pończoch w aptece nie założysz!
          2. Rzadko kiedy lekarz zapisze lekarstwo recepturowe, bo nie musi. Ma do
          dyspozycji gotowe preparaty i tyle. A jeszcze... zapytaj swojego lekarza ile zna
          przepisów na leki robione? A sie zdziwisz...
          3. Spróbuj policzyć ile naprawdę kosztuje wykonanie takiego leku. Nie - ile
          płacisz w aptece, tylko ile zapłaci za to NFZ. Szczęka ci opadnie! I z mety
          przekonasz się, że tańsze są leki gotowe, robione masowo. Tylko to nasi politycy
          nie umieją wynegocjować cen od zagranicznych producentów!

Bo nie dostaliby nic w kieszonkę...

Tyle
        • kssen Re: Leki tylko z dużej apteki 05.01.06, 17:42
          > 2. Kupno lekarstwa recepturowego to rzadkosc, bo aptekom nie chce sie bawic w
          > takie ceregiele, prosciej sprzedac gotowe i bardzo drogie lekarstwo
          > 3. Powinno sie zobligowac lekarzy do zapisywania - jesli to bedzie mozliwe -
          > tanich lekow recepturowych zastepujacych drogie,zagraniczne specyfiki.
          Napisałeś taki stek niedorzeczności, że się w pale nie mieści, że w 4 wierszach można zmiescic tak duzo bzdur. Noe to po kolei:
          1. Apteka jest jednak takim trochę innym sklepem, który sprzedaje swój towar tak, jak ma na to zapotrzebowanie. To my, lekarze przestaliśmy pisać leki recepturowe. Dlaczego, to za chwile.
          2. Leki recepturowe są właśnie dość drogie. Apteka bierze za zrobienie. Substancje w lekach robionych nie podlegają refundacji [przynajmniej poprzednio tak było, rzadko pisze, więc tu sie mogę mylić]
          3. Jeżeli chodzi o leki, duża ich część wytwarzanych przemysłowo ma, jeżeli chodzi o składniki właściwości, które w preparatorni aptecznej są nieosiągalne - nośniki maści, czy czopków są nieraz zastrzeżone patentem, powłoki o powolnym uwalnianiu, czy rozpuszczalne w odpowiednim odcinku jelita też nie będą produkowane w aptece.
          4. Od kilkunatu lat panuje ogólna doktryna, aby maksymalnie upraszczać leczenie, stąd straciły racje bytu cudowne mieszanki po kilka leków w jednej tabletce.
          4.Zobligować to ty mnie możesz sliczny kolego, żebym Cie porządnie leczyl - tzn zgodnie z regułami sztuki i moja, na bieżąco uzupełnianą wiedza.Natomiast leków recepturowych jest praktycznie tak niewiele, że ja ci żadnego uczciwego leczenia z nich nie skelece.
          MYśl - jak twierdzą panienki, to boli tylko za pierwszym razem
          • Gość: Gaaram Re: Leki tylko z dużej apteki IP: 87.207.237.* 06.01.06, 02:51
            >2. Leki recepturowe są właśnie dość drogie. Apteka bierze za zrobienie. >Substancje w lekach robionych nie podlegają refundacji [przynajmniej poprzednio >tak było, rzadko pisze, więc tu sie mogę mylić]

Leki robione sa refundowane przez nfz. Sa okreslone porcje /w zaleznosci czy to masc, płyn, tabletki, czopki.../ i za taka jedna porcje pacjent płaci bodajze 5 PLN, a cala reszta pokrywana jest przez nfz /i sa to wcale nie male kwoty/.
      • Gość: OldBruno Re: Leki tylko z dużej apteki IP: *.aster.pl 05.01.06, 14:03
        Po pierwsze prawo nie może działać wstecz. Apteki dopuszczone do działania, powinny zachowywać
        swoje warunki lokalowe do zmiany właściciela, albo zamiaru modernizacji, kiedy można wymagać
        dostosowania do bieżących warunków.
        A czy należy wszędzie mieć lokalne laboratorium, na pewno nie, bo to zwiększy koszty, natomiast leki
        robionepowinny być wszędzie dostępne.
        Na Wspólnotę Europejską nie można wszystkiego zwalać, chociaż jak napisał dziennikarz w tej gazecie:
        "Według Wspólnoty Europejskiej nie można brać dwa razy pieniędzy za tę samą usługę . . .", brawo za
        bystrość.
      • Gość: fff Paweł Trzciński z Ministerstwa Zdrowia przekonuje, IP: *.devs.futuro.pl 05.01.06, 14:12
        Paweł Trzciński z Ministerstwa Zdrowia przekonuje, że chodzi "o zapewnienie
        pacjentom wysokiego standardu usług i bezpieczeństwa".
        • Gość: Aptekarz Re: Paweł Trzciński z Ministerstwa Zdrowia przeko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.06, 19:08
          Wysoki poziom usług i bezpieczeństwa to pacjent będzie miał w "swojej" małej
          aptece na swoim osiedlu gdzie jest znany i on( pacjent) i jego rodzina i jego
          problemy nie tylko zdrowotne często od dziesięcioleci. w takiej aptece
          dostanie dobra radę a gdy potrzeba to leki 'na zeszyt' - tak tak- w małych
          miasteczkach jest to codzienność. Gdy znikną apteki rodzinne pacjent będzie
          mógł liczyć na NFZ :))))
      • Gość: jack Jak nie wiadomo o co chodzi ... tylko o czyją kasę IP: *.icpnet.pl 05.01.06, 14:27
        To graniczanie konukrencji w więc dalszy wzrost cen i tak już chorendalnie
        drogich w Polsce leków.

Jako pacjent od kilku lat nie miałem żadnych potrzeb w zakresie leków
        robionych. Robienie leków nie jest wzrostem bezpieczeństwa pacjenta tylko jego
        ograniczeniem (Możliwość pomyłki) !!

Czy ktoś może to racjonalnie uzasadnić? Jakie są społeczne potrzeby w tym
        zakresie?
        No chyba że ludzie mają przestać łykać leki fabryczne a zacząć używać zastępcze
        ziółka.
        Zamiast antybiotyku - odrobinę pleśni, jakś grzybek, do smaku czosnku .. i
        gotowe !! NA ZDROWIE - Panie Ministrze.
      • Gość: gmork Re: Leki tylko z dużej apteki IP: *.isk.net.pl / *.devs.futuro.pl 05.01.06, 14:49
        Pytanie kto ze środowiska obecnej ekipy rządzącej na tym zarobi? SLD też zakulisowe interesy i kolesiostwo ukrywały pod płaszczykiem wymogów Unii i troską o obywatela :/
      • jan.syty Re: Leki tylko z dużej apteki 05.01.06, 15:01
        Jak zwykle brak gospodarza, cały czas coś nagle nam się narzuca.
      • Gość: sl4sh Re: Leki tylko z dużej apteki IP: *.adsl.inetia.pl 05.01.06, 15:40
        no ... to zaczyna sie tworzenie kolejnych bubli prawnych i wdrazania irracjonalnych pomyslow, czyzby powtorka z rzadow SLD ?
      • antithesis efekt globalizacji 05.01.06, 15:50
        wszystkie dochodowe biznezy w Pl maja byc w rekach obcych mafii, a Polacy maja
        byc zebrakami.
        • idiotyzmy-kacze Raczej efekt socjalizmu 05.01.06, 16:17
          Urzędnik decydujący o wielkości apteki nie ma nic wspólnego z globalizmem - jest wręcz dokładną odwrotnością czyli socjalizmem.
      • moon_nick To już któraś z kolei sprawa, kiedy urzędnik 05.01.06, 15:51
        twierdzi, że coś wymusza UE, a okazuje się, że to nie jest prawda.

Mam pytanie. Czy urzędnikowi została obcięta premia? Może by się GW
        zainteresowała, jakie konsekwencje ponoszą urzędnicy wprowadzający opinię
        publiczną w błąd?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka