Gość: bezrobotny po 50 Re: Zmiany w prawie pracy - nowy sposób liczenia IP: *.algo.radom.pl / *.radman.pl 13.01.06, 19:29 O ile dobrze pamietam niedziela jest swietem i ustawowo wolnym od pracy,o wolne soboty walczylem bardzo dawno i tez jest ustawowo dniem wolnym od pracy. Widocznie wam pracodawcom nadmiar "pracy" mózg zamienił w gó.., stad takie poronione pomysly:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roro czy to ten Florek z big brothera? IP: *.chomiczowka.waw.pl 13.01.06, 19:35 nawet jeśli nie to i tak kolejny Florek wymyśla głupoty aby skomplikować nam wszystkim życie. Panie Florek weź się lepiej pan do roboty nawet doły kopać a nie piepszyć trzy po trzy Odpowiedz Link Zgłoś
aniaczepiel Niepotrzebne komplikacje 13.01.06, 20:50 Ale PiS zapowiadał rewolucje, to musi coś robić (prawie wszystkie te swoje rewolucje robi źle). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jolanta Re: Zmiany w prawie pracy - nowy sposób liczenia IP: *.acn.waw.pl 13.01.06, 20:53 Dlaczego urolo "kacowy". Dzisiaj nikt tego nie naduzywa, bo bierze wtedy kiedy ma naprawde sytuację przymusową. Dlaczego nik nie zadał sobie trudu aby zrobić analizę wykożystywania tych dni przez pracowników. Jednak zawsze była to mozliwość pozytywna dla pracownika. I jak dotąd żadna z firm nie upadła z tego tytułu.W sród wielu zakazów była to jedyna "jaskółka" dla pracownika w tych trudnych czasach. Odpowiedz Link Zgłoś
zdrawko-dragan Re: Zmiany w prawie pracy - nowy sposób liczenia 13.01.06, 21:24 Profesor ma ze dwa miesiące wakacji.Jemu wszysrtko jedno kto ile ma urlopu i wramach walki z nudą wymyśla sobie takie potworki. Odpowiedz Link Zgłoś
zdrawko-dragan Re: Zmiany w prawie pracy - nowy sposób liczenia 13.01.06, 21:26 Sorry to miała być odpowiedź na artykuł, a nie na twój post. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ptok Re: Zmiany w prawie pracy - nowy sposób liczenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 21:14 Nazywam się Florek, ale nie jestem Sebastianem, ani Profesorem. Chyba zmienię nazwisko,bo wychodzi na to ,że FLOREK = KRETYN!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karola Re: Zmiany w prawie pracy - nowy sposób liczenia IP: 213.134.160.* 13.01.06, 21:42 No właśnie. Dłużej trzeba będzie pracować na wyższy limit urlopowy, i jeszce będą go zabierać za sobotę i niedzielię. Już całkiem chcą żeby ludzie młodzi ( bo moim zdaniem to oni będą najbardziej poszkodowani ) wyjeżdżali za granicę szukając pracy może na podobnych zasadach ale przynajmniej za lepsze pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: Zmiany w prawie pracy - nowy sposób liczenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 21:46 To znow jakaś kolejna bzdura. A niby dlaczego firmy pracują przez 7 dni w tygodniu? Jak sobie jakiś prezes chce pracować to niech pracuje, ale dlaczego zmuszać do tego pracowników. Wielu ludzi oddało życie na przestrzeni dziesiątków lat, aby wywalczyć poszanowanie pracownika i zapewnić mu troche odpopoczynku od nieraz bardzo ciężkiej pracy. A teraz to wszystko po prostu jest wpuszczone w kanał. Ludzie oddali życie na daremno. Zastanówmy się co robimy. Odpowiedz Link Zgłoś
kapitanvon powtarzam sie.... 13.01.06, 22:06 polskie uwielbienie dla burdelu jako obowiązującego systemy politycznego i prawnego to najwyraźniej tradycja szlachecka przenoszona z ojca na syna i nawet zabory i komunizm nie były w stanie tego zabić. do roboty, a nie głupoty pieprzyć! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Corrine Re: powtarzam sie.... IP: *.chello.pl 14.01.06, 01:01 I ty bidulku wiesz co piszesz? Jakie to łatwe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: Zmiany w prawie pracy - nowy sposób liczenia IP: *.gdynia.mm.pl 13.01.06, 22:07 a może by wprowadzić sposób liczenia urlopu zależnie od harmonogramu pracy danej firmy, np. jeśli firma pracuje przez 7 dni w tygodniu- patrz hipermarkety- to wtedy urlop w wyższmy wymiarze liczony z sobotami i niedzielami a jeśli od poniedziałku do piątku praca to na dotychczasowych zasadach; co do tzw. "kacowego" lepszym byłoby chyba tylko zmniejszenie liczby tych dni np.do 2 w roku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Barbara Re: Zmiany w prawie pracy - nowy sposób liczenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 22:16 Troche się tu dostało pracodawcom, ze to niby Kodeks dla nich. Ja jestem pracodawcą (brzmi dumnie, ale tylko dla kilku pracowników :-) i te proponowane zmiany wydaja mi się jakieś idiotyczne. Po pierwsze co komu przeszkadza "kacowe" (w ogóle kto taka idiotyczną nazwę wymyślił? To odrazu sugeruje, ze tylko jakieś pijaki to biorą). Życie jest życiem, zdarzają się rózne sytuacje i chyba jest normalne, ze można wziąć dzień urrlopu dokładnie wtedy kiedy się chce. Niby komu to przeszkadzało? Jakimś świrom, którym się wydaje, ze człowiek jest zaprogramowany tylko na pracę, spanie i jedzenie? Kwestia sobót i niedziel-wytłumaczcie mi bo ja nie rozumiem. Nawet jesli ktoś pracuje w soboty i niedziele (dni w końcu wolne od pracy) to i tak jest cały czas maksimum czasu pracy w tygodniu. Urlop bierzemy na dni pracy, czy to znaczy, ze Ci ludzie nie maja w tym momencie prawa do ustawowo wolnych dni podczas urlopu? To w końcu powinien być problem pracodawcy, zeby tak to ułozył, zeby było OK. Co ta zmiana ma niby ułatwić, i komu? Ja po prostu nie rozumiem, po jakiego grzmota ludziom pracującym 5 dni w tygodniu (których pewnie jest w Polsce wiekszość). Jak ktos bierze dwa tygodnie urlopu np. od poniedziałku to jak te weekendy policzyć? od weekendu poprzedzajacego poniedziałek, przez "srodkowy" aż do tego przed pójsciem do pracy? To mamy już 16 dni urlopu. Zwróćcie też uwagę na zapis o konieczności pracy zgodnej bhp w przypadku pracy z domu? Niby jak mam to zrobić? Sprawdzać czy pracownik ma mydło w łazience? Mam wrażenie, ze to nie są zmiany na korzyść pracowników, a pracodawców to tylko niektórych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nowa era Do Komisji Kodyfikacji Prawa Pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 22:45 Pan prof.chyba oszalał, a zawsze miałam o nim dobre zdanie.Panie prof.chyba najwyższy czas zająć się wnukami i łowieniem ryb.A kodeks który mamy jeden z najlepszych w Europie zostawić w spokoju.Przecież proponowane zmiany( dziwne że PiS, a nie PO b.kojarzony z pracodawcami)są powrotem do XIX wieku, są mniej korzystne dla większości pracowników a nawet śmię twierdzić, że niektóre zaskarżone do Trybunału Konstytucyjnego mogą być UCHYLONE jako nie zgodne z konstytucją.Ciekawę jakie wynagrodzenie miesięcznie od 3 lat pobierają członkowie tejże Komisji Kodyfikacyjnej Prawa pracy??????? A na służbę zdrowia nie ma pieniędzy, na też drogi,ale dla fachowców którzy mędrkują od 3 lat są. Boże widzisz to, a nie ześlesz na popa....prańców pioruna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: corrine Re: Do Komisji Kodyfikacji Prawa Pracy IP: *.chello.pl 14.01.06, 01:00 Pan Prof. nie oszalał, Pan Prof. wziął dobrą kasę, bo nieistotne jest, czy będzie lepiej, ważne, żeby było inaczej. A liczba wpisów na ten temat świadczy, że wentyle działaja i o to chodzi. Wywściekamy się tutaj i nikomu nie będzie się chciało nic dalej z tym chłamem zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kab Re: Zmiany w prawie pracy - nowy sposób liczenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 22:50 zawsze ktoś znajdzie sposób,aby zamącić i zarobić na bezsensach.Jak zwykle traci na tym zwykły ,szary pracownik.Trzeba mu tak namącić w głowie ,aby nic niezrozumiał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiktor Re: Zmiany w prawie pracy - nowy sposób liczenia IP: 83.238.239.* 13.01.06, 23:16 Proponuje zabrać urlopy i zmniejszyć wynagrodzenie dla robotników do 300zł.....jest tylu profesorów tylu ludzi wykształconych czy nie ma wśród nich ani jednego mądrego aby ustalić prawo rossądne i realne- czy zawsze musimy być trzecim światem lub zawsze kogoś naśladować ---faszyzm padł komuna padła i unia też padnie i to nie długo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malkolm Re: Zmiany w prawie pracy - nowy sposób liczenia IP: *.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.06, 23:18 Uważam propozycje zmiany zaliczania dni do urlopu za poroniony pomysł.Takie rozwiazania obowiązywaly juz w latach 80 -tych, ciągłe zamieszanie z pracownikami z systemu 4-brygadowego , którzy wykonywali pracę zgodnie z harmonogramami także w niedziele i święta oraz w dni wolne dla zakładu ( soboty ) , a do urlopu mieli zaliczane dni robocze ( tzw. czarne dni kalendarzowe ). Podobne zamieszanie było parę lat temu z pracownikami zatrudnionymi w systemie równoważnych norm czasu pracy , dla których udzielony urlop musiał być proporcjonalnie rozlożony na dni pracy i dni wolne od pracy. Po co ta ekwilibrystyka , niezrozumiala dla przecietnego pracownika. Uważam ,że aktualne rozwiązanie zawarte w Kodeksie pracy - jest jak najbardziej logiczne i zrozumiałe dla pracownika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Corrine Re: Zmiany w prawie pracy - nowy sposób liczenia IP: *.chello.pl 14.01.06, 00:56 Co z tego, że zrozumiały, to nie pracownik się liczy a pracodawca, i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: profesor Re: Dni na żądanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.06, 00:40 To nie złośliwość ze strony pracowników a czasami jedyna alternatywa przed głupim szefem. Należy ustalić pewne reguły korzystania z tych dni to nie będzie problemów... Ogólnie projekt to jakas totalna pomyłka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: corrine Re: Zmiany w prawie pracy - nowy sposób liczenia IP: *.chello.pl 14.01.06, 00:44 To jest tak głupie, że należy się zasatanowić, kto, kiedy i jaką kasę wziął za to udogodnienie. W roku jest 52 niedziele, tyleż wolnych sobót, więc jak szanowni Państwo to będą liczyć? Jeśli wezmę sobie wolny poniedziałek, to do urlupu mimo, że nie chcaiałam zaliczą mi niedzielę? i sobotę? Czyli trzy dni za jeden? A jak bym chiała nie daj Boże wziąć jedenprzd świętem wypadającym we wtorek, to zaliczą mi 4 dni? Czyli wolne przy niedzielach i sobotach liczą te niedziele i soboty do urlopu, a wtedy gdy nie biorę urlopu to mam na normalnych zdroworozsądkowych zasadach weekend? Ludzie, paranoja to mało powiedziane. Ale przecież to takie proste będą niedziele urlopowe i zwykłe. Trzeba więc będzie brać po trzy dni urlopu ile razy się tylko da aby tych niedziel nie zahaczały? O nie na to nie ma zgody palanty, trzeba brac dwa tygodnie minimum i wtedy policzą nam za to 16 dni ulopu, zadnych ulg, nie może sobie jeden z drugim wyobrażać, że urlop liczy się od poniedziałku, nie, od soboty, a co! Autorów do psychiatry. Zawsze jak ktoś chce mi zrobić dobrze, to się zaczynam bać i to się niestety potwierdza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: corrine Re: Zmiany w prawie pracy - nowy sposób liczenia IP: *.chello.pl 14.01.06, 00:52 I jeszcze jedno, to za takie właśnie "wspaniałe udogodnienia" otzrymuje się tytuł profesora - vide Prof. Florek. Gratulacje. Ciekawe, że takie przepisy "udogadniające życie plebsowi" wymyślają ludzie, których dotyczą inne (urlopy nauczycieli akademickich) itp. itd. W każdej działce od czasu pracy począwszy, na wysokości wynagrodzeń skonczywszy. Coraz częściej zresztą widać, jak "profesura" i "politycy wszelkiej maści" starają się nam dogodzić. Ludzie nie zauważyliście, że to teraz internet stał się takim wentylem bezpieczeństwa? W mniemaniu decydentów "kundelki" sobie pocichutku na forum poujadają, stracą tu cały swój impet, a oni rączki zacierając, zrobią swoje. No cóż chyba najwyższy czas znowu zrobic pospolite ruszenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Re: Zmiany w prawie pracy - nowy sposób liczenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.06, 05:08 Jeśli pracodawca dalej będzie miał problem ze zwolnieniem pracownika - bo będzie sie bał,że go sąd pracy przywróci i będzie musiał załacić za 9 m-cy / skąd wziąść na to pieniądze - tu ogromne pole do nadużyć pracowniczych / ,to przestańmy marzyć o zmniejszeniu bezrobocia. Najlepiej niech związki zawodowe zadekretują w KP dożywotne zatrudnienie ...., a co tam , niech pracodawca się powiesi - przecierz zachciało mu się być polskim pracodawcą. KP jest ustawiony pod monopolistów i firmy państwowe - ich na takie fanaberia stać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Zmiany w prawie pracy - nowy sposób liczenia IP: *.master.pl / *.master.pl 14.01.06, 07:07 Zmiany takie mogłyby dotyczyć osób pracujących w systemie trójzmianowym np. dozorców czy pracowników hut. W nowym systemie ludzie, którzy walczyli o wolne soboty będa pokrzywdzeni. Będzie chroniony pracodawca a pracownik straci nawet niedzielę, /za prace za nią miał lepszy zarobek/. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realista Re: Zmiany w prawie pracy - nowy sposób liczenia IP: *.uci.agh.edu.pl / *.uci.agh.edu.pl 14.01.06, 09:13 PORĄBANE!!! Znowu jakiś profesorek chciał się wykazać, w pracy też mam takich co się zajmują pierdołami. Takie czasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Śmietan Re: Zmiany w prawie pracy - nowy sposób liczenia IP: *.toya.net.pl 14.01.06, 17:12 W tym kraju zawsze zajmują się tym na co tracić czasu nie powinni :-( .Syf. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Zmiany w prawie pracy - nowy sposób liczenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.06, 17:16 Jak wezmę urlop na poniedziałek, to też mi odliczą 3 dni? To samo w piątek? Przecież to jest bzdura totalna! Już to widzę, jak pracodawca proporcjonalnie oblicza w ciągu roku ilość urlopowych weekendów! Uważam, że pracownicy na tym stracą, a nie zyskają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona Re: Zmiany w prawie pracy - nowy sposób liczenia IP: 82.139.43.* 16.01.06, 07:15 Jeżeli mają robić takie bzdury jakie planują z urlopami to niech już na tym poprzestaną. Pamiętaj ,abyś dzień święty święcił.Czyli jest do dzień wolny.Dlaczego go traktować jako urlop?Niech pomyślą o tych którzy są wykorzystywani w pracy, niech nałożą kary na nieuczciwych pracodawców,kontrolują i będą konsekwentni w karach.Robią z ludzi białych murzynów i uchodzi im to na sucho.A nam najlepiej zabrać wszystko, postawić ekonoma z pejczem i niech pracują na tych co tak na górze mądrze myślą.Wożą się służbowymi samochodami do kosmetyczeklub na wczasy. Brawo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
yaromi ile kasy za urlop 16.01.06, 14:23 Jestem ciekaw czy wszystkie te dni urlopowe będą płatne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rany!!!! Odpracowywanie swiat w pracujace weekendy - parano IP: 57.66.197.* 16.01.06, 19:00 A mnie dzis szlag trafil jak w dzisiejszej wyborczej - praca - przeczytalam, ze trezba bedzie odpracowywac dni jeden z dni swiatecznych jesli oba przypadaja w jednym tygodniu - np. w tym roku 1 i 3 maja - dni ustawowo wolne od pracy - wypadaja w jednym tygodniu wiec jeden z nich trzeba bedzie odpracowac w sobote. Tak samo zreszta ma sie sprawa z Bozym Narodzeniem:( Ciekawe nawiasem mowiac - jesli ja znajac zycie bede pracowala w jeden z tych dni - to czy przynalezy mi sie dzien wolny za prace w dzien swiateczny(tak - jesli go odpracuje w sobote;)) albo gdy jeden z tych dni wypadnie w sobote to czy mam prawo sobie odebrac wolny dzien(i znowu - tak, jesli go odpracuje w sobote;))?? To jest dopiero paranoja!!! A teraz poczytalam o "urlopach" w weekendy - i teraz juz nie wiem, kiedy bede odpracowywac te dni siateczne - jesli weekendy tez sa pracujace?? :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asik Re: Odpracowywanie swiat w pracujace weekendy - p IP: *.zyg2.brewet.pl 25.01.06, 13:41 Wiecie co.Mam wrażenie jakby mój szef był pomysłodawcą tego projektu. Kiedyś, No nie wiem z 2 lata temu,kiedy chciałam wziąć urlop w piątek( chciałam odpocząć w weekend od stresów) to się oburzył i wypominał, że co to jest za branie w piątek czy poniedziałek urlopów. Nie ma czegoś takiego. Pomyślałam sobie, a jaka to dla niego różnica, czy czwartek , czy piątek. Tak to jest tylko 1 dzień urlopu. Poprostu żal mu dupe ściska, kiedy pracownik może mieć w ciągu 3 dni wolnego. Cham złośliwy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STASIO PRACUJĘ 2LATA PO STUD,MAM 26, BĘDĘ MIAŁ 36 CZY 28? IP: *.devs.futuro.pl 25.01.06, 17:34 będę dźwięczny za odpowiedź, czy zachowam to prawo nabyte ? Odpowiedz Link Zgłoś