Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

problem z "13-stką" w budżetówce - POMOCY

20.02.06, 21:29
    Mam pytanie dotyczące właśnie tego dodatkowego wynagrodzenia, gdyż chyba moja
    firma mnie trochce oszukała. otóż obecna firma jest moim drugim pracodawcą,
    właśnie zaczełam trzeci rok pracy i przez ostatnie 2 razy otrzymywalam 50%
    trzynastki ponieważ wg pani księgowej przez 3 lata tylko tyle się mi należy
    ponieważ to nie jest moja pierwsza praca, jestem teraz na urlopie i nie moge
    sie jej spytac o tą podstawe prawną na podstawie której to wymysliła,
    przeszukałam internet i znalazlam tylko rozp. o dodatkowym wynagrodzeniu
    rocznym w budżetówce z dnia 12 grudnia 1997, a tam nie znalazlam odpowiedzi
    na swoj problem.

Prosze o pomoc, pozdrawiam.
    Obserwuj wątek
      • Gość: gogogo Re: problem z "13-stką" w budżetówce - POMOCY IP: *.85-237-178.tkchopin.pl 20.02.06, 22:22
        Witam!
        Mam też problem z 13-ką. Otóż do sierpnia 2005 byłam pracownikiem szkoły i wedle
        ustawy o któ¶ej pisała crazy_women dodatkowe wynagrodzenie przysługuje mi w
        wysokości proporcjonalnej do przepracowanego okresu (a więc za 8 miesięcy).
        Niestey forsy jak nie było, tak nie ma. Wiem, że pracodawca ma czas do końca
        marca, ale w tamtej szkole wszyscy pracownicy już dostali swoje 13-ki. Walczyć o
        swoje czy czekać do końća marca? Co radzicie?
        Dzięki za pomoc!

Crazy_women, wydaje mi się, że nie ma znaczenia czy ta praca jest Twoją pierwszą
        czy osiemnastą. Jeśli przepracowałaś w budżetówce przynajmniej 6 miesięcy to
        należy Ci się 13-ka w wysokości odpoiwadającej przepracowanemu okresowi. Jeśli
        przepracowałaś rok, to należy Ci się w 100%. Można ewentualnie zasięgnąć porady
        w PIP-ie ;)
        Pozdrawiam
        • Gość: Ola Re: problem z "13-stką" w budżetówce - POMOCY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.06, 09:53
          Powinnaś zadzwonić do kadr i się zorientować
          W mojej byłej pracy 13-tka jest wypłacana w 2 ratach. No i ja z racji tej, że
          już tam nie pracuję, kasą zobaczę dopiero w sierpniu.
          Nie wiem jak jest w szkole, ale warunki mogą być podobne, więc lepiej dowiedzieć
          się u źródła
      • Gość: qwert Re: problem z "13-stką" w budżetówce - POMOCY IP: *.zgora.dialog.net.pl 21.02.06, 17:16
        nie znam sie zbytnio ale chyba masz racje
      • Gość: gogogo Re: problem z "13-stką" w budżetówce - POMOCY IP: *.85-237-178.tkchopin.pl 21.02.06, 20:42
        Haha! Byłam dziś w mojej byłej szkółce, upomniałam się o swoją forsę i dostałam.
        Ale musiałam chwilę podyskutować. Wystarczyło jednak, że pokazałam księgowej, że
        znam takie a takie to rozporządzenie i już przestała stękać tylko przy mnie
        zrobiła przelew..hurra!
        Crazy-women, skontaktuj się z pracodawcą i postaw sprawę jasno! Trzymam kciuki
        za pozytywne załatwienie sprawy ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka