Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

za ile kasy podejmiesz 1 pracę

22.02.06, 17:43
    jestem ciekawy ile trzeba młodym ludziom wybulic za podjecie 1 pracy w
    kraju,bez praktyki ,bez zobowiazań ,bez odpowiedzialnosci.Moze nasze oferty
    pracodawców sa za malutkie i trzeba je podawac w euro.Wtedy ruch na rynku
    pracy znacznie sie ożywi.
    Obserwuj wątek
      • Gość: ? Re: za ile kasy podejmiesz 1 pracę IP: *.atol.com.pl 22.02.06, 19:43
        ja jestem ciekaw jak ceni sie osoba poraz pierwszy podejmująca pracę bez
        doświadczenia zawodowego ile chce zarabiać.moze wtedy będzie łatwiej odnieść
        się ile doświadczony pracownik jest wart
        • Gość: xxx Re: za ile kasy podejmiesz 1 pracę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.06, 19:25
          za1000zlotych
        • Gość: Artur Re: za ile kasy podejmiesz 1 pracę IP: 80.51.232.* 27.02.06, 11:46
          Witam was
          Pracuję w Polsce ale podatki płacę w Lichtenstajnie. Ile zarabiam 0k. 20000 PLN
          miesięcznie a podatkupłacę 1,5% czeba kombinowac
      • Gość: maciek Re: za ile kasy podejmiesz 1 pracę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.06, 10:08
        trojka netto, mysle ze za tyle na poczatek da sie wyzyc.

pozdrawiam

maciek
        • Gość: Andzia Re: za ile kasy podejmiesz 1 pracę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.06, 20:53
          Dobre sobie... 3 tys. netto Ale z Ciebie kolego marzyciel. Jeśli bez
          doświadczenia, zaraz po skończeniu studiów w szybkim czasie znajdziesz pracę za
          1000 pln netto to bierz i nie narzekaj.
          Skończyłam ekonomię (magisterskie) i nie przypominam sobie żeby komuś z mojego
          roku pracodawca na początek zaproponował więcej niż 1000 pln netto. Ale też się
          zarzekałam, że za mniej niż 3000 pln netto nie pójdę do pracy...
          • Gość: maciek Re: za ile kasy podejmiesz 1 pracę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.06, 11:44
            > Dobre sobie... 3 tys. netto Ale z Ciebie kolego marzyciel. Jeśli bez
            > doświadczenia, zaraz po skończeniu studiów w szybkim czasie znajdziesz pracę
            za
            >
            > 1000 pln netto to bierz i nie narzekaj.

Pracowalem w trakcie studiow za wiecej niz 1500 zl, po ich zakonczeniu
            wyjechalem na 2 lata za granice, gdzie pracowalem na budowie i odbylem staz w
            angielskiej kancelarii prawnej. Zaoszczedzilem tam sporo pieniedzy, co po
            zsumowaniu z moimi oszczednosciami z polski - stanowi dosyc pokazna kwote,
            korzystnie ulokowana, od ktorej co roku wyplacam sobie "dywidende". Obecnie
            jestem w polsce i pracuje w kancelarii radcowskiej 400 tys miasta i zarabiam
            2500 netto (ze wszystkim) oraz dochody z pewnej waskiej dzialki prawa, ktora
            sie zajmuje, pobierajac pieniadze od skarbu panstwa i firm prywatnych - ok 3000
            netto. Pozatym jestem wspolnikiem firmy transportowej mojego przyszlego szwagra
            (maly udzial) - zysk miesieczny ok 2500 zl. Nadmienie, ze w czerwcu podchodze
            do egzaminu na aplikacje radcowska. Poza tym znam bardzo dobrze jezyk
            angielski. Jak sie chce, to mozna, tylko trzeba przede wszystkim liczyc na
            siebie, a nie skomlec przed jakims pasibrzuchem o tysiac zlotych. Z taka
            niewolnicza mentalnoscia bedziecie za ta miske ryzu pracowac do emerytury.
            Przeciez 1000 zl starczy ledwo na jedzenie i inne podstawowe potrzeby. A gdzie
            benzyna, wakacje, rozrywka, ubrania, oszczednosci. Szanujcie sie i nie dajcie
            sie dymac. "Kto nie przypie.., tego zawsze beda pie..c".

pozdrawiam

maciek

• Gość: Andzia Re: za ile kasy podejmiesz 1 pracę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.06, 21:54
              Szanowny kolego, chciałabym sprostować iż miałam na myśli 5-letnie studia
              dzienne, które znacznie ograniczają możliwość zdobycia profesjonalnego
              doświadczenia ze względu godziny zajęć na uczelni. Inna sytuacja jest w
              przypadku osób studiujących zaocznie lub wieczorowo - w takiej sytuacji
              istnieje możliwość pogodzenia nauki z pracą. W moim przypadku (perfect
              angielski) mogłam sobie pozwolić na nauczanie angielskiego oraz pracę jako
              babysitter u obcokrajowców, co jednak ma znikome znaczenie dla potencjalnego
              pracodawcy - liczy się udokumentowane doświadczenie.
              Cieszę się że przyjęłam pracę u "pasibrzucha" (amerykańska firma o światowej
              renomie), bo to zaprocentowało już po roku.
              Pracując u pasibrzucha miałam i na benzynę i na samochodzik, zagraniczne
              wakacje, rozrywkę, ubrania, itd, itp. bo więcej zarabiałam na lekcjach
              angielskiego niż płacił mi pasibrzuch...
              Ale tematem postu nie było "kto jak sobie radził żeby żyć na odpowiednim
              poziomie w pierwszych latach po studiach" tylko ZA ILE PIERWSZA PRACA. A bez
              doświadczenia, po studiach DZIENNYCH nie słyszałam żeby absolwent dostał 3000
              pln na początek

Pozdrawiam
            • Gość: jana Re: za ile kasy podejmiesz 1 pracę IP: *.internet.v.pl 25.02.06, 05:22
              Jakiś snob z ciebie, napalony na kasę, kto bez żadnej praktyki może znaleźć
              pracę za takie pieniądze? Fajnie, że ci się udało ale twoje sugestie, że za
              mniej nie warto pracować są mocno nie na czasie, i tak przy okazji Polska pisz
              z wielkiej litery jakiś z ciebie niedouczony prawnik-budowlaniec.
              • fundrive Re: za ile kasy podejmiesz 1 pracę 25.02.06, 11:27
                Gość portalu: jana napisał(a):

> Jakiś snob z ciebie, napalony na kasę, kto bez żadnej praktyki może znaleźć
                > pracę za takie pieniądze? Fajnie, że ci się udało ale twoje sugestie, że za
                > mniej nie warto pracować są mocno nie na czasie, i tak przy okazji Polska
                pisz
                > z wielkiej litery jakiś z ciebie niedouczony prawnik-budowlaniec.

I tutaj mamy piękny przykład prawdziwie Polskiej mentalności.
                To mi przypomina taki dowcip (mam nadzieję, że nie zarżnę):
                Lucyfer wizytuje rózne działy w piekle, jakiś diabeł go oprowadza, dochodzą do
                pomieszczenia gdzie siedzą Polacy a tam, żadnego diabła, nikt ich nie pilnuje.
                Co to ma znaczyć, dlaczego nikt ich nie pilnuje? - pyta Lucyfer
                Aaa, to Polacy - odpowiada diabeł - oni się sami pilnują. Jak tylko któryś
                próbuje wyleźć z kotła to zaraz pozostali wciągają go tam z powrotem.
                :-)
            • Gość: zanussi Re: za ile kasy podejmiesz 1 pracę IP: 62.254.165.* 27.02.06, 14:29
              Alleluja!!!:)
        • Gość: celyna Re: za ile kasy podejmiesz 1 pracę IP: *.plusgsm.pl 24.02.06, 23:28
          Powiem jak to jest w firmie w której prcuję. 3000 to dostają osoby zatrudniane
          z polecenia i ą zatudniane na "stanowiska" czesto, gęsto stanowiska fikcyjne
          tworzone pod danego delikwenta czyli kuzyna, znajomego, siostrzeńca itd. Są to
          z reguły osoby nie mające zielonego pojecia o czymkolwiek i reszta odwala za
          nich robotę... Osoby nazwijmy to przyjmowne z ulicy ( bo i to się zdarza bo
          ktoś przecież pracować w tej firmie musi) dostają stawki przeżyciowe MAX 1000
          brutto. Nadmienię, że jest duża dość znana firma a praca jest naprawdę
          odpowiedzialna. A przy okazji powiem o "psuciu" pracodawców przez kandydatów do
          pracy. Jakiś czas temu przyjeła się dziewczynka, zieloniutka jak szczypior na
          wiosnę na rozmowie kwalif. podała, że chciałaby zarabiać 400 netto. Tak jej
          zalezało na pracy. Dziewczyna 20 lat na garnuszku rodziców. Oczywiście pzyjęli
          ją. Jakie szanse miał facet, który ma dziecko, dom rachunki... I jeszcze jedna
          dygresja, mianowicie obserwuję absolwentów uczelni, studentów dziennych, którzy
          mają niesamowite mniemanie o sobie i swoich kwalifikcjach i umiejętnościa-
          oczywiście bez pokrycia. Wydaje im się, że zwojują świat a przynajmniej ta
          firmę, maja ogromne wymagania finansowe i na tym sie kończy. Czas wszystko
          weryfikuje. Nie potrafią nic lub prawie nic. Eeeee smutne to wszystko. Idę spać.
      • ares1970 Re: za ile kasy podejmiesz 1 pracę 23.02.06, 12:03
        zależy od staowiska
      • Gość: sammler Re: za ile kasy podejmiesz 1 pracę IP: *.lodz.dialog.net.pl 23.02.06, 13:59
        Od pewnego czasu szukam pracy związanej z analizą danych... Nie w rozumieniu
        prostej analizy statystycznej, ale wykorzystującej metody zaawansowane (głównie
        myślę o pracy w Warszawie). Proponuję więc 1500 zł netto, czyli jakieś 2200
        brutto (jest to kwota jedynie pokrywająca moje spodziewane wydatki). Ale jest to
        praca: a) odpowiedzialna, b) wymagająca specjalistycznej wiedzy i umiejętności
        obsługi paru programów (o umiejętności programowania i bracy z hurtowniami
        danych nie wspomnę)... Cóż, nadal szukam pracy...

Wyczuwam nutkę kpiny w Twoim pytaniu... Prawda jest jednak taka, że z punktu
        widzenia pracodawców rynek mógłby się ożywić chyba wtedy, gdyby mogli podawać
        wynagrodzenie w koronach duńskich (DKK/PLN =~ 0,51).
        • Gość: qba Re: za ile kasy podejmiesz 1 pracę IP: *.gdynia.mm.pl 28.02.06, 10:47
          www.pbssopot.com.pl/e4u.php?x=ModPages/ShowPage/274
          • ipip Re: za ile kasy podejmiesz 1 pracę 28.02.06, 15:47
            i macie racje klupnijcie sie w czółka 4 tys to mozecie jechac do USA hihi.Bijcie
            głowa w mur aby dostac cokolwiek a nie tylko gardzic i okradac pracodawców
          • Gość: sammler Re: za ile kasy podejmiesz 1 pracę IP: *.lodz.dialog.net.pl 02.03.06, 13:10
            Dzięki, Qba :)... Widziałem to ogłoszenie... Spełniam (prawdopodobnie) wszystkie
            wymagania... Problem polega jednak na tym, że pochodzi ono z września 2005 roku
            i pewnie jest nieaktualne :(

Choć spróbować można :)

Pozdrawiam...
      • Gość: nagroda zależy od miasta a co za tym idzie od kosztów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.06, 15:35
        Wydaje mi sie że minimum przyzwoitości dla wykształconej osoby to 2 tyś netto.
        Tzn na sam pocżatek np 3 mieś okres próbny. Potem oczywiście jakies podwyżki.
      • Gość: km Re: za ile kasy podejmiesz 1 pracę IP: *.chello.pl 23.02.06, 15:43
        Może pracodawcy powinni zrozumieć, że poza najniższą krajową istnieje jeszcze średnia krajowa... I wszystkie swoje propozycje powinni odnosić do tej drugiej z wymienionych. A o dobrej woli i determinacji młodych ludzi świadczy choćby fakt odbywania staży (czasem nawet 6-miesięcznych za ok 400zł) oraz praktyk (zazwyczaj bezpłatnych).
        • Gość: anatol Re: za ile kasy podejmiesz 1 pracę IP: *.autocom.pl 25.02.06, 12:42
          > Może pracodawcy powinni zrozumieć, że poza najniższą krajową istnieje
          > jeszcze
          >średnia krajowa...
          Po co?
      • Gość: jacobs Re: za ile kasy podejmiesz 1 pracę IP: *.brda.net 23.02.06, 16:17
        > Moze nasze oferty
        > pracodawców sa za malutkie i trzeba je podawac w euro.
        Dotychczas prymitywni polscy pracodawcy niespotykanie rzadko podaja wysokosc
        pensji, wiec to bardzo dobre przypuszczenie. Mozna podawac w PLN.
        Negocjowac nalezy powane kontrakty z pracownikami wyzszego szczebla, a nie czy
        pracownik ma zarabiac 1300,00 PLN, czy 1400,00 PLN, bo takie negocjacje to
        zwyczajne ośmieszanie się.
        • Gość: arnie Re: za ile kasy podejmiesz 1 pracę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.06, 16:52
          Przychodzi do mnie jeden bezdomny po paczkę żywnościową,dodam,że nie
          alkoholik,nie narkoman,ot zwykle wyglądający facet,tyle,że bez pracy bez
          mieszkania spiacy gdzieś w norze,patrzę na jego wykształcenie i mówię i co
          kurczę pracy nie ma???a on mi na to,że on jest fachowiec i nie będzie pracował
          poniżej 2000 netto.
          Interpretacja dowolna.
          • Gość: jacobs Re: za ile kasy podejmiesz 1 pracę IP: *.brda.net 23.02.06, 18:16
            > Interpretacja dowolna.
            Może jest chory i wstydzi się do tego przyznać. Może nikt mu nie zaproponował
            pracy. Może nie ma meldunku, NIPow, dokumentow i takich tam i nie ma jak się
            rozliczac z US, a chce byc uczciwy. Moze nikt nie chce mu placic 2000 netto,
            chociaz skoro jest fachowcem to raczej nie to. Moze nie wierzy, ze pracodawca go
            nie oszuka.
        • fundrive Re: za ile kasy podejmiesz 1 pracę 25.02.06, 12:08
          > pracownik ma zarabiac 1300,00 PLN, czy 1400,00 PLN, bo takie negocjacje to
          > zwyczajne ośmieszanie się.
          Racja.
          Pracodawca, który waha się, czy zapłacić 1300 czy 1400 to rzeczywiście idiota,
          który sie ośmiesza.
          Przecież na pewno znajdzie takiego pracownika, który zgodzi się pracować za
          1200.
          • Gość: jacobs Re: za ile kasy podejmiesz 1 pracę IP: *.brda.net 27.02.06, 12:20
            > Przecież na pewno znajdzie takiego pracownika, który zgodzi się pracować za
            > 1200.
            Osmiesza sie, bo od razu pokazuje pracownikowi, ze ten ma pracowac u biedaka, a
            wiec wykonywac prace bez perspektyw podwyzki, rozwoju itd.
      • Gość: ja Re: za ile kasy podejmiesz 1 pracę IP: 83.17.27.* 23.02.06, 18:43
        wilokrotnie przeprowadzałem rekrutację w branży "sprzedażowej", w różnych
        regionach płd. Polski i przyznam szczerze, że tylko się po nich "dołowałem" -
        większość osob na pytanie o zarobki oświadczała, że wystarczy im 1000 netto -
        nadmieniam, ze wszyscy byli po studiach - najczęściej zarządzanie i marketing,
        i jak tu się nie dołować
        • Gość: ? Re: za ile kasy podejmiesz 1 pracę IP: *.atol.com.pl 23.02.06, 18:46
          jak mówisz za dużo to źle jak za mało też źle /można miec jeszcze na sumienu
          kogoś bo go sie zdolowało/ to gdzie jest złoty środek.czego chca osoby
          rekrutujące.zdecydujcie się
        • Gość: aa Re: za ile kasy podejmiesz 1 pracę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.06, 18:49
          jak powie więcej to przegra rywalizacje a jak po 2 -3 miesiącach sie sprawdzi
          to zacznie sie upominac o swoje i bedzie chciał odejsc na poczatku zawsze
          trudno ja kiedys prosta praca powiedzialem na rozmowie 1200 a gosc pokazuje mi
          zeszyt i ma tam wpisanego magistra 700 zetów chciał
          • Gość: ? Re: za ile kasy podejmiesz 1 pracę IP: *.atol.com.pl 23.02.06, 18:54
            temat rzeka.wszystko zalerzy od szczęścia albo się trafi w gusta albo nie:/
      • korkix78 Re: za ile kasy podejmiesz 1 pracę 23.02.06, 21:10
        Jesli praca nie jest nudna, jest naprawde ciekawa, taka aby moc czuc radosc i
        satysfakcje z jej wykonywania (nie mowie ze ma sie to laczyc z uczuciem rownym
        ekstwzie) i z perspektywami, z szanujacym mnie pracodawca, to na 950 netto bym
        sie na poczatek zgodzil, tzn taka mysl mi przyswiecala gdy szukalem pierwszej
        pracy po studiach. Na Slasku.

• Gość: jarek panasiuk Re: za ile kasy podejmiesz 1 pracę IP: *.chello.pl 24.02.06, 07:35
          Praca jest warta tylko tyle ile ktoś chce za nią zapłacić (aby dalej ją
          przecież sprzedać) .
          Towar jak każdy inny.
          Niestety w mentalności polaczka to się mu nie mieści w tym pustym łbie.
          Przecież mu się "należy"...
          Jka się należy to przecież zawsze można otworzyc swoją działalnosc i
          zostać "prymitywnym pracodawcą milionerem"
          Ale łatwiej skamleć i gryść rękę która daje jeść. Ale takie są właśnie czarne
          strony "dupokracji".
          Można gadać , wysuwać wszelkie nonsensowne roszczenia i wrzeszczeć co ślina na
          język przyniesie.
          Dlateo tu zawsze bedzie nedza , ciemnota i bezrobocie.
          Wiekszosć patrzy co by tu ukraść w pracy albo wyrwać na koszt firmy lub
          podatnika.
          Cała nadzieja że będzie można zatrudniać niedługo ludzi ze Wschodu. wbrew
          pozorom nie są tak zakłamani i zepsuci jak polactwo. (robactwo)
          Wtedy bezrobocie bedzie 100 % wśród nich.
          • ares1970 Re: za ile kasy podejmiesz 1 pracę 24.02.06, 22:14
            Gość portalu: jarek panasiuk napisał(a):

> Wiekszosć patrzy co by tu ukraść w pracy albo wyrwać na koszt firmy lub
            > podatnika.

Dotyczy sie to równierz popieprzonych pracodawców

> Cała nadzieja że będzie można zatrudniać niedługo ludzi ze Wschodu. wbrew
            > pozorom nie są tak zakłamani i zepsuci jak polactwo. (robactwo)

Więc dupku (robaku) co tu jeszcze robisz? Wypie..laj na Wschód jak cię tak bardzo ciągnie do "swoich"

I nie obrażaj Polaków!Owszem , pewnie że są wśród pracowników "wymoczki",ale także można ich też znaleźć wśród pracodawców.A wszystko to przez takich jak Ty!
            • bugsior Re: za ile kasy podejmiesz 1 pracę 26.02.06, 14:28
              no widzisz ares. teraz wskazujesz na niesprawiedliwe traktowanie i uogolniania w stosunku do
              pracownikow, podkreslajac ze dupki sa wszedzie. to po co ta cala dyskusja o wszystich 'prymitywnych
              polskich pracowadcach'?
              • ares1970 Re: za ile kasy podejmiesz 1 pracę 26.02.06, 15:05
                bugsior napisał:
                prymitywnych
                > polskich pracowadcach'?

Bo tylko "prymitywni poscy pracodawcy" tylko tak pomyslą i powiedzą.
                Mnie jak nie pasuje miejsce to go opuszczam nie ubliżając przy tym nikomu.
                • bugsior Re: za ile kasy podejmiesz 1 pracę 26.02.06, 15:14
                  zdziwylbys sie co poniektorzy pracownicy mysla i mowia. ty mozesz byc osoba kulturalna, co nie
                  wystawia koniecznie takiego swiadectwa innym pracownikom.
                • ares1970 Może realna propozycja 26.02.06, 15:19
                  Może zrobimy tak.Wy (pracodawcy)będziecie określać dokładniej kogo chcecie zatrudnić u siebie i podacie za jaką stawkę.
                  Myśle,że to będzie obopulna korzyść.Dla Was,bo przyślą lub zjawią się osoby naprawdę zainteresowane,a Wy byście mogli wybrać z
                  mniejszej ilości kandydatów.A my będzięmy wiedzieć czy chcemy u Was za takie pieniądze pracować,nie będziemy marnować pieniędzy na
                  dojazdy.Obydwie strony będą mieli więcej czasu na inne istotne dla siebie rzeczy.
                  • bugsior Re: Może realna propozycja 26.02.06, 16:21
                    nie rozumiem dlaczego raz przywolywany jest pracodawca zachodni jako model do nasladownia a raz
                    jest przedtsawiany jako nieporzadany. za duzo tutaj relatywizacji.

na zachodzie rzecza naturalna jest tak jak w polsce ze pracodawca moze sie spytac ile zyczy sobie
                    potencjalny pracownik. niektorzy tez oferuja stawke sami. sa 2 modele, 2 funkcjonuja.
      • Gość: gośc pracownik biurowy sądowy IP: *.textyl.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.06, 18:46
        ktos by pomyślał że tutaj się dużo zarabia
        jak zaczynałem pracę czyli w 2000 roku to dostałem niecałe 500zł netto
        obecnie po 6 latach mam 1057zł netto
        dodac jednak muszę że posiadam wykształcenie wyższe, obecnie piszę pracę
        doktorską (jak poinformowałem o tym mojego zwierzchnika to usłyszałem ze na
        moje miejsce jest 80 chętnych a pracownika to się wyciska jak cytryny i wyrzuca
        do kosza)
        pocieszam sie tylko ta myślą że jak obronię pracę doktorską to ja im .... a z
        pewnością ich dzieciom
        • Gość: niebieska sukienka Re: pracownik biurowy sądowy IP: *.it-net.pl 25.02.06, 00:55
          2000 netto wykształcenie wyższe, prawo jazdy, ruski,angielski, staż
          • Gość: R. Re: pracownik biurowy sądowy IP: *.fbx.proxad.net 25.02.06, 07:11
            Ruski ...
      • Gość: km a za ile zatrudnisz kogos do pierwszej pracy? IP: 87.207.70.* 25.02.06, 01:06
        • Gość: gosc Re: a za ile zatrudnisz kogos do pierwszej pracy? IP: *.p.lodz.pl 25.02.06, 02:23
          Około 3 tys. na reke-praktyka studencka ,IV rok ,praca 60h/tydz.Po studiach
          satysfakcjonowaloby mnie na poczatek 4-5 tys. brutto.
          • Gość: max Re: a za ile zatrudnisz kogos do pierwszej pracy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.06, 07:47
            buahahahahahaha 4-5tys haha pewnie powodzenia!!!!
            • Gość: h Re: a za ile zatrudnisz kogos do pierwszej pracy? IP: *.aster.pl 25.02.06, 14:00
              zero doswiadczenia, zero znajomosci, 4,5tys brutto zaraz po studiach.

• korkix78 Re: a za ile zatrudnisz kogos do pierwszej pracy? 25.02.06, 12:48
            Fajnie, daj ogloszenie do gazety, i zrob od razu przesiew pracodawcow
            • Gość: ja Re: a za ile zatrudnisz kogos do pierwszej pracy? IP: *.chello.pl 25.02.06, 12:57
              wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?kat=8171&wid=8203568&rfbawp=1140868322.994&ticaid=11255

powyżej jak "jacobs" i jego kumple bawią się za moje podatki.
              Bez komentarza. Tuu nigdy nie bedzie normalnie.
              TO mówię ja: prywitywny podatnik pracodawca.
              • Gość: jacobs Re: a za ile zatrudnisz kogos do pierwszej pracy? IP: *.brda.net 25.02.06, 14:25
                Tylko, co ,,jacobs" ma z tym balowaniem wspólnego? Prymitywni polscy pracodawcy.
                Uwierzcie w to, że także wasze mądre myślenie ma przyszłość. Nie rezygnujcie z
                niego! Wcale nie musicie być gorsi od swoich odpowiedników z 23 krajów UE.
      • Gość: figazmakiem Re: za ile kasy podejmiesz 1 pracę IP: *.aster.pl 25.02.06, 20:18
        trójka netto? chyba trzy złote :/
        jako młoda osoba z duzym doświadczeniem nie uraczyłam od żadnego z cholernych
        pracodawców propozycji powyżej 6-7 zł/h. Prawde mówiąc propozycje typu 5 zł
        netto są na porządku dziennym. Nie rozśmieszajcie mnie z tymi tysiącami, nie
        rozumiem jak można interesować sie czy szukac pracy i tak strasznie nie znać
        realiów.
        Jeśli praca bez zobowiązań i bez odpowiedzialności, prosta, to pewnie coś w
        stylu kelnerki, promotora, merchandisera, recepcjonistki. Przykro mi to mówić
        ale byłam na bardzo wielu rozmowach o takie stanowiska i kończyły sie kiedy
        żądałam dajmy na 8 zł netto. Prawda jest taka że na to samo miejsce przyjdzie
        jeszcze 20 osób które 5 zł/h uszczęśliwi. Nie mówiąc o żenujących ogłoszeniach
        typu 'stażyste do biura, na 1,5 roku, 8 h dziennie staż bezpłatny". Żenua.
        A potem wielkie zdziwienie, czemu studenci zamiast zdowywać doświadczenie wolą
        wycierać półki w Irlandzkich magazynach.
        • korkix78 Re: za ile kasy podejmiesz 1 pracę 25.02.06, 20:28
          > A potem wielkie zdziwienie, czemu studenci zamiast zdowywać doświadczenie
          wolą wycierać półki w Irlandzkich magazynach.

Co gorsza nie tylko zdziwienie, ale niejednokrotnie wrecz wyrazane lekcewazenie
          i pogarda, ze brak ambicji, ze materialisci, ze 'tepi', i w koncu ze skoro
          decyduja sie wycierac polki,to widocznie tylko do tego sie nadaja i w ogole nie
          zasluguja na wiecej.
          Tak jakby mieli jakis sensowny wybor.
          A wybor jest zwykle co najwyzej czy wycierac poki za 6 zlotych na godzine czy 6
          funtow.
          Czy dziekowac szefowi/przelozonemu co dnia,ze nadal mozna u niego pracowac,i ze
          nas nie wywalil na zbity pysk,czy tez czesto moc uslyszec "Dziekuje Ci za Twoja
          prace" w UK badz Irlandii.
          Czy w spozywczym sklepie kupowac to na co nas stac, czy to czego potrzebuje
          nasz/naszych dzieci organizm.
        • ipip Re: za ile kasy podejmiesz 1 pracę 25.02.06, 21:16
          TO JA JESTEM AUTOREM.
          I PO WNIKLIWYCH PRZEMYSLENIACH DAW WAM RADE JAK ZAROBIC KUPE KASY NIE PRACUAC.
          JESTEM PRACODAWCA ZATRUDIŁEM PRACOPWNIKA DAŁEM MU KLUCZE Z PRZCY BYŁ
          ODPOWIEDZIAŁNY ZA MOJE MIENIE.
          ZA 3 DNI DOSTAJE OD NIEDO TELEFON ZE GO OKRADŁA LASKA"55lat " Z KLUCZY Z MOJEGO
          BARU.ZGINEŁO 2000 Ł .KOMÓRA. I INNE. POLIJA ZABRAŁA GO Z MOJEGO BARU I TYLE GO
          WIDZIEM. PO MIESIACU SPRAWA ZOSTAŁA UMOZONA WOBEC .........ITD.
          WIEC LUDZIE WALCIE PRACODAWCOW BO ONI WS OKRADAJA
          JEZELI KTOS MA DO MNIE JAKIES PYTANIA TO PROSZE GG711911
          • ares1970 Re: za ile kasy podejmiesz 1 pracę 26.02.06, 13:31
            ipip napisał:

Nie tylko pracodawców okradają.Takie zdarzenie może się każdemu zdarzyć.
            Wy tylko dla tych łachudrów jesteście ciekawszym kąskiem.
            I tyle.
            Chyba,że masz nieodparte dowody na tego pracownika.ale ,czy odwrotnie się nie zdarza?Na pewno tak.
            • bugsior Re: za ile kasy podejmiesz 1 pracę 26.02.06, 14:26
              dokladnie, lachudry sa wszedzie. tak samo jak z ludzmi uczciwymi. nie ma tutaj zaczenia czy sie jest
              pracowadca czy pracownikiem. problem jest w tym kiedy te dwie strony maja zupelnie inne
              zrozumienie zasad na jakich dochodzi pomiedzy nimi do wspolpracy.
              • Gość: jacobs Re: za ile kasy podejmiesz 1 pracę IP: *.brda.net 26.02.06, 15:08
                > problem jest w tym kiedy te dwie strony maja zupelnie inne
                > zrozumienie zasad na jakich dochodzi pomiedzy nimi do wspolpracy.
                To jedno z zadan pracodawcow, tj. ustanawianie i wyjaśnianie zasad wspolpracy,
                wiec taki problem moze sie wziac jedynie z winy pracodawcow.
        • Gość: glos Re: za ile kasy podejmiesz 1 pracę IP: *.p.lodz.pl 26.02.06, 15:59
          Jestes chyba ograniczona albo bez ambicji.Jest w Polsce kilkanascie firm,ktore
          placa na poczatek powyzej 3tys.Nie tyle liczy sie doswiadczenie co potencjal
          jaki ma pracownik.Sa nawet firmy ,ktore daja ponad 10tys.-wiaze sie to
          oczywiscie z dlugimi h pracy,stresem itd.Twierdzenie ,ze taka pensja to sciema
          to istna glupota-przejdz najpierw kilkuetapowa rekrutacje,roznego rodzaju
          testy,centrum oceny i dopiero pozniej zabieraj glos.
          • Gość: figazmakiem Re: za ile kasy podejmiesz 1 pracę IP: *.aster.pl 26.02.06, 16:22
            żartujesz sobie ze mnie? bo oczom nie moge uwierzyć
            jesli wydaje Ci sie że nie przeszłam testów rekrutacji i tego typu rzeczy to
            jesteś w wielkim błędzie.
            to Twoje ograniczenie nie pozwala Ci zrozumieć problemu. ja mam w tej chwili
            kompletnie gdzieś robienie kariery. nie chce jej robić bo nawet jeszcze nie
            skończyłam studiów - jedyne czego chce w tej chwili to uczciwa i po ludzku
            płatna praca która pozwoli mi opłacic sobie studia i od czasu do czasu bilet do
            kina czy obiad na mieście. nie cały świat poszukujących pracy składa sie z
            ludzi którzy chcą robić kariere we wszystkim czego się dotkną. są tacy którzy z
            róznych powodów potrzebują pieniędzy a obecny rynek pracy ich tym pieniędzy nie
            oferuje. jeśli chciałabym dorobić jako kelnerka to pewnie musiałabym sie
            zgodzić na 5 zł/h. wiesz ile to jest 5 zł/h? to jest 800 zł netto miesięcznego
            zapieprzu na pełen etat w pracy, w której nikt Cie nie szanuje, a mimo to na
            Twoje miejsce czeka 10 osób chętnych zasuwać za taką pensje.

Dlatego też z utęsknieniem czekam do wakacji i z pocałowaniem ręki przyjmę
            Irlandzką ścierę i pójde wycierać Irlandzkie półki.
            Jesli mam do wyboru kraj gdzie minimalna stawka godzinowa dla legalnego
            pracownika z dowolnego kraju UE wynosi 7,5 euro, albo marzenia o pracy za 7,5
            ZŁOTEGO /h tu w kraju to niestety wybieram robolstwo na obczyźnie.
            I bardzo dobrze, mam nadzieje że kiedyś bedzie u nas jak w Mołdawii, 1/5
            populacji wyemigruje za chlebem. Chociaż pewnie wtedy też nic sie nie zmieni ;]
      • spineczka83 Re: za ile kasy podejmiesz 1 pracę 26.02.06, 13:04
        Pracę zaczynałam zaraz po ukończeniu szkoły średniej w 2002 roku. Przez
        pierwsze kilka miesięcy zarabiałam najniższą krajową. Od półtora roku dostaję
        na rękę 1100 zł - pensja została mi wyrównana do pensji osoby, zatrudnionej na
        podobnym stanowisku. W miedzy czasie ukończyłam studia licencjackie, dołaczyłam
        do grona 5 osób z wykształceniem wyżym w mojej firmie (na około 320
        pracowników), obecnie robię magistra i na podwyżke nie mam co liczyć!
        Ok kilku miesiecy szukam pracy.. byłam na kilku rozmowach. Pytana o to ile
        chciałabym zarabiać zawsze trzymałam się kwoty 1500 zł netto... to dla
        pracowdawców zbyt dużo! Chciałabym się wreszcie usamodzielnić. Mam 23 lata. Z
        tysiącem złotych nie mam szans by wynając cokolwiek - same studia m-cznie to
        wydatek rzędu 500 zł :( Obliczyłam, że na utrzymanie 2 osób miesiecznie
        wystarczy około 3,5 tysiaca złotych. Brakuje 2,1 tysiaca... mój partner obecnie
        jest bez pracy - mgr z dogatym doswiadczeniem, obecnie robi doktorat - dla
        pracodawców zbyt wykształcony! Szkoda gadać...
        • Gość: gosc Re: za ile kasy podejmiesz 1 pracę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.06, 16:48
          młoda osobo angielski świat czeka ,za 20lat będzie tu tak samo szkoda życia
      • Gość: tola Re: za ile kasy podejmiesz 1 pracę IP: 82.139.40.* 26.02.06, 13:43
        pierwsza praca? większość pracodawców daje 80% wynagrodzenia minimalnego czyli
        jakieś siedemset złotych z groszami brutto..szczęśliwi którzy uwidzieli kwotę
        powyżej 1000 zł na starcie :(
        • Gość: BuYarik Re: za ile kasy podejmiesz 1 pracę IP: 5.5R* / *.amcor-services.com 01.03.06, 10:30
          Ja dostałem perwszą pracę za 10zł/h na okres próbny 3 mies. Są jeszcze pewne
          dodatki typu obiadów czy odwozy. Załamałem się po tym jak chciałem zostać na
          uczelni,po studiach doktoranckich, kiedy zaproponowano mi 20 zł na godzinę lecz
          na 8-10 godz. tygodniowo, co by dawało wynagrodzenie ~500zł/mies. Więc jeżeli
          uczelnia z górnej półki nie szanuje wykształcenia, to co mówic o zwykłych
          pracodawcach.
          I jeszcze jedno, przybysze za wschodniej granicy nie są groźni, gdyż w Polsce są
          wysokie koszty ponoszone przez pracodawce i nawet przy progu podatkowym w 19% na
          ubezpieczenie i podatki idzie 30% stawki. Więc jak te osoby będą zmuszeni
          zapłacić za mieszkanie, pozwolenie na pracę, kartę pobytu, ubezpieczenie itd itp
          to też nie będą zadowoleni.
      • landrynka8 Re: za ile kasy podejmiesz 1 pracę 26.02.06, 14:22
        W mojej I pracy zarabiałam 800zł/netto. Było to stanowisko asystentki, 5 lat
        temu.
      • lemurka3 Re: za ile kasy podejmiesz 1 pracę 27.02.06, 14:53
        Podjęłam prace za 1800 zł brutto co dawało jakieś 1250 zł netto + dodatek na
        paliwo co dawało jakieś 1350 zł netto. Ale na szczeście juz jest dużo lepiej :)
      • Gość: łódzki bezrobotny Re: za ile kasy podejmiesz 1 pracę IP: *.remcom.it.pl 27.02.06, 15:16
        Ze siedem miesięcy temu podjąłem się pracy za ok 1400 netto.Po ok.pół roku zarabiałem już ok.900 netto.Zupełnie przypadkowo znalazłem sięna zwolnieniu lekarskim(wypadek).Obecnie szukam pracy.
        • Gość: nana Re: za ile kasy podejmiesz 1 pracę IP: *.wetron / *.demon.nl 27.02.06, 16:12
          za pierwsza prace to powinni 4000 zl dac tzn jakies 1000Euro.
          Na zachodzie za pierwsza prace nawet mniej daja.
          A jak nie to niech zwiazki zawodowe i pracownicy cie zbuntuja. Jak nikt do
          pracy nie przyjdzie to stawki podniosa.
          Po co na zachod wyjezdzac za zarobkiem. jak bedzie bunt lub powstanie to i
          wiecej zaplaca.
          Zorganizujcie sie ludzie!!!
          • Gość: ... Re: za ile kasy podejmiesz 1 pracę IP: *.szwajcarska.pl 27.02.06, 22:33
            Dokładnie! Masz rację! Jestem za!
            Dalej będą nam p..., że na to miejsce jest 100 chętnych (niewolników), którzy
            wezmą 800 zł pensji a jakby tak np. w takim supermarkecie albo np. w takim call
            center Orange się zbuntować i koniec. Nie mieli by wyjścia!
          • Gość: ... Re: za ile kasy podejmiesz 1 pracę IP: *.szwajcarska.pl 27.02.06, 22:34
            Tym bardziej, że jest to jak najbardziej słuszny bunt.
            No ale pomarzyc można tylko o takim buncie bo to na pewno w naszym
            społeczeństwie nie wypali.
          • Gość: pracodawca Re: za ile kasy podejmiesz 1 pracę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.06, 11:27
            Hej za pierwszą prace osobie bez doświadczenia powinnismy płacić 500zł
            miesiecznie a po okresie próbnym 600zł hej pracodawcy zorganizujcie sie i nie
            płaccie wiecej i tak przyjdą pracowac. Tak odbierana jest twoja wypowiedz z
            drugiej strony bo w koncu polskim pracodawcom sie tak przelewa ze nie maja co
            robic z kasą
            • Gość: jacobs Re: za ile kasy podejmiesz 1 pracę IP: *.brda.net 01.03.06, 11:50
              > bo w koncu polskim pracodawcom sie tak przelewa ze nie maja co
              > robic z kasą
              Wobec tego ustalcie zeznania. Dzisiaj prezes pracodawcow polskich, moze
              konfederacji pracodawcow polskich, w kazdym razie ten taki bardzo wazny pan,
              stwierdzil w udzielanym wywiadzie, ze dzieki obnizce podatkow pracodawcy maja
              teraz dosc pieniedzy i obecnie kwesita jest tylko to, czy zainwestuja te
              pieniadze w maszyny, czy w przyjmowanie do pracy pracownikow. Wywiad dotyczyl
              zmian w Kodeksie Pracy. Glownie byl to placz tego waznego pana na temat, ze bez
              tych zmian nie mozna pieniedzy przeznaczyc na zatrudnianie ludzi. Wazny pan chce
              wymusic te zmiany.
              Niedoczekanie. Lepiej byc mlodym i miec klopoty niz doczekac wieku emerytalnego
              i na starosc, bez wypracowanych skladek emerytalnych, uslyszec slowa jakiegos
              waznego pana, ze przeciez 20 lat wczesniej strona zwiazkowa albo rzadowa mogla
              sie nie zgodzic na zmiany proponowane przez pracodawcow, a skoro wtedy ludzie
              się na nie zgodzili, to niech teraz na starosc nie narzekaja.
              Bo chyba nikt nie ma wątpliwości, że prymitywni polscy pracodawcy zdolni są do
              takich beszczelnych i chamskich odpowiedzi.
              • Gość: :) Re: za ile kasy podejmiesz 1 pracę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.06, 12:08
                podejme prace za darmo tel. 032 230106X ,nudzi mi sie niema żadnej pracy wiec
                czemu nie moge i zadarmo
      • tinatina Re: za ile kasy podejmiesz 1 pracę 01.03.06, 12:28
        Jak dla mnie - początek wystarczy 500 zeta! To dużo?? Ważne, żeby pracować i zdobywać doświadczenie, nie siedzieć bezczynnie w chacie "na garnuszku rodziców", czego ja mam już dosyć, ale niestety pracy dostać nie mogę, mimo że szukam już od ładnych paru miechów!
        • Gość: jacobs Re: za ile kasy podejmiesz 1 pracę IP: *.brda.net 01.03.06, 12:41
          W jakim zakątku Polski można zrezygnować z "garnuszka rodziców" zarabiając 500
          zł (netto czy brutto?)?
        • lemurka3 Re: za ile kasy podejmiesz 1 pracę 02.03.06, 11:32
          A mnie wkurza to że w Warszawie gdzie wszystko jest droższe niż w innych
          miastach Polski (no może jest kilka dużych miast o podobnych cenach)jest
          mnóstwo napływowych ludzi szukających pracy i podejmują prace za pieniądze
          niższe niż wyobrażenie o pensji przeciętnego Warszawiaka - nie mam tu na myśli
          5000 netto tylko jakieś 1500-1800 zł netto na poczatek. Znam takie przypadki z
          z autopsji - dyrektor woli zatrudnic człowieka z Łodzi bo wie że zgodzi się na
          1000 netto. I tym samym obniża to możliwą do osiągniecia początkową stawkę w
          danej firmie. Bo skoro pan z Łodzi (Łódź jest tu tylko przypadkowym przykładem)
          bedzie pracował za 1000 to po co zatrudniać Warszawiaka za 1800?! Z punktu
          widzenia pracodawcy jest to zrozumiałe ale nie mogę zrozumiec podejscia
          niektórych nieWarszawiaków ze są skłonni pracowac za małą kase. Przecież w W-
          wie trudno sie utrzymac za przykładowego tysiaka i ustatkować (kupic mieszkania
          za 4000 zł za m2). Taka moja refleksja... Dodam ze nie mam nic przeciwko
          napływowi osób z innych miast tylko podejmowaniu przez nich pracy za znacze
          mniejszą kaskę.
      • Gość: Kachna Re: za ile kasy podejmiesz 1 pracę IP: *.gizycko.mm.pl 02.03.06, 12:00
        Witam
        Mieszkam w malej miejscowosci na polnocy Polski(ok 30 tys. mieszkańców). Mam
        wykształcenie wyzsze - licencjat(Matematyka Finansowa). Niema mowy abym dostała
        prace za wiecej niz najniższą krajową. U mnie w miescie szczytem mazen jest
        1000zł netto. I co wy na to???
        Rozgladam sie za praca w ninnych miastach, jestem mloda, nie mam zobowiązań,
        mogę wiec sie przeprowadzic gdziekolwiek. w Białymstoku bym pracowała na
        początek za 1000 netto, w Warszawie za 1500. Dodam ze nie mam zadnego
        doswiadczenia,i w zasadzie poza wiedzą akademicka nie mam sie czym sprzedac.

Sadzicie ze bym dostała wiecej , bez przygotowania praktycznego??
      • Gość: aqqq Re: za ile kasy podejmiesz 1 pracę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 14:40
        dołujecie mnie swojimi wypowiedziami jestem na 4 roku wypełnialem pita ostatnio
        kuzyce jest po zawodówce pracuje niecałe dwa lata jest sprzątaczką sprząta
        biura pracuje około 5 do 7 godzin dziennie i zarabia 1435 brutto do tego ma
        jakies bony na święta i bonus 200zł na urodziny (katowice) w sumie to chce mnie
        trafić jak słysze że ktoś po studiach zasówa za 900 brutto chociaż mam kolege
        architekta który zaczynał za takie pieniądze ale tylko pracował 2 miesiące u
        nich zabrała go konkurencja jak odchodził z tej firmy po dwóch miesiącach szef
        chciał mu dać 3500brutto ale ich olał morał firma wydaje kupe kasy żeby znaleść
        odpowiedniego człowieka ale nie ceni jego potrzeb i znowu musi zapłacić jak on
        odejdzie czytałem gdzieś że ogłoszenie o prace w wyborczej takie na większą
        część strony może kosztować kilkanaście tyś złotych
        • Gość: kachna Re: za ile kasy podejmiesz 1 pracę IP: *.gizycko.mm.pl 02.03.06, 15:00
          Ciekawa jestem co bedziesz mowił jak skonczysz studia i sam bedziesz szukał
          pracy. Po kilku miesiącach chodzenia od firmy do firmy,wysyłaniu aplikacji w
          przerozne miejsca, przejsciu kilku rozmow....z czasem bedzesz patrzec aby tylko
          praca była, bo samym powietrzem sie nie najesz.
          Pozdrawiam
      • garraretka po co do pracy??? 16.03.06, 11:34
        Za moją pierwszą pracę - "w zawodzie", zgodną z kierunkiem studiów
        (prawo)dostałam 1000 zł netto.
        Przez pierwsze 3 miesiące były to darmowe praktyki studenckie, potem
        zaproponowano mi umowę.
        Na początku myślałam, że to całkiem niezła stawka - dopiero gdy przyszło mi
        siedzieć w biurze po 12 godzin, zarywać weekendy i nie mieć czasu na kupienie
        bułek w sklepie, zdałam sobie sprawę, że to jest zwykłe niewolnictwo.
        Pomijam, że za 1000 zł nie sposób utrzymać się w stolicy - same stałe opłaty
        (czynsz, telefony, rachunki za gaz, prąd) pochłaniają jakieś 50% tej kwoty.

Ludzie nie idą do pracy po to, żeby dostać jakąś głodową stawkę, tylko po to aby
        móc normalnie funkcjonować i żyć - gdyby pieniądze nie były im potrzebne to by
        szukali darmowych praktyk i pracowali za darmo.

Weźcie to pod uwagę - Szanowni Pracodawcy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka