Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Graphic Designer - projektant grafik

IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 25.11.02, 16:35
    Niestety, dla osoby zaczynającej działać w tej dziedzinie jest
    jeden poważny, ale podstawowy problem: praktyka a raczej jej
    brak. To co można zrobić, dysponując swoim sprzętem domowym, to
    obryć się w programach graficznych. OK zrobione. Jednak z tą
    znajomością nic nie mogę zrobić,jeżeli nie jest ona poparta
    doświadczeniem. Portfolio to mało. Nikt nie chce rozmawiać ze
    mną, kiedy słyszy, że nie mam praktyki. A jak nauczyć się
    obsługi np naświetlarki, czy całego przygotowania do druku?
    Obserwuj wątek
      • Gość: baśka Re: Graphic Designer - projektant grafik IP: *.icpnet.pl 19.05.03, 10:49
        Ja cudem zostałam zatrudniona na tanowisku grafika, zaraz po
        studiach, niestety nie dostałam szansy na to żeby się przyuczyć.
        Nie było mowy o tym żeby ktoś z załogi agencji przyiadł ze mną
        wytłumaczył...np kwestie przygotowania do druku, dodatkowo szef
        groził mi że jesli coś pójdzie nie tak koszty błędu pokryje z
        wyplaty...uczyłam sie po nocach, niestety... zostałam zwolniona
        na moje miejsce wkoczył student politechniki, szybki, cyfrowy...
        Ja skończyłam ASP ze średnią 4,9
        No i szukam....cały czas szykam pracodawcy który byłby odrobinę
        wyrozumiały,
        Pozdrawiam
        basbas7@o2.pl
      • Gość: ToeToe Re: Graphic Designer - projektant grafik IP: *.ihug.net 20.05.03, 03:07
        Duzo wazniejsza od praktyki jest w tym zawodzie "iskra boza".. Warsztat to
        bulka z maslem..
      • Gość: Rzydek Re: Graphic Designer - projektant grafik IP: *.retsat1.com.pl 21.05.03, 07:35
        Bardzo się cieszę że trafiłem na ten artykuł i wasze wypowiedzi. W przyszłym
        tygodniu planuję (planowałem?) szturm na firmy graficzne w poszukiwaniu pracy
        jako (przepraszam za to górnolotne słowo) graphic designer (grafik komputerowy
        brzmi tak wiejsko...)

Mam wykształcenie wyższe ekonomiczne + 2 lata na politechnice + doświadczenie w
        poligrafii (ale bardzo specjalistyczne i bez komputerów - ciężkie maszyny
        przemysłowe) + certyfikat z angielskiego + iskrę bożą + potrafie obsługiwać
        (nawet dobry w tym jestem) 10 najważniejszych programów graficznych, ale...
        DZIĘKI WAM I TEMU ARTYKUŁOWI WIEM ŻE MOJE "referencje" SĄ PENISA WARTE i NIKT
        nie będzie chciał ze mną rozmawiać. Przecież doskonale wiadomo że KAŻDY
        przeciętny grafik, sorry GRAPHIC DESIGNER, nabywa doświadczenie wraz z
        urodzeniem. 10 lat stażu w wybitnych firmach graficznych podczas 5 lat studiów
        to norma. Do tego dochodzi portfolio składające się z 5 prac nagrodzonych
        wyróżnieniami na europejskich konkursach GRAPHIC DESIGNERÓW, katalog 50 stron
        www, w tym ta JEDYNA, która zdobyła 3 nagrodę na konkursie Flash`owskim,
        projekty 12 katalogów branżowych dla wybitnych firm działających na terenie
        Europy Zachodniej, oraz 4 projekty okładek na czasopisma i 2 okładki na płyty
        zespołów rockowych. W hobby informacja o zainteresowaniach sportowych -
        koszykówce - i o 2-krotnym powołaniu do młodzieżowej kadry Polski.

PS: Nie wiem naprawde po co tu czasem przychodze (1/miesiąc). 98% artykułów
        poświęconych pracy w GW jest w 98% oderwanych od rzeczywistości. Pochodzę z
        drugiego co do wielkości miasta w Polsce - śmierdzącej, brudnej, złodziejskiej
        Łodzi, w której ojcowie trzymają martwe dzici w beczkach w szafie. Ale mam
        prośbę do redaktora GW, ewentualnie SPECJALISTY piszącego te artykuły:

Przyjedź bydlaku, warszafska świnio, uliczniku, saddamowska mendo, giertychowcu
        do Urzędu Zatrudnienia w ŁODZI (lub innym DUŻYM mieście POLSKI) spójrz na ludzi
        którzy tam STOJĄ i przeczytaj im swój ŻYCIOWY artykuł. Potem idź na uczelnię
        wyższą (obojętne którą) i ponownie to przeczytaj. Zamiast o staż spytaj się o
        ilość komputerów przypadających na 1 studenta.
        • Gość: ToeToe Re: Graphic Designer - projektant grafik IP: *.ihug.net 22.05.03, 02:01
          Z takim przekonaniem, masz jak w banku, ze nikt nawet nie bedzie chcial z Toba
          rozmawiac..

> DZIĘKI WAM I TEMU ARTYKUŁOWI WIEM ŻE MOJE "referencje" SĄ PENISA WARTE i NIKT
          > nie będzie chciał ze mną rozmawiać. na ludzi
        • Gość: andes Re: Graphic Designer - projektant grafik IP: 195.94.200.* 26.05.03, 13:55
          Cos mi tu nie gra. Grafik komputerowy to nie to samo co GRAPHIC DESIGNER. Ten
          pierwszy opracowuje pomysły twórcy na komputerze, ten drugi JEST TWÓRCĄ
          (projektantem) niezaleznie od tego czy pracuje przy pomocy komputera, czy
          ołówka.
      • Gość: mmmh@wp.pl Re: Graphic Designer - projektant grafik IP: *.kat.cdp.pl 26.05.03, 11:48
        są kursy:-)
        • Gość: pola Re: Graphic Designer - projektant grafik IP: *.icpnet.pl 26.05.03, 19:15
          kursy to kit.....
          • Gość: soze Re: Graphic Designer - projektant grafik IP: *.acn.waw.pl 29.06.03, 23:12
            heh a ja mam inny problem...pracowalem jako grafik komp. w
            drukarni niecale 3 lata ale nie skonczyłem jebanego asp i co??
            gdzie niepujde to patrzom namnie jak na idiote bo niemam
            papierka z w/w uczelni
            jest tylko jedno małe ale...dlamnie druk i problemy z nim
            zwiazane to maly pikus:]]]znam sie natym i na tamtym tylko
            niestety jestem samoukiem(czyt. nikim w tej branzy)i nikt mnie
            niechce...wiec zyje łapiac jakies projekty od znajomych itp. a
            czas leci

pozdr.
            • delffinka Re: Graphic Designer - projektant grafik 30.06.03, 18:42
              no ale masz doświadczenie to się nie liczy???
              Może pomyśl o jakiejś szkole, która dałaby ci jakiś papierek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka