Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Odpowiedź na ogłoszenie e-mailem - w załączniku?

IP: *.it-net.pl 04.03.06, 15:28
    Witam jeszcze raz

Korzystałam z serwisu internetowego z ogłoszeniami. Nie jest w ogłoszeniach podane, czego konkretnie oczekują pracodawcy, są e-maile - rozumiem więc, że tam mam odpowiedzieć na oferty pracy. I tu pojawia się problem: czy dobrze myślę, by:
    - życiorys dołączyć w e-mailu jako załącznik?
    - w samej treści e-maila przywitać się i napisać coś na kształ list
    u motywacyjnego (którego dodatkowo nie dołączam do e-maila)
    - oczywiście jako tytuł e-maila podaję nr referencyjny ogłoszenia

Czy dobrze robię, tak myśląc? A może jednak tylko krótko opisać w treści sprawę a dodatkowo, prócz CV, dołączyć w załączniku list motywacyjny?

Pytam, bo to ważne: odpowiadam na wiele ofert, więc nie chcę robić wielkokrotnej gafy. Pozdrawiam i czekam na pomoc.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Martynka Re: Odpowiedź na ogłoszenie e-mailem - w załączni IP: *.lama.pl 04.03.06, 15:58
        Cv i List motywacyjny w zalaczniku, w mejlu tylko krotka informacja na jakie
        stanowisko aplikujesz + twoje nazwisko i nr telefonu/adres mejlowy
        • skorpionica11 Re: Odpowiedź na ogłoszenie e-mailem - w załączni 04.03.06, 19:05
          w zalaczniku dolanczasz cv i list motywacujny a w tresi e-meila piszesz ze
          jestes zaintersowana oferta pracy na dane stanowisko.
          • Gość: doris Re: Odpowiedź na ogłoszenie e-mailem - w załączni IP: *.c9.msk.pl 04.03.06, 19:58
            O Matyldo jaka biurokracja! W załączeniu wysyłam jedynie CV, a treścią e-maila
            jest mój list motywacyjny. Też działa bezbłędnie. Zapraszają mnie.
            Sama zresztą zajmowłąm się nie tak dawno "zbiorem" aplikacji mailowych i nie
            stanowiło dla mnie żadnego problemu, ani też dla Zarządu, że treść LM byla
            treścią e-maila. Bez przesady.
            • pep-per Re: Odpowiedź na ogłoszenie e-mailem - w załączni 04.03.06, 20:22
              Zawsze wysyłałem CV i LM w załączniku. W treści maila nie wpisywałem niczego,
              chyba, że w ogłoszeniu był wymóg, aby jakieś dane podać w tym miejscu.
              Standardowo pracodawcy wymagają, aby ewentualny kod referencyjny podać w tytule
              maila. Inne dane zazwyczaj znajdują się w CV albo w LM.
      • Gość: marcin_r Re: Odpowiedź na ogłoszenie e-mailem - w załączni IP: *.21.pl / *.21.pl 04.03.06, 23:07
        Napiszę jak na podstawie swoich doświadczeń i wypowiedzi innych robiłem.
        Najczęściej w temacie e-maila piszemy nr referencyjny ogłoszenia lub tytuł
        stanowiska na jakie aplikujemy. Druga sprawa - treść samego e-maila. Spotykałem
        się z opiniami różnymi, ale najlepiej coś w nim napisać, czyli

"Szanowni Państwo,

W odpowiedzi na ogłoszenie (ble, ble, ble) przesyłam swoje dokumenty aplikacyjne
        na stanowisko (blah, blah) ... (można napisać o oczekiwaniu na odpowiedź ze
        strony pracodawcy)"

Niektórzy odrzucają e-maile bez treści, dlatego najlepiej umieścić w nim treść w
        tonie oficjalnym - krótko i nie powtarzać listu motywacyjnego.
        Trzecia, bardzo ważna rzecz, to zatytułowanie załączników w sposób przemyślany,
        czyli Kowalski_Jan_CV.doc, Kowalski_Jan_LM.doc.
      • Gość: marcin_r Re: Odpowiedź na ogłoszenie IP: *.21.pl / *.21.pl 04.03.06, 23:09
        Napiszę jak na podstawie swoich doświadczeń i wypowiedzi innych robiłem.
        Najczęściej w temacie e-maila piszemy nr referencyjny ogłoszenia lub tytuł
        stanowiska na jakie aplikujemy. Druga sprawa - treść samego e-maila. Spotykałem
        się z opiniami różnymi, ale najlepiej coś w nim napisać, czyli

"Szanowni Państwo,

W odpowiedzi na ogłoszenie (ble, ble, ble) przesyłam swoje dokumenty aplikacyjne
        na stanowisko (blah, blah) ... (można napisać o oczekiwaniu na odpowiedź ze
        strony pracodawcy)"

Niektórzy odrzucają e-maile bez treści, dlatego najlepiej umieścić w nim treść w
        tonie oficjalnym - krótko i nie powtarzać listu motywacyjnego.
        Trzecia, bardzo ważna rzecz, to zatytułowanie załączników w sposób przemyślany,
        czyli Kowalski_Jan_CV.doc, Kowalski_Jan_LM.doc.
        Można też postarać się o konto e-mailowe o oficjalnym adresie, przeznaczone
        tylko do rekrutacji, np. jan.kowalski@domena.jakas.pl. Zawsze to lepiej brzmi
        niż koteczek22@domena.pl, zorro@domena.pl :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka