Gość: Baron IP: 195.42.249.* 12.04.06, 14:37 Jasne, ze praca jest droga. 5500 brutto i ca. 3650 do reki. A moj pracodawca wydaje jeszcze dodatkowy 1000. Czyli 6500 --> 3650 :/ Ech. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kiki Re: W Polsce praca jest droga IP: *.stacje.agora.pl 13.04.06, 13:29 I jak tu nie zatrudniać na czarno? Przecież legalnie się w ogólnie nie opłaca! A potem jeszcze każą donosić na pracodawcę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kar_ma Re: W Polsce praca jest droga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.06, 19:55 Mam szansę na bardzo fajne miejsce pracy, gdzie mogę się dużo nauczyć i rozwijać, ale szef powiedział, że nie stać go na zatrudnienie mnie na umowę o pracę i żebym założyła działalność gospodarczą :( Czy ktoś wie jak mają się sprawy urlopów macierzyńskim i wychowawczych w przypadku własnej działalności? Odpowiedz Link Zgłoś
badjuk Re: W Polsce praca jest droga 17.04.06, 13:00 zarabiam 420 zł; a do pracy muszę dojechać 20 km samochodem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bye Re: W Polsce praca jest droga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.06, 02:01 > Czy ktoś wie jak mają się sprawy urlopów macierzyńskim i wychowawczych w > przypadku własnej działalności? A kto miałby Ci płacić za ten urlop? Niestety, ZUS zapłaci Ci wyłącznie chorobowe, jeśli się ani jeden dzień nie spóźnisz z płaceniem składek. A wychowawczy opłacą Ci rodzice/teściowie albo Ty sama, jak będziesz w jego czasie pracować. Na bycie szczęśliwą matką musisz się przygotować znajdując sobie etat... Twój niedoszły szef chyba ma doświadczenie z młodymi kobietami z nieuregulowaną sytuacją rodzinną (czyt. w wieku rozrodczym). Odradzam z nim współpracę. Odpowiedz Link Zgłoś
chimera66 Re: W Polsce praca jest droga 18.04.06, 14:15 osoba prowadzaca dzialalnosc moze pojsc na urlop macierzynski. w tym czasie otrzymuje od zusu zasilek maciezynski w wysokosci zaleznej od skladek, ktore oplacala w czasie prowadzenia dzialalnosci. wszystko wyjasnia ci w zusie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krystyna Re: W Polsce praca jest droga IP: *.ramtel.pl 17.04.06, 10:35 Chcę zaznaczyć,że na wysokie koszty pracy składa się poza różnymi składkami także podwójne opodatkowanie tych samych pieniędzy. Wypłacając pracownikowi 1000 zł pracodawca płaci prawie 20% podatku, po czem z pozostałej kwoty pracownikowi odbiera się kolejne 19 %. W efekcie po oddrąceniu wszyskich obciążeń, do kieszeni pracownika wpływa ok. 30 % z całej kwoty przeznaczonej na wypłatę. Jest to absurdalne i żadne tłumaczenia urzędników,że wszyscy muszą być obciążeni podatkiem nie przekonuje mnie. Państwo dzięki temu ma nawis bezrobocia, z którym nie może sobie poradzić, a my tracimy wartościową młodzież, która szuka pracy za granicą. Gdzie tu sens? No, ale żeby to dostrzec, trzeba trochę myśleć! Odpowiedz Link Zgłoś
bozena4066 Re: W Polsce praca jest droga 18.04.06, 18:15 to tak jak z towarem w sklepie- kupisz kilka , narzucisz większą cene i czekasz na klienta albo kupisz dużo , sprzedaż taniej i klient sie znajdzie i obrót wiekszy i zysk od razu:) ale może ja żle myslę, bo mądrzejsi czytaj:rząd są innego zdania :( Odpowiedz Link Zgłoś