Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Dylemat w wyborze szkoły

IP: *.marsoft.net 16.04.06, 17:46
    Witam
    Mam 16 lat i kończe gimanzjum.Mam dylemat nie wiem jaką szkołe wybrać.Jestem
    zainteresowany -kuchzrz (gastronomiczna),żołnierz (nie wiem).Mam do was
    pytanie czy łatwo znaleźć prace w zawodzie kucharz?I co z tym żołnierstwem.Co
    polecacie może liceum?

Z góry dziękuje.
    Obserwuj wątek
      • Gość: GUS Re: Dylemat w wyborze szkoły IP: *.pl / *.pronets.pl 19.04.06, 22:27
        Najlepsze jakieś technikum o profilu Elektrycznym, Elektronicznym lub
        Automatycznym a póżniej Polibuda na wydziale ETI najlepiej 3,5 roku INŻ ( bo
        MGR to stracone lata) w wakacje praktyki i wypad z Polszczy i praca za całkiem
        dobrą kaskę h ehe!! PZDR!! PS- "duszę bym sprzedał" za to aby znowu mieć 16 lat
        i dokonywać wyboru.
        • Gość: km Re: Dylemat w wyborze szkoły IP: 87.207.70.* 19.04.06, 23:15
          Z tym technikum to bym się zastanowił... Nie dość, że rok dłużej, to jeszcze teraz podobno to taka lepsza zawodówka, jeśli chodzi o poziom uczniów... Choć sam kiedyś kończyłem technikum i miło tę szkołę wspominam:)
          • Gość: GUS Re: Dylemat w wyborze szkoły IP: *.pl / *.pronets.pl 20.04.06, 12:51
            Więkrzość absolwentów Techników radzi sobie o wiele lepiej na Politechnikach od
            Licealistów i to nie tylko na kolokwiach czy egzaminach. Wiem coś o tym ...Na
            wydziale mechanicznym Politechniki lepiej poradzi sobie absolwent Technikum
            mechanicznego niż Absolwent nawet najbardziej snobistycznego Ogólniaka. No ale
            jak ktoś chce iść na Prawo czy medycynę to Liceum jest niezastąpione to fakt..
            PS- jeszcze jeden szczegół: życie jest złośliwe i jak taki maturzysta straci
            możliwości finansowe do studiowania, to Technik zawsze znajdzie pracę, a
            Absolwent najlepszego Ogólniaka może co najwyżej "stanąć na promocji" w
            supermarkecie lub "biegać po mieszkaniach" i sprzedawać "eliksir młodości"
            mocherom. Tak więc ten jeden rok warto poświęcić. A i tak masz 0,5 roku do
            przodu w wypadku studiów inżynierskich 3,5 rocznych. Pozdrwiam!!
      • cecylia.kam Re: Dylemat w wyborze szkoły 15.03.19, 08:59
        Witam,
        Mam 25 lat , w wyborze nie tyle co szkoły ale odpowiedniego kierunku w dzisiejszych czasach nie jest łatwo.
        Postawiłam na kierunek medyczny, zawód technik dentystyczny/protetyk.
        Poszukałam w internecie czym się zajmuje taka osoba, i stwierdziłam, że może to być trafnym wyborem.
        Mając taki zawód jest wiele możliwości pracy. Z usług technika protetyka dzisiaj korzystają młodzi jak i również osoby starsze. Pracy nie brakuje.
        Ukończyłam szkołę Techniki Dentystycznej w Zgierzu, po ukończeniu szkoły do chwili obecnej pracuję w zawodzie.
        Pozdrawiam wszystkich
        Karina
      • jusbud Re: Dylemat w wyborze szkoły 10.04.19, 19:46
        Cześć. Nie wiem czy w Twojej okolicy są szkoły mundurowe, alemoim zdaniem to może być dobry typ. Ja planuję do takiego liceum posłać moją 13letnią córkę. To o którym myślimy ma 5 profili związanych z mundurówką, do tego już wyczytałam, że wysoki poziom jeśli chodzi o języki i przedmioty ścisłe. Mam też brata zawodowego żołnierza już na emeryturze przed 50. Cały okres w wojsku miał wojskowe mieszkanie, może nie zawsze wszystko chwalił, ale ogólnie bym zadowolony z wyboru.
        Z drugiej strony po liceum mundurowym nie musisz iść do szkoły oficerskiej. Skończysz coś co cię interesuje, a i do wojska biorą weterynarza czy psychologa (przykładów pewnie jest więcej). *co do gotowania, jak masz dobry smak i umiesz gotować to do pracy wcale szkoła nie potrzebna.
        • agapzn Re: Dylemat w wyborze szkoły 26.04.19, 08:25
          Nie lepiej iść do normalnej szkoły a później na akademię wojskową? Porządne wykształcenie moim zdaniem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka