Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

niepełne kwalifikacje - wysłać CV?

21.05.06, 02:42

Witam.
    Chciałabym się poradzić, jak w temacie - w kwestii odpowiedzenie na
    ogłoszenie, którego autor precyzuje wymagane kwalifikacje, a ja spełniam je
    tylko w części.

Stanowisko copywrighter - korektor.
    Treść brzmi:

Zadania:

* pisanie haseł i tekstów reklamowych
    * redagowanie różnorodnych form pisanych
    * prace koncepcyjne (akcje promocyjne, reklamy)
    * korekta ortograficzna i stylistyczna tekstów
    * j.angielski komunikatywny

Wymagania:

* ukończona filologia polska/dziennikarstwo lub ostatni rok studiów
    * umiejętność pracy pod presją czasu
    * doświadczenie (agencja reklamowa, redakcja)
    * zamiłowanie do pisania i zabawy słowem
    * dyscyplina intelektualna, samodzielność
    * poczucie humoru, błyskotliwe pomysły

Nie mam doświadczenia, o jakim wspominają, ani nie jestem studentką ostatniego
    roku filologii polskiej. Resztę wymagań spełniam, amatorsko zajmowałam się tą
    dziedziną, a przede wszystkim - lubię twórczą pracę tego typu.

To albo dużo, albo mało.

Nie jestem trollem i pytam zupełnie serio.
    Być może zadaję śmieszne pytanie retoryczne, a odpowiedź jest oczywista (nie
    mam szans, bo potrzebują osób z doświadczeniem i wykształceniem), jednak
    zdecydowałam się poruszyć tę kwestię.

Wydaje mi się, że branża reklamowa/"medialna" dopuszcza pewien margines dla
    amatorów-pasjonatów, że ważniejszy jest zainteresowanie tematem i oczywiście
    talent niż "papier" sam w sobie.

A może jestem w błędzie - wówczas również proszę o sugestie.

Dziękuję i pozdrawiam.
    Obserwuj wątek
      • bugsior Re: niepełne kwalifikacje - wysłać CV? 21.05.06, 05:19
        sadze, ze do stracenia zupelnie nic nie masz, oprocz oczywiscie swojego czasu. w
        LM koniecznie zaznacz, ze jestes swiadoma niespelniania wymagan w 100% jednak
        masz nadzieje pasja, checia do nauki i 'nieformalnym' doswiadczeniem nadrobic
        niedociagniecia. to nie praca inzyniera czy informatyka, tak wiec pozostale
        rzeczy,k tore wymagaja, czyli

> * zamiłowanie do pisania i zabawy słowem
        > * dyscyplina intelektualna, samodzielność
        > * poczucie humoru, błyskotliwe pomysły

moga byc bardziej decydujace niz te czynniki, ktorych nie spelniasz. badz w LM
        szczera, samokrytyczna, ale jednoczesnie pewna, ze wiesz w co sie pakujesz,
        wiesz czego oczekuja i jestes pewna ze sie do tej pracy nadajesz (nie pisz im
        tylko ze sie nadajesz tylko im to pokaz).

powodzenia!
        • Gość: ricky Re: niepełne kwalifikacje - wysłać CV? IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 21.05.06, 07:24
          pamietaj o tym, że firmy szukaja IDEALNEGO kandydata a takich jak wiadomo nie
          ma a nawet jak jest to nie bedzie pracował za pensję, która mu proponują ;)
          Wysyłaj ile wlezie :)
      • Gość: działaczka Re: niepełne kwalifikacje - wysłać CV? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.06, 07:40
        lilith18 napisała:
        > Stanowisko copywrighter - korektor.

Ekhem, chyba copywriter... Ale to szczegół, nie czepiam się.

Na Twoim miejscu bardziej skoncentrowałabym się na udowodnieniu znajomości
        polszczyzny, bo to najbardziej konkretny z wymogów stawianych w ogłoszeniu.
        Może skończyłaś jakieś kursy poprawności językowej, może na swoich studiach
        miałaś takie przedmioty? Myślę, że na tym skupiłabym się, nie mając za sobą
        studiów dziennikarskich ani polonistycznych (choć one de facto jeszcze o niczym
        nie świadczą). Pamiętaj, że masz też być korektorem tekstów, a ta praca wymaga
        naprawdę super poprawnej poszczyzny.

Dodatkowo - jak doradzają Ci inni - w liście motywacyjnym skupiłabym się na
        udowodnieniu pasji, opisie nieformalnego doświadczenia, na znajomości tematu.

Na pewno warto spróbować, bo czasem rekrutacja idzie takimi ścieżkami, że z
        formalnych wymogów podanych w ogłoszeniu pozostaje niewiele.

Powodzenia!
        • Gość: działaczka Re: niepełne kwalifikacje - wysłać CV? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.06, 12:10
          Autokorekta: "superpoprawnej".
      • bartekz1 Re: niepełne kwalifikacje - wysłać CV? 21.05.06, 09:57
        Lilith, spróbuj postawić się w roli pracodawcy, który czyta Twoje CV i LM. Co
        ten pracodawca może najłatwiej sprawdzić? Oczywiście Twoje wykształcenie i
        poprzednie miejsca pracy. Więc jeśli piszesz że spełniasz wszystkie warunki poza
        tymi dwoma, to dla pracodawcy nie spełniasz żadnych warunków. Oczywiście możesz
        wysyłać CV, ale moim zdaniem od razu z Ciebie zrezygnuje. Więc jeśli chcesz
        poćwiczyć pisanie CV to warto pisać, ale jeśli miałabyś się przejąć ew. brakiem
        odpowiedzi, to nie wysyłaj. Po co narażać się na nerwy.
        • sky81 Re: niepełne kwalifikacje - wysłać CV? 21.05.06, 10:14
          spróbuj, nic nie tracisz, najwyżej twoje cv wyląduje w koszu. A może się
          zaintereują i cię zaproszą :) Ja nie zwracam uwagi na wymóg doświadczenia-no
          chyba że widzę, że rzeczywiście bez niego ani rusz (patrzę na zakres
          obowiązków), jestem na etapie kończenia pracy mgr ale odpowiadam też na oferty z
          wymogiem "wykształcenie wyższe" no bo prawie je mam. No i okazuje się że robię
          dobrze bo zapraszaja mnie na rozmowy :) To czy coś z tego wyjdzie to inna sprawa
          ale warto :)
          • lilith18 Re: copywriter, copywriter... 21.05.06, 13:29

No proszę, zależy mi na stanowisku korektora, tymczasem popełniam zasadniczy
            błąd poprawnościowy. Godne potępienia, doprawdy.
            Przepraszam: copywriter, rzecz jasna.

Bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedzi.Oczywiście proszę o jeszcze.
            Podsunęliście mi istotne sprawy, które przemyślę i wyciągnę wnioski.
            Pozdrawiam.
            • lilith18 Re: niepełne kwalifikacje... 21.05.06, 13:33

PS
              W ramach poprawności...
              Użyte przez mnie "podsuwać sprawy" to niezgrabne zestawienie.
              W każdym razie - dzięki odpowiedziom spojrzałam na sprawę szerzej, za co dziękuję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka