Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Życiorys zawodowy

12.06.06, 23:02
    Czy w życiorysie zawodowym w części "Udział w konferencjach i seminariach" wypada wpisać uczestnictwo w roli słuchacza? Czy należy w tym miejscu wpisywać tylko te imprezy, gdzie było sie prelegentem lub pominąć tę część?
    Z doświadczenia wiem, że nie jest to takie oczywiste, jak mogłoby się wydawać. Słyszałam różne opinie na ten temat. Czy mogę prosić o Państwa zdanie?
    Obserwuj wątek
      • r.richelieu Re: Życiorys zawodowy 12.06.06, 23:09
        A ile masz tych konferencji na koncie? Jeśli dużo z własnym referatem lub
        przynajmniej posterem, to nawet nie zmieścisz tych konfów, na których byłaś
        tylko słuchaczem. Jeśli byłaś na niewielu, to wpisuj jak leci wszystkie.

I przede wszystkim wpisuj szczegółowo tylko wtedy, gdy praca, o jaką zabiegasz,
        jest związana z tematyką tych konferencji. Jeśli jest inna w zupełności
        wystarczy wzmianka gdzieś nad "zgadzam się na przetwarzanie", że "liczne
        konferencje na temat mniemaniologii stosowanej."
        Z drugiej strony fakt, że korzystasz z gotowca z rubryką "udział w itd."
        świadczy, że aplikujesz właśnie tam, gdzie będą brane pod uwagę takie
        wydarzenia.
        • diabla Re: Życiorys zawodowy 12.06.06, 23:23
          Byłam na kilku konferencjach, brałam udział w kilku seminariach i warsztatach, wszystkie bezpośrednio związane z branżą. Niestety, wszędzie byłam tylko uczestnikiem "biernym". Uważam, że takie uczestnictwo też jest wartościowe, ponieważ niewątpliwie poszerzyłam swoją wiedzę. Poza tym, fakt, że większość imprez tego typu wymaga wniesienia opłaty, świadczy o moim aktywnym zainteresowaniu tematyką i chęcią rozwoju zawodowego. W związku z tym zastanawiam się czy powinnam umieszczać te informacje, a jeśli tak, czy zaznaczyć w jakiś sposób fakt, że byłam "tylko słuchaczem", aby uniknąć ewentualnych nieporozumień i zarzutu o kłamanie w CV.
          • r.richelieu Re: Życiorys zawodowy 12.06.06, 23:41
            Często konferencje wydają swój zeszyt ze wszystkimi lub większością referatów,
            a nawet jeśli nie wydają, to bardzo łatwo sprawdzić kto, co i w jakiej formie
            prezentował. Jeśli więc kandydujesz do pracy z branży tych konferencji, to
            pracodawca orientuje się w składzie przynajmniej jednej z nich i ani chybi
            zapyta Cię, co prezentowałaś. Lepiej więc od razu zaznaczyć, że byłaś
            słuchaczem. A to, żeby w ogóle pisać, jasne, że tak. Każdy się chwali tym, co m
            najlepszego.

Płaciłaś zawsze pełne opłaty? Jezu, toż to majątek.
      • dagmara.matysiak Re: Życiorys zawodowy 14.06.06, 14:17
        Sugerowałabym wypisać najważniejsze, lub takie, które uważa Pani za najbardziej
        wartościowe, w taki sposób aby uniknąć sytuacji, kiedy te konferencje zajmują
        całą stronę, a doświadczenie zawodowe kilka linijek tekstu.
        Radziłabym zaznaczyć, że była Pani słuchaczem. Resztę argumentów będzie można
        uzupełnić na rozmowie i z pewnością będzie to Pani duży plus.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka