mathman 28.06.06, 14:45 Nie wiem, gdzie mógłbym pracować :-( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madzia.7 Re: Właśnie skończyłem studia matematyczne - co d 28.06.06, 14:56 Moze jako analityk.... Odpowiedz Link Zgłoś
mathman Re: Właśnie skończyłem studia matematyczne - co d 28.06.06, 15:07 A czym ktoś taki się zajmuje? Odpowiedz Link Zgłoś
kszynka Re: Właśnie skończyłem studia matematyczne - co d 06.07.06, 05:36 a czy przed rozpoczęciem studiów nie zastanawiałeś się nad tym? Odpowiedz Link Zgłoś
przytomny2 Re: Właśnie skończyłem studia matematyczne - co d 06.07.06, 11:03 Jaka matematyke (frunkcje analityczne, metody numeryczne, modelowanie matematyczne)??? I czego tak naprawde chcesz od tej matematyki??? Co ciebie w niej kreci?? Jesli czysta matematyka cie mierzi to pozstaja aplikacje. Absolwenci wyzszej szkoly nauk scislych w W-wie pchali sie przez cala dekade do bankow i podobnych instytucji. Modelowanie procesow ekonomicznych dlugo jeszce bedzie na fali, mozna tez sie zajac aplikacjami w biologii, biotechnologii czy naukach technicznych ale wsztsko zalezy od tego czy ci sie chce dalej rozwijac bo zrobic papier dla samego papieru to jest w efekcie mocno frustrujace. Epatowanie sie wyksztalceniem dla samego wyksztalcenia to dosc zalosne! W kazdym razie dla dobrych absolwentow mozliwosci aplikacji jest duzo, pod warunkiem,ze umieja modelowac o "grzesza" wyobraznia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: informatyk Re: Właśnie skończyłem studia matematyczne - co d IP: *.Red-83-42-128.dynamicIP.rima-tde.net 06.07.06, 05:55 Tak. Ale nie w Polsce. Szukaj pracy w londyńskim City w jakimś dużym banku. Odpowiedz Link Zgłoś
szczur_851 Re: Właśnie skończyłem studia matematyczne - co d 06.07.06, 09:15 nie w banku ale pod ścianą płaczu, może się robota znajdzie w magazynie co najwyżej Odpowiedz Link Zgłoś
przytomny2 Re: Właśnie skończyłem studia matematyczne - co d 06.07.06, 11:12 A co ty znowu "specjalisto" od komputerowej sieczki wiesz o matematyce jako takiej? Prawdziwa matematyke robi sie uzywajac glowy i kartki papieru, i najlepiej nie w zadnym Londynie tylko wlasnie w Polsce a jeszcze lepiej na wschod od niej, gdzie sa jeszcze ludzie,ktorzy do szczetu nie zgupieli w roli programistow i ciagle grzesza wyobraznia. Ale jesli ktos woli iluzje szybkiego dorobienia sie to powinien dac sobie spokoj ze studiami i zaczac od razu prace w magazynie, tyle tylko ,ze to zajecie zalosne i bez wiekszych perspektyw. A jesli juz matematyk ma sie pojawic w Londynie to na stypendium lub kontrakcie po doktoracie - jak jest dobry to sie wybije, bo na Zachodzie brakuje matematykow wlasnie (nie programistow!!!) ale tych z ambicjami i wyobraznia - tych z wyzszej polki. przytomny2, Rzym, Uniwersytet Tor Vergata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Właśnie skończyłem studia matematyczne - co d IP: *.wizja.net 06.07.06, 11:18 kazdy jasiu ma swoj swiat. Jedni do london city a jasiu na bialorus:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Właśnie skończyłem studia matematyczne - co d IP: *.wizja.net 06.07.06, 11:21 Ja proponuje Ci otworzyc wlasna dzialalnosc. A jak nie to do baru w london city. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nauczyciel Mysl niekonwencjonalnie IP: *.net-serwis.pl 06.07.06, 16:09 Dostaje 4200 na reke pracuje 18x45min tyg. Ucze matematyki. Poza tym mam mase wolnego czasu. Cale wakacje wolne. Mase planow na wyjazdy ktore z pewnoscia zrealizuje. Praca z dzieciakami w szkole jest swietna. Spedzilem kiedys wakacje zamkniety w klimatyzowanej klatce jednego z bankow. Nigdy wiecej!!! Oczywiscie nie dostaniesz takiej kasy w szkole publicznej. Trzeba sie dobrze rozgladnac. Ps. Pozdrawiam wszystkich pomywaczy w London City:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Właśnie skończyłem studia matematyczne - co d IP: *.radna.pl 28.06.06, 15:09 Nie zastanawiałeś się nad tym zanim poszedłes na studia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Właśnie skończyłem studia matematyczne - co d IP: *.radna.pl 28.06.06, 15:09 To idż jeszcze na podyplomowe, ale tym razem dobrze się zastan ow Odpowiedz Link Zgłoś
mathman Re: Właśnie skończyłem studia matematyczne - co d 28.06.06, 15:17 Poszedłem na takie studia, które wiedziałem, że dam radę skończyć - żeby mnie wojsko nie ścignęło. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Właśnie skończyłem studia matematyczne - co d 28.06.06, 16:37 Czyli tylko najprostsza praca. Matematyk-analityk musi miec leb jak sklep. Tez mamy taka "gwiazde" w rodzinie, co poszla na matematyke, bo nigdzie indziej sie nie dostala...Nawet metodyki nie zrobila, bo bycie nauczycielka jets ponizej jej ambicji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tr Re: Właśnie skończyłem studia matematyczne - co d IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 28.06.06, 16:48 wyjedz za granice cleanerow potrzebuja placa 10 razy wiecej niz w pl Odpowiedz Link Zgłoś
mathman Re: Właśnie skończyłem studia matematyczne - co d 28.06.06, 17:39 Nie jestem chyba taki głupi za jakiego mnie uważasz, bo na dyplomie będzie "bardzo dobry" :-) A jeśli chodzi o nauczycielstwo, to robiłem praktyki w SP i gimnazjum, ale stwierdziłem, że do tego się nie nadaję, więc dałem sobie spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Właśnie skończyłem studia matematyczne - co d 28.06.06, 17:48 Alez ona tez ma bdb...Tu nie chodzi o glupote...Mozna miec swietny dyplom, a nie miec pasji i tzw. smykalki...Matematyk moze a). zostac na uczelni (moze to wyjscie dla Ciebie?), b). byc nauczycielem, c). analitykiem. Oprocz tego moze sie przekwalifikowac jak kazdy z nas... Odpowiedz Link Zgłoś
mathman Re: Właśnie skończyłem studia matematyczne - co d 28.06.06, 17:56 A jeśli przekwalifikować się to na co? Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Właśnie skończyłem studia matematyczne - co d 28.06.06, 17:57 Ekonomia - banalne...Moze jakies podyplomowe na polibudzie??? Tylko nie marketing i zarzadzanie, brr...99% ludzi to terza robi:)))). Odpowiedz Link Zgłoś
ten_no Re: Właśnie skończyłem studia matematyczne - co d 06.07.06, 05:57 Komputery? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monarchista Re: Właśnie skończyłem studia matematyczne - co d IP: 195.128.172.* 06.07.06, 15:11 >A jeśli przekwalifikować się to na co?< Proponuję Elektronikę i Telekomunikację. Nawet nie zdajesz sobie sprawy, że na tych specjalnościach ok. 30% godzin studiów to matematyka w różnych postaciach: przedmiot "matematyka" - 4 godz. wykładów i 4 godz. ćwiczeń tygodniowo przez 4 semestry. "Metody statystyczne"(niekiedy pod nazwą "rachunek prawdopodobieństwa") - 2 godz. wykładów i 2 godz. ćwiczeń tygodniowo przez 1 semestr.Ponadto na przedmiotach specjalistycznych: rachunek operatorowy, algebra Boole'a, metody numeryczne. To był najtrudniejszy materiał z całych studiów. Wszyscy mówili, że na elektronikę idą ci, którzy mają łeb do matematyki, ale mają lewe ręce do rysunków. Na szczęście nie mieliśmy geometrii wykreślnej, bo chyba bym tego w życiu nie zaliczył. Rysunek techniczny podchodziłem 3 razy. To było wiele lat temu, nie wiem, jak jest teraz. Powodzenia w przekwalifikowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
mathman Re: Właśnie skończyłem studia matematyczne - co d 06.07.06, 15:14 Ale na Elektronice jest dużo fizyki, a ja z tego zawsze kiepski byłem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksw Re: Właśnie skończyłem studia matematyczne - co d IP: *.pl / *.pronets.pl 29.06.06, 19:51 Na chwilę obecną jesteś "dobrym materiałem" na róznej maści analityków finansowych ITP. To że jesteś Matematykiem to połowa sukcesu. Musisz jeszcze zrobić szereg specjalizacji (podyplomowo) z zakresu wiedzy o ekonomii no i zaczepić się w jakimś banku lub w dziale analiz jakiejkolwiek firmy. Na początku dostaniesz małe pieniądze ale warto zacząć taką karierę. Jest wiele ogłoszeń, że zatrudnią Matematyka, bo kierunek jki skończyłeś świadczy o tym tylko i wyłżcznie, że jesteś zdolny do powyższych specjalizacji, jakie są bardzo na topie!! Na chwilę obecną wiedza ze studiów niewiele jest warta na rynku pracy ale twoje " możliwosci intelektualne), co zresztą udowodniłeś kończąc Matmę są baaaardzo w cenie. Czyli duużo pracy przed tobą o ile jesteś naprawdę dobry w te klocki bo jak nie to nieciekawa przyszłosc cię czeka PZDR!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uczony Jezus maria!! IP: *.77.classcom.pl 06.07.06, 15:16 Gość portalu: ksw napisał(a): > Na chwilę obecną Boże, widzisz to i nie grzmisz - człowiek rzekomo wykształcony użył tych słów!!! DWA RAZY!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: you-know-who cos konkretnego: oferta pracy dla matematyka IP: *.scar.utoronto.ca 06.07.06, 17:12 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32&w=43354388 Odpowiedz Link Zgłoś
badjuk Re: cos konkretnego: oferta pracy dla matematyka 06.07.06, 17:56 Z takim wyksztalceniem mozna pracowac we wszelkiej masci urzedach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ula Re: Właśnie skończyłem studia matematyczne - co d IP: *.e-wro.net.pl 30.06.06, 20:20 nie rozwalaj tekstem "bardzo dobry"-bo to dla pracodawcy nic nie znaczy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maruda Re: Właśnie skończyłem studia matematyczne - co d IP: *.kl.amwaw.edu.pl 06.07.06, 13:58 trzeba pracować jak analityk rzutów na ruletce , dobry zawód, dobre pieniądze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Freemind Re: Właśnie skończyłem studia matematyczne - co d IP: *.hsd1.il.comcast.net 06.07.06, 02:16 Niestety glupi to jednak jestes i jedna ocena na dyplomie tego nie zmieni.Sprobuj sobie przypomniec dlaczego w ogole studiowales matamatyke. A tak w ogole to matematyka jest nieskonczona chyba ,ze ktos ma zbyt zakuty leb zeby to pojac. Odpowiedz Link Zgłoś
pfg Re: Właśnie skończyłem studia matematyczne - co d 06.07.06, 12:37 mathman napisał: > Poszedłem na takie studia, które wiedziałem, że dam radę skończyć - żeby mnie > wojsko nie ścignęło. No to tak pisz: "Poszedłem na takie studia, które wiedziałem, że dam radę skończyć - żeby mnie wojsko nie ścignęło. Przypadkiem była to matematyka. Nie chcę się dalej uczyć, nie chcę być nauczycielem, nie chcę się przeprowadzić do większego miasta. Co dalej robić? Nie wiem gdzie mógłbym pracować :-( " To jest *zupełnie inny* problem niż ten, który postawiłeś w tytule i ja odnośnie tego twojego *prawdziwego* problemu żadnej rady udzielić nie umiem. Przykro mi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wujek dobra rada Re: Właśnie skończyłem studia matematyczne - co d IP: *.e-wro.net.pl 11.07.06, 10:09 Zaciągnij się na zawodowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrrr Re: zostań merchem - wykładaj chemię IP: *.motorola.com 06.07.06, 13:38 w biedronce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Właśnie skończyłem studia matematyczne - co d IP: *.sds.uw.edu.pl / *.sds.uw.edu.pl 28.06.06, 19:22 gdzies ty te matematyke konczyl?! nie dalo sie zrobic jakis przedmiotow finansowo-ubezpieczeniowych lub informatycznych? ew. nie da sie teraz zrobic podyplomowki z finansow/ubezpieczen? no chyba ze studiowales na jakiejs uczelni pedagogicznej, ale wtedy sorry, jak sie idzie na taka uczelnie, to chyba od poczatku wiadomo, ze bedziesz uczyl w szkole? Odpowiedz Link Zgłoś
mathman Re: Właśnie skończyłem studia matematyczne - co d 28.06.06, 20:16 Matematykę kończyłem na UWM w Olsztynie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bobraur Re: Właśnie skończyłem studia matematyczne - co d IP: *.crowley.pl 06.07.06, 06:52 To w zasadzie wyjaśnia wiele jeśli nie wszystko. (cały ten wątek wygląda na jakąś marną prowokację) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Właśnie skończyłem studia matematyczne - co d IP: *.chello.pl 28.06.06, 20:13 podaj sie za potencjalnego studenta tegoz kierunku i zadzwon na uczelnie, niech Ci zareklamuja co po tym mozesz robic hehehehehehehehehh cheers Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinia Re: Właśnie skończyłem studia matematyczne - co d IP: *.wist.com.pl 28.06.06, 20:47 Ja mam ten sam paskudny problem, z tym ze skończyłam ochronę środowiska kilka lat temu i poza kilkoma różnymi krótkotrwałymi pracami (nie w zawodzie) nie mam kompletnie pojęcia co mam ze sobą zrobić !!!! Wiem, wiem - praca w sklepie czeka (i tylko tam). I oczywiście za granicą również. A ja nie mam siły się zupełnie przekwalifikowywać, chyba ze dałoby się to zrobić szybko, ale szkoda mi tych lat nauki (ciężkiej). Może w złym mieście szukam, ale podejrzewam że w największych miastach w tym zawodzie też jest podobnie, o ile to w ogóle jest zawód, bo raczej nie. Sorry, że cię nie pocieszyłam. Po prostu szukaj wszędzie, gdzie się da. I tak masz dobrze że jesteś absolwentem i możesz iść na staż do jakiejś firmy.Poszukaj dobrze jakiegoś miejsca na staż, może cię potem zostawią, choć z doświadczenia wiem, że nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;-) Re: Właśnie skończyłem studia matematyczne - co d IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 28.06.06, 21:20 zostaje tylko kolportaz ulotek lub magazynierka no ewentualnie security Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: idiom Re: Właśnie skończyłem studia matematyczne - co d IP: *.master.pl 28.06.06, 21:25 - analityk (np. kredytowy, sprzedaży); - AKTUARIUSZ (praca idealna dla matematyka); - logistyk (po przyuczeniu); - informatyk (po przyuczeniu) - księgowy (po przyuczeniu) - nauczyciel:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :P Re: Właśnie skończyłem studia matematyczne - co d IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 28.06.06, 21:30 woźny :P Odpowiedz Link Zgłoś
mathman Re: Właśnie skończyłem studia matematyczne - co d 28.06.06, 21:35 Kto to jest aktuariusz? Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Właśnie skończyłem studia matematyczne - co d 28.06.06, 21:37 Analityk, ale taki pelna geba...To ukoronowanie zawodow "analitycznych"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Właśnie skończyłem studia matematyczne - co d IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.06, 23:25 > Kto to jest aktuariusz? Aktuariusz jak sama nazwa wskazuje uariuszuje akt. Na matematyce nie nauczyłeś się korzystać z google. Poza tym albo jesteś idiotą (nie wiesz również czym zajmuje sie analityk), albo forumowiczów uznajesz za idiotów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: idiom Re: Właśnie skończyłem studia matematyczne - co d IP: *.master.pl 29.06.06, 00:03 nie przesadzaj, ja równiż kończyłem specyficzny kierunek, mogę powiedzieć, że przez 5 lat byłem zupełnie pochłonięty swoją specjalizacją naukową - zaraz po studiach nie wiedziałem nawet jakie istnieją zawody. I bardzo dobrze że tak było - dzisiaj jestem relatywnie wysoko w hierarchii zawodowej, chociaż pierwszą pracę podjąłem w wieku 26 lat a dzisiaj mam 29. Autor tej wypowiedzi rzeczywiście wykazuje pewien infantylizm, ale to cecha, która u matematyka pozwala diagnozować pewne zdolności. Natomiast pragmatyzm dzisiejszych studentów (wprost proporcjonalny do popularności kierunku), którzy próbują łączyć pracę z nauką sprawia, że co prawda mają doświadczenie zawodowe ale w głowie pusto - absolwentka bankowości nie wie co to jest konsolidacja albo dywersyfikacja a niektórzy absolwenci informatyki mają problemy ze zdefiniowaniem (albo nawet z wyrażeniem) różnicy między HTML a DHTML a ich znajomość poważnych języków programowania woła o pomstę do nieba. Oto efekt zaabsorbowania pracą w pizzeriach i pubach podczas studiów!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo w glowie pusto - a ty masz chociaz pełno... kasy? IP: 195.46.231.* 05.07.06, 09:14 konczylem zaoczne i pracowalem ale nie w pizzerii, dzieki takiemu rozsądnemu podzialowi czasu pomiędzy prace a nauke obecnie prowadze firme i rozwazam kolejna inwestycje, mam szerokie horyzonty i wiare w moje mozliwosci. Czy znam roznice miedzy html a dhtml, to pytanie z twojej strony jest wielce niescisle albowiem nie przedstawie ci definicji ksiazkowej ale okresle zjawisko i jak to sie ma w praktyce do rzeczywistosci. Roznica w tym wypadku nie jest istotna skoro w polsce produkuje sie zazwyczaj srednio na m.kw. powierzchni:) ziemniaki tudziez inne przysmaki, taki rolniczy kraj z kiepska gospodarka. bardziej celowym byloby zapytac jak poziom jezykow obcych, bo to dopiero, oprocz fachu rzecz jasna obliguje do wiekszych osiagniec. Natomiast w gospodarkach krajow wysokorozwinietych to istotne roznice. Ale Polak po zaocznych jest na tyle cwany (jakas grupa) ze poradzi sobie z trudnosciami obiektowo, a nie tylko sciscle analitycznie. Co z tego wynika: to znajomosc rynku jest kluczem a nie scisla wiedza. Scisla i dokladna wiedza wymaga bardzo wysokich technologii, gdzie bedzie zalokowany orgomny kapital, ktory zapewni miejsce pracy takiemu delikwentowi. Jesli natomiast absolwent-delikwent nie zna rynku, poplynie bedac geniuszem informatycznym. Tyle ze geniusz zawsze nauczy sie czegos nowego i poradzi sobie nie wyjezdzajac nawet z kraju, podejrzewam. Zatem - efekty sa miarą wiedzy i zdolnosci a nie dyplomy i oceny. Basta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo cd IP: 195.46.231.* 05.07.06, 09:20 smiesza mnie wszyscy psedumegainteligenci z celujacymi czy bardzo dobrymi zadajacy takie pytania na forum jak to w topic-u. To karykaturalne opoznienie w rozwoju... na rzecz ... matematyki?? hihihi. Moge sie z tego serdecznie usmiac. chociaz zdaje sobie sprawe z tego ze moze na chwile, bo jesli ktos konczy matematyke, to powinien sobie radzic w zyciu (takie moje zalozenie) ale moze to byc bolesna nauka.. ale wierze mimo to, chociaz wiara ta jest podburzona takimi pytaniami. Odpowiedz Link Zgłoś
tooz Re: cd 06.07.06, 11:26 Ja tam mysle ze on po prostu idzie na latwizne bo jest malo poradny zyciowo... Po co usiasc na kilka dni do google i szukac roznych mozliwosci?Najlatwiej sieknac pytanie na forum i zadawac kolejne jak sie czegos nie wie, a ludzie wszystko zrobia za mnie... cos mi tu nie gra ze wspomnianym abstakcyjnym mysleniem... Odpowiedz Link Zgłoś
tyggrysio Re: Właśnie skończyłem studia matematyczne - co d 06.07.06, 06:49 > niektórzy absolwenci informatyki mają problemy ze > zdefiniowaniem (albo nawet z wyrażeniem) różnicy między HTML a DHTML Może dlatego, że są bardziej pasjonujące działy informatyki i to,o czym piszesz, akurat zupełnie ich nie dotyczy? :> > Oto efekt zaabsorbowania pracą w pizzeriach i pubach podczas studiów!!! Wszyscy moi koledzy i koleżanki z informatyki, którzy pracują - przeważnie od 3 roku - pracują w zawodzie :) Ten kierunek akurat na to pozwala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Właśnie skończyłem studia matematyczne - co d IP: *.bynxx18.adsl-dhcp.tele.dk 06.07.06, 20:16 To ze sie jest Informatykiem nie znaczy ze ma sie umiec HTML czy DHTML. Poprostu informatycy zajmuja sie bardziej powaznymi sprawami niz jakis tam HTML czy DHTML...jednym slowem robia systemy...a HTML pisza ludzie ktorzy nie znaja narzedzi do generowania HTML'a :D:D M Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koko Re: Właśnie skończyłem studia matematyczne - co d IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.06, 23:49 Po tym poznaliśmy poziom matematyki na UWM Odpowiedz Link Zgłoś
mathman Re: Właśnie skończyłem studia matematyczne - co d 08.07.06, 07:08 Czemu tak myślisz??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koko Re: Właśnie skończyłem studia matematyczne - co d IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.06, 21:53 Jak ktoś nie wie kto to jest aktuariusz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: idiom Re: Właśnie skończyłem studia matematyczne - co d IP: *.master.pl 28.06.06, 21:35 z poprzednich wypowiedzi widzę, że nie masz pojęcia o rynku pracy i zawodach, więc - jak dla matematyka przystało - podaję definicję aktuariusza (to moim zadniem najlepszy zawód dla Ciebie): Zgodnie z definicją słownikową aktuariusz to osoba zajmująca się obliczeniami ubezpieczeniowymi . Metody aktuarialne to nic innego co metody matematyczne stosowane przy obliczeniach ryzyka, premii i funduszów rezerwowych przy ubezpieczeniach ( obie definicje za Słownikiem wyrazów obcych- Wydanie Nowe PWN 1995) Słowo pochodzi z języka angielskiego, od actuary. Zawód aktuariusza jest przypuszczalnie tak stary jak historia ubezpieczeń. W Polsce sięga tradycji przedwojennych. Przed II wojną istniał Polski Instytut Aktuariuszy. Od 1990 na Wydziale Nauk Ekonomicznych Uniwersytetu Warszawskiego działa Letnia Szkoła Nauk Aktuarialnych, zaś od 1991 istnieje Polskie Stowarzyszenie Aktuariuszy. Aby zostać aktuariuszem należy zdać egzaminy organizowane przez Ministerstwo Finansów. Należy spełniać także inne warunki określone przez Art. 37b Ustawy o działalności ubezpieczeniowej (m.in. wykształcenie wyższe, niekaralność). Egzaminy takie organizowane są od 1996 roku. Zakres egzaminów określa Rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 14 marca 2001 r. w sprawie powołania Komisji Egzaminacyjnej dla Aktuariuszy oraz przeprowadzania egzaminów uprawniających do wykonywania zawodu aktuariusza (Dz. U. Nr 26 poz. 285). Więcej informacji na temat egzaminów aktuarialnych można uzyskać w Ośrodku Doskonalenia Kadr Resortu Finansów (ul. Okrzei 2/4, Warszawa, tel. /0-22/ 619- 51-27, 619-41-06). Najlepiej jednak zrobisz jak wyślesz CV z zaznaczeniem stanowiska do wszystkich firm ubezpieczeniowych w polsce (zrób to wysyłając aplikacje na e-mail, najlepiej CV przekonwertuj do formatu PDF) - wtedy istnieje bliskie jedności prawdopodobieństwo, że wszystko czego potrzebujesz będziesz miał sfinansowane - bo ponoć popyt na tym rynku przewyższa podaż. Z tego co się orientuję osoby o Twoim profilu całkiem nieźle zarabiają również w Lukas Banku na stanowiskach analitycznych. Możesz również spróbować wysłać aplikacje do banków na stanowisko analityka kredytowego (najlepiej w bankowości korporacyjnej, bo tutaj w grę wchodzą bardziej skomplikowane metody matematycznej oceny ryzyka). Będziesz dostawał np. wnioski kredytowe i na podstawie danych w nich zawartych i procedur obowiązujących w danym banku zatwierdzał lub odrzucał wnioski. Odpowiedz Link Zgłoś
mala.anka Re: Właśnie skończyłem studia matematyczne - co d 06.07.06, 08:56 a Ty kolego masz jakies mocno nieaktalne dane:P egzamin akturaialny przeprowadza od paru lat urząd komisji nadzoru ubezpieczeń i funduszy emerytalnych:P Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Właśnie skończyłem studia matematyczne - co d 28.06.06, 21:36 A wiesz, jak ciezko zostac aktuariuszem??? Egzaminy sa koszmarnie trudne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: idiom Re: Właśnie skończyłem studia matematyczne - co d IP: *.master.pl 28.06.06, 21:41 zakładam, że osoba po matematyce da sobie z nimi radę. Nie przesadzajmy - trudność jest jedynie efektem niewiary we własne możliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Właśnie skończyłem studia matematyczne - co d 28.06.06, 21:56 Podobno matematycy podchodza do tego egzaminu pare razy...Oczywiscie, ze mozna go zdac, ale nie z biegu... Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Właśnie skończyłem studia matematyczne - co d 28.06.06, 21:57 A gosc nawet nie slyszal o tym zawodzie, wiec musialby dopiero sie wdrozyc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Właśnie skończyłem studia matematyczne - co d IP: *.sds.uw.edu.pl / *.sds.uw.edu.pl 28.06.06, 22:22 na pewno nie z biegu; ale jak tak na nie patrze to coraz bardziej stwierdzam, ze nie sa tez takie koszmarne; no ale ja po matematyce w przeciwienstwie do autora watku mam az za duzo pomyslow co ze soba zrobic, wiec raczej aktuariuszem nie zostane, przynajmniej nie w najblizszym czasie; ale egzaminy moze zdam, jak tylko bedzie mi sie chcialo przygotowac :) poza tym, aby zostac aktuariuszem oprocz zdanych egzaminow trzeba miec jeszcze niezerowa (scisle okreslony minimalny czas) praktyke w tej dziedzinie, bodajze pod opieka kogos z uprawnieniami aktuarialnymi; a co do matematykow podchodzacych pare razy: wiesz, sa ludzie ktorzy ida na matematyke, bo sie nie dostali nigdzie indziej, studiuja 7 lat (zebrac o zaliczenia), koncza studia ze srednia w okolicach 3.0, nie daj boze jeszcze na marniawej uczelni i tez twierdza, ze sa matematykami; noz sie w kieszeni otwiera.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qw ??? IP: *.acn.waw.pl 28.06.06, 23:28 a co potrafisz robić i co umiesz robić? Ja z Socjologi na Informatyke sie przekierowałem, jak zgłodniejesz bedziesz wiedział co robić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacobs Re: ??? IP: *.chello.pl 29.06.06, 08:11 Może zacznij liczyć do nieskonczoności , dla takiego wała co nie mysli kto go utrzyma tylko z założenei jest pasożytem to zajęcie jak znalazł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :P Re: ??? IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 29.06.06, 08:13 umiesz liczyć to licz na siebie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emka Re: Właśnie skończyłem studia matematyczne - co d IP: *.acn.waw.pl 06.07.06, 14:34 > a co do matematykow podchodzacych pare razy: wiesz, sa ludzie ktorzy ida na > matematyke, bo sie nie dostali nigdzie indziej, studiuja 7 lat (zebrac o > zaliczenia), koncza studia ze srednia w okolicach 3.0, nie daj boze jeszcze na > marniawej uczelni i tez twierdza, ze sa matematykami; noz sie w kieszeni otwier > a.. hmm, ja wlasnie robie praktyke i znam sporo aktuariuszy, i wierz mi, ze "matematycy" z Twojego opisu na pewno tych egzaminow nie zdadza (przyklad - moj zwierzchnik doktor z rachunku, ktory podchodzil ladne pare razy). Od patrzenia egzaminu sie nie zdaje - 1. kwestia to teoretyczna umiejetnosc rozwiazania zadania (co wcale nie jest latwe), ale 2. - z doswiadczenia o wiele trudniejsza - to bezbledne obliczenie wystarczajacej liczby wynikow w czasie krotkiego egzaminu w warunkach stresu i na tym polega wiekszosc osob. Bardzo wiele osob w tym zawodzie pracuje od lat bez licencji, bo nie sa w stanie tych egz zdac (4 czesci, kazda ma waznosc 2 lata i znam kilka przypadkow, gdy ludziom pierwsze zdane egz sie przeterminowaly). Oni wykonuja cala prace w firmie, a podpisuje sie pod tym licencjonowany aktuariusz i oczywiscie zgarnia cala kase:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emka Re: Właśnie skończyłem studia matematyczne - co d IP: *.acn.waw.pl 06.07.06, 14:37 (przyklad - moj > zwierzchnik doktor z rachunku, ktory podchodzil ladne pare razy). on oczywiscie w koncu zdal :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: helen Re: Właśnie skończyłem studia matematyczne - co d IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.06, 00:54 Zawsze możesz się pocieszyć, że nie jesteś historykiem. Cudowny zawód, cudowne studia i mniej cudowny brak pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inzynier z angli Re: Właśnie skończyłem studia matematyczne - co d IP: *.dsl.in-addr.zen.co.uk 30.06.06, 15:50 trzeba bylo zadac sobie to pytanie 5 lat temu Odpowiedz Link Zgłoś
caysee Re: Właśnie skończyłem studia matematyczne - co d 30.06.06, 09:27 Moj maz skonczyl matematyke, tyle ze w Niemczech. Tu matematycy sa dosc poszukiwani do pracy w ubezpieczeniach, bankach i przemysle (rozwoj nowych technologii). Zanim jeszcze skonczyl studia mial juz podpisana umowe o prace w banku - sami do niego zadzwonili i go zwerbowali. Pracuje w dziale zarzadzania ryzykiem. Duzym plustem w jego przypadku bylo to, ze mial spcjalizacje zwiazana z informatyka - najbardziej przydatna okazala sie umiejetnosc programowania (na poczatku - taka sobie, ale szybko sie rozwinal). Jezeli znasz niemiecki i nie masz oporow przed emigracja, to mysle, ze powinienes sie rozejrzec za praca tutaj, bo jako matematyk mialbys niezle szanse na porzadna prace za niezle pieniadze. Odpowiedz Link Zgłoś
doginthefog79xxx Re: Właśnie skończyłem studia matematyczne - co d 30.06.06, 16:07 Hmm po studiach matematycznych.....mnostwo perspektyw. Na przyklad mozna zbudowac kalkulator. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Właśnie skończyłem studia matematyczne - co d IP: *.sds.uw.edu.pl / *.sds.uw.edu.pl 30.06.06, 22:19 alez wlasnie to probujemy temu czlowiekowi uzmyslowic! w polsce taka praca tez jest, raczej nie tak ciezko ja dostac, ale, na litosc boska, jak mozna po studiach matematycznych nie wiedziec, ze sa takie mozliwosci! to nie jest problem z tym, ze po matematyce nie ma co robic (bo to bzdura), ale ze ten czlowiek po pieciu latach studiow nie wie w jaki sposob wykorzystac swoja wiedze! przeciez mimuw produkuje chyba wiecej specjalistow od matematyki finansowej niz nauczycieli! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mgr Re: Właśnie skończyłem studia matematyczne - co d IP: 82.177.97.* 02.07.06, 23:19 > to nie jest > problem z tym, ze po matematyce nie ma co robic (bo to bzdura)... Wcale nie jest tak różowo jak piszecie. Ja po matematyce i kursie księgowości nie miałam (i nie mam) żadnych szans na pracę w księgowości. Chciałam zacząć od fakturzystki, to mnie odsyłali, bo "ma pani za wysokie kwalifikacje", a żeby zacząć od księgowej to znowu było źle, bo nie miałam wykształcenia ekonomicznego ani doświadczenia. Na jakieś stanowiska związane z informatyką też żadnych szans, po pierwsze ze wględu na płeć, poza tym w czasie moich studiów komputery ZX Spectrum były nowością, informatyki uczyliśmy się za pomocą tablicy i kredy, a myszki pokazano nam na obrazku. Jak widzę te ogłoszenia gdzie wymagają oprócz kierunku informatyka także znajomości angielskiego (nie do przeskoczenia :-(( ) i całej listy języków programowania - no to sorry, nie łapię się. Mogę się nauczyć, zresztą programy piszę (nawet nie wiem, czy to są programy, komputer sam działa jak chcę i zarabiam coś-niecoś dzięki temu), ale profesjonalne kursy z papierkiem są za drogie. Pracodawca miałby mi fundować??? W moim mieście to marzenie ściętej głowy. Po drugie i tak papierek nic mi nie da, wiek i płeć już na wejściu stawiają mnie na straconej pozycji. Wszyscy strasznie się dziwili, że nie chcę pracować w szkole - a po prostu w szkole nie było miejsc!!! Na studiach ponad połowa to były dzieci nauczycieli, mama szła na emeryturę, córka wchodziła na jej miejsce, logiczne. W urzędzie pracy na hasło "nauczycielka" z miejsca słyszałam "żadnych szans na pracę w zawodzie". Ale pocieszano mnie że przecież mogę udzielać korepetycji... na czarno rzecz jasna... tyle to wiedziałam sama. W bankowości i ubezpieczeniach WSZYSTKIE oferty dotyczyły osób z wykształceniem ekonomicznym, pomimo to wysyłałam cv i gdy mnie zapraszano na rozmowy, ZAWSZE okazywało się, że to akwizycja - sprzedaż kart kredytowych, ubezpieczeń, funduszy, OFE, bez żadnej stałej umowy i podstawy - tylko na prowizji i musiałabym zakładać własną działalność - dziękuję bardzo. Jakieś stanowiska analityczne? szkolenia za darmo??? ROTFL. No cóż, może w Warszawie jest tak jak piszecie, ale nie na ścianie wschodniej. A do Warszawki się nie przeprowadzę, jeżeli już, to od razu za granicę. Na Arbeitsamt znalazłam kilkanaście ofert, ale też nic z tego nie będzie, bo niestety do języków nie mam talentu zupełnie, wkuwałam niemiecki 10lat i nie wyszłam poza poziom szkolnych rozmówek, tam spodziewam się co najwyżej stanowiska Fabrikarbeiterin. Nie napiszę co teraz robię, w każdym razie dyplom mogę wyrzucić do kosza, pięć straconych lat... :-( Od jednego z potencjalnych pracodawców usłyszałam "po matematyce to pani tylko liczyć umie..." i niestety większość ma podejście, że matematyk to chodzace liczydło, więc po co to zatrudniać, gdy kalkulator można w kiosku za 5zł kupić... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wisienka Re: Właśnie skończyłem studia matematyczne - co d IP: *.tosa.pl 05.07.06, 13:39 Ja na studiach matematycznych usłyszałam od ojca mojej kolezanki: Mój młodszy syn (4. klasa podstawówki) ma dzielenie pisemne na 2 strony zeszytu. Nawet nie chcę myśleć jak długie dzielenie robicie na studiach. RĘCE OPADAJĄ A tak naprawdę to mamtematykę można traktować jako pasję, która potrafi ukształtować człowieka (i to bardzo). Bo ta PANI nie znosi gdy chcesz dzielić swój czas z innymi pasjami, rozrywkami, przyjemnościami. Za to daje niezłą szkołę życia - wóz albo przewóz, nie ma zlituj! Jak chcesz być moim fanem musisz byc wierny, dokładny, skrupulatny, szczery, bezpośredni, twardy, zdecydowany, szybki i pewny w swoim działaniu. Inaczej możesz przynieść MATEMATYCE jedynie wstyd! I to daje szkołę życia ... rasowy matematyk nie jest umysłem ścisłym to przydaje się tylko przy egzaminach wstępnych ale eliminuje jakiekolwiek dyskusje natury matematycznej. Matematyk musi mieć duuuużą fantazję a to przyda się aby żyć. Na nic płacze "przecież miałam świadectwo z czerwonym paskiem". Odpowiedz Link Zgłoś
ten_no Re: Właśnie skończyłem studia matematyczne - co d 06.07.06, 06:30 Gość portalu: mgr napisał(a): > A do Warszawki się nie przeprowadzę, > jeżeli już, to od razu za granicę. Na Arbeitsamt znalazłam kilkanaście ofert, > ale też nic z tego nie będzie, bo niestety do języków nie mam talentu zupełnie, > > wkuwałam niemiecki 10lat i nie wyszłam poza poziom szkolnych rozmówek, Nie ma czegos takiego jak "nie mam talentu do jezykow". Przeciez mowisz i piszesz bardzo plynnie po polsku, ktory jest akurat jezykiem bardzo trudnym do nauczenia sie w porownaniu z niemieckim, a zwlaszcza angielskim, ktory nie ma ani rodzajow ani przypadkow ani koncowek ani nic - prawie jakies esperanto. Jezyk polski ma za to siedem przypadkow, nieregularny zupelnie rodzaj gramatyczny rzeczownikow i przymiotnikow, deklinacje, aspekty, koncowki, zdrobnienia, zgrubienia, itd. itd., ze kota mozna dostac - a tu prosze, poslugujesz sie nim perfekt!! Slowo "wkuwalam", ktorego uzylas jest wlasnie problemem: nie mialas dobrych lekcji (albo wina kursow i podrecznikow albo nauczycieli). Odpowiedz Link Zgłoś
masterblaster10 Re: Właśnie skończyłem studia matematyczne - co d 05.07.06, 14:45 Moim zdaniem obecnie sam kierunek matematyka jest nie za ciekawy, bo jest to kierunek można powiedzieć z dziedzin nauk ścisłych, ale jest strasznie ogólny po tym kierunku można robić wszystko i nic. Obecnie na rynku liczą się specjaliści a nie absolwenci z wiedzą ogólną. Niektórzy mówią, że informatyka ma dużo wspólnego z matematyką, ale w praktyce to ma się do siebie jak piernik do wiatraka! Sam jestem programistą i wiem, że w samym programowaniu nie tyle matematyka jest ważna co logika i wyobraźnia. Ale nie ma co się łamać „kolego” nawet po studiach o bardziej sprecyzowanym kierunku można nic nie wiedzieć, dlatego trzeba samemu szperać w książkach i uczyć się nowych rzeczy i najlepiej być pasjonatą. Również ktoś tutaj na forum wali takie ogólniki, że to jest śmieszne, że student po informatyce nie potrafi odróżnić HTML od DHTML – to porównanie jest raczej śmieszne bo informatyka to taki szeroki dział, że można być światowej klasy specjalistą w jednej dziedzinie nie mając czasami pojęcia o innym obszarze z zakresu informatyki. Dlatego ludzie specjalizujcie się w czymś i to najlepiej w czymś co jest atrakcyjne na rynku i uczcie się już sami konkretnych rzeczy podczas studiów bo, żadna uczelnia raczej nic Was specjalistycznego nie nauczy a ocena na dyplomie nie świadczy o wiedzy, ale o zdolności do uczenia się i przyswajania wiedzy wiec poniekąd też jest istotna;- )! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krk warto studiować matematyke?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.06, 22:44 przez rok myslałam o studiowaniu matematyki stosowanej na AGH (jest tam taka specjalność : matematyka w finansach, ekonomi i ubezpieczeniach) ale z tego co tu piszecie wnioskuję że chyba nie warto... czas składania podań coraz bliżej,, a ja jestem w kropce.. co mam teraz zrobić?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: warto studiować matematyke?? IP: *.com / *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.06, 07:57 Studiować matematykę!!!!!! Ja skończyłam matmę 10 lat temu i nie było wówczas takich specjalności. Aż Wam zazdroszczę!!! Sama obecnie chciałabym mieć taki wybór jak Wy teraz. A skończyłam matę na polibudzie.Są to piękne studia i oferują obecnie wiele możliwości. Tak więc głowa do góry i na studia matematyczne! Chętnie bym się zamieniła!!! G Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matematyk Re: warto studiować matematyke?? IP: *.profiline.pl 06.07.06, 09:19 Oczywiscie, ze warto studiowac matematyke, o ile to Cie interesuje i czujesz ze jestes w tym dobry. To super studia, ten kto zapoczatkowal ten watek pytajac sie "co ja mam robic po matematyce" to troche "sierota". Ma na dyplomie bdb, bo nauczyl sie tego co kazali, ale nie wie co zrobic w realnym zyciu, jak musi samodzielnie podejmowac decyzje. On nawet jakby skonczyl ekonomie na SGH nie wiedzialby co zrobic :-) Matma jest super. Daje duze mozliwosci. Rozwija umiejetnosc abstrakcyjnego myslenia. Mozesz byc matematkiem, analitykiem, informatykiem, aktuariuszem, zajmowac sie instrumentami pochodnymi, ... Tylko musisz wiedziec czego chcesz, i na prawde wtedy ten kierunek jest super! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mag Re: warto studiować matematyke?? IP: *.motorola.com 06.07.06, 09:26 Nic cie tam nie naucza. Jestem absolwentem tego wydzialu na AGH i jednym z najlepszych pod względem sredniej studentow. Nie chodzi nawet o to, ze poziom jest taki sobie, ale po prostu uzyskana wiedza nie ma praktycznie zadnego zastosowania praktycznego. Duzo "od siebie" wnosza tutaj prowadzacy zajecia profesorowie, ktorych zupelnie praktyka nie interesuje. Tylko sucha teoria ... w kolko... no chyba ze masz IQ ok 220 to moze wtedy bedziesz w stanie zrobic z niej uzytek, ale wtedy doradzalbym np informatyke na agh. WMS AGH - ZDECYDOWANIE ODRADZAM (zreszta odradzam kazdy wms, nie tylko na agh) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matematyk Re: warto studiować matematyke?? IP: *.profiline.pl 06.07.06, 09:33 To co robisz w Motoroli (wnioskuje z twojego IP)? CZyli masz dobra prace (mam nadzieje, satysfakcjonujaca Cie), wiec sukces :-) Tak jak we wczesniejszym poscie. Po matematyce mozesz byc informatkiem, specjalista od instrumentow pochodnych, analitykiem, aktuariuszem, ... Tylko trzeba sie czyms interesowac, a umiejetnosc abstrakcyjnego myslenia wyniesiona z przedzierania sie przez przestrzenie Hilberta, pomoze Ci byc dobrym w swoim zawodzie :-) Jak ktos bedzie tylko jak automat zakuwal to co mu kaza, zeby zdac egzaminy na piatki, to sobie w realnym zyciu nie poradzi. No ale to ogolniejszy problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mag Re: warto studiować matematyke?? IP: 213.134.177.* 06.07.06, 19:20 Moja praca nie ma nic wspólnego ze studiami, a raczej z moim hobby. Na WMS-ie (zarówno AGH-owskim, jak i pewnie każdym innym) kadra jest raczej zacofana technologicznie i mało który "profesor" nie boi się wspomagać się komputerem, natomiast przedmioty informatyczne traktowane są po macoszemu .nie tak jak algebra, analiza matematyczna czy inne pierdołowate przedmioty mające w założeniu budować fundament pod ważne i wielkie twierdzenia, których i tak nikt nigdy nie zastosuje w swojej pracy (chyba że będzie to praca naukowa). pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
carmela_soprano Wątek na mnostwo postow, a nikt nie spytal 06.07.06, 00:30 co umiesz robic po tych studiach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: entapotega Re: Właśnie skończyłem studia matematyczne - co d IP: 80.54.21.* 06.07.06, 00:37 to jest tragedia, że pomimo kilkuletnich studiów jesteś w punkcie wyjścia. Proponuje na początek - zostać specjalistą od powierzchni płaskich :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greg Re: Właśnie skończyłem studia matematyczne - co d IP: *.hsd1.pa.comcast.net 06.07.06, 01:05 trzeba bylo sobie postawic to pytanie przed rozpoczeciem studiow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jj no to masz problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.06, 01:24 Jestem po matmie i nigdy nie byłem bezrobotnym. Pracowałem na uczelni i zrobiłem doktorat potem przeniosłem sie do biznesu. Oczywiście musiałem być elastyczny i douczyć się róznych rzeczy ale generalnie praca zawsze była. w rubrykę zawód wpisuję sobie "analityk". I top byłoby na tyle; jak lubisz bawić sie liczbami i analizowac dane to praca jest. Oczywiście doradzam duże miasto albo emigrację: w pcimiu dolnym zatrudnienia nie znajdziesz. Pozdrawiam i życzę sukcesów. i nie pisz głupich tekstów na forum tylko walcz o swoje i zastanawiaj sie co chcesz robić. Możesz wszystko. Tłumaczy cie ten UWM - możliwe że wcale nie jesteś matematykiem mimo tego bdb na dyplomie. No to wtedy rzeczywiście masz przerąbane i jedź w bieszczady nauczać w jakieś zapomnianej szkole - ez jakieś rozwiazanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justSVD Re: no to masz problem IP: *.dyn.optonline.net 06.07.06, 02:07 Nie widze niczego o tym, czym sie zajmowales. Ze swej strony proponuje opracowanie szybkiego algorytmu SVD. Sporo ludzi chetnie przyjmie Ciebie do pracy gdy zaproponujesz cos ciekawego. Odpowiedz Link Zgłoś
ten_no Re: no to masz problem 06.07.06, 06:43 Gość portalu: justSVD napisał(a): > Nie widze niczego o tym, czym sie zajmowales. Ze swej strony proponuje > opracowanie szybkiego algorytmu SVD. Sporo ludzi chetnie przyjmie Ciebie do > pracy gdy zaproponujesz cos ciekawego. A na to przeciez sa chyba gotowe programy biblioteczne? Kto to by takie rzeczy w obecnej dobie pisal od Adama i Ewy i po co? Odpowiedz Link Zgłoś
autumn_mist Re: no to masz problem 06.07.06, 12:21 > A na to przeciez sa chyba gotowe programy biblioteczne? Kto to by takie rzeczy > w > obecnej dobie pisal od Adama i Ewy i po co? hehe "wysokopoziomowiec" sie znalazl. juz wiem, czemu informatykow po informatyce nie chca zatrudniac w firmach robiacych soft na dedykowane systemy i urzadzenia. czasem kolego trzeba cos policzyc bardzo szybko na procesorku np. 500 mipsowym bez zadnych zmiennych przecinkow. tu nie ma liczenia cosinusow na doublach funkcja biblioteczna, hehe. wysokopoziomowcy nawet pewnie nie wiedza, jak ta funkcja dziala i ile instrukcji wykonuje. Odpowiedz Link Zgłoś
ten_no Re: no to masz problem 06.07.06, 17:52 autumn_mist napisał: > czasem kolego trzeba cos policzyc bardzo szybko na procesorku np. > 500 mipsowym bez zadnych zmiennych przecinkow. Oczywiscie, ze zawsze sie znajdzie jakies zastosowanie jak dostatecznie gleboko poszukac. Mnie naturalnie nie o to chodzilo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bozena Re: Właśnie skończyłem studia matematyczne - co d IP: *.server.ntli.net 06.07.06, 02:43 To ze sie skonczylo jakis kierunek to nie znaczy ze zaraz musisz w tym pracowac. Ja skonczylam chemie na uniwerku a pracuje od lat w informatyce. I co z tego ze nie konczylam studiow informatycznych. Fakt studiowania, mowie ogolnie, uczy myslenia itp. To przeciez nie zawodowka, nie uczy sie tam zawodu (pomijam oczywiecie typowo zawodowe kierunki jak medycyna itp.) Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Właśnie skończyłem studia matematyczne - co d 06.07.06, 03:13 To pytanie powinienes byl sobie zadac zanim zaczales. Odpowiedz Link Zgłoś
starybaca Re: Właśnie skończyłem studia matematyczne - co d 06.07.06, 03:59 Jeżeli interesuje cię wyjazd z Polski, napisz na priva. Odpowiedz Link Zgłoś
mathman Zastanawiałem się przed rozpoczęciem studiów 06.07.06, 07:10 Ale myślałem, że w razie czego będę nauczycielem. Próbowałem zrobić uprawnienia dydaktyczne, ale przerwałem to, bo stwierdziłem, że nie nadaję się do tego. Nie zamierzam uczyć ani w żadnej szkole, ani być wykładowcą na uczelni. Do większego miasta też nie chcę się wyprowadzać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Zastanawiałem się przed rozpoczęciem studiów IP: *.atol.com.pl 06.07.06, 07:21 To po jakie licho to zadajesz pyatnie?. Niewiele chcesz a liczysz na to, że ktoś za ciebie podejmie decyzję i zaoferuje kokosy. Ty DOPIERO skończyłeś studia, fachowości jeszcze daleka droga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Doktorat za granica. IP: 62.214.22.* 06.07.06, 10:19 Czlowieku, Ciebie nie ratuje wyjazd do wiekszego miasta, ale za granice! Znasz angielski? Jesli nie, to jak czytales literature do magisterki? Jak znasz, rozejrzyj sie po internecie, po stronach profesorow ktorych prace czytales (czy ludzi z ich grup), napisz do nich, jest spore prawdopodobienstwo ze ktos bedzie potrzebowal doktoranta. Rozgladaj sie zwlaszcza po Europie, Szwajcaria, Norwegia, Szwecja, Anglia, Niemcy, do Francji bez francuskiego lepiej sie nie pchac. Jak dostaniesz sie na doktorat, jestes ustawiony na kilka lat w czasie ktorych mozesz nagromadzic kapital (przy oszczednym zyciu zaoszczedzisz jakies 500-1000 EUR/miesiac) i nauczyc sie gry na gieldzie. W miare uzdolniony czlowiek moze zrobic 30-100% rocznie. Odpowiedz Link Zgłoś
mathman Re: Doktorat za granica. 06.07.06, 11:03 Angielski nie jest problemem (zwłaszcza znajomość "bierna"). Czytać potrafię bez problemu, może trochę gorzej jest z rozmową, ale w ojczystym języku też nie jest za dobrze :-) Doktoratu nie chcę robić (zarówno w Polsce jak i za granicą) bo nie chcę uczyć. Firmy udzielającej korepetycje też nie założę, bo nie mam na to pieniędzy, a kredytu brać nie zamierzam. Odpowiedz Link Zgłoś
caysee Re: Doktorat za granica. 06.07.06, 16:18 > za dobrze :-) Doktoratu nie chcę robić (zarówno w Polsce jak i za granicą) bo > nie chcę uczyć. W takich na przyklad Niemczech, jak dostaniesz etat sponsorowany przez uczelnie a nie panstwo, to nie musisz uczyc. Nie wiem czy wszedzie tak jest, ale na uczelni mojego meza na wydziale matematyki wlasnie tak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Doktorat za granica - matematyk przy pracy. IP: 62.214.22.* 06.07.06, 17:14 W wielu miejscach doktorant ma prowadzic badania i zdawac egzaminy a pracy dydaktycznej moze miec malo lub wcale. Wszystko zalezy od miejsca. Ja np. w Bazylei (chemia fizyczna) mialem 2 godziny laborki tygodniowo do poprowadzenia. Jak znasz angielski biernie i w zasadzie sie dogadujesz, to OK, w miesiac po przyjezdzie na ogol juz nie ma z tym problemu. Acha, liznales chociaz troche jakiegos programowania? Z czego pisales prace magisterska? Pozdrawiam, -- Tomek tom+heutzdsv@bfad.de P.S. Widzialem raz w jakims czasopismie zdjecia faceta lezacego z zamknietymi oczami na tapczanie z podpisem "matematyk przy pracy". Czy dobrze rozumiem, ze poszukujesz wlasnie takiej oferty pracy? Z tym moze byc ciezko... Odpowiedz Link Zgłoś
mathman Re: Doktorat za granica - matematyk przy pracy. 06.07.06, 17:26 Pracę magisterską pisałem o algorytmach textowych. Potrafię programować w Delphi. Takiej pracy o jakiej wspomniałeś nie szukam (bo leżeć nie lubię :-) ) Chciałbym jednak mieć taką pracę, żebym nie musiał wychodzić z domu, spotykać się z innymi ludźmi, jeździć na konferencje itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mgr Re: Doktorat za granica - matematyk przy pracy. IP: 82.177.97.* 09.07.06, 13:37 > Chciałbym > jednak mieć taką pracę, żebym nie musiał wychodzić z domu, spotykać się z innymi ludźmi, jeździć na konferencje itp. Pozdrawiam introwertyka!!! Ja mam introwertyzmu 100%, ludzi nie lubię, praca naukowa też mnie nie kręci, i świetnie Cię rozumiem. O mnie też mówią "sierota". Jedyne wyjście to chyba jak ktoś napisał - gra giełdowa. Ale też napisałeś, że nie masz kasy na założenie prywatnej firmy korepetycyjnej, to na giełdę tym bardziej. Ja mam to szczęście (?) być sierotą naprawdę i mam po rodzicach środki na życie na parę lat do przodu. Dorabianie honorariami wystarcza akurat na opłaty mieszkaniowe, dochodzi do tego giełda, z której na razie mały mam zysk, ale zawsze to coś i najbardziej liczę na rozwinięcie się tego źródła w przyszłości. Niestety na życie w sumie nie wystarcza i przejadam to, co rodzice mi zostawili. Rozglądanie się za pracą w moim mieście wyniki daje jak opisane powyżej, a introwertyzm i za duża (!) wiedza nie przysparza mi znajomych. Wszyscy sie strasznie dziwią, "z taką głową nie możesz znaleźć pracy... zanadto przebierasz..." No pewnie, oferty sypią się jak z rękawa, tylko ja odrzucam, jakoś nikt nie chce wierzyć, że ofert nie ma wcale, poza akwizycją. Proszę bardzo, podaj jednego pracodawcę, który potrzebuje pracownika z moim wykształceniem, jak mnie zatrudni masz procent od moich zarobków - i znajomi ulatniają się jak kamfora... Już dawno przestałam liczyć na kogokolwiek, dobre rady co mogę robić puszczam mimo uszu - sama wiem co mogę, zresztą nastawiłam się od początku na księgowość. Guzik z tego, nikt nie chce mnie zatrudnić w tym, co mogę. Wykształcenie złe (maturzystka po LE ma lepsze według pracodawców) kurs nie wystarczy, musi być doświadczenie 2 lata, broń boże nie więcej, i to najlepiej w takiej samej firmie, a do tego wiek nie taki, nie mam "łatwości nawiązywania kontaktów" i znajomości angielskiego (jakby do księgowości to było potrzebne) - czyli absolutnie się nie nadaję do pracy, po co w ogóle takie coś żyje - no nie? Cv na portalach zostawiam, czasem wysyłam na ogłoszenia, ale odkąd skończyłam 35lat odpowiedzi 0 (słownie zero). Kiedyś kasa się skończy. A potem albo zbieranie puszek po śmietnikach, albo wyjazd do Niemiec i praca przy taśmie w fabryce albo sprzątanie. Chociaż na założenie jakiejś firemki typu budka z lodami czy korepetycje byłoby mnie stać, to nie zrobię tego. Dzięki temu właśnie, że mam o księgowości pewne pojęcie i umiem liczyć, wiem że to tylko kręcenie sobie powrozu na szyję - na ZUS nie wystarczy, nie mam zamiaru zapieprzać jak dziki osioł i wszystko to pójdzie na renty dla jakichś cwaniaków. Wolę przejeść to co mam, przynajmniej zdrowia nie stracę, a potem sprzedać mieszkanie i wynieść się z mojego kochanego kraju. Pozdrawiam. Trzymaj się - nie jesteś sam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tez tomek;) Re: Doktorat za granica - matematyk przy pracy. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.06, 16:40 > P.S. Widzialem raz w jakims czasopismie zdjecia faceta lezacego z zamknietymi > oczami na tapczanie z podpisem "matematyk przy pracy". Czy dobrze rozumiem, ze > poszukujesz wlasnie takiej oferty pracy? Z tym moze byc ciezko... sorry, ale chyba nie zrozumiałeś... Odpowiedz Link Zgłoś
tooz Re: Zastanawiałem się przed rozpoczęciem studiów 06.07.06, 11:10 Nie chcac cie urazic:naprawde z tych twoich postow wynika ze jestes troche "sierota". Nie wiesz co robic po matematyce?A kto ma wiedziec?Nikt tutaj ci nie powie, szczegolnie ze w nastepnych postach jest "tego nie, a to tez nie, aha i tego nie chce"...Jak wybredna ksiezniczka...Zastanow sie co bys chcial robic, co cie interesuje, a potem usiadz np. w necie i szukaj zawodow, ktore sa z tym zwiazane. Sproboj jakichs praktyk, kursow,zacznij inne studia...Jest masa mozliwosci tylko trzeba sie przysiasc i poczytac. Ale niestety musisz wiedziec przynajmniej mniej wiecej co cie interesuje albo co ci nie przeszkadza na tyle zebys mogl to robic 8 godz dziennie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Finik Re: Właśnie skończyłem studia matematyczne - co d IP: *.atol.com.pl 06.07.06, 07:11 Imiesz liczyć, licz na siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cynik Re: Właśnie skończyłem studia matematyczne - co d IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.06, 07:42 przekwalifikuj się na hydraulika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gaj Re: Właśnie skończyłem studia matematyczne - co d IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.07.06, 07:50 Z prawdziwa przyjemnoscią polecam koledze pracę w szkole:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: like ścisłowiec. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.06, 07:51 zostać na uczelni i wykładać albo uczyć w szkole. nic innego po tym nie ma. to nie jest przedmiot praktyczny, wykształcenie po tym zbyt "ograniczone" to tej jednej dziedziny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pedro Re: ścisłowiec. IP: *.autocom.pl 06.07.06, 09:33 Bzdury opowiadasz. A słyszałeś o czymś takim jak matematyka finansowa kontrakty forward, futures, opcje, swapy, instrumenty strukturyzowane, itd jak myślisz kto to wycenia ? Część moich znajomych poszła w informatykę (czyli programowanie a nie podaj przynieś kabelek) Odpowiedz Link Zgłoś
ten_no Re: ścisłowiec. 06.07.06, 18:00 Gość portalu: like napisał(a): > zostać na uczelni i wykładać albo uczyć w szkole. nic innego po tym nie ma. to > nie jest przedmiot praktyczny, wykształcenie po tym zbyt "ograniczone" to tej > jednej dziedziny. No to juz nonsens totalny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madzia Re: Właśnie skończyłem studia matematyczne - co d IP: 213.17.140.* 06.07.06, 08:10 Miałam ten sam problem. Kierunek ciekawy, tylko co dalej. Przez rok uczyłam w szkole, pół roku pracowałam w bankowym okienku. Poszłam na drugie studia (finanse i bankowość) i teraz pracuję w księgowości (zajmuję się raportami finansowymi na giełdę). Dla matematyka praca powinna być związana z finansami. Tu analityczny umysł może być doceniony. Najważniejsze żebyś wiedział co lubisz robić i co cię interesuje. Tyle, że bez dodatkowych studiów ciężko znaleść pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matematyka.org Re: Właśnie skończyłem studia matematyczne - co d IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.06, 08:16 Zapraszamy na forum.matematyka.org - w takiej spolecznosci na pewno znajda sie osoby, ktore podpowiedza co nalezy robic. Przy okazji mozna zdobyc troche doswiadczenia, ktore osobom swiezo po studiach moze sie przydac. Pozdrawiamy Redakcja Matematyka.org Odpowiedz Link Zgłoś