Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

umowa zlecenie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.06, 12:32
    Czy ktos moze słyszał o umowie zlecenie na czas nieokreślony??? Moja mama od
    15 lat zatrudniona w pewnej bardzo znanej firmie na czas nieokreślony ale
    cały czas jest to właśnie zlecenie. Dziwne jak dla mnie. Teraz właśnie
    dowiedziała się że nie dostanie w sierpniu urlopu /planowanie w styczniu
    było, wniosek urlopowy na początku czerwca wysłany/, i na pytanie kto pokryje
    koszty zamówionych wczasów odpowiedziano jest że firma na pewno nie bo to by
    już przesada była, a w ogóle to ona na umowę zlecenie jest zatrudniona...Czy
    ktoś słyszał o czymś takim?
    Obserwuj wątek
      • Gość: xx Re: umowa zlecenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.06, 12:55
        Jeśli już zawiera sie umowę zlecenie w celu ominięcia umowy o pracę, to wypadałoby zadbać o własny interes i zapisać w umowie klauzulę o 25-cio czy 30-to dniowej płatnej przerwie w wykonywaniu zlecenia.
        Umowa zlecenie nie jest umową o pracę i żaden urlop nie przysługuje - po 15 latach mama powinna to już wiedzieć.
        W tym przypadku firma ma formalnie rację, a nieznajomość prawa szkodzi.
        • Gość: kari Re: umowa zlecenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.06, 15:07
          Piszesz jakby to był wybór mojej mamy i ona sobie chciała umowę o pracę ominąć.
          • Gość: xx Re: umowa zlecenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.06, 15:21
            Przykro mi, że akurat tak zrozumiałaś moją wypowiedź, ale umowa jest to oświadczenie woli stron i nikt nikogo do niczego nie może zmusić.
            • Gość: kari Re: umowa zlecenie IP: 195.136.118.* 07.07.06, 22:27
              Oczywiście że tak, ale głównie o to mi chodzi że wg tej umowy należy się
              normalny urlop, a teraz się okazuje że tym urlopem tysponuje pracodawca i
              ustala kiedy kto ma iść, mając w głębokim poważaniu plany pracowników.
      • Gość: Szukająca Re: umowa zlecenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.06, 13:00
        umowę zlecenie regulują przepisy Kodeksu Cywilnego.
        Jeśli Twoją Mamę łączy stosunek pracy, który nosi znamiona typowego stosunku
        pracy regulowanego przez Kodeks Pracy czyli praca ciągła,pełny wymiar pracy itp
        to ewidentnie pracodawca łamie prawo ponieważ powinien podpisać umowę o pracę
        na podst. Kodeksu Pracy.
        Jeśli chodzi o KP to znam dosyć dobrze a z tymi umowami zlecenia gorzej bo to
        KC a w tym nie siedzę tak głęboko.
        W każdym bądź razie Mama powinna zgłosić się do PIP w tej sprawie. z tego co
        kojarzę to umowa zlecenie może być podpisana max na 30 dni i można podpisac
        kolejno 12 umów czyli 12 miesięcy. Trzeba to sprawdzić. ciągłość wykonywania
        pracy na rzecz Pracodawcy oznacza sosunek pracy czyli umowa o pracę.
        Pracodawcy wymigują się od tego bo muszą płacić składki do ZUsu itp ale trzeba
        walczyc o swoje bo gdzie Twoja Mama zobaczy emeryturę w przyszłości?
      • Gość: Ela Re: umowa zlecenie IP: *.ec.kalisz.pl 07.07.06, 13:03
        A może ta umowa zlecenie spełnia warunki właściwe dla umowy o pracę? Jeżeli tak
        to zatrudnianie na podstawie umowy cywilnoprawnej jest niedopuszczalne i
        stanowi wykroczenie podlegające karze grzywny do 5 tys. zł.
        Cechą ostatecznie przesądzającą o istnieniu stosunku pracy pozostaje
        wykonywanie pracy w warunkach podporządkowania poleceniom pracodawcy.
        • Gość: kari Re: umowa zlecenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.06, 13:15
          Kurcze ale tego! Więc ta umowa to w ogóle mnie bardzo dziwi, bo jest to
          zlecenie ale wszystkie składki są odprowadzane i emerytura po niej też
          jest.Gdyby nieta emerytura to mama po tych rewelacjach związanych z urlopem
          zwolniła się od razu. Nie jest tak że urlop nie przysługuje, przysługuje w
          pwłnym wymiarze. Mama nie podpisuje co jakis czasn nowej umowy tylko ma ją na
          czas nieokreślony. Dla mnie to w ogóle czarna magia jest, a firma w której
          pracuje na prawdę poważna, gwarantuje że nie ma Polaka, który by o niej nie
          słyszał. Musze przeglądnąc ta umowę, na pewno bedzie tam jakiś akt prawny.
          Dzięki
          • Gość: Szukająca Re: umowa zlecenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.06, 13:27
            najlepiej poczytaj tą umowę, wynotuj co jaważniejsze a ja Ci wszystko sprawdzę
            i poradzę:-)
            wychodzi na to że umowa ta nosi znamiona umowy o pracę więc jest to ewidentnie
            sprawa do PIP!czytaj i streszczaj ta umowę:-)
            • Gość: kari Re: umowa zlecenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.06, 14:42
              Bardzo Ci dziękuję, jak tylko wrócę to pooglądam umowę i zaraz wszystko
              napisze. Pozdrawiam
              • Gość: kar Re: umowa zlecenie IP: 195.136.118.* 08.07.06, 12:18
              • Gość: kari Re: umowa zlecenie IP: 195.136.118.* 08.07.06, 12:25
                Piszę co wyczytałam w umowie. Więc jest to umowa zlecenia zawarta na czas
                nieokreślony. Pisze w niej że urlop przysługuje w wymiarze analogicznym jak w
                kodeksie pracy. W przypadku braku zmiennika należy zwrócić sie do firmy, na
                miesiąc przed urlopem, o wyznaczenie jakiegoś zmiennika na czas urlopu . Mama
                na początku czerwca wysłała kartę urlopową i firma wiedziała ze punkt sama
                prowadzi i nie ma zmiennika. W ogóle cała umowa ma 4 strony, i napisane jest
                też że w sprawach nie unormowanych tą umową mają zastosowanie przepisy kodeksu
                cywilnego. Umowa jest z 1993 roku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka