Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

"Polski Express" pędzi przez Dublin

IP: *.dsl.netsource.ie 24.07.06, 11:08
    Dwa kciuki w gorze! Ciekawa gazeta tworzona przez myslacych ludzi. Dla
    rodakow w Polsce zainteresowanych tematem: w wersji pdf mozna sciagnac z
    www.polskidublin.com.
    Obserwuj wątek
      • antyklerykal Rząd polski na emigracji 24.07.06, 11:56
        Postuluję wysłanie Kaczyńskich z rządem i Sejmem na wieczną emigrację. Lepiej
        by to ju nie szkodzili.

MARSZ PRZECIWKO KLERYKALIZACJI I FASZYZACJI
        • Gość: Kontestator Re: Rząd polski na emigracji IP: *.dsl.netsource.ie 24.07.06, 12:11
          Byle nie do Dublina.
          • blue911 Re: Rząd polski na emigracji 28.07.06, 05:03
            Przy okazji nauczyliby sie co to jest szacunek dla pracy,pieniadza i danego
            slowa.
        • olias masz zatwardzenie? 27.07.06, 11:39
          masz zatwardzenie czy jesteś elitą od Rokit, Tusków i Geremków?
          Wszędzie tak ględzisz nie na temat?
        • iulius Re: Rząd polski na emigracji 27.07.06, 13:19
          Czym różni się IV RP od PRL?
          W PRL naród był w kraju, a rząd na emigracji w Londynie.
      • Gość: DUBLINERRR Re: "Polski Express" pędzi przez Dublin IP: *.uk.ibm.com 24.07.06, 12:26
        hmmmm, jeszcze tej gazetki nie widzialem, ale najwyrazniej warto poczytac. A
        tak na marginesie to ulica nazywa sie HawkinS street ! :)
      • Gość: lulek gazeta calkiem w porzo,moglaby byc troche IP: 82.141.233.* 24.07.06, 12:44
        szersza tematycznie.ale daje rade.lepsza niz ta koszmarna ''gazeta polska''.
        pozdro
        • Gość: edi pismo na poziomie gazetki szkolnej ! IP: 194.78.236.* 24.07.06, 12:59
          mozna poczytac i sie przekonac
          www.polskidublin.com
          oczywiscie jest lepsza niz "gazeta polska" no bo to pismo bylo na poziomie
          gazetki szkolnej ale ze szkoly specjalniej dla niedorozwinietych umyslowo.

tak czy inaczej, caly czas operujemy na poziomie lepszych lub gorszych gazetek
          szkolnych
          • Gość: rck Re: pismo na poziomie gazetki szkolnej ! IP: *.icpnet.pl 24.07.06, 16:21
            I przez pewien czas tak jeszcze zostanie, nim doświadczeni dziennikarze i
            wydawcy nie zechcą stworzyć własnego tytułu w Irlandii. Chyba, że Express
            rozwinie się do tej pory w profesjonalne wydawnictwo. Nie zapominajmy, że
            wszystkie wolne media w Polsce zaczynały po '89 od poziomu mniej lub bardziej
            udanych gazetek szkolnych.

Reasumując, nie byłbym tak skory do umniejszania dorobku innych ludzi.
            Pozdrawiam.
      • Gość: Mauy Re: "Polski Express" pe˛dzi przez Dublin IP: *.b-ras1.prp.dublin.eircom.net 24.07.06, 13:19
        "PE" jest faktycznie wydawnictwem ktorego nie musimy sie wstydzic w Dublinie.
        Nic tylko kontynowac i rozwijac to co juz osiagniete!
        Powodzenia!
      • sebastiannos WOW. nbez komentarza..... 24.07.06, 15:48
        To znaczy ze cieszy sie taką sama popularnością jak to g... "metro"
      • rtd5rtd A czy to jest to samo co Polish Express w Londynie 24.07.06, 15:54
        Czy to konkurencja jak Gazeta Wyborcza i Fakt?
      • Gość: burak cukrowy nie mieli kasy wiec oferowali internet i tv cyfr. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.07.06, 21:47
        a ja głupi
        nie jade do irlandi,
        tylko ładuję fortunę w IP TV w polsce <Rotfl>
      • Gość: stud BRAWO !!! działania i dobre informacje IP: 195.117.137.* 27.07.06, 11:00
        Gratulacje dla rodaków !!! Widać, że w sprzyjających warunkach moga ludzie
        zrobic biznes ;)

----------------
        "Zostaję w Polsce - ktoś będzie musiał posprzątać zafajdane podwórko ..."
      • Gość: Sylwia Re: "Polski Express" pędzi przez Dublin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.06, 11:16
        A ja sobie od czasu do czasu zagladam do portalu
        IRLANDIA.COM.PL

:-)
      • kolega221 Re: "Polski Express" pędzi przez Dublin 27.07.06, 11:35
        Zwracam uwage ,ze Polski Express jest wydawany w Connecticut od kilkunastu lat.
        Pozdrowiam:)
      • Gość: Pok Re: "Polski Express" pędzi przez Dublin IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.06, 11:49
        Pozdrowienia dla Pana Fotografa ;)
      • Gość: vvv tu tez mozna zarobic! IP: *.zak.com.pl / *.zak.com.pl 27.07.06, 12:15
        qszy.ovh.org/galaxy/register.php?id=648
      • Gość: Kubek Re: "Polski Express" pędzi przez Dublin IP: 62.232.27.* 27.07.06, 12:29
        ciekawe kiedy polska mafia zacznie zciagac z nich haracz.
      • Gość: Snow Re: "Polski Express" pędzi przez Dublin IP: 83.71.214.* 27.07.06, 14:40
        Na pewno sukces jakis osiagneli, ale tak na prawde ta gazeta to nic ciekawego.
        Takie Metro po polsku. Zreszta wystarczy pobrac pdf'a i zobaczyc. Przegladam
        nieraz przez 5 minut pdf'a i te 5 minut mi wystarcza. Co do siedziby redakcji,
        to bylem tam. Nic pieknego, a na pewno trudno ten pub nazwac centrum
        kulturalnym - kto byl, to wie.
        • Gość: złodziej marzeń Re: "Polski Express" pędzi przez Dublin IP: *.b-ras1.dbn.dublin.eircom.net 28.07.06, 14:25
          Jak na kilka miesięcy działalności w obcym kraju to odnieśli wielki sukces.
          Biuro-lipa ? No cóż jak tak dalej bedą się rozwijać to zmiana biura na lepsze
          to pewnie kwestia czasu :) Małymi kroczkami mój panie... a dojedziemy na
          śniadanie :) Na razie może i treść podobna do Metra... Czas, czas, czas
          wszystko pokaże czas. Jeśli uważasz, że zrobiłbyś to lepiej to może ewarto
          pomyśleć o własnej gazecie w IE. Każdy ma szasę pokazania tego co potrafi, czyż
          nie? ...a może niektórzy potrafią tylko biadolić nad własnym nieszczęsciem i
          pocieszać się niedoskonałosciami innych? hmnnnn to takie smutne
      • Gość: czas Re: "Polski Express" pędzi przez Dublin IP: *.main.va.us / *.coxfiber.net 27.07.06, 15:27
        Tekst sponsorowany. Najlatwiej jest wyjechac z Polski i zycie bedzie upojne,
        Panie Hrabio.
      • Gość: kasja Re: "Polski Express" pędzi przez Dublin IP: *.dsl-ie.utvinternet.net 27.07.06, 15:31
        hmmm nie dziwie sie ze ta gazeta ma powodzenie ...przeciez w irlandii tak duzo
        jest polakow.A wielu z nich pozostaje tu na o wiele dluzszy okres niz wakacje:)
        TAK TRZYMAC!!!!!
      • Gość: zen W numerze: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.06, 16:41
        "jak zdobyc zasilek na dziecko", "co nam grozi jeśli złamiemy irlandzkie
        prawo" ;)
      • Gość: Rep Mogę tam pracować choćby za darmo! Bo tu nie mogę! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.06, 19:36
        Od kilku miesięcy zaczęlem się zasatnawiać nad wyjazdem z tego skansenu na
        Wyspy ( Jak zaczęly do mnie docierać informacje, zę na Wyspach traktują
        Polaków notrmalnie ). Ala sam nie wiem. Mam gdzie mieszkać,mam pracę ... Tzn
        mieszkam w niewielkim szeregowym domku u rodzicow w Krakowie. Czyli zbyt
        blisko ich mieszkania(piętra).. ;) Fajnie jest gdy dadzą zjeść, upiorą, ale
        generalnie takie zycie to kwas. Na własne mieszkanie mnie nie stać. Skończyle
        dziennikarstwo sześć lat temu na UJ. Wykonałem wszystkie czynnośći jakie
        polecano, cyli pracy zacęłem szukać jeszcze będąc studentem. Po pięciu latach
        mam doświadczenie reporterskie, ale nigdy ani jednego miesiąca nie
        przepracoalem na normalnej umowie o pracę. Od pięciu sezonow jestm
        nieubezpieczony. Ile zarabiam około 2000 brutto, często mniej, nieraz więcej
        w zależności od zleceń,( - ubezpieczenie zdrowotne dobrowolne-230 PLN
        miesięcznie ) kafli miesięcznie netto. Czy to dużo? W Krakowie to tyle, żeby
        nie zyć jak dziad-czyli regularnie zapłacić rachunki, gdzieś wyjść i coś
        drobnego sobie kupić. Jestem już wykończony takim życiem. Za takie pieniądze
        nigdy nie kupię sobie mieszkania, zresztą nikt nie da mi kredytu. Nie chcę
        zdziewczyną mieszkać w domu rodziców. Nawet samochodu nie mam! I co ja mam
        robić? Wyjechał bym do Anglii, ale tam nikt nie zatrudni mnie jako
        dziennikarza! I cały moj zawodowy prestiż i to na co pracowalem rozleci się.
        No bo w Krakowie jest się na jakimś poziomie intelektualnym. Chyba? Jak znam
        Angielski?, bez fajerwerków, kto pamięta Collegium językowe na św. Anny i
        slynnych lektorów na UJOCIE to wie o czym mówię. Teket sobie przetłumaczę.
        Rozmowa idzie jak po grudzie! Poradzcie mi coś! jakie wy mieliście
        przemyślenia gdy uciekaliście z tego kraju?
        • Gość: yoss Re: Mogę tam pracować choćby za darmo! Bo tu nie IP: *.autocom.pl 27.07.06, 21:43
          tez wyjezdzam, tez ladne pare lat po studach - i jedno co Ci moge doradzic to
          wez sie chlopie w garsc, podciagnij jezyk (jak sie chce to sie da, szczegolnie
          u nas w Krk, gdzie konwersacji mozna miec w brod jesli tylko nie jest sie
          socjalnym autystykiem) i jedz sproboj.
          Co do zycia i pozycji spoleczno-zawodowej to czasem niestety trzeba zrobic krok
          w tyl, zeby moc zrobic kolka nasepnych do przodu - jak nie sprobujesz to sie
          nie dowiesz czy bylo warto.

A wiec krotko: NIE BADZ BABA! :)
          • Gość: Celina Re: Mogę tam pracować choćby za darmo! Bo tu nie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.07.06, 22:14
            Wiesz co ,ze jestes po studiach i nie masz roboty to Twoj problem, ale ten
            przycinek nie badz BABA to sobie zachowaj,bo baby daja sobie lepiej rade jak wy
            tulajace sie bezrobotne ogonki.
            • Gość: gosc łatwiej słomianemu Jasiowi, niż złotej Kasi... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 19:56
        • Gość: Dawid Re: Mogę tam pracować choćby za darmo! Bo tu nie IP: *.dbln.cable.ntl.com 27.07.06, 23:31
          Ucz sie angielskiego i przyjezdzaj. Albo przyjezdzaj i ucz sie angielskiego. Mam
          kolege, ktory w Polsce zwykl pisywac do lokalnej gazety w Lubinie i do czegos we
          Wroclawiu. W ogole nie znal angielskiego. Przyjechal do Dublina i pisuje od
          czasu do czasu do Polskiej Gazety i do portalu gazeta.ie. Pewnie z tego wyzyc
          nie moze, bo ma jeszcze inna prace, ale... Jak chcesz co zmienic, to
          przyjezdzaj. To twoja decyzja.
      • Gość: emigrant Re: "Polski Express" pędzi przez Dublin IP: 217.67.133.* 27.07.06, 20:59
        bardzo dobrze redagowane pismo,czytam regulaenie.tak trzymac.
      • Gość: www mają juz domene: cieniaki.ie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.07.06, 21:32
        jak smai mówią "cieniaki.ie" doskonale opisuje nas:
        jestesmy tak ciency ze nic nie umiemy załatwić
        we własnym kraju, a wydaje nam sie ze w irlandi
        cos nam sie uda mimo ze jestesmy tu ludzmi 3. kategorii
        - dodają. stąd ta końcówka .ie
        • Gość: czas Re: mają juz domene: cieniaki.ie IP: *.main.va.us / *.coxfiber.net 27.07.06, 21:44
          Chyba raczej; cieniasy. Taki tekst to prosta zciema i bezpodstawne
          somochwalstwo. Komu to potrzebne, kto pamieta ArtBi Panie Hrabio?.
      • Gość: opt Bogaci ubodzy IP: *.tsi.tychy.pl / *.tsi.tychy.pl 27.07.06, 21:52
        Nie rpozumięobaw Polaków oto czy gazeta będzie dalej darmowa.Czy to objaw
        sknerstwa,oszczędności,czy też skrywanego ubóstwa.Jak inaczej tłumaczyć te
        obawy,a może trudno się przyznać do porażki jaką był wyjazd i wykonywanie
        pracy nie będącej ostatnim marzeniem.
      • Gość: zenek Re: "Polski Express" pędzi przez Dublin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 00:21
        "Wszyscy tylko pytają z obawą, kiedy przestaniemy być bezpłatni.."
        to cos slabo zarabiaja tam w Dublinie, ze ich nawet na gazete nie stac.
        ale polski narod na irlandzkim dorobku oszczedny jest.
        • Gość: john Re: "Polski Express" pędzi przez Dublin IP: *.server.ntli.net 28.07.06, 08:36
          Polski narod zawsze lubil bez wysilku i za darmo
          • Gość: złodziej marzeń Re: "Polski Express" pędzi przez Dublin IP: *.b-ras1.dbn.dublin.eircom.net 28.07.06, 14:03
            "Polski narod zawsze lubil bez wysilku i za darmo" :)))

Niektórzy tak lubią. TO PRAWDA. Jednak większość tutaj ciężko pracuje i godnie
            żyje. Irlandczycy nas szanują. Pieniądzę oszczędzają Ci, którzy mają zamiar
            wrócić do kraju. W polsce nie każdego stać na codzienne posiłki w restauracji,
            nocne wypady do klubów. Strach przed perspektywą życia na socjalu w Polsce
            ogranicza Polaków tutaj. Ci którzy zdecydowali zostać na dłuższy okres czasu
            mają się super i stać ich nie tylko na kupno gazety :)
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka